jabłka - 25490 przepisów (strona:399/1700)

Smażone ciasto czekoladowe z kawałkami jabłka 84

łyżki oleju ▪ dosłodzić wedle uznania ▪ łyżeczka tłuszczu do smażenia *składniki w temperaturze pokojowej polewa ▪ 50 g gorzkiej czekolady ▪ płatki migdałów lub inna dekoracja Przygotowanie: 1. Białka oddzielamy od żółtek. Jabłka obieramy i kroimy na drobną kostkę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. 2. Białka ubijamy na sztywno ze słodzikiem/cukrem. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mleko, olej, słodzik/cukier(...)żółtka mieszamy ze sobą. Na koniec dodajemy białka i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy kawałki jabłka. 3. Patelnie natłuszczamy i wylewamy masę. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu pod przykryciem (zalecam taką przykrywkę z dziurką) przez ok.20 minut. Po tym czasie za pomocą talerza (nakładamy talerz i przewracamy patelnie) wykładamy ciasto i z powrotem na patelnie smażymy

zdrowo i aktywnie
Jabłecznik z lukrem 87

CIASTO:  mąka pszenna - 500 dag cukier - 1/3 szkl masło - 200 g  żółtka - 4 szt jajko -1 szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki  MASA:  jabłka 2,5 kg  galaretka w proszku 2 op  cynamon 1 łyżeczka  kasza manna 1 łyżka  LUKIER: cukier puder - 1 szkl woda letnia(...)łyżki  Z przesianej mąki, cukru, masła, żółtek i jajka oraz  proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce - ok 1 godz.. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę.  Do garnka wlać 25 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i mannę, wymieszać, ostudzić

ciasta i desery czyli na słodko
Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy 105

pigwy lub 1,5 kg pigwowca,  500 - 600 g cukru białego lub brązowego w przypadku pigwy lub 1 kg cukru, jeśli mamy owoce pigwowca. 1-2 dojrzałe aromatyczne jabłka (np. Golden Delicious, Malinówka, Szampion) 2 laski wanilii przekrojone wzdłuż 5-6 goździków 2 laski cynamonu  1 litr spirytusu i 250 ml wody albo pół litra wódki(...)pół litra spirytusu 95% opcjonalnie skórka z pomarańczy oczyszczona z albedo Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy - przepis Owoce pigwy i jabłka dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na małe kawałki, zasypujemy cukrem i wlewamy około 100 - 150 ml alkoholu, aby nie sfermentowały. Słój zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne chłodne miejsce

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Surówka z selerem naciowym 185

soczysta – w sam raz do ryb, mięs, krokietów, kotletów oraz placków   Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka z surowych buraków i jabłka   Składniki na 2 porcje: 3 łodygi selera naciowego 1 średnia marchewka 1 jabłko łyżka(...)soku z cytryny 2 łyżki majonezu sól i pieprz   Jabłko obierz, pokrój w kosteczkę – przełóż do miski, polej sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Z łodyg selera zdejmij włókna (ja to zrobiłam obieraczką) i pokrój w drobną kosteczkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodaj seler, marchewkę oraz majonez. Całość wymieszaj doprawiając do smaku

Kulinarne S.O.S.
Surówka z selerem naciowym 185

soczysta – w sam raz do ryb, mięs, krokietów, kotletów oraz placków   Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka z surowych buraków i jabłka   Składniki na 2 porcje: 3 łodygi selera naciowego 1 średnia marchewka 1 jabłko łyżka(...)soku z cytryny 2 łyżki majonezu sól i pieprz   Jabłko obierz, pokrój w kosteczkę – przełóż do miski, polej sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Z łodyg selera zdejmij włókna (ja to zrobiłam obieraczką) i pokrój w drobną kosteczkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodaj seler, marchewkę oraz majonez. Całość wymieszaj doprawiając do smaku

Kulinarny S.O.S.
Łatwe i smaczne racuchy z jabłkami 75

popołudniowej kawki. Ja lubię zajadać się nimi także podczas oglądania jakiegoś filmu czy serialu. Już raz mogliście zapoznać się z moim przepisem na racuchy ( bardzo szybkie racuchy z jabłkami ), tym razem zapraszam na kolejny przepis(...)pyszności. Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody) 1 szklanka mleka starkowane jabłka Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę.  Na koniec dodać starkowane jabłka. Wymieszać łyżeczką. Smażyć na rozgrzanej patelni (z jedną łyżką oleju). Zajrzyj również tu: 1.  Mini drożdżówki

My World by Dagmara Rek
Najlepsze jesienne naleśniki z serem 136

twarogu półtłustego 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 -4 krople soku z pomarańczy 3 łyżki mleka Mus gruszkowo - jabłkowy 3 dojrzałe gruszki 3 dojrzałe jabłka łyżeczka cynamonu łyżka miodu 0,5 szklanki przegotowanej wody łyżeczka masła Zaczynamy od zrobienia ciasta naleśnikowego: do miski wsypujemy wszystkie składniki oprócz jajek. Miksujemy (lub ucieramy - jak kto woli) na gładką(...)kilka minut. Ciasto odstawiamy na bok i możemy zająć się twarogiem. Wszystkie składniki nadzienia serowego łączymy i miksujemy na gładką masę.  Mus gruszkowo-jabłkowy to równie szybka sprawa. Jabłka i gruszki obieramy, kroimy na drobną kostkę. wrzucamy na rozgrzaną patelnie z masełkiem. Podsmażamy ok. 6-7 min. Następnie wlewamy wodę. Dusimy ok 15 min co jakiś czas mieszając

Kuchnia moimi oczami
Babeczki jogurtowe z jabłkami i płatkami owsianymi 131

Babeczki jogurtowe z jabłkami i płatkami owsianymi – to proste i szybkie w wykonaniu muffinki z jabłkami, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy. Jeśli zmniejszycie ilość cukru do wykonania tego wypieku, to będą one również super słod The post Babeczki jogurtowe z jabłkami i płatkami owsianymi appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
BUDYNIOWY JABŁECZNIK Z CYNAMONEM (BEZGLUTENOWY) 373

jajka 1 budyń śmietankowy bez cukru (bez glutenu) 1/2 szklanki miodu/syropu z agawy 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek mąki jaglanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) 2 jabłka szczypta soli Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy miód/syrop z agawy i miksujemy jeszcze około 2 min. Na końcu dodajemy(...)pieczenia oraz mąką jaglaną. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przenosimy do blaszki (wymiary około 13 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta przygotowanego w blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Kuchnia MagdaLeny
BUDYNIOWY JABŁECZNIK Z CYNAMONEM (BEZGLUTENOWY) 373

jajka 1 budyń śmietankowy bez cukru (bez glutenu) 1/2 szklanki miodu/syropu z agawy 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek mąki jaglanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) 2 jabłka szczypta soli Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy miód/syrop z agawy i miksujemy jeszcze około 2 min. Na końcu dodajemy(...)pieczenia oraz mąką jaglaną. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przenosimy do blaszki (wymiary około 13 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta przygotowanego w blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Kuchnia MagdaLeny
Słodka Delicja 469

szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nasączenie: 1 szkl. przegotowanej wody sok z 1 cytryny 4 łyżki cukru opcjonalnie – 1-2 łyżki rumu Masa jabłkowa: 6 jabłek 4 łyżeczki miodu 2 op. galaretki pomarańczowej Masa budyniowa: 750 ml mleka 2 op. cukru wanilinowego 7 łyżek cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Zimny biszkopt kroimy na 2 blaty. Przygotowujemy nasączenie przez połączenie i wymieszanie wszystkich składników. Nasączamy oba blaty. Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy razem z miodem do garnka i dusimy do miękkości przez około 10 minut. Gdy jabłka połączą się w mus, wsypujemy suche galaretki

Smaki Na Talerzu
Prosty jabłecznik na kruchym cieście + filmik 525

moim blogu funkcjonuje wersja bezglutenowa tego przepisu , wykonanie której znacznie się różni -  klik . Wersja z mąką pszenną jest na kruchym cieście i niestety nie można ciastem oddzielić jabłek od bezy, próbowałam i ciasto się nie dopieka. Mąki bezglutenowe nie tworzą takiej bariery, dlatego tam tak fajnie udaje się oddzielić warstwy, by uzyskać delikatną widoczną piankę. W wersji pszennej bardzo(...)często pianka po prostu wsiąka w jabłka (jak to widać na zdjęciach), co nie wpływa na smak ciasta. J EST PRZEPYSZNE. Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na blachę o wymiarach 21cm x 25cm): 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek (białka i żółtka osobno) 200 g zimnego masła 1 szklanka cukru (do białek

Kawa z mlekiem
Sałatka z tuńczykiem i jabłkiem 115

Najlepszy przepis na sałatkę z tuńczykiem z puszki . Bardzo smaczna sałatka z tuńczykiem, która idealnie pasuje na kanapki. Prosty przepis, takie lubię. Przygotowanie sałatki zajmuje niewiele czasu. Wystarczy pokroić jabłko, por, zioła i wymieszać z tuńczykiem. Do sałatki dodałam domowy majonez. Często w rybnych sałatkach używam pora. Sałatka z dodatkiem pora jest delikatniejsza w smaku. Por świetnie pasuje do tuńczyka(...)puszki. Uwielbiam przyrządzać kanapki nadziewane sałatką. Sałatki powstają u mnie często z obiadowych resztek . Sałatka z tuńczykiem to sposób na wykorzystanie resztek pora czy jabłek ze zwiędniętą skórką. Sałatka z tuńczykiem i jabłkiem 4 porcje Składniki: 10 cm pora 1 puszka tuńczyka w zalewie 3 łyżki posiekanego kopru 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 jabłka, średniej wielkości 1 łyżka soku

codojedzenia