jabłka - 25490 przepisów (strona:407/1700)

SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM I JABŁKIEM I MAKARONEM 127

dente. Przygotowujemy sos do sałatki: majonez, musztardę, cynamon, sól i pieprz mieszamy ze sobą. Przygotowujemy sałatkę: Śledzie wyjąć z oleju, wysuszyć i pokroić na mniejsze części. Jabłko pokroić w większą kostkę. Skropić jabłka sokiem z cytryny. Białą rzodkiew obrać i pokroić. Żurawinę sparzyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na talerz wyłożyć naprzemiennie sałatę, makaron Farfalle Arc Pol, rzodkiew, śledzie, jabłko

Kuchnia w oparach
Szarlotka piernikowa z jabłkami 176

czym zestawiamy z ognia i dodajemy posiekaną drobno białą czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Ciepły, ale nie gorący krem rozsmarowujemy cienką warstwą na dwóch blatach (tych bez orzechów). Warstwa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skórek i gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę i mieszamy delikatnie z sokiem z cytryny. Podlewamy odrobiną wody, dodajemy cukier i stawiamy na małym ogniu aby je lekko(...)rozdusić. Gdy zaczną „pyrkać” zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki. Jabłka pozostawiamy w zimnie do lekkiego stężenia. W blaszce, w której piekliśmy spody, układamy jeden z nich, wysmarowany budyniem, na to dajemy połowę warstwy jabłkowej i przykrywamy drugim blatem z budyniem. Ponownie wylewamy warstwę jabłkową i przykrywamy blatem z orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą

Kuchnia w czekoladzie
Śledź w śmietanie, jabłkiem i cebulą 129

Pyszne nietypowe śledzie w śmietanie ze słodkim dodatkiem jabłek. Od wielu lat je robimy na wigilijny stół i nie tylko. Mój przepis jest ekspresowy(...)Dzięki temu w kilka minut można przygotować ekspresową przekąskę.   Ilość śmietany można dobrać wedle własnych upodobań. Składniki: 5 podwójnych marynowanych lub solonych płatów śledziowych  2 duże jabłka 1 cebula 200g śmietany 12 lub 18% 2 łyżki majonezu sól, pieprz Śledzie należy pokroić w dzwonki.  Majonez mieszamy razem ze śmietaną, solą i pieprzem. Jabłka

Słodki Zakątek
Tort piernikowy z galaretką żurawinową (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 127

łyżki octu -4 łyżeczki proszku do pieczenia( u nas na kamieniu winnym) -kilka łyżeczek przyprawy do piernika (u nas imbir, cynamon, kardamon) Galaretka z żurawiną -1 L musu z jabłek i żurawiny -2,5-3 łyżeczki agaru -ksylitol Dodatkowo -tabliczka czekolady Super krówka truskawkowa lub kokosowa/pomarańczowa - krówki żurawinowe Super krówka -praliny w kakao (resztki biszkoptu zagnieść z mlekiem(...)tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 50-60 minut do suchego patyczka. 9. Ciasto zostawić do całkowitego ostudzenia. GALARETKA Z ŻURAWINĄ 10. Jabłka i świeżą żurawinę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować do powstania musu. (trudno stwierdzić ile surowego owocu jest potrzebne bo to zależy od gatunku jabłek i proporcji

Candy Pandas
ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą, kruszonką... 82

pełna szklanka, mąka tortowa 60 dag, szczypta soli, jajka 3 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 3 krople, fasola czerwona 1 puszka, burak czerwony średni 1 sztuka, jabłka szara reneta 4 sztuki, cynamon 1 łyżeczka KRUSZONKA: 100 gram miękkie masło, 100 gram cukier, 150 gram mąka tortowa, puder cukier do posypania ciasta fasolę czerwoną wylać na sito(...)miejsce, u mnie po 40 minutach ciasto dobrze wyrosło ciasto teraz ręką parę razy wyrobić i przełożyć do formy 34x25 z papierem do pieczenia na cieście poukładać ósemki obranego jabłka, posypać cynamonem z podanych składników wyrobić palcami kruszonkę i rozsypać na jabłkach piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto dobrze wystudzić

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka 160

opcjonalnie) Składniki na ciasto przesypać do miski. Wbić jajko i dodać pokrojone masło. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Uformować kulę i zawinąć w folię, a następnie wsadzić do lodówki. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pozbawić skórki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić na patelnię i dodać cukier. Podsmażać aż powstanie mus. Po zdjęciu z ognia / płyty dodać(...)cynamon i dokładnie wymieszać. Przy jabłkach jest tak naprawdę najwięcej pracy. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Wykleić spód brytfanki, nałożyć przestudzony mus. Górną warstwę należy zrobić z porwanych mniejszych kawałków ciasta (myślę, że najlepiej widoczne to będzie na zdjęciu). Wsadzić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika (góra - dół) na godzinę. Wyjąć z piekarnika. Kiedy

Karola gotuje
Makowiec na kruchym spodzie 1007

spód|: mąka pszenna 200 g, margaryna 125 g, cukier puder 4 łyżki, jajko 1 szt, masa makowa: mak 600 g, jajka 5 szt, masło 200 g, cukier 250 g, jabłka 500 g, rodzynki 50 g, orzechy włoskie 50 g, kasza manna 70 g, olejek migdałowy 2 łyżeczki, lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 4 łyżki, Ponadto: kandyzowana(...)zalewamy wrzątkiem do pokrycia i gotujemy na małym ogniu przez 20 min. Ugotowany mak przekładamy na sitko, odstawiamy do ostygnięcia i mielimy dwa razy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ciągle miksujemy. Dodajemy zmielony mak, starte jabłka, posiekane orzechy, rodzynki, kasze mannę oraz

kulinarne odsłony pati
Ciasto z jabłkami i masą budyniową -zaciekawił mnie przepis ze starej gazetki ale autor nie podany 119

opakowania galaretki cytrynowej rodzynki namoczone w alkoholu ale to nie jest konieczne 3 łyżki cukru masa jabłkowa (można przygotować dzień wcześniej) : 1 słoik jabłek prażonych -ja dałam jabłka ze sadu ok 1 kg 2 galaretki agrestowe sposób przyrządzania ciasta Białka ubić na sztywno, dodać cukier i utrzeć, potem żółtka i krótko i wymieszać na małych obrotach miksera. Wsypać(...)masę budyniową utrzeć z masłem, jeśli lubicie bardziej słodkie masy to proponuje dodać 2 łyżki cukru pudru na koniec rodzynki dodajemy odsączone . Masa jabłkowa Jeśli mamy ze słoika prażone jabłka, należy przełożyć je do garnka i zagotować. Potem zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, wymieszać i ostudzić. składanie ciasta 1 część ciasta, na to masa jabłkowa, przykrywamy 2 częścią ciasta

Moje Wyroby
MAKOWIEC JAPOŃSKI. Z JABŁKAMI 176

średnich jabłek aromat migdałowy 100 g płatków migdałów 100 g skórki pomarańczowej 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce na duzych oczkach. Do startych jabłek dodajemy obie masy makowe, kasze manną, proszek do pieczenia, aromat, bakalie oraz żółtka jaj. Mieszamy całość. Białka

Walijskie Pichcenie
Sękaczek 278

Składniki: Ciasto: 350g mąki pszennej 250g zimnego masła lub margaryny 100g cukru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa Masa orzechowa: 200g orzechów włoskich 120g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 80g masła lub margaryny       *** Mąkę mieszamy(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia. W ten sam sposób pieczemy dwa pozostałe placki. Po upieczeniu placki studzimy *** *** Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Starte jabłka przekładamy do garnka i smażymy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodajemy galaretki (sam proszek

Blog z Apetytem
„Gargamel” wg siostry Anastazji 13647

płynnego miodu 1 op. przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki żytniej 100 g posiekanych orzechów Wkładka jabłkowa: 3-4 jabłka 3/4 szkl. cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka 200 g bakalii (posiekane grubo orzechy, rodzynki) Masa: 250 g masła 1 szkl. cukru pudru 1 szkl(...)blaszek (21x32cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut (lub do tzw suchego patyczka). Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie do jabłek z cukrem dodajemy żółtka, bakalie oraz mąkę wymieszaną z sodą

Smaki Na Talerzu
Szarlotka Apple Pie 146

nich rozwałkować na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek mąkę. Ciastem wyłożyć spód i boki formy (fot.1) . Brakujące miejsca można wylepić palcami. Teraz czas na nadzienie. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie plasterki (max. 3 mm). Włożyć do większej miski, dodać cukier, cynamon, cukier wanilinowy i wymieszać  (fot.2) . Piekarnik nagrzać(...)stopni C. Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy. Jabłka wyłożyć na spód z ciasta  (fot.3) , przykryć rozwałkowanym ciastem, docisnąć brzegi delikatnie je sklejając. Jeżeli zostanie nam trochę ciasta, można dodatkowo ozdobić krawędzie. Nożem przebić ciasto w 4 - 5 miejscach  (fot.4)  i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor przez 60 minut. Posypać cukrem

Świat Ciasta
Gwiazdkowa sałatka śledziowa 290

jabłko 1 czerwona cebula 450g marynowanych pieczarek odsączonych z zalewy 2 pęczki natki z pietruszki sól pieprz majonez Wykonanie: 1. Filety śledziowe wymoczyć w czystej wodzie, następnie pokroić w paseczki. 2. Marchew, pietruszkę i ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Buraki również ugotować ale w osobnym naczyniu, obrać i pokroić w kostkę.  3. Jabłka(...)Tortownicę o kształcie gwiazdki o wymiarze 23 x 23 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie tortownicy układać sałatkę warstwami: marynowane pieczarki nóżkami do góry, natkę z pietruszki, marchew, jabłko, posypać solą, pieprzem, posmarować trzema łyżkami majonezu, śledź, czerwona cebula posmarować trzema łyżkami majonezu, delikatnie posypać solą, pieprzem, ziemniaki, pietruszka, delikatnie posypać solą, pieprzem, posmarować trzema łyżkami majonezu, buraczek i posmarować

Szalona Kuchnia Eweliny
Śledzie w majonezie z cebulą 113

łyżki Majonezu Kielecki 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% łyżka oleju rzepakowego łyżka octu winnego łyżeczka cukru łyżeczka pieprzu 2 średnie cebule posiekane w kostkę pieprz do posypania koperek oraz jabłko do ozdoby Przepis 1 Śledzie wyjmujemy z zalewy i moczymy 2 godziny w zimniej wodzie. Po godzinie moczenia wymieniamy wodę. Następnie śledzie kroimy w mniejsze kawałki. 2 Cebulę kroimy(...)cukru, łyżeczkę pieprzu. 3 Śledzia układamy w garnku/słoiku naprzemiennie z sosem i cebulą. Odstawiamy na kilka godzin, aby składniki się przegryzły. 4 Podajemy na półmisku z koperkiem, kawałkami jabłka, posypanego świeżo mielonym pieprzem. *wpis powstał we współpracy z marką Majonez Kielecki   Artykuł Śledzie w majonezie z cebulą pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Tort makowy z kremem kawowym 1246

cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 masła 2 szklanki posiekanych lub mielonych bakalii (u mnie mielone i siekane orzechy włoskie, posiekane migdały, rodzynki i skórka pomarańczowa) 4 jabłka starte na tarce jarzynowej 8 łyżek suchej kaszy manny aromat do wyboru rumowy / arakowy / migdałowy Krem: 250 g miękkiego masła 1 budyń waniliowy 300 ml mleka 2-3 łyżki(...)trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia. 3. Do zmielonego maku dodać roztopione masło. Wymieszać. 4. Utrzeć na puch żółtka z cukrem pudrem. 5. Do masy makowej dodać utarte jabłka, bakalie, kaszę manną i aromat. Dodać ubite żółtka z cukrem i wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać całość. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem

Kuchnia domowa Ani