Pomysł na ten deser zaczerpnęłam od mojej przyjaciółki Krysi. Ona przygotowuje go z jabłek, ja trochę bardziej zaszalałam , dodałam gruszki i malinki-pyszny! Dzięki Krysiu! SKŁADNIKI: 2 kwaskowe jabłka- u mnie szare renety 2 gruszki maliny teraz(...)mrożone KRUSZONKA 1/2 kostki margaryny(rozpuścić) 12,5 dag. cukru 25 dag. mąki(krupczatka+tortowa WYKONANIE: z cukru, mąki i rozpuszczonej margaryny zagniatamy kruszonkę, kokilki lekko smarujemy masłem, wkrawamy jabłka, gruszki i dodajemy maliny, posypujemy kruszonką, pieczemy w piekarniku około 10-15 min. w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia kruszonki
Kuchnia BeatyPieczemy bezy w nagrzanym piekarniku do 130 stopni przez około 1 godziny. 4. Jabłko myjemy i obieramy i kroimy na małe kawałki, wkładamy do małego rondelka dodajemy pół szklanki wody, 2 łyżeczki cukru i pół łyżeczki cynamonu, dusimy do miękkości. Jabłka wykładamy do pojemnika i za pomocą przystawki do puree przecieramy jabłka na gładką i kremową
Mój pomysł nakaszy jaglanej 2 łyżki nutelli (kremu czekoladowego) 20 dag twarogu półtłustego lub tłustego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 cukier waniliowy 4 jabłka cukier do musu według upodobań Przygotowanie; Kaszę płuczemy, zalewamy prawie pełną szklanką wody i gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę. Po tym czasie szczelnie zamykamy(...)wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie. Stolnicę podsypujemy mąką, z ciasta formujemy wałeczek i odcinamy nożem małe kluski. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, wsypujemy cukier i łyżkę wody. Smażymy aż jabłka zaczną się rozpadać. Blenderem miksujemy konfiturę na gładki mus. Na talerzach rozkładamy
Radość kipiąca uśmiechem.róże- szybko, ładnie i słodko! SKŁADNIKI: 2 rolki ciasta francuskiego 3 winne, kwaskowe jabłka mały słoiczek dowolnej konfitury owocowej(około 100 ml) gorąca woda łyżka masła WYKONANIE: jabłka dzielimy na pół, wykrawamy nasiona i kroimy w cienkie paski, zalewamy gorącą wodą, żeby zmiękły, ciasto francuskie kroimy na paski szerokości 6 cm, smarujemy cienko konfiturą, półkrążki jabłek
Kuchnia BeatyMoje ulubione ciasto z jabłkami. Jabłka, budyń, kruszonka – jak dla mnie genialne połączenie:) Doskonały przysmak jesienno – zimową porą. Czas trwania: 2 h 30 min Ilość porcji: 16-20 kawałków (forma 22 x 27 cm) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny (1 kostka) 2 jajka(...)szklanki cukru Masa jabłkowa: […] Artykuł Budyniowiec z jabłkami pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plstwierdzić, że nie jest konieczne. W przyszłym roku na pewno go upiekę, ale w dużej blaszce i bez kruchego ciasta. SKŁADNIKI 30 dag gotowej masy makowej, 2 jabłka, 4 jajka, 10 dag masła, ¾ szkl(...)posiekanych orzechów włoskich, 6 łyżek kaszy manny, 3 łyżki syropu migdałowego , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3-4 łyżki cukru Dodatkowo: gotowe kruche ciasto (można pominąć), polewa czekoladowa WYKONANIE Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy po 1 żółtku, następnie masę makową, jabłka, orzechy, mannę, proszek do pieczenia
słodki bratekMASA : 1 puszka masy Helio 900 g 1 jajko 2 jabłka 1 łyżka mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE : Zimną margarynę kroimy w kostkę, przekładamy na stolnicę(...)wszystkie składniki i wyrabiamy elastyczne gładkie ciasto, gdyby się kleiło to dosypujemy mąki a jak nie chce się zagnieść to dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto chłodzimy około 1-2 godzin. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, następnie w misce mieszamy masę makową, jabłka, jajko i mąkę ziemniaczaną. Foremki na babeczki lekko naoliwiamy ( użyłam metalowych i silikonowych, tych drugich
Kulinarne Fantazje MarioliJabłecznik czy sernik, co wybrać ? A może by tak dwa w jednym? Czemu nie? Bardzo ciekawe połączenie sera i jabłek. Bardzo proste do wykonania. Znalezione w sieci z małą modyfikacją. Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 kostka masła(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2 całe jaja 3 żółtka masa serowa: 500 g twarogu 1 budyń śmietankowy 150 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka masa jabłkowa: 1 kg jabłek pół szklanki cukru galaretka Wykonanie: ciasto: Masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Kolejno dodawać jajka i żółtka i kolejno po każdym dokładnie ucierać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem
Pysznie & Pięknieszklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka ciemny biszkopt 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki kakao masa jabłkowa 2 kg jabłek 1 szklanka cukru szklanka bakalii(rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa) 1 łyżeczka cynamonu pół galaretki pomarańczowej polewa chałwowa 1 batonik chałwy kakaowej 50 g masła 2 łyżki mleka 3 łyżki cukru(...)ciemnego biszkopta do mąki dodać kakao. Biszkoptowe blaty piec w temp.170°C około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. masa jabłkowa Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Jabłka i cukier smażyć tak jak na dżem aż owoce zaczną się rozpadać. Dodać bakalie, cynamon i suchą galaretkę. Dobrze wymieszać, lekko przestudzić i ciepłe wyłożyć na ciemny
Pysznie & Piękniemodyfikacją. Składniki: na ciasto ciemne: 8 jaj 20 dag cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 1 1/2 kg jabłek 1 galaretka 1 łyżka masła kilka łyżek wody masa budyniowa: 1/2 l mleka 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag masła(...)lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i piec w temp.170°C przez ok. 30-40 min. ----------- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło roztopić, dodać jabłka, smażyć kilka minut. Dodać wodę i suchą galaretkę i smażyć jeszcze kilka minut. ----------- Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. ----------- Na pierwszy placek
Pysznie & Pięknieprzykrywamy kaszę i wkładamy do piekarnika na godzinę. Składniki: - makaron - kasza jaglana - jabłka - marchewki - czekolada - mąka ziemniaczana Wykonanie: Makaron i kaszę jaglaną gotujemy osobno i mieszamy. Marchewkę i jabłka trzemy i podsmażamy z cukrem. Kiedy zmięknie dodajemy pół szklanki wody z rozpuszczonymi dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej. Mieszamy jeszcze chwilę podgrzewając. Układamy warstwami makaron z kaszą i owoce(...)musztarda Wykonanie: Kapustę ugotować i obrać z liści. Z ziemniaków, śliwek i musztardy zrobić farsz i zawinąć go w liście kapusty. Zapiec lekko w piekarniku. Składniki: - drożdże - mąka - śliwki - jabłka - cukier Wykonanie: Pół kostki drożdży rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy trochę cukru i czekamy aż zaczną pracować. Następnie dodajemy mąkę i wodę w takich ilościach, aby uzyskać gęste ciasto
Kryzysowa Książka KucharskaObiad był sycący: gotowana kukurydza zmieszana z jabłkami, przyprawiona wiosenną cebulką oraz pierwszymi tej wiosny mleczami. Po posiłku, koncercie i przedstawieniu John spotkał się z wielebnym Ablem, Kevinem Maladym oraz resztą członków ciała pedagogicznego, którym udało się przeżyć. Dyskutowali o tym, że dobrze by było uruchomić chociaż kilka kursów na uczelni... jednak nic z tego nie wynikło. Nadejście(...)która odgrywa tam bardzo ważną rolę w kuchni kryzysowej :) W Polsce byłyby to pewnie ziemniaki, które nie potrzebują płodozmianów, a wyhodować można je nawet w worku. Składniki: - puszka kukurydzy - jabłka - liście mniszka lekarskiego tzw. mlecz - szczypiorek Wykonanie: Jabłka kroimy w kostkę i dusimy razem z kukurydzą pod przykryciem w małej ilości wody. Dodajemy świeżo zebrane liście mniszka lekarskiego
Kryzysowa Książka Kucharskaradę materiał wędzarniczy - mogą być fusy po herbacie, ryż lub trociny Dlaczego nazwałem po szwedzku? Bo w tamtym kraju oprócz ogromnych ilości kawy spożywa się zapiekanki z ziemniaków i jabłek. Jakby co to głosowanie jeszcze trwa ;) o tutaj: http://www.blogroku.pl/2015/zgloszenie/15,1844,kryzysowa-ksiazka-kucharska Składniki: - ziemniaki - jabłka Wykonanie: Garnek wykładamy folią aluminiową i sypiemy na nią nasz materiał wędzarniczy. Sitko(...)góry dnem. Przy czym jeśli to kubek wypadałoby nasz materiał posypać dookoła, żeby dym nie był zamknięty w jego wnętrzu. Na to kładziemy obrane i pokrojone w ósemki jabłka oraz obrane, tak samo pokrojone i lekko podgotowane ziemniaki. Garnek kładziemy na mały ogień i tak podgrzewamy 1,5 do 2h. Po uwędzeniu najlepiej smakuje z chilli
Kryzysowa Książka Kucharskamasło, woda, odrobina wody lodowatej, cukier. Jeśli ciasto ma być wytrawne np. do quiche dodaję wtedy sól. mąka owsiana 500 gram (Provena) masło 200 gram woda zimna 3 łyżki jabłka nierozpadające się 6 sztuk ( u mnie Champion) sok z połowy cytryny cukier trzcinowy 1 szklanka mielony cynamon 1 łyżeczka kardamon 1 łyżeczka Mąkę wyspałam do malaksera dodałam zimne masło(...)grubą kostkę, dodałam łyżkę cukru i zaczęłam mieszać. Kiedy ciasto zaczęło się grudkować dodałam lodowatej wody. Uformowane ciasto przełożyłam na folię aluminiową, włożyłam do lodówki na 30 minut. Jabłka obrałam , podzieliłam na ósemki, a ósemki na plasterki. Skropiłam sokiem z cytryny. Wsypałam cukier i cynamon. Połowę ciasta rozwałkowałam do formy, wyłożyłam nim dno i boki, wyłożyłam jabłka
AZgotuj!Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i blendujemy do uzyskania jednoliej konsystencji. Dobrym, choć bardziej czasochłonnym sposobem jest też zblendowanie najpierw samej pietruszki z wodą, następnie dodanie selera i jabłka i ponowne blendowanie; na koniec dodanie pozostałych składników i kolejne blendowanie. Dzieki temu koktajl powinien wyjść bardziej kremowy. Pijemy od razu. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, możemy dodać więcej(...)zielonej herbaty. Jeśli jest dla Was zbyt pietruszkowy w smaku (nie każdy lubi smak zieleniny, może on przeszkadzać zwłaszcza osobom nieprzyzwyczajonym do picia zielonych koktajli), możecie dodać więcej jabłka, ogórka i cytryny. Na zdrowie
Zawsze głodna!