jajko klasy M 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 3/4 łyżki cukru szczypta cynamonu * aby było zdrowiej można zastąpić np. miodem Przygotowanie: Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Jajko wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, znów chwilkę miksujemy(...)Dodajemy starte jabłka. Na koniec dodajemy na zmianę mąkę i mleko, miksujemy aż do dokładnego połączenia składników. Stawiamy patelnię na małym ogniu *. Kładziemy łyżką stołową porcje masy (małe placuszki) i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placuszki smażymy na małym ogniu (przez to dłużej), aby dobrze się upiekły w środku. * używam dobrej, nie przywierającej patelni, dzięki temu pomijam
Słodkie okruszkimoje nie maja tak intensywnego koloru co kupowane ,ale to chyba drobnostka . Natomiast smakiem nie ustępują kupowanym. Dodatkowo kawałki owoców w moim kiślu sa Dzisiaj zrobiłam kisiel z jabłek ponieważ miałam taki kompot. Składniki 4 porcje 1 litr wody 3 jabłka 2 łyżki cukru 2 ziarna gozdzików szczypta cynamonu 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej(...)szklanki wody Wykonanie Z umytych pokrojonych jabłek ,gozdzików ,cynamony i cukru ugotuję kompot.W 1/2 szklanki zimnej wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną . Gdy kompot jest już ugotowany ( gotuje się ok,10 minut) wlewam do niego rozpuszczona mąkę energicznie mieszając .Jeszcze przez 2-3 minuty kisiel się gotuje i gotowe . Przelewam do salaterek ,mały kleksik z bitej śmietany i SMACZNEGO
Eli Gotowaniełatwo odchodzą od mięsa . Lepiej trzymają sie kręgosłupa . Niestety w smażonych ości trzymają sie mięsa , odrywają od kręgosłupa ,dlatego jest z nimi więcej problemów. Składnik 2 pstrągi 6 jabłek 2 cebule 1 łyżka masła świeża bazylia ( może byc suszona 2 łyżeczki) sól, pieprz listek laurowy Wykonanie Cebulę pokroić w piórka, jabłka w półtalarki(...)Połowę wrzucić do głębokiego rądla ,dodać masło i lekko poddusić . W tym czasie sprawić rybę ( sposób sprawiania w poradach) natrzeć solą i pieprzem do środka włożyć bazylię, ułożyć na jabłkach , pozostałą częścią przykryć pstrągi , dodać 1/2 szklanki wody lub bulionu i dusić na wolnym ogniu 25 minut w temperaturze 180 stopni . Po tym czasie ryba jest gotowa
Eli Gotowaniesłodkiej jak ulepek leguminy ,to ją również trochę zmieniłam i nareście mogę ją wykorzystać. Najczęściej na śniadanie. Skladniki 1 szklanka mąki 150 g kefiru 2 jajka 5-6 dużych jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli puder do posypania ( jeśli ktoś chce) olej do smażenia Wykonanie Jabłka obieram i kroję w talarki grubości 1 cm. Gniazda nasienne(...)jest już jednolita ,ubijam z bialek pianę i dodaje do masy ,ponownie wszystko mieszam . Ciasto musi być gęste (coś w rodzaju bardzo gęstej śmietany). Do ciasta wkładam krążki jabłka dokładnie je w cieście zanurzam i przekładam na rozgrzana patelnię .Jeśli na wierzchu jest mało ciasta to go troche dodaje ( ścianka z ciasta po usmażeniu musi mieć
Eli GotowanieJest o wiele delikatniejsza i smaczniejsza od kuzynki białej. Dzisiaj na obiad była surówka . Składniki na 6 porcji 1 mała kapusta czerwona 2 cebule czerwone 2 jabłka słodko -kwaśne 1 łyżeczka soli 1/2 łyzeczki pieprzu 1 łyzeczka cykru 1 cytryna - sok ( może być mniej) Wykonanie Umytą główkę kapusty podzielić na ćwiartki i poszatkować (pokroić w paski(...)blanszować ok 3-4 minut(nie przykrywać ). Po tym czasie odcedzić ,przepłukać pod zimną ,najlepiej bieżącą wodą . Odsączyć i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, z tarte jabłka na dużych oczkach, Skropić cytryną doprawić solą,pieprzem i cukrem .Dobrze wymieszać Po ok 20 minutach jeszcze raz wymieszać, jeśli potrzeba doprawić. Do sałatki można zamiast jabłek
Eli Gotowaniełyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu. Wykonanie Krok 1 Do oleju dodać sól , cukier , pieprz, ocet , Wszystko dokładnie wymieszać . Krok 2 Pekińską poszatkować , marchewki z wiórkować , jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. cebulę pokroić w wiórka Krok 3 Na rozgrzaną patelnię wrzucić : cebule podsmażyć 1 min, dodać wiórka z marchewki , wymieszać i jeszcze podsmażyć(...)Krok 4 Do salaterki włożyć pekińską , jabłka i cebulę z marchewką ,dokładnie wymieszać . Polać wszystko przyprawioną oliwą jeszcze raz wymieszać . Można podawać jako dodatek do dania głównego lub z pieczywem jako samodzielną przystawkę np. lekką kolacje . - SMACZNEGO
Eli Gotowanieproszku do pieczenia cukier waniliowy 2 łyżeczki octu 200g masła 1 jajko 2 żółtka 3 szkl. mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 1/2 szklanki cukru 1 kg jabłek 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło posiekać w mące wymieszanej z resztą suchych składników, dodać jajko z żółtkami oraz ocet, zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji(...)wlać mleko z budyniem i mieszać przez minutę. Odstawić do przestygnięcia. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wrzucić do rondelka z odrobiną wody, gotować do momentu, w którym jabłka zamienią się w mus z kawałkami owoców. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody, wlać ją do musu i zamieszać, żeby wszystko się ładnie połączyło. 3/4 ciasta wyłożyć
Przepysznik - BLW i nie tylkoprzepyszne faworki na piwie. A teraz zapraszam wszystkich na Jabłkowe uśmieszki! Jabłkowe uśmieszki Przepis zawdzięczam Estyce 250g białego sera 250g masła 250g mąki pszennej szczypta soli 3 średnie jabłka cukier puder do posypania Ser przecisnąć przez praskę, bądź bardzo dokładnie rozgnieść widelcem, dodać do niego miękkie masło i dokładnie zagnieść, żeby się połączyły. Następnie partiami podsypywać mąką wymieszaną(...)Zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i zwarte, uformować z niego kulkę, umieścić w misce, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. W międzyczasie obrać i usunąć gniazda nasienne z jabłek, a następnie pokroić je w ósemki. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Ciasto rozwałkować na grubość 4cm i wykrawać z niego szklanką kółeczka. Kawałek jabłka układać na połowie
Przepysznik - BLW i nie tylkoNaleśniki i różnego rodzaju placuszki robię bardzo często. Ten pomysł na pewno spodoba się dzieciom. Nadzienie za każdym razem może być inne, u mnie trafiło na prażone jabłka z cynamonem(...)więc zaczynamy! Składniki; pół szkl. ciepłej wody 1 szkl. maki pszennej 1 szkl. mleka 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki suchych drożdży 1 łyzeczka proszku do pieczenia Farsz: 3 jabłka masło cukier cynamon Z podanych składników przygotowujemy ciasto. Mieszamy dokładnie aby nie było zadnej grudki. Następnie odstawiamy na kilkanaście minut aby nieco podrosło. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka
Radość kipiąca uśmiechem.głowy to szarlotka. Ta z dodatkiem powideł śliwkowych. Polecam! Skłądniki; 2.5 szklanki mąki 2 żółtka 3 łyżki śmietany 20 dag margaryny 2 łyżki cukru pudru 1 kg jabłek słoiczek powidła śliwkowego ( 280 ml) 3 łyzki cukru łyzeczka cynamonu Wszystkie składniki ciasta połaczyc ze sobą i wyrobić kruche ciasto. Włozyc je na godzinie do lodówki . Jabłka należy(...)dwie czesci. Tortownice (26cm) wyłozyc papierem, wysmarować masłem i posypać kasza manna. Dno i boki wylepić ciastem, a następnie wysmarować je powidłami sliwkowymi (około pół słoika). Nastepnie wyłozyc jabłka które znów nalezy wysmarować drugą połową powideł. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Włozyc do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec ok.50 min. Do czasu az ciasto nabierze
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki • 1/2 kg śliwek • 3 jabłka • 8 łyżek cukru • 2 l wody Sposób przygotowania 1. • Śliwki umyć wyciągnąć pestki przełożyć do garnka dodać obrane jabłka zalać wszystko wodą • Gotować aż owoce zmiękną posłodzić zmiksować wszystko blenderem ostudzić
W królestwie smaków BeatyCynamon 2 białka 2 łyżki cukru pudru Z mąki, masła, żółtek, 3 łyżek cukru śmietany szybko zagnieść ciasto I wstawić do lodówki na 20 minut. W międzyczasie uprażyć jabłka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, okrągłą formę wysmarować masłem I wysypać mąką. Ciasto podpiec pod papierem z obciążającą fasolką. Po ok 20 minutach ciasto powinno być prawie upieczone(...)białek I reszty cukru ubić pianę. Jabłka wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem. Na wierzch wyłożyć pianę z białek I zetrzeć na tarce trochę ciasta tak jakby miała powstać kruszonka. Piec jeszcze ok 25minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorytrzy sposoby. Składniki: dwa opakowania ciasta francuskiego, jajko, słoik wiśni drylowanych, 12 truskawek, jabłko, cynamon, budyń waniliowy. Przygotowanie ciastek : Jedno ciasto francuskie pokroić w kwadraty - mi to różnie wychodzi, dlatego nie trzeba się przejmować jak wyjdzie nie równo. Mniejsze kwadraty, które wyjdą wykorzystać do zawijania jabłka z cynamonem, natomiast większe przygotować z budyniem i truskawkami(...)Budyń przygotować jak na opakowaniu jest podane. Boki wyciętych kwadracików zawinąć, w środek dać małą łyżeczkę budyniu i truskawkę. Roztrzepanym jajkiem posmarować delikatnie ciasto francuskie. 2. Z jabłkiem i cynamonem - jabłko obrać i pokroić w kostkę, ale nie za drobno, posypać mocniej cynamonem by było go później czuć. Wymieszać. Zawinąć jak na zdjęciu. Aby ciastka z jabłkiem
W kuchni u MonikiSkładniki: Ciasto: 3 jajka, 150g cukru, 150ml mleka, 150g masła, 2 szklanki mąki tortowej - 325g, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, 350g wiśni, 1 jabłko. Masa budyniowa: budyń waniliowy z cukrem (60g), 375 ml mleka, łyżka cukru, 2 łyżki soku z cytryny, kostka masła (250g) w temperaturze pokojowej. Ponadto: 200g gorzkiej czekolady, masło - dodawać(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180stopni. Jasną część ciasta wylać na blaszkę, następnie wylać delikatnie ciemniejsze ciasto. Ułożyć wiśnie i jabłka (jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałki). Jabłka można lekko docisnąć. Piec 30min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Masa budyniowa: Ugotować budyń z łyżką cukru i ostudzić. Najlepiej przykryć budyń folią spożywczą lub woreczkiem
W kuchni u Moniki