jabłka - 25490 przepisów (strona:402/1700)

Zapiekanka ryżowa z jabłkiem 89

można nazwać to takim fajnym ciastem, bo idealnie kroi się na zimno, do tego sos śmietanowo-waniliowy i odjazd :P A więc tak: Składniki: 200 g ryżu 2 duże jabłka 4 łyżki śmietany 18% 1 jajko 1 łyżka ksylitolu (można dodać więcej lub pominąć) 1 łyżka mielonego cynamonu Przygotowanie: Ugotowany al’ dente ryż mieszamy ze startymi na dużych oczkach(...)jabłkami, śmietaną, jajkiem, cynamonem (ile lubcie) i ksylitolem (do smaku). Przekładamy do jednorazowej keksówki i pieczemy 35 min w temperaturze

R'n'G Kitchen
PROSTE CIASTECZKA Z JABŁKAMI Z 3 SKŁADNIKÓW 156

ciasto francuskie. SKŁADNIKI 250 g twarogu mielonego (jak na sernik) 250 g masła w temperaturze pokojowej 250 g mąki pszennej 2 słodkie jabłka cukier puder do oprószenia WYKONANIE Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na drobne cząstki takie ćwiarteczki :) Nastawiamy piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Twaróg, masło i mąkę łączymy ze sobą(...)wyrabiamy ciasto.Jeśli jest zbyt mokre, podsypujemy mąką. Wałkujemy ciasto na grubość około 2 mm i wykrawamy za pomocą szklanki kółka.  Na połowę kładziemy cząstkę jabłka, którą przykrywamy drugą połówką. . Postepujemy tak z pozostałym ciastem. Ciasteczka układamy na blaszce w lekkich odstępach od siebie(uwaga - rosną ). Pieczemy około 15 minut.Pilnujemy żeby za bardzo się nie przypiekły :). Gdy ciastka

Mała w garnku miesza
RACUSZKI SEROWE Z JABŁKAMI 92

prostu pyszne. SKłADNIKI :   2 i 3/4 szklanki mąki pszennej  2- 3 łyżki cukru 30 dkg drożdży 1 serek waniliowy 150 g 1 jajko 1 szklanka mleka 2 jabłka 1 łyżka soku z cytryny olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE : Drożdże rozpuszczamy w części ciepłego mleka. Wlewamy do miski i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy łopatką aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, mieszamy. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia. Na patelnię wlewamy olej, nagrzewamy. Łyżką nabieramy porcję ciasta i smażymy małe racuszki, z jednej

Kulinarne Fantazje Marioli
Racuchy z jabłkami bez drożdży 120

jabłka   Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sodę, wymieszać. Wlać mleko, wbić całe jajko i za pomocą miksera lub rózgi wymieszać masę tak aby była gładka. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę (można też zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Wmieszać do ciasta (jeśli jabłka były bardzo soczyste i masa zrobiła się bardzo rzadka

Simply Food
Świąteczny obiad: faszerowany kurczak, nadziewana kaczka i gęś 168

nóżka. W takiej sytuacji zbawienny jest właśnie farsz, który nie tylko powiększa pulę do podziału, ale uatrakcyjnia cały obiad, ponieważ każdy chce spróbować nadzienia. Zobacz przepis Pieczona kaczka z jabłkami t na Jak Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone(...)aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. Idealne danie na Boże Narodzenie i na Wielkanoc! Zobacz przepis Pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami Jak dobrze upiec gęś i czy jest przy tym dużo pracy? To prawda, że gęś piecze się długo, ale za to przez większość czasu

Niedzielny kucharz
Szarlotka z wiśniami 139

ucztowania. Polecam! Składniki: ciasto 250 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 50 g mąki krupczatki 6 g proszku do pieczenia 3 żółtka nadzienie 1 kg jabłek np.: szarych renet 500 g wiśni świeżych lub mrożonych 200 g cukru 50 g mąki ziemniaczanej 50 ml wody 10 g cynamonu beza 100 g cukru 20 g mąki(...)ziemniaczanej 4 białka Ciasto : Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Nadzienie: Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty. Dodajemy wiśnie. Owoce zalewamy wodą. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy cukier i cynamon. Gdy owoce będą już nieco rozgotowane to dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy

Ciasta z tradycjami
Fale Dunaju siostry Anastazji 260

jednej części ciasta dodać 2/3 piany, a do drugiej części ciasta dodać kakao i resztę piany. Delikatnie wymieszać. Do foremki wylać ciasto jasne. Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne. Jabłka obrać i pokroić na cząstki, układać na wierzchu lekko wciskając w ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez ok 40 minut. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Masło(...)mój profil fb  Cukiernia Pychotki Cukiernia Pychotki A może skorzystasz z innych moich przepisów? Sernik gotowany na cieście miodowym Czekoladowiec Cappucino Ciasto makowo-truskawkowo-kokosowe Ciasto z jabłkami i śmietanową pianką Wiśniowa pychotka

Cukiernia Pychotki
Baron de Ley, 3- Vinas Blanco Reseva, 2015 131

aromatami ziół (świeżego tymianku). Wyraźnie wyczuwalne aromaty drugo- i trzeciorzędowe wynikające z procesu starzenia zarówno w beczce, jak i butelce, takie jak wanilia czy pieczone owoce (w tym wypadku jabłka) . Po dłuższej chwili kontaktu z powietrzem pojawiają się nuty maślane i chlebowe, co jest o tyle ciekawe, że wino nie zostało poddane fermentacji malolaktycznej (MLF). Podniebienie: wino o wysokiej(...)intensywności aromatów pokrywających się z nosem. Znów pojawia się pełna feeria smaków: żółtych jabłek, dojrzałych gruszek i słodkich owoców tropikalnych. Wszystko to uzupełnione o aromaty suszonych fig, migdałów i miodu. W ustach słodycz przełamana jest delikatnymi nutami mineralnymi, a wino pozostawia na ustach ledwie wyczuwalny słonawy (acz bardzo przyjemny i orzeźwiający) posmak. Podsumowanie: wino o wysokiej kwasowości i wysokim

Kate's Kitchen
wątróbka z kurczaka w cebuli i jabłkach... 124

wątróbki powycinać błonki, tłuszczyki opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, w woreczku z mąką dobrze wątróbki obtoczyć. Na gorącym oleju usmażyć wątróbkę bez soli, do wątróbki dodać pokrojone cebule, jabłka, paprykę ostrą i słodką, podsmażać z 5 minut, co jakiś czas zamieszać, następnie wlać wodę i pod przykryciem dusić z 10 minut, na koniec wsypać majeranek. Podawać do ziemniaków ,pieczywa(...)solić wątróbkę na talerzu - wątróbka z kurczaka jest bardzo smaczna, zdrowa, z dodatkiem cebuli, jabłek nabiera dobrego smaku i aromatu..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Jabłkowa kasza manna z owocami 105

Kasza manna ugotowana na soku z dojrzewających w słońcu słodkich jabłek(...)polana gęstym owocowym sosem to moja propozycja orzeźwiającego deseru, który polubią również najmłodsi. Świetnie sprawdzi się w roli przekąski między głównymi posiłkami. Składniki: Jabłkowa kasza manna: 500ml soku z jabłek Hortex Złote Jabłka 100% owoców 5 łyżek kaszy manny Mus owocowy: 200g mieszanki owocowej Hortex 100ml wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Dekoracja: świeże owoce listki

Szalona Kuchnia Eweliny
Omlet owsiany z jabłkiem i cynamonem 94

lepszego śniadania niż owsianka. No chyba że omlet owsiany. Dziś w wersji na słodko z jabłkiem, jogurtem, orzechami i cynamonem. Pyszna śniadaniowa alternatywa dla wszystkich owsiankożerców, którzy nie lubią nudy! Dobrze wiecie, że jestem uzależniona od owsianek z rana. Codziennie jem śniadanie na bazie płatków owsianych, bo to najlepiej się u mnie sprawdza. Mój organizm świetnie przyswaja rano płatki(...)zarówno wielbicielom owsianki, jak i szarlotki. Składniki na 1 porcję : 1 duże jajko 1 łyżka wody 25g płatków owsianych górskich 1 łyżeczka ksylitolu ½ łyżeczki masła klarowanego ½ łyżeczki cynamonu 1/2 jabłka 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 orzechy włoskie Jajko rozbić i oddzielić białko od żółtka. Żółtko energicznie wymieszać z wodą, dodać płatki owsiane, ksylitol i cynamon, odstawić. Białko ubić

Dietolog
Śledzie z jabłkiem i skórką pomarańczową 152

kandyzowanej skórki pomarańczowej od Helio. Takie niecodzienne połączenie smaków świetnie do siebie pasuje. Polecam Składniki: 4 płaty fileta śledziowego marynowanego typu bismark 2 małe czerwone cebule pół zielonego jabłka (golden delicious) 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 200 g kwaśnej śmietany 18 % sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Płaty śledziowe wyjmujemy z zalewy i osuszamy ręcznikami papierowymi, następnie kroimy w niedużą(...)kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki (rozdzielamy je na pojedyncze kółka). Jabłko myjemy, kroimy w ćwiartki a następnie w plasterki. Do sporej miski przekładamy śledzie, czerwoną cebulę, jabłko, skórkę pomarańczową oraz dodajemy śmietanę, delikatnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku . Przekładamy do szczelnego pojemnika i wkładamy do lodówki. Na drugi dzień śledzie z dodatkami będą idealne

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Szarlotka sypana 118

łyżka cynamonu 200 g schłodzonego masła + masło do wysmarowania formy Przygotowanie:   Kaszę, mąkę, cukry oraz proszek do pieczenia mieszamy w miseczce i dzielimy na trzy równe części.   Jabłka dokładnie umyć. Zetrzeć na grubych oczkach razem ze skórką. Wymieszać z cukrem oraz cynamonem po delikatnym odciśnięciu soku.   Przygotowujemy formę do pieczenia (optymalna będzie 32x24cm). Wykładamy ją papierem(...)pieczenia, łącznie z bokami i smarujemy całość masłem. Na tak przygotowana formę wysypujemy 1/3 sypkich składników, na które delikatnie przenosimy połowę jabłek. Czynność powtarzamy. i przykrywamy kolejną warstwę ostatnią częścią sypkich składników. Na całość ścieramy na dużych oczkach masło. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół) na 50-60 minut, aż do zarumienienia góry. Smacznego

ChilliJemy
Jabłka w cieście drożdżowym 168

tłuszczu. Posypane cukrem pudrem skutecznie osłodzą nam dzień :) Składniki: 1 szklanka mleka 20g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżka cukru 1½ szklanki mąki Szczypta cynamonu Szczypta soli 3-4 jabłka Olej do smażenia Cukier puder  Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy do max. temp. 40⁰C. Dzielimy na pół. Pierwszą część mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Pozostawiamy(...)minut. W tym czasie do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy resztę mleka, sól, cynamon, jajko oraz rozczyn. Miksujemy i pozostawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia. Jabłka obieramy, kroimy na plastry i usuwamy gniazda nasienne. Zanurzamy w wyrośniętym cieście i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor, a lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem

Kuchnia w czekoladzie
Cynamonowiec z jabłkami od mamy Uli 95

ucieramy mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i nadal ucieramy na gładką masę. Dodajemy rodzynki, orzechy, mieszamy łyżką. Będzie dość gęsta masa. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez(...)suchego patyczka.   Mama Uli piekła 40 minut ale wykorzystała do pieczenia keksówkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą – tak też polecam   Artykuł Cynamonowiec z jabłkami od mamy Uli pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl