Dynia w kuchni podkarpackiej obecna jest od dawna, choć z pewnością nie zajmuje czołowego miejsca ze względu na swoją sezonowość. Dzisiaj proponuję Wam surówkę z dyni i jabłka wg przepisu Pani Janiny Olszowy, propagatorki kuchni lasowiackiej. Surówka jest słodkawo-kwaskowata i bardzo(...)lekka. Nie wymaga wiele pracy, więc jeśli zostanie Wam kawałek dyni, wypróbujcie koniecznie. Składniki dla 2-3 osób: 300 g surowej dyni (może być np. odmiana Hokkaido) 2 kwaśne jabłka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru 1 szczypta soli 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek ewentualnie szczypta pieprzu Dynię i jabłka obieramy i ścieramy
Trzeci talerzjuż nie będę miała problemu :) Plusem takiej domowej granoli jest to, że możemy dodać do niej to, na co tylko mamy ochotę. W mojej dominują bakalie - orzechy, rodzynki, suszone jabłka i żurawina. A skoro jutro rozpoczyna się rok szkolny to pomyślałam, że będzie to idealny post, bo pewnie wiele mam szuka inspiracji na śniadania dla swoich pociech:) Wystarczy dodać(...)górskich 200 g płatków orkiszowych pełnoziarnistych 3 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego 1 szklanka orzechów włoskich 2 łyżki słonecznika 1 szklanka żurawiny 1 szklanka rodzynek 2 szklanki suszonych jabłek 1/3 szklanki migdałów Migdały i orzechy nie za grubo posiekać. Płatki owsiane i płatki orkiszowe wymieszać z orzechami, migdałami i słonecznikiem. Do garnuszka włożyć miód z olejem kokosowym
My simple kitchenmąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru pudru 150 g zimnego masła 3 duże żółtka 1 łyżka gęstej śmietany Składniki na masę jabłkową: ok. 3 kg jabłek papierówek ½ szklanki cukru 1 łyżka masła 1 paczka galaretki cytrynowej Składniki na bezę: 5 białek (z dużych jajek) 120 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki soli Wykonanie(...)Ciasto po wyjęciu z lodówki starłam na tarce na dużych oczkach wprost do foremki. Uklepałam delikatnie. Wstawiłam do piekarnika na około 20 minut. Do momentu, kiedy ciasto się zrumieniło. Jabłka starłam na tarce, przesypałam do garnka z grubym dnem. Wstawiłam na mały gaz. Dodałam masło i czekałam, żeby się prażyło. Kiedy masa jabłkowa była już gorąca wsypałam do niej
Kuchnia u Krysiforemce na mufinki. Na dno ciasteczek wysypać ziarna fasoli. Wstawić ciasteczka do nagrzanego do 180° piekarnika.Piec , aż c iasteczka się zarumienią. Mus jabłkowy jabłka cukier do smaku Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wrzucić do garnka, gotować mieszając co jakiś czas, gotować aż jabłka się rozgotują.Dodać cukier i gotować jeszcze ok 3-5 minut
Moje domowe kucharzeniefamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Kalarepa – 2 szt Jabłka – 3 szt Marchewka – 2 szt Sok z cytryny Cukier – 1 łyżeczka Sól Pieprz kolorowy Jabłka, marchew i kalarepę opłukać i obrać. Marchew ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych otworach, natomiast kalarepę i jabłka ścieramy na tarce o dużych otworach, skrapiamy wszystko sokiem
Camilla w kuchniSkładniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru kryształu - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 250 g margaryny - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 300 g śliwek - 200 g jabłek kruszonka - 1/2 szklanki cukru kryształu - 3/4 szklanki mąki pszennej - 150 g zimnego masła Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przestudzoną margarynę. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm a na wierzchu układamy wypestkowane połówki śliwek oraz obrane kawałki jabłek. Składniki na kruszonkę łączymy, zagniatamy a następnie rozkruszamy na owocach. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 45 minut
Zainspirowana w kuchniSkładniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 4 średniej wielkości jabłek garść orzechów włoskich garść żurawiny suszonej 1 łyżka miodu (dla osób lubiących słodkie) Sposób przygotowania: Kaszę przelewamy wrzątkiem, następnie zimną wodą i ponownie wrzątkiem. W ten sposób pozbywamy się goryczki. Do rondla przelewamy szklankę wody i wsypujemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie(...)minut. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i smażymy do momentu, aż będą miękkie. Ugotowaną kaszę mieszamy z usmażonymi jabłkami, posypujemy żurawiną i pokrojonymi orzechami. Dla osób lubiących wersję słodką polecam polać całość miodem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąkilka słoiczków na zimę. Po otwarciu przechowujcie w lodówce nie dłużej niż 2-3 tygodnie. Składniki: 4 słoiczki o pojemności ok 200ml. 14 sztuk kiwi 2 banany 2 jabłka 150g cukru 1 cytryna (sok) 1 opakowanie cukru żelującego Sposób przygotowania: 1. Kiwi obieramy i przemywamy by pozbyć się "włosków". Kroimy na małe kawałki usuwając twarde, białe końce. Dodajemy(...)banany oraz jabłka pozbawione gniazd nasiennych. Miksujemy, ale tak by pozostały cząstki owoców. Dodajemy cukier, sok z cytryny oraz substancję żelującą. Mieszamy i pozostawiamy na min. 30 minut, by owoce puściły trochę soku. 2. Garnek z owocami stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ok 5 minut, po tym czasie przekładamy do słoiczków, wycieramy
Kuchnia w czekoladziewłasnym zeberka . Do popicia podałam ciemne podpalane piwo ... nawet dwa rodzaje. To z myślą o Ani :)) SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 kg mączystych ziemniaków na puree 2 słodko-winne jabłka 500 g kiszonej kapusty z sokiem 100-200 g boczku (najlepiej wędzonego, ale może być(...)zwykły) 100 g rodzynków 1 łyżka musztardy pieprz do smaku dodatkowo: kwiatki lawendy do dekoracyjnego efektu Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości Jabłka, obrać, usunąć gniazda i pokroić w drobną kostkę Kapustę odcisnąć zachowując odciśnięty sok. Na suchej teflonowej patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę by wytopić tłuszcz i otrzymać chrupiące kawałki
Sztuka gotowania w/g Samiryrodzynkami- Stamppot. Do żeberek nie dodawałam zbyt wielu składników w postaci warzyw itp, gdyż zrobiłam je do dość bogatych w składniki Tłuczonych ziemniaków z podduszoną kiszoną kapustą z boczkiem, jabłkami i rodzynkami . To holenderski Stamppot. Podane razem uzupełniają się wystarczająco. Można pod koniec duszenia dodać dla koloru kilka kawałków marchwi, ale uważam, że najważniejsze aby nie przedobrzyć. Wielu(...)uzupełnić dolewając nieco gorącej wody. Gdy mięso jest gotowe sprawdzić czy nie trzeba dosolic lub dopieprzyć. Podawać w saganaku lub misie w towarzystwie tłuczonych ziemniaków z kiszoną kapustą, boczkiem, jabłkami i rodzynkami. Do tego np. ciemne mocne piwko :) Męska sprawa
Sztuka gotowania w/g SamirySkładniki: 1 kubeczek jogurtu naturalnego 1 kubeczek oleju 2 kubeczki drobnego cukru 3 kubeczki mąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy owoce (jabłka, gruszki) Do miseczki wykładamy jogurt. Wlewamy kubeczek oleju, dodajemy jajka i wszystko mieszamy. W drugiej miseczce łączymy suche składniki: cukier, cukier wanilinowy, mąkę i proszek(...)pieczenia. Ciasto wylewamy do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w małe plasterki i układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Pyszności Słodkościlubię poniedziałków, ale wczorajszy był całkiem przyjemny. Spędzony na świeżym powietrzu, na słońcu. Zbieraliśmy jeżyny, jabłka i śliwki. Jeżyny zamroziłam, a z jabłek zrobiłam przepyszny kompot ze śliwkami. Bardzo orzeźwiający dodatek do obiadu lub deser. Nie mam miejsca na przetwory w domu, ale od czasu do czasu taki kompot wypije z chęcią. Zakochana jestem od dłuższego czasu(...)Robię w nich nie tylko kompoty, ale i sałatki i przede wszystkim podaję koktajle czy robię ogórki małosolne, lato zostań z nami dłużej! Kompot jabłkowo - śliwkowy Składniki: 1 kg jabłek 250 g śliwek, wybrałam duże, fioletowe z pomarańczowym miąższem, odmiana Casanska Rana cukier do smaku Przygotowanie: Owoce myjemy. Dzielimy na mniejsze części, zalewamy wodą i gotujemy z cukrem
Moja smaczna kuchniacukier, cukier waniliowy i jajka. Na koniec dodać po trochu mąkę z proszkiem. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki. Nadzienie: 1 kg jabłek cukier waniliowy 3 łyżeczki cynamonu trochę bułki tartej * dżem morelowy lub brzoskwiniowy (opcjonalnie) Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć nasienie i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)jabłek dodać cynamon, cukier waniliowy i trochę bułki tartej. Można dodać 2-3 łyżki dżemu brzoskwiniowego. Wymieszać. Ponadto: 2-3 łyżki cukru pudru do posypania Blaszkę średniej wielkości lub tortownicę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Na spód rozłożyć 2/3 ciasta. Nakłuć tu i ówdzie widelcem. Na ciasto położyć nadzienie. 1/3 ciasta wyjąć z lodówki. I pokruszyć na wierzch. Można
Kuchnia smaków, bo bardzo mi takie połączenie smakuje :-) SKŁADNIKI 180 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka sody 6 - 7 łyżek mąki gryczanej 1/2 zielonego jabłka (lub inne owoce) olej kokosowy do smażenia Jogurt, jajka i syrop mieszamy razem (wystarczy rózgą, nie musi być mikserem). Następnie dodajemy mąkę i sodę i całość mieszamy do uzyskania(...)jednolitego ciasta. Olej rozgrzewamy na patelni, a następnie wlewamy łyżką porcje ciasta. Smażymy na ciemnozłoty kolor, kładziemy na wierzchu kawałek jabłka i przewracamy na drugą stronę. Smażymy na taki sam kolor jak poprzednio. P.S. Bardzo chłoną tłuszcz w trakcie smażenia
Czary - gary w kuchnioczywiście dostosować do wielkości słoika, który chcemy wypełnić. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych sok jabłkowy (najlepiej świeży, mętny) 1 łyżka nasion chia około 150 ml naturalnego jogurtu kremowego plaster jabłka 5 orzechów włoskich 10 rodzynek 1 łyżka płynnego miodu(...)Wykonanie: Płatki owsiane wsypać do słoika i zalać sokiem jabłkowym 0.5 cm powyżej ich powierzchni. Nasiona chia wymieszać z jogurtem. Nasiąknięte płatki (po 5 - 6 godzinach) przykryć plastrem jabłka, a na nim umieścić jogurt z chia. Posypać orzechami i rodzynkami i dodać miód. Jeżeli uda się dopasować plaster jabłka szczelnie zamykający płatki, to można spróbować wykonać całość
zadanie-gotowanie