łyżeczki cukru pudru * herbatniki 230 g ( jedno opakowanie ) * żelatyna 2 łyżeczki * woda 50 ml * do posypania cynamon + 3 kostki czekolady startej na tarce Przygotowanie: Jabłka obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Przesypać do głębokiej patelni i prażyć przez 15 do miękkości. (mieszamy co jakiś czas aby się nie przypaliły). Następnie zdejmujemy z gazu i wsypujemy galaretki(...)koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy żelatynę i mieszamy łyżką do połączenia składników. Blaszkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Na dno układamy pierwszą warstwę herbatników, a na nie wylewamy jabłka w galaretce. Układamy kolejną warstwę herbatników a na nie śmietanę, która równomiernie rozsmarowujemy. Na koniec posypujemy ciasto cynamonem i czekoladą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej
Kulinarne przygodykawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne 37. Snickers według Siostry Anastazji 38. Wiśniowa fantazja 39. Ciasto kawowo - śmietankowe 40. Rolada z jabłkami(...)Ciasto biszkoptowe z galaretkami 43. Ciasto gargamel 44. Sernik przekładany ciastem kruchym 45. Sernik na petitkach według babci Marysi 46. Sernik z jabłkami 47. Ciasto Doroty 48. Ciasto Venus 49. Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami 50. Piernik z drożdżami 51. Korzenna
kruche babeczkiZobacz jak zrobić najlepszy domowy kisiel jabłkowy ! Taki kisiel można zrobić z dowolnych jabłek, soku jabłkowego czy też kompotu z jabłek. Zrobisz go w kilka minut, z kilku łatwo dostępnych składników. Zapraszam po mój ulubiony przepis na domowy kisiel jabłkowy oraz po garść porad i wskazówek. A wszystko po to, by Twój domowy kisiel z jabłek
AniaGotuje.plczęści i rozwałkowujemy na placki. Jed nym z nich wykładamy spód natłuszczonej formy i umieszczamy w piekarniku na kilka minut. W tym cza sie my jemy i obieramy jabłka. Kroi my je w cienkie plasterki (nie muszą być równe) . Wrzucamy je do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny , aby nie ciemniały. Doprawiamy cukre m i cynamonem. Miesza(...)Kawałki jabłek ukła damy na podpieczony m spod zie ciasta i przykrywamy drugim plackiem. Pieczemy ok. 40 minut. Chłodną szarlotkę p osypujemy cukre m pudrem. Smacznego
DominikaDolcisobie wiele składników odżywczych, które w płynnej postaci są lepiej przyswajalne. Ponadto możemy szybciej i więcej „zjeść” warzyw i owoców ! Jak to możliwe? Zobacz – trudno na raz zjeść kilogram jabłek czy marchewki a tyle ) potrzeba aby uzyskać około 1 litra soku (w zależności od rodzaju składnika. Dzięki piciu soków jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi więcej różnorodnych warzyw czy owoców(...)sezonowych owoców przygotowałam dla was propozycje na soki, które można z powodzeniem można zrobić w wyciskarce HUROM. #1 „Szarlotka” w szklance Do przegotowania soku potrzebna jest tylko dowolna ilość jabłek oraz odrobina cynamonu. Jabłka obieramy i pozbywamy się nasienia. Kroimy na mniejsze cząstki i wkładamy do misy. Dalej sok robi się sam. Na koniec posypujemy odrobiną cynamonu
Health-Fit-Lifejajka 2 małe, kwaśne jabłka 1/4 łyżeczki sody dodatkowo: 6-8 łyżek dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą (po 2 na porcję) łyżeczka oleju kokosowego Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę z sodą przesiewamy do miski. Dodajemy maślankę, jajka, starte jabłka i dżem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą. Dokładnie
Mienta blogstruktury mięsa. Można kroić. Ukroiłam zatem gruby plaster – wygląda soczyście (czego na zdjęciach niestety nie widać). Ukroiłam kolejny, również nie wyglądał na “sucharka”. Rozłożyłam pieczeń z jabłkami na talerzach, “pyknęłam” jeszcze parę fotek i zasiedliśmy do stołu. Jakież to wszystko było pyszne. Oczywiście zapomniałam, aby zaciągnąć sosik odrobiną masła, ale ponieważ podawałam piersi razem(...)marchewką z groszkiem, która była już z dodatkiem masła, niczego ostatecznie nie brakowało. Pieczona pierś z indyka wyszła super. Była smaczna i soczysta. Jabłka i sosik zgrały się idealnie. Pomimo, że kilka minut brakowało do ideału, taka wersja powinna Was zadowolić. Tym bardziej, że jeśli staramy się uzyskać idealną temperaturę, a nie jesteśmy w tym doświadczeni, może się
Moja Delicjapiórka czerwonej cebuli i koperek. Całość połączona jogurtem greckim. Brzmi dziwnie? Trochę tak jest, aczkolwiek smakuje zaskakująco i ciekawie. Szczerze? Mi ta sałatka bardzo przypadła do gustu. Winogrona i jabłka, wiadomo, ale owoce w połączeniu z ostrą cebulą smakowały niezwykle. Sałatka najbardziej smakowała mi tuż po przygotowaniu. Kiedy odleżała kilka godzin, owoce zbyt mocno „przeszły” smakiem(...)drużynie” się znajdziecie:);) Ja sałatkę przygotowałam z podwójnej porcji, ale z wiadomych przyczyn lepiej zacząć minimalistycznie;) około 250 g jasnych, bezpestkowych winogron 1 mała czerwona cebula 1 zielone jabłko 2 łyżki jogurtu greckiego 1/2 małego pęczka koperku sól, pieprz Umyte i osuszone winogrona kroimy na pół. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Umyte jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i wraz
Smaki Na Talerzuzaprezentować nie wymaga zdolności kulinarnych, ani poświęcenia. Dodatkowo powiem Wam, z resztą na zdjęciach widać, że będzie się świetnie prezentował na stole wielkanocnym. Potrzebujemy: 300 g herbatników maślanych 6 jabłek 3 galaretki agrestowe rozpuszczone(...)wrzątku 330 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny + odrobina wrzątku Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, na dużych oczkach, gniazda nasienne wyrzucamy. Odciskamy sok. Utarte jabłka mieszamy z tężejącą galaretką. Foremkę o wymiarach około 22 cm x 22 cm wykładamy papierem
MamaOskarkatemperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: Prużymy 2 kg jabłek. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 l. Kiedy galaretka trochę zgęstnieje wlewamy ją do wcześniej uprużonych jabłek. Biszkopt przecinamy wzdłuż. Na spodnią warstwę wlewamy jabłka wymieszane z galaretką i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Jak u mamySkładniki: puder 3/4 szklanki + zimna woda 4 łyżki + ocet 10% 1 łyżeczka + mąka ziemniaczana 2 łyżki, czekolada gorzka 200 gram, jabłka 6 sztuk większe, jajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 250 gram, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki białka zimne ze szczyptą soli(...)składniki na dość gęste ciasto forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ciasto i wyrównać wierzch na ciasto zetrzeć na grubszych oczkach tarki czekoladę gorzką, obrane jabłka, na jabłka wyłożyć ubitą pianę piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, aby pianka za mocno się nie przypiekła do można nakryć
W Mojej Kuchni LubięDoskonała na pierwszą kolację we dwoje i randki ;) Oczywiście sprawdzi się jako urozmaicenie dietetycznych (lub i nie;) ) posiłków. W połączeniu z jabłkiem i porą dodaje życiu lekkiej, acz zdrowej pikanterii ;) Surówka z białej rzodkwi i jabłka 1 korzeń białej rzodkwi 2 jabłka kawałek pora 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego sól, pieprz sok z cytryny Rzodkiew obieramy, trzemy(...)tarce o grubych oczkach. Podobnie robimy z jabłkiem. Por myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski. Skrapiamy cytryną, solimy, pieprzymy i dodajemy majonez lub jogurt. Smacznego
Kuchnia smakówmarchwi. Wtedy otrzymamy kiszoną marchewkę z dodatkiem kapusty. Kiszona marchew z natką pietruszki i jabłkiem Kiszona marchew z natką pietruszki i jabłkiem • 2kg marchwi / waga po obraniu /, • 40g soli kamiennej, • Pęczek natki pietruszki, • Kawałek startego chrzanu, • 2-3 jabłka winne bez gniazd, pokrojone na ćwiartki. Marchew ścieramy do miski na tarce o średnich oczkach. Dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki(...)starty chrzan. Solimy i mieszamy. Pozostawiamy na 15 minut aby marchew puściła sok. Całość przekładamy do szklanego naczynia lub kamionki dodając kilka pokrojonych jabłek. Uciskamy zawartość do chwili aż wypłynie sok na powierzchnię. Marchew przykrytą ściereczką i dociśniętą czymś ciężkim trzymamy w temp. pokojowej 3-4 dni. Po ukiszeniu przenosimy do lodówki lub w inne dość chłodne miejsce
Leśny Zakątekczęści, schłodzić. 5-6 dużych jabłek, najlepiej kwaskowych obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lekko odcisnąć sok. Większy kawałek ciasta wyłożyć na blaszkę na nie starte jabłka. Na to piana : 5 białek 0,5 szklanki cukru 3-4 łyżki kisielu owocowego lub mąki ziemniaczanej Z białek ubić pianę dodając stopniowo cukier oraz kisiel. Pianę wyłożyć(...)jabłka na koniec zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Piec około 40 minut w 180st. 24x35cm Ja tym razem upiekłam w 2 małych tortownicach po 18cm ( czas pieczenia 25min
W garach u GosiSmacznego :) Ciasto (blaszka 23/33 cm): jajka 5 szt, mąka pszenna 4 szklanki, śmietana 18% 1,5 szklanki, cukier 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cynamon 2 łyżeczki, jabłka 5 szt, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo(...)błyszcząca, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i śmietanę. Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i mieszamy. Suche składniki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 st. C przez
kulinarne odsłony pati