łyżki śmietany 18% szczypta soli 8 jabłek 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta) olej do wysmarowania formy Cukier cynamonowy: 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru Wykonanie: 1. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plastry grubości 1 cm. 2. Cukier cynamonowy: cukier wymieszać z cynamonem. 3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę(...)wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3 mm i pokroić w paski o szerokości 1 cm. 4. Paskami ciasta owinąć plastry jabłka, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym. 5. Piec
Szalona Kuchnia Ewelinyprzed dodaniem do ciasta można wymieszać z łyżeczką cynamonu. 2 szkl mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru 400 ml kefiru 2 jajka 2 jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Do miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszać. Jajka rozbełtać z kefirem, dodać do mąki i dokładnie(...)wymieszać za pomocą miksera. Do ciasta dodać pokrojone w niedużą kostkę jabłka. Na patelni rozgrzać olej (głębokość ok 0,5cm) i smażyć racuchy z obu stron na średnim ogniu na rumiany kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem
Smakołyki AsiLink do filmu z przepisem: Ciasto z cukinią Przygotowanie: Umytą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach (startej cukinii powinno być około 200 g). Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach (startego jabłka powinno być około 100 g). Do mąki dodaję cynamon, sól, proszek do pieczenia, sodę i mieszam. Teraz przygotuję ciasto: Do miski wybijam jajka, dodaję(...)olej i roztrzepuję (cukier nie musi się rozpuścić w jajkach). Następnie dodaję mąkę i mieszam przez chwilę łyżką tak aby składniki się połączyły. Na koniec do ciasta dodaję cukinię, jabłka i dokładnie mieszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie ciasta: Ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę wyrównuję. Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika
Uwaga Babcia Gotujejabłek 4 jajka 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mączki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g kwaśnej śmietany 1 litr marmolady lub 1,5 kg jabłek 1 łyżka cynamonu Wykonanie: 1,5 kg obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek posypać 3 łyżkami cukru i zagotować. Zlać sok, pogotować ok. 8-10 minut
Przepisy Babcimalakserze, dzięki czemu ciasto jest bardziej kruche, bo masło nie ogrzewa się od rąk, potem i chwilę zagniatam w kulę, zawijam w folię). Schłodzić w lodówce 30 minut. Jabłka obrać i pokroić w dość duża kostkę. Wymieszać z przyprawami ( cukrem z cynamonem, kardamonem i anyżem). Można polać łyżką miodu. Odstawić. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części. Rozwałkować(...)cienki placek. Ułożyć ciasto w formie wysmarowanej masłem. Ułożyć jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta. Pociąć w paseczki i zrobić kratkę. Wierzch posyp cukrem pudrem lub posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C, piecz 45 minut
AZgotuj!temu znalazłam ten przepis na zupę i czekałam aby go wypróbować. Oto efekt :) Składniki : ok.1/2 kg dyni olej do smażenia 1 szalotka, u mnie cebula 1 ząbek czosnku 2 jabłka 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki świeżego imbiru(...)bulionu warzywnego 100 ml mleczka kokosowego sól, pieprz Przygotowanie : Dynię obieramy ze skórki, kroimy drobno. Przesmażamy na oleju do zeszklenia dyni, z czosnkiem, szalotką, przekładamy do garnka Obrane jabłka kroimy dość drobno, przesmażamy na pozostałym oleju, dodajemy zmiażdżoną w moździerzu kolendrę, starty imbir i smażymy do rozpadnięcia jabłek Do przesmażonej dyni z czosnkiem i cebulą, wlewamy bulion, chwilę
Proste Potrawytreningu, a potem przyszedł czas na nadrabianie kalorii po wykonanym treningu Padło na racuszki, które jadłam kiedyś jako dziecko. Racuszki wyjątkowe, bo z dodatkiem wyjątkowej odmiany jabłek. Papierówki, jabłka, które powoli odchodzą w zapomnienie. Kiedyś, jeszcze kilka lat temu, to właśnie papierówki stanowiły podstawę wakacyjnych wypieków – szarlotek, drożdżówek, czy też orzeźwiającego kompotu. Dziś papierówki to powoli wspomnienie(...)grubych oczkach. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, rodzynkami i cukrem. W drugiej miseczce wymieszaj jogurt z jajkami, dokładnie wymieszaj. Składniki mokre przelej do miski, dodaj jabłka starte na tarce i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wykładaj niewielkie ilości ciasta i smaż z obu stron ok. 2 minut. Racuszki podawaj z świeżymi owocami, masłem orzechowym
365 dni dookoła kuchnifrancuskiego dressing – w tej sałatce jest cały świat i pozaziemski smak! Składniki (na 2 duże porcje): 3 garście mieszanej sałaty – użyłam masłowej i dębolistnej 2 słodkie jabłka – użyłam Jonagold 6 dużych rzodkiewek 250g greckiego sera halloumi 2 łyżki soku z cytryny Dressing: łyżka musztardy gruboziarnistej 2 łyżki płynnego miodu – użyłam akacjowego 4 łyżki oliwy(...)półmisku na którym będziemy podawać. Umyte rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki – pokroiłam je na tarce do warzyw. Dodajemy rzodkiewki do sałaty i mieszamy. Umyte jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo cienkie plasterki – także użyłam do tego tarki do warzyw. Przekładamy do osobnego naczynia, skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy
Smaczna Stronaprawdziwy hit, zniknęły dosłownie w momencie. Naprawdę przepyszne, lekko kruche, z dodatkiem słodkiego jabłka, które nadaje im nieco delikatności. Użyłam płatków owsianych Melvit z nasionami chia, suszonym jabłkiem i morelą, przez to ciastka są jeszcze bardziej owocowe. Zamiast miodu można użyć syropu z agawy lub innego płynnego słodzika. Pyszne, zdrowe ciasteczka, w sam raz na pożegnanie jesieni(...)Składniki (ok. 14 ciastek): 1 szklanka płatków owsianych (u mnie płatki Melvit z chią, suszoną morelą i jabłkiem, ale mogą być też zwykłe) ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej lub bezglutenowej (u mnie ryżowa) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 duże jajko ½ szklanki płynnego miodu
Healthy food explorersprawdzi. Dałam też tylko 1 żółtko, ale jeśli chcemy możemy użyć 2. Ten omlet smakuje jak puszyste ciasto, a przyprawa do piernika wspaniale podkreśla jego smak. Do tego aromatyczne jabłka z cynamonem i słodki karmel z daktyli. Pycha :) Składniki: 2 białka 1 żółtko 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 kopiata łyżka mąki jaglanej (lub ryżowej, owsianej czy innej(...)uzyskania preferowanej konsystencji karmelu (u mnie była dość rzadka, ale nie całkiem płynna). Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na patelnię i smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając aż zmięknie. Pod koniec dodać cynamon. Omlet wyciągnąć, polać karmelem a na wierzch wyłożyć kawałki jabłka
Healthy food explorersię zrobić 3 lub nawet 4 cienkie naleśniki. Dla większego zasłodzenia, i nadziania naleśników świetnie sprawdził się czekoladowy krem z daktyli, a do tego jeszcze podsmażone na patelni kawałki jabłka z cynamonem. Z podanego przepisu wyszły mi dwa dość grube naleśniki, którymi można się naprawdę najeść. Składniki (2 porcje): 1 jajko 1/2 opakowania budyniu (64 g) 1/2 szklanki mleka(...)powstała konsystencja kremu.Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać lub zmiksować. Odstawić na kilka minut. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę, smażyć na suchej patelni aż zmięknie. Pod koniec dodać cynamon. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem kokosowym. Posmarować daktylowym kremem i kawałkami jabłka
Healthy food explorerniezawodna kombinacja składników. Ketchup bułgarski świetnie sprawdza się jako sos do domowej pizzy, czy do pasztetów lub wędlin. Składniki: 2,5 – 2,6 kg pomidorów 600 g jabłek 700 g marchewki 600 g pietruszki 600 g selera 400 g cebuli 7- 8 ząbków czosnku 1 szklanka octu 10% 1 i 1/3 szklanki cukru 10 łyżeczek musztardy chrzanowej 1 łyżka(...)czarnego pieprzu mielonego 2 liście laurowe 3 łyżki soli Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Większe pokroić na części, a małe mogą być w całości. Pozostałe warzywa oraz jabłka obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych potrzeć na tarce o małych oczkach lub przepuścić przez maszynę do tarcia warzyw (też na małych oczkach). Dodać cukier, przyprawy, musztardę, ocet
Przepisy Babciszklanki płatków owsianych 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1/3 szklanki brązowego cukru 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 2 łyżki miodu 2 jabłka (u mnie kilka małych papierówek) garść orzechów Do jednej miski wrzucamy suche składniki, tj. mąkę, cukier, płatki owsiane, cynamon oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski zaś dodajemy jajka(...)jogurt, olej oraz miód - czyli tzw. składniki mokre, które mieszamy ze sobą. Następnie łączymy ze sobą składniki z obu misek i za pomocą łyżki mieszamy wszystko na gładkie ciasto. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy na końcu do masy. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy do każdej z nich porcję ciasta. Wierzch każdej
My simple kitchenpuder Mak wypłukać, następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok 45 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie odsączamy go i mielimy w maszynce. Bakalie siekamy drobno. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszysta masę, następnie dodajemy(...)starte jabłka i bakalie, Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i kaszę mannę, dobrze teraz wszystko razem mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika. Pieczemy ok 60 minut. Jak ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem
Camilla w kuchnipapierówek - słodko-kwaśny i prosty do przygotowania. Jabłek nie trzeba obierać ze skórki, ponieważ po ugotowaniu owoców, masę należy zblendować. Taki mus z papierówek idealnie sprawdzi się do przygotowania ciasta (wystarczy podgrzać mus i rozpuścić w nim proszek z galaretki), naleśników czy placuszków. Zachęcam do przyrządzenia 😀 Składniki na 4 słoiki(...)papierówek (waga bez gniazd nasiennych) 1 szklanka zwykłego cukru sok z 1 cytryny* 1 szklanka wody *sok z cytryny można zastąpić 2 łyżeczkami kwasku cytrynowego Jabłka umyć, przekroić na 4 części i usunąć gniazda nasienne. Przygotowane owoce przełożyć do wysokiego garnka. Do jabłek wsypać cukier, wlać sok z cytryny i wodę. Całość delikatnie przemieszać. Gotować pod przykryciem
Ugotować