ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Jabłka – 5 szt Jajka – 4 szt Mąka pszenna – 50 dag Mleko 3,2 % - ½ L Cukier -5 łyżek Proszek do pieczenia(...)łyżeczka Cynamon Cukier puder Olej Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem, mlekiem i mąką oraz proszkiem, na koniec dodać ubite białka na sztywno i delikatnie połączyć. Jabłka umyć, obrać , wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na 1 cm plastry. Plastry jabłek zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Po wyjęciu osączyć z tłuszczu i posypać
Camilla w kuchniszklanki cukru 2 cukry z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka olej lub olej kokosowy do smażenia 1/2 szklanki jagód 2 papierówki ( jabłka) Wykonanie: Jabłka obieramy i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel następnie wlewamy mleko i dodajemy mąkę z proszkiem(...)pieczenia, mieszamy.Na samym końcu dodajemy starte jabłka i jagody, delikatnie mieszamy łyżką.Na patelni rozgrzewamy około 1/2 szklanki oleju lub oleju kokosowego, nakładamy łyżką porcje ciasta, smażymy z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z kleksem jogurtowym i jagodami. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilidrzewach pełno dojrzałych papierówek, więc warto upiec ciasto z jabłkami na oleju. Niewielka ilość składników i szybkie przygotowanie powinny Was przekonać. A ciasto wychodzi tak pyszne i domowe, że inne się przy nim chowają. Składniki: 2 szklanki mąki 3 jajka 3/4 szklanki cukru 5-6 jabłek 4-6 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki śmietany 18% szczypta soli 1-2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Jajka ubić z Czytaj dalej... Artykuł Ciasto z jabłkami na oleju pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakudiety. Przepis na lody wodne jest dla amatorów lodów owocowych, którzy z pewnością pokochają również te domowej roboty lody wodne z owocami o smaku truskawkowo – jabłkowym . Składniki: 2 jabłka lub ok. 100 ml soku z jabłek, 10 truskawek, opcjonalnie 1 łyżka cukru, foremki do lodów na patyku, drewniane patyczki plasterki(...)banana, jagody, jeżyny (lub inne owoce) Przygotowanie: Truskawki myjemy i usuwamy szypułki, przekładamy do blendera, jeśli nie liczymy kalorii to dodajemy 1 łyżkę cukru i miksujemy na puree. Z jabłek wyciskamy sok lub wykorzystujemy sok z kartonika. Do zmiksowanych truskawek dodajemy sok jabłkowy i dokładnie mieszamy. Możemy też wykorzystać sok pomarańczowy lub przygotować syrop cukrowy. Do foremek do lodów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędziś pokażę Wam jak tanim sposobem zrobić zapas octu na domowe potrzeby. Warunkiem jest posiadanie odpowiednich jabłek, najlepiej kwaskowatych...reszta zrobi się sama. Składniki: 1,5 kg kwaśnych jabłek 1,5 l wody 5 łyżeczek miodu Wykonanie: Jabłka drobno kroimy, wrzucamy do dużego słoja. Zalewamy przegotowaną, ostudzoną, osłodzoną wodą. Przykrywamy gazą, obwiązujemy sznurkiem, odstawiamy
Z Majeczką w kuchniJeśli lubicie domowe ciasta "jak u babci" to polecam właśnie to. Grube ale nie suche ciasto półkruche, na nim warstwa dyni i jabłek a wszystko to zwieńczone cynamonową kruszonką. Doskonałe nie tylko jako deser ale będzie też pysznym śniadaniem, jeśli podamy je ze szklanką mleka lub kakao. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 500 g mąki(...)cytryny szczypta cynamonu na kruszonkę: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru łyżeczka cynamonu Składniki ciasta zagnieść i wylepić nim dno blaszki wyścielonej papierem. Dynię i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zasypać cukrem, wlać sok z cytryny i smażyć aż woda odparuje. Pod koniec dosypać cynamon (można dosłodzić jeśli będzie za mało słodkie). Wystudzić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. Idealne do niedzielnej kawki :) Salceson czyli ciasto z jabłkami Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style(...)false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: (na blaszkę kwadratowej o boku 23 cm) 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2-3 łyżki kakao 5 jajek 60 dag jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sodki 1 szklankę oleju Sposób wykonania: Jaja i cukier-ubić. Wsypać: mąkę, kakao, cynamon, sodę i proszek. Dokładnie wymieszać. Wlać olej
Smaki NataliiSzarlotka na kruchym cieście Składniki: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 150 g masła 3 łyżki mleka 2 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 kg jabłek cynamon cukier waniliowy cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, posiekane masło, jajka i mleko. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne(...)nagrzanego do 180st. na 10-15 min. W tym czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę, posypać cynamonem i cukrem waniliowym(ilość wedle uznania). Na podpieczony spód ułożyć jabłka a na wierzch drugą część ciasta ( rozetrzeć w palcach w formie kruszonki). Piec ponownie około 35 min. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Smaki Nataliidostępne w sklepach czy na targu. Ja postanowiłam połączyć porzeczki z jabłkiem. Porzeczki mają lekko kwaskowy smak, który łagodzi słodkie jabłko. Mięso wyszło soczyste i aromatyczne. Składniki: 2 filety z kurczaka (ok. 500 g) 5 gałązek świeżego lubczyku jabłka porzeczki czerwone porzeczki czarne sól, pieprz, majeranek Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze fileciki. Na spodzie naczynia żaroodpornego ułożyć(...)całe gałązki lubczyku, a na to równomiernie poukładać kawałeczki kurczaka. Przyprawić, i ułożyć na wierzchu oczyszczone owoce (jabłka pokroić w ćwiartki, a jeśli są małe to wystarczy je wydrążyć). Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 250 stopniach
Dobra karmawypływa z niego różowy sok. Składniki: 1 kaczka +/- 2 kg przyprawy: majeranek, sól, pieprz, papryka słodka świeże gałązki rozmarynu cytryna olej rzepakowy 50 g masła 4 jabłka - możecie więcej dodać, w zależności od upodobań 2 łyżki żurawiny 1 łyżka miodu Wykonanie: Kaczkę myję dokładnie, suszę delikatnie ręcznikiem. Układam w naczyniu żaroodpornym, polewam większą ilością oleju rzepakowego(...)mięso będzie miękkie, do 2 godzin. Przez cały czas pieczenia co dziesięć minut polewam mięso wytworzonym sosem. Pół godziny przed wyjęciem dokładam do kaczki jabłka wymieszane z żurawiną, miodem i majerankiem. Na koniec posmaruj kaczkę wodą z solą, żeby skórka była bardziej chrupka
Zasmakuj Kuchnipomysł ale rzodkiew okazała się bardziej ostra niż się spodziewałam i połączyłam ją z jabłkiem. Był to bardzo dobry wybór bo jabłko złagodziło ostry smak rzodkwi i suróweczka bardzo dobrze smakowała. składniki: 600 g białej rzodkwi 4 średnie jabłka ok 3-4 łyżek majonezu Białą rzodkiew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka obrać ze skórki
Monia miesza i gotujeSkładniki pęczek marchwi z natką 2 jabłka 1/4 ananasa Nać jest jadalną częścią marchwi o nieco gorzkim smaku, bogatą w odżywcze minerały, witaminy, białka i chlorofil. Może być przyrządzana jak inne, zielone liście warzyw. Nać marchwi to zioło lecznicze o działaniu oczyszczającym, moczopędnym, w leczeniu obrzęków. Dzięki antyseptycznym właściwościom dawniej używana jako środek na rany, w problemach śluzówki(...)Wykonanie Umyć pęczek marchewki ,oraz jabłka i osuszyć. Ananasa obrać i pokroić na kawałki. Jabłka pokroić na cząstki ,wyrzucić tylko ogonek. Wycisnąć sok za pomocą wyciskarki,lub sokowirówki:)) Smacznego
w mojej kuchniMogłabym a jakże, mogłam i upiekłam :) Pomyślałam trochę, poszperałam w przepisach i wymyśliłam takie o to ciacho. Pyszne, lekkie, wilgotne i bardzo jabłkowe. PRZYPOMINAM TEŻ O KONKURSIE !!! Strudel z jabłkami ( Apfelstrudel) 200 g maki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli 60 g masła (rozpuszczonego) nadzienie: 600 g jabłek garść rodzynek 2 łyżki cukru łyżeczka(...)miksera lub na stolnicy łączymy mąkę, jajko i 100 ml wody oraz sok z cytryny. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy folią i chłodzimy ok 30 minut. W tym czasie jabłka obieramy, kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy z cukrem, rodzynkami i cynamonem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką najcieniej jak potrafimy. Smarujemy połowa masła
Dzieje kuchennej WiewióryProste, ale niebanalne ciasto z ciekawym akcentem w postaci jabłek oraz włoskich orzechów. Pachnące cynamonem, idealne na podwieczorek do popołudniowej herbaty. Można posypać je cukrem pudrem i polać polewą toffee lub pozostawić bez żadnych dodatków. Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej, pod przykryciem, lub zawinięte w folię ( bez polewy) - dzięki temu długo zachowa śiweżość. Jak w każdym cieście ucieranym(...)miękkie masło stoopniowo dosypując cukier i ucieramy, aż masa stanie się lekka, jasna i puszysta (około 8 minut). Wbijamy jajko i ubijamy przez około 2 minuty. Dodajmy pokrojone jabłka oraz orzechy, mieszamy. W dwóch-trzech porcjach dosypujemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy na około 30-35 minut
cool and mintyPuszyste i delikatne placuszki z twarożkiem i karmelizowanymi jabłkami. Z chrupiącymi płatkami migdałów i cukrowo-cynamonową posypką. Smaczne i szybkie w wykonaniu. Idealne na śniadanko, nie tylko dla dzieci. Pyszne zarówno na ciepło, gdy są miękkie i rozpływają się w ustach, jak również na zimno, gdy nieco stężeją. SKŁADNIKI / ok. 25 placków 200 g twarogu 3 jajka / białka(...)żółtka oddzielnie 1 szklanka PRAŻONYCH JABŁEK 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru (lub więcej do smaku) 3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej / opcjonalnie DODATKOWO : olej lub klarowane masło do smażenia, 2 łyżki drobnego cukru wymieszanego z z ¹⁄₂ łyżeczki cynamonu WYKONANIE Twaróg rozcieramy widelcem lub rozdrabniamy w malakserze
cool and minty