jabłka - 25490 przepisów (strona:410/1700)

Wine Expo Poland – warsztaty i degustacja komentowana, cz. 1 132

cytryny, mandarynki, cytrynowe landrynki, skórka cytrynowa. Bardzo przyjemny i świeży. Azienda Agricola Lusenti Malvasia Emiliana 2016 White 12% Italy Podniebienie: wysoka kwasowość przy średniej budowie. Pojawiają się aromaty zielonego jabłka, cytryny, skórki cytrynowej, trawy, a lekka goryczka kojarzy mi się jednoznacznie z albedo. Finisz średni, ale pomimo wysokiej kwasowości przyjemny. Do czego: ze względu na bardzo wysoką kwasowość zdecydowanie(...)tutaj odpowiada za kwasowość) oraz Fernão Pires. Oko: przejrzysty, średnio intensywny kolor z lekko cytrynowymi refleksami. Nos: przyjemny, średnio intensywny, z wyczuwalnymi aromatami cytryny, grejpfruta, zielonych jabłek, albedo, białego pieprzu. Dona Otilia Quero Te 2016 White 13% Portugal Podniebienie: znów wysoka, w dodatku niezbyt przyjemna kwasowość (Rabigato) przy średniej budowie. Zdecydowane smaki cytryny, żółtego grejpfruta, lekkiej goryczki albedo połączone

Kate's Kitchen
Szarlotka z bezą 176

łyżki cukru waniliowego dodatkowo ok. 3/4 - szklanki cukru do ubicia białek 6 żółtek i 6 białek 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na nadzienie: 6 dużych jabłek 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki cynamonu (może być mniej) 3 łyżki cukru pudru szczypta wanilii opcjonalnie 4 łyżki powideł śliwkowych, u mnie porzeczkowych Przygotować ciasto: Mąkę, cukier(...)części (3/4 i 1/4). Zawinąć w folię i schłodzić około 30 min. Większą część rozłożyć na dno blachy, nakłuć widelcem i schłodzić dodatkowe 30 min.  Przygotować jabłka: owoce cienko poszatkować, połączyć z pozostałymi składnikami nadzienia  Wyjęty z lodówki spód ciasta posmarować powidłami, ułożyć jabłka. Ubić pianę z białek na sztywno, stopniowo dodając cukier i 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Proste Potrawy
Placek drożdżowy z jabłkami 83

Jakiś czas temu uzbieraliśmy jabłka z prawdziwego ogrodu, takiego bez sztucznych nawozów, pielęgnowanego z miłością i pasją. Kochamy tam wracać i relaksować się w sielskim otoczeniu. Placek powstał na bazie „babcinej receptury”, jednak bez kruszonki, gdyż chcieliśmy poczuć sam smak jabłek z cynamonem…do tego rodzynki. Wierzcie, pasują wybornie…szczególnie podrasowane białym rumem :P Składniki 500 g mąki pszennej(...)rodzynek 2 łyżki białego rumu 2 duże jabłka cynamon (u nas sporo, bo lubimy) cukier do jabłek (smakowo) 40 g świeżych drożdży 2 jajka 3 żółtka jaj 100 g cukru 150 g masła Przygotowanie Rodzynki moczymy we wrzątku z dodatkiem rumu. Odcedzamy. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem i cynamonem. Dodajemy rodzynki. Drożdże mieszamy z łyżką cukru. Kiedy

R'n'G Kitchen
Chlebek jabłkowy 99

jedną sporą wadę – cała foremka znika niepostrzeżenie!  😃 Jak wszystkie moje słodkości chlebek został upieczony bez dodatku cukru oraz białej mąki. O słodycz zadbały tutaj suszone daktyle i jabłka. Do chlebka można wykorzystać zarówno jabłka jak i gruszki. Ciasto nie wychodzi zbyt słodkie, co mi bardzo odpowiada. Jeśli jednak jesteście słodkolubni, to proponuję wybrać słodki gatunek jabłek i dodać więcej(...)daktyli  😉 Zapraszam też po inspirację na inne  zdrowe słodkości. CHLEBEK JABŁKOWY Czas przygotowania 60 minut Składniki na keksówkę 25 cm 3 jajka 4 małe jabłka 200 g jogurtu Szklanka mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) Pół szklanki mąki gryczanej Pół szklanki mąki orzechowej (można zastąpić inną) Ćwierć szklanki suszonych daktyli Łyżeczka przyprawy do piernika Łyżka cynamonu Pół łyżeczki sody

HealthyCreations
PLACKI OWSIANE Z JABŁKIEM 96

Placki owsiane z jabłkiem to propozycja na pyszne i szybkie śniadanie. Placki przygotowuje się dosłownie w chwilę, są puszyste, nie za słodkie, pożywne. Można je zapakować w pudełko i zabrać do pracy na drugie śniadanie, czy jako przekąska dla dziecka do szkoły.  Składniki na około 15 placków: * 2 jajka * 6 łyżek mąki pszennej * szczypta soli * 2 łyżeczki cukru(...)szklanki mleka * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 10 łyżek płatków owsianych * 2 jabłka Wykonanie: Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski wbić jajka, rozklepać je trzepaczką. Dodać sól, cukier, proszek do pieczenia i mleko, wymieszać. Wsypać mąkę, ponownie wszystko wymieszać, by nie było grudek. Na końcu wsypać płatki owsiane i starte jabłko

Zrób to smacznie
Jabłkowe mini pączki (z cynamonem) 639

duży talerz mini pączków) 1 jabłko średniej wielkości dwie duże szczypty cynamonu 180 g jogurtu naturalnego (nie może być zbyt rzadki) 200 g mąki pszennej – u mnie wrocławska od PZZ Białystok 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie 1-2 łyżki drobnego cukru (u mnie bez – mi wystarcza słodycz jabłka i cukier puder) 2 jajka olej(...)smażenia cukier puder do oprószenia pączków Przygotowanie: Do miski przekładamy cały jogurt naturalny, wbijamy dwa jajka. Dodajemy starte na drobnych oczkach jabłko (taki ala mus) i cynamon (opcjonalnie można dodać cukier). Mieszamy wstępnie składniki. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką. Rozgrzewamy olej. Małą łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wkładamy do oleju (w razie

Słodkie okruszki
Szarlotka z kokosem i serem 84

Ciasto : wszystkie składniki ciasta zmiksować, zlepić w kulę, zawinąć w ściereczkę i odłożyć do lodówki na pół godziny. Nadzienie : rodzynki zalać breny, podgrzać i odstawić pod przykryciem do ostudzenia. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych otworach, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ser zemleć lub zetrzeć. Masło ubić na śmietanę, powoli dodawać cukier, żółtka(...)następnie twaróg. Ubić śmietanę. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania szczyptę soli. Do jabłek dodać rodzynki, wiórki kokosowe i wymieszać. Następnie dodać ubitą śmietanę i białka. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Tortownicę (24 – 26 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na koło o 2-3 cm więcej niż promień tortownicy

królestwo garów
DŻEM JABŁKOWO - MALINOWY 76

słodki,lekko kwaśny,jednym słowem niebo w buzi. Składniki: 2 kg jabłek  1 kg malin  60 dag cukru ( może być więcej jeśli lubicie słodsze dżemy ) Jabłka obrać,pokroić w cienkie plasterki, podlać niewielką ilością wody i prażyć pod przykryciem. Maliny delikatnie oczyścić,wymieszać z cukrem i chwilkę smażyć. Przetrzeć przez sitko i dodać do jabłek

Niespełnione zdolności kulinarne
Likier ,, jesienna nuta ,, ( aromatyczny i smaczny ! ). 105

Składniki : 10 dkg dojrzałych śliwek ( najlepiej węgierek ) 10 dkg jabłek 10 dkg gruszek 10 dkg jeżyn ( najlepiej zebranych w lesie ) 5 goździków 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 1 gwiazdka anyżu otarta skórka(...)pomarańczy otarta skórka z 1/2 cytryny 10 - 15 dkg cukru ( najlepiej trzcinowego ) 10 dkg posiekanych orzechów laskowych 0,75 l czystej wódki lub whisky Sposób wykonania :   G ruszki, jabłka, śliwki, jeżyny umyj, osusz. Z gruszek i jabłek usuń gniazda nasienne, pokrój na ósemki ( nie obieraj ze skórki ). Śliwki wydryluj, pokrój na ćwiartki. Wszystkie owoce wrzuć do czystego

Przepisy i porady kulinarne
KLASYCZNA SZAROTKA 122

szkl mąki krupczatki 5 łyżek cukru kostka margaryny 5 jaj 2 opakowania jasnego budyniu cukier waniliowy 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 75dag jabłek(...)Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem. Dodać 5 żółtek i śmietanę. Zagnieść ciasto. 1/3 części ciasta włożyć do lodówki, resztę rozwałkować. Zapiec. Na cieście rozłożyć starte jabłka.  Ubić pianę z cukrem na koniec dodać budyń. Wyłożyć na jabłka. Zetrzeć resztę pokruszonego ciasta. Piec ok. 1godz w 180 o C. Smacznego

Słodki Zakątek
Koperty z jabłkami 108

Dziś serwuję Wam przepis na koperty z jabłkami, wykonane z ciasta krucho-drożdżowego. Jest to wyśmienity pomysł na deser, który skradnie Wasze serca. Jeśli zastanawiacie się, jak wykorzystać jabłka, na które właściwie jest teraz sezon, polecam przygotowanie właśnie tych ciasteczek. Ciasto jest mięciutkie, a sam farsz naprawdę pyszny! Z proporcji, które podaję poniżej, wyszło mi około... Tryb czytania(...)Artykuł Koperty z jabłkami pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
Jabłkowe kwiatuszki z cynamonem 101

łyżki śmietany 18% szczypta soli 8 jabłek 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta) olej do wysmarowania formy Cukier cynamonowy: 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru Wykonanie: 1. Jabłka umyć, obrać,  wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plastry grubości 1 cm. 2. Cukier cynamonowy: cukier wymieszać z cynamonem. 3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę(...)wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3 mm i pokroić w paski o szerokości 1 cm. 4. Paskami ciasta owinąć plastry jabłka, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym. 5. Piec

Szalona Kuchnia Eweliny
Racuchy na kefirze z jabłkami 1571

przed dodaniem do ciasta można wymieszać z łyżeczką cynamonu. 2 szkl mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia  2 łyżeczki cukru pudru 400 ml kefiru 2 jajka 2 jabłka olej do smażenia  cukier puder do posypania  Do miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszać. Jajka rozbełtać z kefirem, dodać do mąki i dokładnie(...)wymieszać za pomocą miksera. Do ciasta dodać pokrojone w niedużą kostkę jabłka. Na patelni rozgrzać olej (głębokość ok 0,5cm) i smażyć racuchy z obu stron na średnim ogniu na rumiany kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Łatwe i szybkie ciasto z cukinią 119

Link do filmu z przepisem: Ciasto z cukinią Przygotowanie: Umytą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach (startej cukinii powinno być około 200 g). Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach (startego jabłka powinno być około 100 g). Do mąki dodaję cynamon, sól, proszek do pieczenia, sodę i mieszam. Teraz przygotuję ciasto: Do miski wybijam jajka, dodaję(...)olej i roztrzepuję (cukier nie musi się rozpuścić w jajkach). Następnie dodaję mąkę i mieszam przez chwilę łyżką tak aby składniki się połączyły. Na koniec do ciasta dodaję cukinię, jabłka i dokładnie mieszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie ciasta: Ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę wyrównuję. Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika

Uwaga Babcia Gotuje