jabłka - 25490 przepisów (strona:455/1700)

Zielona surówka z porów i jabłek 177

Propozycja dla zabieganych, pyszne pory i jabłka z Polskich sadów pasują do siebie idealnie, w wersji fit z jogurtem naturalnym. Składniki: - 3 średnie pory, biała część - 2 duże jabłka, najlepiej kwaskowate - kilka gałązek zielonej natki pietruszki - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - sól - pieprz 1. Pory kroimy w talarki i zalewamy wrzątkiem na 4 minuty, następnie odcedzamy i studzimy. Jabłka obieramy z łupiny i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę drobno siekamy, łączymy wszystko ze sobą.  2. Jogurt mieszamy z solą i pieprzem, polewamy surówkę.  Po wymieszaniu sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy wg. upodobań

Apetyczna babeczka
Szarlotka z orzechami 115

Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 kieliszek koniaku 7 dużych jabłek 1 szklanka cukru 1 szklanka rodzynek 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godz, żeby(...)puściły sok co jakiś czas mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę wlewamy olej i kieliszek koniaku oraz wbijamy jajka za pomocą drewnianej łyżki wyrabiamy ciasto. Dodajemy jabłka z sokiem orzechy i rodzynki wszystko dokładnie mieszkamy. Ciasto wykładamy do formy (25 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopniach C około

kgwjanczewo
Kurczak z Brzeźnicy 117

smak i najlepiej smakuje w Brzeźnicy :)     Składniki: -kurczak ( 2 kg lub większy ) -sól, pieprz -słodka papryka -opcjonalnie przyprawa złocista do kurczaka -2-3 marchewki  -1-2 jabłka -odrobina wody -odrobina oleju Kurczaka dzielimy na części, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 24 godziny. Układamy na blaszce, wyłożonej(...)posypać przyprawą złocistą. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C bez termoobiegu na 90 minut. W tym czasie marchew kroimy w słupki i jabłka w "ósemki". Pół godziny przed upływem czasu pieczenia odkrywamy folię, na mięsie układamy marchew, jabłka  i dopiekamy bez przykrycia. Wyjmujemy z piekarnika i gotowe. Obiadek mniam, mniam

Maminek kulinarny
Prosta sałatka śledziowa 116

domu. Chłopcy uwielbiają i mogą jeść codziennie. Najlepsze są oczywiście najprostsze przepisy, takie jak ten - śledzik w towarzystwie, jabłka, cebulki i korniszonów Składniki: słoik marynowanych śledzi 2 winne jabłka kilka korniszonów (użyłam 2/3 słoika ogórków w plastrach) 1 duża cebula 3 łyżki majonezu 1 łyżka łagodnej musztardy 3 łyżki kwaśnej śmietany posiekana natka pietruszki (mozna pominąć) sól(...)pieprz do smaku Śledzie odsączyć z oleju, pokroić w kostkę. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne pokroić w kostkę. Korniszony również odcedzić i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zalać wrzątkiem ze szczyptą soli. Po 10 minutach odcedzić i dodać do reszty składników. Wszystko wymieszać z majonezem, musztardą i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem, schłodzić. Podawać

Czerwień i błękit
Jabłkowe westchnienie 148

teraz w środku zimy naszła mnie ochota na takie cudo. Jabłecznik 13 łyżek mąki 250 g masła 4 jajka (białka + żółtka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kg kwaśnych jabłek szklanka cukru Z mąki, masła, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół(...)jedną z połówek jeszcze raz na pół. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i wyciskamy z soku. Połowę ciasta ścieramy na dno blachy*. Na cieście rozkładamy starte jabłka, a na nie ścieramy 1/4 ciasta.  Białka ubijamy z cukrem i wykładamy na wierzch. Następnie ścieramy pozostałą cześć ciasta. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu

Moje Pyszne Siódme Niebo
napój dyniowo jabłkowy 123

składniki 250 g miąższu z dyni (może być mrożona) 500 g jabłek(...)cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Jabłka myjemy, wydrążamy środki, kroimy na mniejsze kawałki. Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (jeśli mamy zamrożoną to ją rozmrażamy). Jabłka i dynię wrzucamy do sokowirówki lub wyciskarki i wyciskamy sok. Uzyskany sok mieszamy z sokiem z cytryny. Podajemy od razu

Domowy Smak Jedzenia
szarlotka z płatkami kukurydzianymi 171

Ostatnio znajomi obdarowują nas zdrowo - jabłkami. W związku z tym moje dziecko uprzejmie wczoraj spytało, czy teraz jabłka będą w każdym daniu? Ano będą wszędzie, gdzie się da ;) Ale na początek klasycznie-nieklasyczna szarlotka wyciągnięta z archiwum. bardziej lub mniej klasyczne ciasta z jabłkami znajdziecie tu: - szarlotka mojej mamy , - placek serowo-jabłkowy a po przepis na szarlotkę

Eksperyment sobotni
Jesienne muffiny z jabłkiem 120

kuchni, a nie było by nic słodkiego do popołudniowej kawy zrobiłam na szybko, tak trochę awaryjnie proste muffinki, oczywiście adekwatnie do pory roku, z jesiennymi jabłkami. MUFFINY Z JABŁKAMI i MAŚLANĄ KRUSZONKĄ Składniki: ciasto: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 125 g masła roztopionego 1/2 łyżeczki(...)cynamonu 1 szczypta kardamonu 1 duże jabłko kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 3  łyżki cukru Przygotowanie: ciasto: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia,cynamon i kardamon mieszamy w misce. Jajka, roztopione masło i jogurt łączymy w oddzielnym naczyniu. Dodajemy mieszaninę do składników suchych miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Do powstałego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłko.  Masę przelewamy

Bon appetit mon amie
Ciasto wiewiórka 106

oleju 1/3 łyżeczki cynamonu 2 jabłka kilka posiekanych orzechów   Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,sodą i cynamonem. Dolewamy olej.   Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do ciast dodajemy jabłka i posiekane orzechy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika

Bon appetit mon amie
Owocowy "Resztek" bez pieczenia 328

Śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, a na samym końcu łączymy z dżemem z czernic. Wykładamy masę na schłodzony spód. 3. Jabłka obieramy ze skórek i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy wodę i zagotowujemy cały czas mieszając. Wsypujemy galaretkę, dobrze mieszamy i ściągamy z ognia zostawiając(...)całkowitego przestudzenia. Zimne i lekko tężejące jabłka nakładamy na nasz krem. Na nich- lekko dociskając- układamy połówki delicji. Chłodzimy. 4. Na schłodzoną warstwę masy jabłkowej wylewamy przygotowaną na początku galaretkę truskawkową.  Przed podaniem schładzamy ciasto w lodówce.  Do zdjęcia wykorzystałam łopatkę ręcznej roboty od Pana Grzegorza z Graty i szpeje

Kuchnia w czekoladzie
Biszkopt z jabłkami i kruszonką! 152

szklankę mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą za pomocą miksera. Miksować ok. 5-7 minut a następnie wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach i posypać na masę biszkoptową. Na koniec zrobić kruszonkę. Do miski wsypać 1/2 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki i pokruszone masło(...)margarynę. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić kruszonkę i posypać na jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut (do suchego patyczka i aż się zarumieni). Placek można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

Magia jedzenia.
SŁODKA PIRAMIDA:) 380

ciasta, około 30 minut w temp. 175 stopni. Masa pomarańczowa ·          3 pomarańcze ·          2 jabłka(...)szklanki cukru ·          1/2 szklanki wody ·          1 galaretka pomarańczowa Wykonanie Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Pomarańcze obrać i pokroić na kawałki. Wodę zagotować z cukrem, dodać jabłka i pomarańcze, wymieszać i gotować do lekkiego zgęstnienia. Następnie wsypać galaretkę i dokładnie rozpuścić

Moje Słodkie Piekiełko
Placuszki z Jabłkami. 108

szklanki mąki - 2 szklanki mleka - 2 jajka - szczypta soli - 2 czubate łyżki cukru - 1 łyżka cynamonu - 5 winnych jabłek - olej - cukier puder do posypania Wszystkie składniki na ciasto miksujemy, dodajemy jabłka starte na tarce o grubych oczkach mieszamy, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, posypujemy cukrem pudrem. Osuszamy z oleju na ręczniku papierowym. U mnie w domu(...)istnieje jeszcze taka odmiana, że jabłek nie ścieramy tylko kroimy w talarki

Moje Słodkie Piekiełko
Jabłecznik Staropolski 205

Jabłka, jabłuszka kolorowe i pachnące, smaczne i chrupiące!!! Dzisiaj upiekłam jabłecznik taki tradycyjny z przepisu mojej mamy;) SKŁADNIKI: 25 dag masła 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 18% cukier wanilinowy 1 szkl. cukru kryształu 3 żółtka Masa: 1,5 kg jabłek soczystych 2 łyżki cynamonu Kamis (uważam że jest najbardziej aromatyczny) 2 łyżki(...)ciasto kruche zagnieść i podzielić 2/3 i 1/3. Ciasto 1/3 włożyć do zamrażarki, a 2/3 wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i zapiec ok 15 min w temp. 160* Przygotować jabłka, które wcześniej zetrzeć na tarce o grubych oczkach dodać 2 łyżki cukru i cynamonu, wszystko przesmażyć tak by wyparował powstały sok. Masę jeszcze gorącą wykładamy na zapieczony spód

Moje Słodkie Piekiełko