jabłka - 25490 przepisów (strona:447/1700)

Rolada z jabłkami i cynamonem 145

cynamon 1 łyżeczka ksylitol pół szklanki Składniki na biszkopt: jaja 6 szt ksylitol 100 g Kłos Pol mąka pszenna typ 500- 6 łyżek Kłos Pol   Krok 1 Jabłka obieramy, wycinamy z nich nasionka i trzemy na tarce.Odciskamy sok( szybciej nam się uprażą) i wkładamy do garnka.Prażymy kolo 30 minut z ksylitolem i cynamonem.Kiedy poczujecie ten zapach(...)będzie wiadomo , że gotowe. Krok 2 Uprażone jabłka zostawiam do ostygnięcia. Krok 3 Do misy wbijamy jaja temp pokojowa i wsypujemy ksylitol.Ubijamy na puch( masa się potroi) Krok 4 Mąkę przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy łopatką. Formę z pieca tą zwykłą czarną płaską wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe.Pieczemy w 150-170 stopniach

Różowa kuchnia
Sernik z jabłkami 210

najdrobniej widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Następnie wszystkie składniki masy serowej dokładnie mieszamy łyżką aż się połączą ze sobą (nie polecam miksowania, bo masa stanie się zbyt rzadka).  Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki, a następnie wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy wodę i rozsmażamy na papkę. Dodajemy cukier i cynamon i odstawiamy(...)masa lekko przestygła. Na przygotowane w foremce ciasto wykładamy masę serową, a na nią jabłka. Na wierzch ścieramy pozostawioną w lodówce część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 75 - 90 minut (sprawdźcie przed wyjęciem patyczkiem czy masa serowa jest upieczona). Podajemy sernik po całkowitym wystudzeniu, najlepiej schłodzony w lodówce

Czary - gary w kuchni
Fit wątróbka z jabłkiem 156

czasie smażenie oraz gotowania , tylko doprawiamy jak już wątróbka będzie gotowa . Po 5 minutach zalewamy wątróbkę 1 szklanką wody i na małym ogniu smażymy do miękkości cebuli i jabłek  . Jak już woda nam się wygotuje a cebula  i jabłka będą  miękkie  to doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym i gotowe

Mój Smak
Racuszki z sosem malinowym 89

mąki typ 405  2 jajka  10 dag drożdży  5 łyżeczek cukru   5 kropel zapachu śmietankowego  1 łyżeczka cynamonu  2 średnie jabłka  1 szklanka mleka  Wykonanie   Mąkę , cukier , zapach śmietankowy , cynamon , jajka , wkładamy do wysokiego naczynia i dokładnie łączymy składniki , następnie drożdże z odrobiną cukru rozcieram je i także(...)dodaje do masy mącznej , następnie obieram jabłka i ścieram na grubych oczkach i także dodaje do masy i razem wszystko mieszam , kiedy składniki mamy połączone ciasto ma być troszkę gęste ale nie za mocno , jeżeli jest za gęste to można dolać odrobinę mleka , odstawiam masę na około pół godziny aby ciasto wyrosło . Jak masa nam wyrosła to smażymy

Mój Smak
Ciasto Kilimandżaro 624

cukru kryształu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa:  1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka masła Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła lub margaryny(...)minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części.  Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić. Masa budyniowa: odlać szklankę mleka, dodać mąkę i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. Pozostałe

Aromatyczne Podróże
Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 134

pyszna, podstawowa wersja. Teraz przedstawiam Pasztetową numer dwa, która jest wypasioną wersją swojej starszej siostry ;) Myślę, że z powodzeniem może pretendować do królowej Wielkanocnego śniadaniowego stołu. Ta wersja zawiera jabłko przysmażone z wątróbką i kabanosy. Te dodatki wzbogacone jeszcze dobrym rosołem (w żadnym wypadku nie chudziutkim-dietetycznym) sprawiają, że ta domowa wędlina jest naprawdę nietuzinkowa. Ta pasztetowa jest bardziej zwarta(...)Polecam na nadchodzące Święta! Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 3 średnie sztuki 500 g mielonej wieprzowiny* 250 g słoniny w kawałku 250 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 jabłko 1,5 laski kabanosów pokrojonych na cienkie plasterki (użyłam TAKICH ) 2 łyżki oleju 1 szkl esencjonalnego bulionu z kury lub domowego rosołu 0,5 szkl. kaszy mannej 1 płaska łyżeczka

Posadzone i zjedzone
Ciasto gruszkowe, które rozpływa się w ustach 197

Dosłownie rozpływało się w ustach. Dodatkowo jeszcze zrobiłam sos waniliowy, który wspaniale tu pasował. Ciasto polecam wszystkim, którzy nie wiedzą co zrobić z nadmiarem gruszek kompotu. Na dobrą sprawę, jabłka z kompotu również by były idealne. Resztę gruszek można rozłożyć do miseczek, dodać łyżkę lub dwie gęstej, kwaśnej śmietany, trochę cukru i lekki deser gotowy:) Ciasto gruszkowe, które rozpływa(...)się w ustach na podst. piernika z jabłkami ze starego Poradnika domowego tortownica 23 cm 2/3 szkl cukru pudru 2 jajka (żółtka i białka osobno) 80 g rozpuszczonego masła 300 g puree z gruszek z kompotu mocno odcedzonego 1-1/3 szkl. mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do pierników (lub przyprawy do szarlotki Kamis) Piekarnik nagrzać

Posadzone i zjedzone
KLUSKI KŁADZIONE Z JABŁKAMI 105

może by tak dzisiaj bezmięsny obiad? Co powiecie na wykorzystanie darów późnego lata w postaci jabłek(...)przygotowania przepysznych kluseczek? Polecam wypróbować, moi synowie oszaleli na ich punkcie. Składniki: 1 jajko 1 3/4 szkl mąki 1/2 szkl mleka 1 łyżka cukru sól 1/2 szklanki drobno pokrojonych jabłek Wykonanie: Do mąki  dodajemy mleko, jajko, wsypujemy cukier oraz dodajemy szczyptę soli. Wszystko dobrze wymiksować. Dodać pokrojone jabłka. W garnku zagotować posoloną wodę. Łyżką nabierać porcje ciasta

Z Majeczką w kuchni
szarlotka z lodami 116

foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto kruche: 450 g mąki 300 g masła 150 g cukru pudru 6 żółtek skórka otarta z cytryny na nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek sok z cytryny 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 opakowania galaretki cytrynowej dodatkowo: lody śmietankowe lub waniliowe bita śmietana Masło posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtka(...)czasie przygotować jabłka. Obrać je ze skórek i zetrzeć na plasterki. Przesypać cynamonem, cukrem i galaretką. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i zetrzeć na nie drugą część ciasta. Piec w 200*C przez kolejny kwadrans. Podawać na ciepło z lodami i bitą śmietaną

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Surówka z dyni i jabłka 156

Dynia w kuchni podkarpackiej obecna jest od dawna, choć z pewnością nie zajmuje czołowego miejsca ze względu na swoją sezonowość. Dzisiaj proponuję Wam surówkę z dyni i jabłka wg przepisu Pani Janiny Olszowy, propagatorki kuchni lasowiackiej. Surówka jest słodkawo-kwaskowata i bardzo(...)lekka. Nie wymaga wiele pracy, więc jeśli zostanie Wam kawałek dyni, wypróbujcie koniecznie. Składniki dla 2-3 osób: 300 g surowej dyni (może być np. odmiana Hokkaido) 2 kwaśne jabłka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru 1 szczypta soli 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek ewentualnie szczypta pieprzu Dynię i jabłka obieramy i ścieramy

Trzeci talerz
Domowa granola 145

już nie będę miała problemu :) Plusem takiej domowej granoli jest to, że możemy dodać do niej to, na co tylko mamy ochotę. W mojej dominują bakalie - orzechy, rodzynki, suszone jabłka i żurawina. A skoro jutro rozpoczyna się rok szkolny to pomyślałam, że będzie to idealny post, bo pewnie wiele mam szuka inspiracji na śniadania dla swoich pociech:) Wystarczy dodać(...)górskich 200 g płatków orkiszowych pełnoziarnistych 3 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego 1 szklanka orzechów włoskich 2 łyżki słonecznika 1 szklanka żurawiny 1 szklanka rodzynek 2 szklanki suszonych jabłek 1/3 szklanki migdałów Migdały i orzechy nie za grubo posiekać. Płatki owsiane i płatki orkiszowe wymieszać z orzechami, migdałami i słonecznikiem. Do garnuszka włożyć miód z olejem kokosowym

My simple kitchen
Szarlotka z bezą i złotą rosą 158

mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru pudru 150 g zimnego masła 3 duże żółtka 1 łyżka gęstej śmietany Składniki na masę jabłkową: ok. 3 kg jabłek papierówek ½ szklanki cukru 1 łyżka masła 1 paczka galaretki cytrynowej Składniki na bezę: 5 białek (z dużych jajek) 120 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki soli Wykonanie(...)Ciasto po wyjęciu z lodówki starłam na tarce na dużych oczkach wprost do foremki. Uklepałam delikatnie. Wstawiłam do piekarnika na około 20 minut. Do momentu, kiedy ciasto się zrumieniło. Jabłka starłam na tarce, przesypałam do garnka z grubym dnem. Wstawiłam na mały gaz. Dodałam masło i czekałam, żeby się prażyło. Kiedy masa jabłkowa była już gorąca wsypałam do niej

Kuchnia u Krysi
Babeczki z musem jabłkowym 96

foremce na mufinki. Na dno ciasteczek wysypać ziarna fasoli. Wstawić ciasteczka do nagrzanego do 180° piekarnika.Piec , aż c iasteczka się zarumienią.  Mus jabłkowy jabłka cukier do smaku Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wrzucić do garnka, gotować mieszając co jakiś czas, gotować aż jabłka się rozgotują.Dodać cukier i gotować jeszcze ok 3-5 minut

Moje domowe kucharzenie
Surówka z kalarepy z jabłkami 155

family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Kalarepa – 2 szt Jabłka – 3 szt Marchewka – 2 szt Sok z cytryny Cukier – 1 łyżeczka Sól Pieprz kolorowy Jabłka, marchew i kalarepę opłukać i obrać. Marchew ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych otworach, natomiast kalarepę i jabłka ścieramy na tarce o dużych otworach, skrapiamy wszystko sokiem

Camilla w kuchni
Ciasto ucierane ze śliwkami i jabłkami 186

Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru kryształu - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 250 g margaryny - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 300 g śliwek - 200 g jabłek kruszonka - 1/2 szklanki cukru kryształu - 3/4 szklanki mąki pszennej - 150 g zimnego masła Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przestudzoną margarynę. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm a na wierzchu układamy wypestkowane połówki śliwek oraz obrane kawałki jabłek. Składniki na kruszonkę łączymy, zagniatamy a następnie rozkruszamy na owocach. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 45 minut

Zainspirowana w kuchni