jabłka - 25490 przepisów (strona:465/1700)

Czekoladowa Zefiryna wg Siostry Anastazji 175

Składniki: ciasto 25 dag mąki 15 dag cukru 15 dag masła 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku dodatkowo 16 jabłek 1 l mleka 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 2-3 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 1 słowik marmolady śmietana 1/2l śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny cukier puder do smaku Wykonanie: Z podanych składników(...)kruche, wyłożyć na dno i spód blaszki. Obrane jabłka pokroić na połówki, wydrążyć nasiona i ułożyć na cieście puste luki uzupełniając marmoladą. Ugotować budyń i jeszcze ciepłym zalać jabłka. Piec ok 70 minut. Gdy ciasto będzie zimne ubić śmietanę z cukrem oraz żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i wyłożyć na budyń. Gdy zastygnie polać polewą. Przepis pochodzi

Pychotkaaa
Frużelina jabłkowa z cynamonem 1349

5 łyżek ciepłej wody 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika  1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Jabłka zalać miodem i ciepłą wodą. Gotować, aż z owoców puści się sok. Gotować z przyprawami ok. 10-15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie(...)Wlać do jabłek i gotować mieszając - do zgęstnienia.  Zdjąć z ognia. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Naleśniki orkiszowe z musem jabłkowo-cynamonowym 94

5 łyżek ciepłej wody 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika  1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Jabłka zalać miodem i ciepłą wodą. Gotować, aż z owoców puści się sok. Gotować z przyprawami ok. 10-15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie(...)Wlać do jabłek i gotować mieszając - do zgęstnienia.  Zdjąć z ognia.    Podawać na ciepło z usmażonymi naleśnikami. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Ucierane ciasto z jabłkiem 102

Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 200 g masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku,  cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.  Blaszkę wykładamy(...)papierem do pieczenia, wylewamy 2/3 ciasta, posypujemy cynamonem. Na ciasto układamy jabłka i wylewamy pozostałe ciasto. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 45 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem

magiczna kuchnia Kasi
Najprostszy strudel - w cieście filo 170

zrobić gdy goście są w drodze do nas :) Składniki: - 3-4 płaty ciasta filo, - olej kokosowy, - 4 jabłka, - 2 łyżki cynamonu, - szczypta kardamonu, - 2 łyżki cukru Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy na cienkie plasterki (wszerz). Wkładamy je do miski, posypujemy cukrem, cynamonem i kardamonem, mieszamy dokładnie. Z ciastem postępujemy(...)zawsze, czyli każdy płat smarujemy dokładnie olejem, na nim układamy następny i znów smarujemy olejem. Na wierzchu układamy cienko na całości ciasta kawałki jabłek i zawijamy dosyć ciasno, wierzch znów smarujemy olejem. Ciasto przenosimy delikatnie na blachę wyłożoną matą i pieczemy do zbrązowienia. Po wystygnięciu kroimy nożem z ząbkami :) Smacznego

Co na wege obiad?
Chrupiąca szarlotka owsiano orzechowa w wersji fit bez mąki i cukru 119

pieczenia lub sody  1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 1-2 łyżeczki ksylitolu (można użyć cukru lub w ogóle pominąć) 100ml oleju roślinnego 80 ml mleka 2 jajka jabłka na wierzch (według upodobania ok 3-4 lub więcej) Płatki i orzechy mielimy na mąkę (w blenderze lub w młynku do mielenia), dodajemy do nich sól, sodę/proszek(...)mleko, jajka oraz olej mieszamy z suchymi składnikami i mieszamy (ciasto wychodzi klejące) wylewamy na płaską blaszkę i formujemy kształt lekko podważamy łyżką brzegi, żeby były nieco wyższe, układamy jabłka można ułożyć je w całości lub wcześniej podpróżyć na patelce. Piec ok 40 minut  w temperaturze ok 190 stopni

zdrowa vege kuchnia
Zielone ciasto owocowe 90

Powinno posmakować również dzieciom. Składniki: Biszkopt: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa owocowa: 2 opakowania galaretki agrestowej 5 szt. owoców kiwi 3 kwaśne jabłka Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę po czym partiami dosypywać cukier (cały czas ubijając). Do białek dodać żółtka, a następnie wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Delikatnie(...)pieczenia (samo dno) formy o średnicy ok. 22-23 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Piec ok. 15 minut na złoty kolor. Masa owocowa: Kiwi i jabłka obrać i pokroić w kostkę Owoce przełożyć do garnka i zagotować (ja dolałam też ok. szklanki wody, gdyż moje owoce puściły mało soku).Do gorącej masy owocowej wsypać galaretki

MyCookBook.pl
Drożdżowy jabłecznik z mascarpone 108

drożdżowe: 50 g masła lub margaryny 375 g mąki pszennej 7 g (torebka) suszonych drożdży 50 g cukru Szczypta soli 200 ml mleka Na masę serową: ok. 5-6 jabłek (w zależności od wielkości) 7 łyżek soku z cytryny 250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej) 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 35 g cukru 20 g cukru waniliowego(...)łyżkami soku z cytryny. Plasterki równomiernie układamy na cieście drożdżowym, tak aby na siebie zachodziły. Resztę soku z cytryny łączymy z serkiem mascarpone, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Jabłka polewamy serową masą. Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 35-40 minut (aż masa serowa się zetnie i zarumieni). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy

MyCookBook.pl
Zupa selerowo-jabłkowa (krem z selera korzeniowego) 146

smaczna... wszystkie składniki poza kurczakiem pochodziły z mojego ogródka... można powiedzieć moja EKO zupa:-) Składniki: 2 bulwy selera (średniej wielkości) 2 marchewki 1 por 1 korzeń pietruszki 4 jabłka (lekko kwaśne) 1 jabłko do pokrojenia do gotowej już zupy (niekoniecznie) 2 uda z kurczaka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa myjemy i obieramy(...)warzywami miksujemy. Uwaga to ma być krem, postarajmy się aby nie było grudek. Po zmiksowaniu przelewamy zupę do miseczek. Możemy udekorować porcję zupy pokrojonym w kostkę lub talarki surowym jabłkiem, ale nie jest to konieczne.  Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Sałatka jarzynowa z marynowaną cebulką 127

Jabłka – 2 szt Jajka –5 szt Cebulka marynowana – 3-4 łyżki Majonez Sól Pieprz Marchew, pietruszkę i seler obrać i ugotować,   ostudzić. Jajka ugotować i ostudzić, Jabłka obrać i wykroić gniazda nasienne. Marchew, pietruszkę, seler, jajka, jabłka pokroić w drobną kostkę, cebulkę posiekać w kosteczkę, wszystko wsypać do miski, dodać sól, pieprz i majonez, dobrze wymieszać

Camilla w kuchni
Ciasto ucierane z jabłkami 81

cukier, 3/4 szklanki śmietana 18%, 3/4 szklanki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka jabłka, 3 średnie szt sok z cytryny,2 łyżki cukier trzcinowy, 3 łyżki   Przygotowanie Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki, zalewamy sokiem z cytryny. Żółtka ubijamy z cukrem, na puch, dodajemy śmietanę i jeszcze trochę miksujemy . Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem(...)pieczenia, delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę 26cm, wysmarowaną i obsypaną grysikiem. Jabłka układamy na wierzchu, lekko dociskając. Posypujemy ciasto cukrem trzcinowym lub zwykłym kryształem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180st na złoty kolor

Gotowanie moimi oczami
Wiewiórka 85

szklanki soda oczyszczona, 1.5 łyżeczki jabłka, 5 sztuk cynamon, 1 łyżeczka gorzka czekolada, 2/3 tabliczki rodzynki, 2 łyżki płatki migdałowe, 2 łyżki orzechy włoskie mielone, 1/2 szklanki Przygotowanie Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (około 1 cm). Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier, dalej ubijamy. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy żółtka, olej(...)jeszcze chwilę miksujemy.  Przesianą mąkę mieszamy z sodą i cynamonem, dodajemy do masy jajecznej i całość mieszamy.  Do gotowej masy dodajemy jabłka, rodzynki, migdały, posiekaną gorzką czekolada i starte orzechy. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170st. Z przepisu wychodzą 2 foremki keksówki 23cm

Gotowanie moimi oczami
Jabłecznik 126

najstarszy przepis z mojego zeszytu, ale zawsze na czasie   Składniki mąka pszenna, 500g margaryna, 250g cukier, 1/2 szklanki żółtka, 3 sztuki śmietana kwaśna 18%, 2 łyżki szczypta soli jabłka, 1.5 kg sok z cytryny, cukier do smaku cukier puder Przygotowanie Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy schłodzoną margarynę, cukier, śmietanę, sól i żółtka. Siekamy(...)składniki nożem potem wyrabiamy na gładkie ciasto.  1/3 masy zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy. Wykładamy dno i boki. Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę. W rondlu zagotowujemy odrobinę wody, dodajemy pokrojone jabłka, smażymy do miękkości około 10 minut. Dodajemy odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku

Gotowanie moimi oczami
Jabłecznik bez pieczenia 33365

Składniki jabłka, 2kg woda, 50ml biszkopty, 1 opak galaretka cytrynowa, 2 opak śmietana 30%, 500g cukier waniliowy, 1 opak czekolada gorzka, 50g Przygotowanie Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i drobno kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone jabłka. Dusimy pod przykryciem 30 minut, aż zmiękną. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy galaretki, mieszamy, aż całkowicie

Gotowanie moimi oczami
Alzacka tarta jabłkowa 183

ciasto mąka, 200g cukier puder, 100g masło, 125g żółtka, 3 szt sól, 1/4 łyżeczki Składniki na nadzienie śmietanka 30%, 1/3 szkl cukier, 3 łyżki gałka muszkatołowa, 1/4 łyżeczki jabłka, 3 szt masło, 3-4 łyżki dżem morelowy, 1 słoiczek sok z 1/2 cytryny Przygotowanie Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy sól, posiekane schłodzone masło oraz żółtka. Szybko zagniatamy kruche(...)formy na tartę, delikatnie dociskamy. Ponownie schładzamy przez około 15 minut, po tym czasie pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180st, aż delikatnie się zrumieni. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo cieniutkie plasterki. Dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Śmietankę mieszamy z cukrem i gałką muszkatołową, wylewamy równomiernie na ciasto. Na wierzch

Gotowanie moimi oczami