opakowania galaretki cytrynowej rodzynki namoczone w alkoholu ale to nie jest konieczne 3 łyżki cukru masa jabłkowa (można przygotować dzień wcześniej) : 1 słoik jabłek prażonych -ja dałam jabłka ze sadu ok 1 kg 2 galaretki agrestowe sposób przyrządzania ciasta Białka ubić na sztywno, dodać cukier i utrzeć, potem żółtka i krótko i wymieszać na małych obrotach miksera. Wsypać(...)masę budyniową utrzeć z masłem, jeśli lubicie bardziej słodkie masy to proponuje dodać 2 łyżki cukru pudru na koniec rodzynki dodajemy odsączone . Masa jabłkowa Jeśli mamy ze słoika prażone jabłka, należy przełożyć je do garnka i zagotować. Potem zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, wymieszać i ostudzić. składanie ciasta 1 część ciasta, na to masa jabłkowa, przykrywamy 2 częścią ciasta
Moje Wyrobyśrednich jabłek aromat migdałowy 100 g płatków migdałów 100 g skórki pomarańczowej 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce na duzych oczkach. Do startych jabłek dodajemy obie masy makowe, kasze manną, proszek do pieczenia, aromat, bakalie oraz żółtka jaj. Mieszamy całość. Białka
Walijskie PichcenieSkładniki: Ciasto: 350g mąki pszennej 250g zimnego masła lub margaryny 100g cukru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa Masa orzechowa: 200g orzechów włoskich 120g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 80g masła lub margaryny *** Mąkę mieszamy(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia. W ten sam sposób pieczemy dwa pozostałe placki. Po upieczeniu placki studzimy *** *** Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Starte jabłka przekładamy do garnka i smażymy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodajemy galaretki (sam proszek
Blog z Apetytempłynnego miodu 1 op. przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki żytniej 100 g posiekanych orzechów Wkładka jabłkowa: 3-4 jabłka 3/4 szkl. cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka 200 g bakalii (posiekane grubo orzechy, rodzynki) Masa: 250 g masła 1 szkl. cukru pudru 1 szkl(...)blaszek (21x32cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut (lub do tzw suchego patyczka). Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie do jabłek z cukrem dodajemy żółtka, bakalie oraz mąkę wymieszaną z sodą
Smaki Na Talerzunich rozwałkować na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek mąkę. Ciastem wyłożyć spód i boki formy (fot.1) . Brakujące miejsca można wylepić palcami. Teraz czas na nadzienie. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie plasterki (max. 3 mm). Włożyć do większej miski, dodać cukier, cynamon, cukier wanilinowy i wymieszać (fot.2) . Piekarnik nagrzać(...)stopni C. Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy. Jabłka wyłożyć na spód z ciasta (fot.3) , przykryć rozwałkowanym ciastem, docisnąć brzegi delikatnie je sklejając. Jeżeli zostanie nam trochę ciasta, można dodatkowo ozdobić krawędzie. Nożem przebić ciasto w 4 - 5 miejscach (fot.4) i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor przez 60 minut. Posypać cukrem
Świat Ciastajabłko 1 czerwona cebula 450g marynowanych pieczarek odsączonych z zalewy 2 pęczki natki z pietruszki sól pieprz majonez Wykonanie: 1. Filety śledziowe wymoczyć w czystej wodzie, następnie pokroić w paseczki. 2. Marchew, pietruszkę i ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Buraki również ugotować ale w osobnym naczyniu, obrać i pokroić w kostkę. 3. Jabłka(...)Tortownicę o kształcie gwiazdki o wymiarze 23 x 23 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie tortownicy układać sałatkę warstwami: marynowane pieczarki nóżkami do góry, natkę z pietruszki, marchew, jabłko, posypać solą, pieprzem, posmarować trzema łyżkami majonezu, śledź, czerwona cebula posmarować trzema łyżkami majonezu, delikatnie posypać solą, pieprzem, ziemniaki, pietruszka, delikatnie posypać solą, pieprzem, posmarować trzema łyżkami majonezu, buraczek i posmarować
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżki Majonezu Kielecki 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% łyżka oleju rzepakowego łyżka octu winnego łyżeczka cukru łyżeczka pieprzu 2 średnie cebule posiekane w kostkę pieprz do posypania koperek oraz jabłko do ozdoby Przepis 1 Śledzie wyjmujemy z zalewy i moczymy 2 godziny w zimniej wodzie. Po godzinie moczenia wymieniamy wodę. Następnie śledzie kroimy w mniejsze kawałki. 2 Cebulę kroimy(...)cukru, łyżeczkę pieprzu. 3 Śledzia układamy w garnku/słoiku naprzemiennie z sosem i cebulą. Odstawiamy na kilka godzin, aby składniki się przegryzły. 4 Podajemy na półmisku z koperkiem, kawałkami jabłka, posypanego świeżo mielonym pieprzem. *wpis powstał we współpracy z marką Majonez Kielecki Artykuł Śledzie w majonezie z cebulą pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliicukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 masła 2 szklanki posiekanych lub mielonych bakalii (u mnie mielone i siekane orzechy włoskie, posiekane migdały, rodzynki i skórka pomarańczowa) 4 jabłka starte na tarce jarzynowej 8 łyżek suchej kaszy manny aromat do wyboru rumowy / arakowy / migdałowy Krem: 250 g miękkiego masła 1 budyń waniliowy 300 ml mleka 2-3 łyżki(...)trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia. 3. Do zmielonego maku dodać roztopione masło. Wymieszać. 4. Utrzeć na puch żółtka z cukrem pudrem. 5. Do masy makowej dodać utarte jabłka, bakalie, kaszę manną i aromat. Dodać ubite żółtka z cukrem i wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać całość. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem
Kuchnia domowa AniJedno z lepszych ciast jakie ostatnio jadłam, Takie jesienne bo z orzechami i jabłkami. Szybkie w przygotowaniu i szybko znika ze stołu. Warto je przygotować nie tylko w weekend(...)Składniki : * 4 duże jajka * szklanka cukru trzcinowego * 2 szklanki mąki pszennej * pół szklanki oleju * łyżeczka sody, proszku do pieczenia i cynamonu * szklanka orzechów włoskich * szklanka pokrojonych jabłek Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę i proszek z sodą i cynamonem. Ciasto wymieszać z posiekanymi orzechami i pokrojonymi jabłkami. Przelać do formy
Magiczne Życie Martysmakują wyśmienicie! Składniki na ciasto: Mąka pszenna ½ kg Margaryna 1 ½ kostki Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Starta marchewka 40 dag Dodatkowo: Jabłka 1 ½ kg Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kształt księżyca. Z podanych składników zagnieść ciasto (gdyby nie odstawało od ręki dodać jeszcze odrobinę mąki). Rozwałkować na stolnicy na grubość pół centymetra. Z ciasta wycinać(...)kwadraty, kłaść przygotowane jabłka i zlepić przeciwległe brzegi. Piec w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem
Tradycyjna Kuchniakażdemu. A do tego jest pyszna. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 szklanki startych na dużych oczkach jabłek ( takich które maja w sobie dużo soku) pół kostki masła ( 100g ) zimnego Wykonanie: *Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia(...)boki smarujemy masłem. *Mąkę, cukier, kaszę, proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 części ( po szklance) * Na dno tortownicy wysypujemy 1 część sypkich składników, wykładamy połowę jabłek, przysypujemy drugą częścią sypkich składników, na to wykładamy resztę jabłek, a następnie przykrywamy pozostałą częścią sypkich składników. Na wierzch starkowujemy na dużych oczkach masła, równomiernie rozkładamy
Z Majeczką w kuchniporcji 180 g pszennej mąki 50 g owsianych płatków 100 g cukru 1 łyżeczka zmielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka zmielonych goździków szczypta soli do smaku 3 jabłka 250 g mrożonych owoców jagodowych 2 łyżeczki ziemniaczanej mąki Sos waniliowy 250 ml śmietanki 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru Nasiona z jednej laski waniliowej Zimne masło pokrój w kostkę(...)włóż do malaksera. Dodaj mąkę, sól, cukier, owsiane płatki i przyprawy. Włącz malakser i miksuj do utworzenia kruszonki. Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń gniazda. Pokrój w kostkę. Przełóż do naczynia wraz z mrożonymi owocami. Oprósz ziemniaczaną mąką i wymieszaj. Na wierzchu owoców rozprowadź równomiernie kruszonkę. Wstaw ciasto do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piecz przez 30 minut
codojedzenianawet sałatek. Ja dziś połączyłam go z jabłkami i sokiem z cytryny. Wyszło nie tylko zdrowo, ale też i bardzo pysznie. Spróbujcie sami. Składniki: 2 i 1/2 jabłka Jackfrui /Chlebowiec w syropie 565g Koala sok z 1/3 cytryny listki świeżej mięty do podania Przygotowanie: Całość przygotowałam w wyciskarce wolnoobrotowej. Naprzemiennie dodajemy pokrojone jabłka, owoce chlebowca z syropu
Słodkie okruszkiBardzo szybki i pyszny deserek. Nic trudnego, polecam. Z gałką lodów to już jest rewelacja. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Oczywiście wyciąć gniazda nasienne. Naczynie do zapiekania posmarować delikatnie masłem(...)Teraz rozłożyć jabłuszka na dnie naczynia. Przygotowanie kruszonki – wszystkie składniki kruszonki wrzucić do miski. Szybko zagnieść dłońmi, tworząc kruszonkę. Wszystkie trzy składniki muszą się połączyć. Rozłożyć kruszonkę na jabłkach. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 35-40 minut. Kruszonka powinna się zarumienić. Serwowanie – można podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych. Na zimno też
Kuchnia Pokoleńpancakes. Polecam! SKŁADNIKI: * Mix B – Brot-Mix – 250 g * świeże drożdże – 25 g ( nie zanieczyszczone glutenem ) * kefir – 250 ml * sól – 1 szczypta * cukier – ok. 50 g * jabłka – 5 szt * cynamon – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kefir rozpuszczamy z drożdżami. Dodajemy odrobinę mixu i pozostawiamy ok. 15 minut. Do misy przesiewamy resztę Mix C – Brot-Mix, dodajemy(...)dosypujemy mixu ). Po wyrobieniu odstawiamy na ok. 30 minut. Po wyrośnięciu smażymy na rozgrzanym oleju ( polecam robić to na małym ogniu! ). Podajemy z przesmażonymi z cukrem i cynamonem jabłkami. Smacznego! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ Schär
Ostra na Słodko