jabłka - 25490 przepisów (strona:414/1700)

Śląski kołacz z jabłkami 233

szkl ciepłego mleka   Posypka: 200 g zimnego masła 150 g cukru pudru 250 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka naturalnego kakao   Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 100 g cukru (ilość można dostosować do swoich upodobań) 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki soku z cytryny     Dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta białko pozostałe z posypki(...)Posypka: Mąkę, żółtka, masło i cukier puder wyrobić rękami i zagnieść w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę.   Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnuszka, zalać sokiem z cytryny, zasypać cukrem i dodać cynamon. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż jabłka zmiękną (ok.10-15 minut

Jadło i czytadło
Puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami i żurawnią 420

nadzieję, że lubicie :-) Miłego dnia :-) Składniki: 30 g świeżych drożdży 1 jajko L 1,5 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki cukru trzcinowego około 500 g mąki 2-3 jabłka 1 szklanka suszonej żurawiny cukier puder do posypania placuszków 1. Do kubeczka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i tak z pół szklanki ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy zaczyn na około(...)minut, żeby ruszył.  2. W międzyczasie przesiewamy do większej miski mąkę, do której wbijamy jajko, dodajemy mleko i zaczyn. Wyrabiamy ciasto mikserem, dodajemy obrane , pokrojone w drobną kostkę jabłka i posiekaną żurawinę, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nabieramy porcje ciasta, nakładamy na patelnię, i formujemy placuszki. Ja nakładałam

kruche babeczki
Kaczka pieczona z jabłkami i suszonymi śliwkami 129

font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: kaczka (waga do 2 kg) 4 kwaśne jabłka 20 dag suszonych śliwek olej (pół filiżanki) 4 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz majeranek(...)Kaczkę umyć. W filiżance wymieszać olej z sokiem z cytryny, nasmarować mięso, następnie posypać kaczkę solą, pieprzem i majerankiem. Rękami wetrzeć przyprawy w mięso  z zewnątrz i wewnątrz. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wydrążyć, posypać majerankiem, wymieszać. Część jabłek umieścić w kaczce na przemian z suszonymi śliwkami, drugą częścią obłożyć kaczkę. Odstawić na całą noc do lodówki

kulinarnyswiatdomi
MAKOWIEC LENIWEJ GOSPODYNI ( BEZ MĄKI ) 193

jest tego warte. Idealne na świąteczny stół. Wystarczy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i prezentuje się skromnie, ale elegancko.  PRZEPIS 1 szkl. cukru pudru 4-5 szt. jabłek grubo startych 250 g. maku 150 g. margaryny 6 jajek 6 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do obsypania lub lukier Margarynę utrzeć z cukrem(...)pudrem na białą, puszystą masę. Wlewać po 1 żółtku, nie przerywając ucierania. Do masy dodać mak, kaszę, proszek do pieczenia i starte jabłka. Starannie wymieszać. Z białek ubić pianę. Połączyć z masą makową, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Przełożyć do formy 25x30 cm. wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 min. ( do suchego patyczka

Kuchnia Paulettes
Mazurek orzechowo – jabłkowy 216

masła 120 g cukru pudru 5 żółtek od ugotowanego jajka łyżka lodowatej wody szczypta soli otarta skórka z jednej cytryny Składniki na mus jabłkowy: 600 g obranych ze skórki jabłek 1 szklanka cukru Składniki na masę orzechową: 150 g orzechów włoskich 0,5 szklanki gorącego mleka 60 g cukru pudru 75 g masła Składniki na polewę czekoladową(...)Przyklejamy go na surowe białko, na rozwałkowanej drugiej części ciasta, która będzie stanowić wierzch mazurka. Nakłuwamy, chłodzimy i pieczemy jak pierwszą część. MUS JABŁKOWY Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Przesypujemy cukrem, smażymy na patelni do wyparowania płynu i zgęstnienia. Gorący mus przekładamy na upieczony spód, przykrywamy drugim plastrem ciasta. MASA ORZECHOWA Obrane

Kierunekuchnia
Szarlotka z bitą śmietaną bez pieczenia 134

łyżeczki cukru pudru * herbatniki 230 g ( jedno opakowanie ) * żelatyna 2 łyżeczki * woda 50 ml * do posypania cynamon + 3 kostki czekolady startej na tarce Przygotowanie: Jabłka obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Przesypać do głębokiej patelni i prażyć przez 15 do miękkości. (mieszamy co jakiś czas aby się nie przypaliły). Następnie zdejmujemy z gazu i wsypujemy galaretki(...)koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy żelatynę i mieszamy łyżką do połączenia składników. Blaszkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Na dno układamy pierwszą warstwę herbatników, a na nie wylewamy jabłka w galaretce. Układamy kolejną warstwę herbatników a na nie śmietanę, która równomiernie rozsmarowujemy. Na koniec posypujemy ciasto cynamonem i czekoladą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej

Kulinarne przygody
Ciasta na Święta Wielkanocne 5023

kawowo - biszkoptowe 36.  Ciasto pyszne  37.  Snickers według Siostry Anastazji  38.  Wiśniowa fantazja  39.  Ciasto kawowo - śmietankowe  40.  Rolada z jabłkami(...)Ciasto biszkoptowe z galaretkami  43.  Ciasto gargamel 44.  Sernik przekładany ciastem kruchym  45.  Sernik na petitkach według babci Marysi  46.  Sernik z jabłkami  47.  Ciasto Doroty  48.  Ciasto Venus  49.  Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami  50.  Piernik z drożdżami  51.  Korzenna

kruche babeczki
Kisiel jabłkowy 189

Zobacz jak zrobić najlepszy domowy kisiel jabłkowy ! Taki kisiel można zrobić z dowolnych jabłek, soku jabłkowego czy też kompotu z jabłek. Zrobisz go w kilka minut, z kilku łatwo dostępnych składników.  Zapraszam po mój ulubiony przepis na domowy kisiel jabłkowy oraz po garść porad i wskazówek. A wszystko po to, by Twój domowy kisiel z jabłek

AniaGotuje.pl
Pyszna szarlotka z szarą renetą. 117

części i rozwałkowujemy na placki. Jed nym z nich wykładamy spód natłuszczonej formy i umieszczamy w piekarniku na kilka minut. W tym cza sie my jemy i obieramy jabłka. Kroi my je w cienkie plasterki (nie muszą być  równe) . Wrzucamy je do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny , aby nie ciemniały.  Doprawiamy cukre m i cynamonem. Miesza(...)Kawałki jabłek ukła damy na podpieczony m spod zie ciasta i przykrywamy drugim plackiem. Pieczemy ok. 40 minut. Chłodną szarlotkę p osypujemy cukre m pudrem. Smacznego

DominikaDolci
Pij sok na zdrowie! + kilka sokowych inspiracji 130

sobie wiele składników odżywczych, które w płynnej postaci są lepiej przyswajalne. Ponadto możemy szybciej i więcej „zjeść” warzyw i owoców ! Jak to możliwe? Zobacz – trudno na raz zjeść kilogram jabłek czy marchewki a tyle ) potrzeba aby uzyskać około 1 litra soku (w zależności od rodzaju składnika. Dzięki piciu soków jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi więcej różnorodnych warzyw czy owoców(...)sezonowych owoców przygotowałam dla was propozycje na soki, które można z powodzeniem można zrobić w wyciskarce HUROM. #1 „Szarlotka” w szklance Do przegotowania soku potrzebna jest tylko dowolna ilość jabłek oraz odrobina cynamonu. Jabłka obieramy i pozbywamy się nasienia. Kroimy na mniejsze cząstki i wkładamy do misy. Dalej sok robi się sam. Na koniec posypujemy odrobiną cynamonu

Health-Fit-Life
Jabłkowe racuchy z dżemem Łowicz 100% owoców Dereń z acerolą 124

jajka 2 małe, kwaśne jabłka 1/4 łyżeczki sody dodatkowo: 6-8 łyżek dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą (po 2 na porcję) łyżeczka oleju kokosowego Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę z sodą przesiewamy do miski. Dodajemy maślankę, jajka, starte jabłka i dżem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą. Dokładnie

Mienta blog
Pieczona pierś z indyka + historia mojego przepisu 203

struktury mięsa. Można kroić. Ukroiłam zatem gruby plaster – wygląda soczyście (czego na zdjęciach niestety nie widać). Ukroiłam kolejny, również nie wyglądał na “sucharka”. Rozłożyłam pieczeń z jabłkami na talerzach, “pyknęłam” jeszcze parę fotek i zasiedliśmy do stołu. Jakież to wszystko było pyszne. Oczywiście zapomniałam, aby zaciągnąć sosik odrobiną masła, ale ponieważ podawałam piersi razem(...)marchewką z groszkiem, która była już z dodatkiem masła, niczego ostatecznie nie brakowało. Pieczona pierś z indyka wyszła super. Była smaczna i soczysta. Jabłka i sosik zgrały się idealnie. Pomimo, że kilka minut brakowało do ideału, taka wersja powinna Was zadowolić. Tym bardziej, że jeśli staramy się uzyskać idealną temperaturę, a nie jesteśmy w tym doświadczeni, może się

Moja Delicja
Sałatka winogronowo-jabłkowa z czerwoną cebulą 164

piórka czerwonej cebuli i koperek. Całość połączona jogurtem greckim. Brzmi dziwnie? Trochę tak jest, aczkolwiek smakuje zaskakująco i ciekawie. Szczerze? Mi ta sałatka bardzo przypadła do gustu. Winogrona i jabłka, wiadomo, ale owoce w połączeniu z ostrą cebulą smakowały niezwykle. Sałatka najbardziej smakowała mi tuż po przygotowaniu. Kiedy odleżała kilka godzin, owoce zbyt mocno „przeszły” smakiem(...)drużynie” się znajdziecie:);) Ja sałatkę przygotowałam z podwójnej porcji, ale z wiadomych przyczyn lepiej zacząć minimalistycznie;) około 250 g jasnych, bezpestkowych winogron 1 mała czerwona cebula 1 zielone jabłko 2 łyżki jogurtu greckiego 1/2 małego pęczka koperku sól, pieprz Umyte i osuszone winogrona kroimy na pół. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Umyte jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i wraz

Smaki Na Talerzu
Wiosenny jabłecznik bez pieczenia 150

zaprezentować nie wymaga zdolności kulinarnych, ani poświęcenia. Dodatkowo powiem Wam, z resztą na zdjęciach widać, że będzie się świetnie prezentował na stole wielkanocnym. Potrzebujemy: 300 g herbatników maślanych 6 jabłek  3 galaretki agrestowe rozpuszczone(...)wrzątku 330 ml śmietanki 30%  2 łyżki cukru pudru  1 łyżeczka żelatyny + odrobina wrzątku Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, na dużych oczkach, gniazda nasienne wyrzucamy. Odciskamy sok. Utarte jabłka mieszamy z tężejącą galaretką. Foremkę o wymiarach około 22 cm x 22 cm wykładamy papierem

MamaOskarka
Przepis na jabłecznik na biszkopcie 115

temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa:  Prużymy 2 kg jabłek. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 l. Kiedy galaretka trochę zgęstnieje wlewamy ją do wcześniej uprużonych jabłek. Biszkopt przecinamy wzdłuż. Na spodnią warstwę wlewamy jabłka wymieszane z galaretką i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego

Jak u mamy