szklanki soda oczyszczona, 1.5 łyżeczki jabłka, 5 sztuk cynamon, 1 łyżeczka gorzka czekolada, 2/3 tabliczki rodzynki, 2 łyżki płatki migdałowe, 2 łyżki orzechy włoskie mielone, 1/2 szklanki Przygotowanie Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (około 1 cm). Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier, dalej ubijamy. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy żółtka, olej(...)jeszcze chwilę miksujemy. Przesianą mąkę mieszamy z sodą i cynamonem, dodajemy do masy jajecznej i całość mieszamy. Do gotowej masy dodajemy jabłka, rodzynki, migdały, posiekaną gorzką czekolada i starte orzechy. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170st. Z przepisu wychodzą 2 foremki keksówki 23cm
Gotowanie moimi oczaminajstarszy przepis z mojego zeszytu, ale zawsze na czasie Składniki mąka pszenna, 500g margaryna, 250g cukier, 1/2 szklanki żółtka, 3 sztuki śmietana kwaśna 18%, 2 łyżki szczypta soli jabłka, 1.5 kg sok z cytryny, cukier do smaku cukier puder Przygotowanie Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy schłodzoną margarynę, cukier, śmietanę, sól i żółtka. Siekamy(...)składniki nożem potem wyrabiamy na gładkie ciasto. 1/3 masy zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy. Wykładamy dno i boki. Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę. W rondlu zagotowujemy odrobinę wody, dodajemy pokrojone jabłka, smażymy do miękkości około 10 minut. Dodajemy odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku
Gotowanie moimi oczamiSkładniki jabłka, 2kg woda, 50ml biszkopty, 1 opak galaretka cytrynowa, 2 opak śmietana 30%, 500g cukier waniliowy, 1 opak czekolada gorzka, 50g Przygotowanie Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i drobno kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone jabłka. Dusimy pod przykryciem 30 minut, aż zmiękną. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy galaretki, mieszamy, aż całkowicie
Gotowanie moimi oczamiciasto mąka, 200g cukier puder, 100g masło, 125g żółtka, 3 szt sól, 1/4 łyżeczki Składniki na nadzienie śmietanka 30%, 1/3 szkl cukier, 3 łyżki gałka muszkatołowa, 1/4 łyżeczki jabłka, 3 szt masło, 3-4 łyżki dżem morelowy, 1 słoiczek sok z 1/2 cytryny Przygotowanie Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy sól, posiekane schłodzone masło oraz żółtka. Szybko zagniatamy kruche(...)formy na tartę, delikatnie dociskamy. Ponownie schładzamy przez około 15 minut, po tym czasie pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180st, aż delikatnie się zrumieni. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo cieniutkie plasterki. Dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Śmietankę mieszamy z cukrem i gałką muszkatołową, wylewamy równomiernie na ciasto. Na wierzch
Gotowanie moimi oczamiSkładniki jabłka, 8 średnich(...)cukier, 1 szkl mąka pszenna, 1 szkl jajka, 4 szt olej, 6 łyżek proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1 łyżeczka orzechy włoskie, 50-70g Przygotowanie Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy starte jabłka cukrem i odstawiamy na pół godziny, aby puściły sok (nie odlewamy go). Po tym czasie dodajemy olej
Gotowanie moimi oczamiSkładniki 2 kg dyni bez skóry i gniazd nasiennych 2 kg jabłek bez skóry i gniazd nasiennych 1 kg cukru 1 cukier waniliowy 1 galaretka pomarańczowa Sposób przygotowania Dynię(...)jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do osobnych garnków, podlać odrobiną wody i gotować aż się rozpadną. Wymieszać dynię z jabłkami, dodać 1 kg cukru, cukier waniliowy i galaretkę pomarańczową. Smażyć aż dżem będzie gesty. Przełożyć do słoików. Pasteryzować ok. 20 minut
Darcia w kuchniSmaczne, puszyste ciasto. Makowiec bez mąki :) Do przygotowania tego ciasta potrzebowałam: 5 jajek 400 g jabłek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki maku suchego 5 łyżek kaszy manny 100 g masła 1 aromat migdałowy. Mak sparzyłam, odcedziłam i zimny zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę ( sitka(...)bardzo małych oczkach ). Ż ółtka ubiłam ze szklanką cukru, dodałam masło ciągle ubijają. Jabłka obrałam i potarkowałam na tarce o dużych oczkach. Do ubitych żółtek stopniowo dodawałam mak, jabłka , kaszę mannę i aromat migdałowy. Białka ubiłam z 1/2 szklanki cukru, dodałam do masy, delikatnie wymieszałam.Ciasto przełożyłam do natłuszczonej, posypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm. Piekłam
Darcia w kuchnidrożdży, szklanka cukru, 4 jajka, szklanka oleju, cukier wanilinowy, 3/4 szklanki mleka, 5 szklanek mąki, 1/2 kg jabłek, tłuszcz(...)mąka lub bułka Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/przepisy/news-ciasto-drozdzowe-dla-leniwych,nId,444513?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox 10 dag drożdży, szklanka cukru, 4 jajka, szklanka oleju, cukier wanilinowy, 3/4 szklanki mleka, 5 szklanek mąki, 1/2 kg jabłek, t Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/przepisy/news-ciasto-drozdzowe-dla-leniwych,nId,444513?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox 10 dag drożdży, szklanka cukru, 4 jajka, szklanka oleju, cukier wanilinowy, 3/4 szklanki mleka, 5 szklanek mąki, 1/2 kg jabłek, t Czytaj
Darcia w kuchniskładniki: 1 1/2 szklanki kaszy manny 1 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 1 kg jabłek cynamon Sposób wykonania: Mąkę kaszę(...)cukier wymieszałam w misce. Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarowałam margaryną, posypałam bułka tartą. Na dno tortownicy dałam 1/3 sypkiej masy, poukładałam jabłka, posypałam cynamonem, czynność powtórzyłam. Wierz ciasta posypałam ostatnią częścią sypkiej masy, porozkładałam cząstki margaryny. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 40 minut, potem zmniejszyłam temperaturę
Darcia w kuchniSkładniki: 4 szklanki mąki 2 kostki margaryny Kasia 1 szklanka piwa 1,5 kg jabłek 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu Sposób wykonania: Z mąki, margaryny i piwa zagniotłam ciasto, schowałam do lodówki na jakieś 2 godziny. Jabłka obrałam, wydrążyłam gniazda nasienna, pokroiłam w kosteczkę, dodałam cynamon(...)cukier waniliowy, wymieszałam. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni. Ciasto podzieliłam na 3 części, każdą z nich rozwałkowałam, pokroiłam na kwadraty. Na każdy środek kwadracika kładłam wcześniej przygotowane jabłka, rogi składałam do góry, tak by powstała koperta. Piekłam około 20 - 25 minut na złoty kolor
Darcia w kuchninajmniejszych obrotach do połączenia ciasta. Blaszkę 20 x 20 wykładamy papierem do pieczenia , wykładamy na niego ciasto kruche i oblepiamy dno i boki. Nakłuwamy widelcem ciasto. Wykonanie farszu: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce , wkładamy do garnka i przesmażamy je z cukrem ( 20 minut) . Przekładamy ciepłe jabłuszka na ciasto i rozprowadzamy po całości. Wykonanie bezy: Ubijamy białka(...)szczypta soli w trakcie ubijania dodajemy cukier. Beza ma być błyszcząca i sztywna . Wykładamy ubitą beze na jabłka ( robimy widelcem esy floresy). Pieczemy w 170 stopniach koło godziny
Różowa kuchniamamy je zamrożone. Składniki: 250 g mąki pszennej (typ 480) 80 g cukru 1 jajko szczypta soli 200 g borówki (świeże lub mrożone) 3 jabłka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 125 g masła cynamon Przygotowanie: Masło miksujemy z cukrem i dodajemy jajko. Kiedy masa jest puszysta dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto(...)odkładamy na 30 min. do lodówki. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy je cynamonem. Borówki obtaczamy w mące ziemniaczanej. Ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy nakładamy do foremek i dodajemy owoce. Pieczemy około 45 min. w tem. 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Lili w kuchniNormal 0 21 Drożdże – 50 g Jajka – 3 szt Mleko 250 ml Mąka pszenna – 500 g Jabłka – 3-4szt Cukier – 5 łyżek Cukier waniliowy –1 łyżeczka Sól – 1 szczypta Cukier puder Normal 0 21 Mąkę przesiać do miski(...)wsypać sól, cukier waniliowy, zrobić wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, wsypać cukier i zalać mlekiem letnim i przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Po upływie tego czasu dodać jajka i starte jabłka, dokładnie wymieszać i pozostawić na 45 minut w ciepłym miejscu. Na patelni rozgrzać
Camilla w kuchniIdealna propozycja na jesienne śniadanie to sycąca owsianka. Z dodatkiem rozgrzewającego cynamonu i startego jabłka, pachnąca szarlotką, z odrobiną miodu. Pycha... Polecam każdemu, bo owsianka dodaje sił na cały dzień a jednocześnie jest niesamowicie smaczna. 0,5 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka wody 1 jabłko szczypta cynamonu 1 łyżeczka rodzynek (opcjonalnie) 1 łyżka miodu(...)domowy miód z mniszka ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Płatki owsiane ugotować na wodzie do miękkości. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do przestudzonych płatków owsianych. Posypać szczyptą cynamonu, dodać łyżeczkę miodu (można dodać kilka rodzynek). Cynamon, jabłka... mniam... Owsianka wymieszana, gotowa do jedzenia I jeszcze odrobina miodu z mniszka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemąki pszennej 5 dag mąki kukurydzianej 30 dag masła 4 żółtka 3 łyżki śmietany 18% 15 dag cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Masa : 1 litr prażonych winnych jabłek z cukrem 2 czubate łyżki konfitury z płatków róż Cukier puder do oprószenia Herbata do podania Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą(...)podzielić na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą . Mniejszą włożyć do lodówki. Większą część wylepić lub rozwałkować na dno blaszki o wym 25/30 cm wyłożonej pergaminem. Masę uprażonych jabłek wymieszać z konfiturą różaną i wyłożyć na ciasto kruche, pozostałe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pociąć na jednakowej szerokości paski, ułożyć kratkę na jabłkach. Ciasto piec w nagrzanym
Wanilia i Kardamon