jako pyszny zamiennik dżemu lub jako pyszna baza do ciasteczek lub muffin dyniowych (przepisy wkrótce na blogu) Składniki : - 1 średnia dynia (ok 1 kg) - 4-5 jabłek - 4-5 łyżek nasion chia - 1-2 łyżki miodu (opcjonalnie) Przygotowanie : Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę, umieścić w garnku i zalać wodą tak, żeby przykrywała(...)dyni) w tym czasie obrać i pokroić w kostkę jabłka, podpróżyć na suchej patelni, do miękkości, podlewając co jakiś czas wodą, gdy dynia się ugotuje, odlać wodę dodać jabłka, zblendować, następnie chwilę gotować i dodać nasiona chia, w zależności od rodzaju dyni oraz od tego jaką konsystencję musu chcemy uzyskać można dodać mniej lub więcej nasion chia, należy
zdrowa vege kuchniaprzepisy na zdrowe i smaczne koktajle, które z naszą skórą mogą zdziałać cuda! Myślę, że warto drugie śniadanie zastąpić takim pysznym koktajlem. 1).Koktajl jabłko/melon/brokuł/cytryna/woda kokosowa* Składniki (na 2 porcje): 4 małe jabłka 1/2 melona 150 gram brokuł (nie trzeba dzielić na różyczki) sok z 1/4 cytryny 100 ml wody kokosowej 100 ml zimnej wody Warzywa(...)owoce myjemy. Jabłka, melon, brokuł wyciskamy w wyciskarce lub sokowirówce. Na końcu "przelewamy" zimną wodę. Do koktajlu dodajemy sok z cytryny oraz wodę kokosową. Dokładnie mieszamy. 2).Koktajl "Pomarańczowy sen"* Składniki (na 2 porcje): 1 mango 2 cm imbiru 2 pomarańcze 100 ml zimnej wody Owoce i imbir myjemy, pozbawiamy skórki (mango pestki
Mango Papajazawsze lubię eksperymentować w kuchni. Na stół poszła kasza jaglana i jabłko. Znakomite połączenie, a z dodatkiem cynamonu - przepysznie! Składniki: 40g suchej kaszy jaglanej + 1 szklanka wody 2 średnie jabłka 20g mieszanki studenckiej 1/4 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Kaszę płuczemy pod zimną wodą. Do wrzącej wody wrzucamy kaszę i gotujemy, aż do całkowitego wchłonięcia wody. Jabłka myjemy(...)obieramy. Ścieramy na tartce o dużych oczkach. Ugotowaną kaszę mieszamy z jabłkiem, mieszanką studencką i cynamonem. Przekładamy do natłuszczonego naczynia ceramicznego. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestazakupicie książkę ;) Wszystko było oczywiście pyszne, jednak furorę zrobiła sałatka - mieszanka, idealnie komponujących się smaków! ĆWIARTKI Z KURCZAKA Z DUSZONYM GROSZKIEM I CEBULKAMI oraz SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO I JABŁEK Z DODATKIEM ORZECHÓW WŁOSKICH Składniki do kurczaka: - 4 ćwiartki z kurczaka - oliwa z oliwek - mały pęczek tymianku - czosnek w łupinie - 20 gram masła - 150 mililitrów wody - sól - pieprz Przygotowanie(...)sałatkę: - 3 łodygi selera naciowego - 2 średnie jabłka - garstka mieszanki kiełków - odrobina soku z cytryny - garstka orzechów włoskich Przygotowanie sałatki: Łodygi selera myjemy i kroimy w plasterki. Jabłka również myjemy, usuwamy gniazda nasienne i także kroimy w plasterki. Skrapiamy całość cytryną, co by nam owoce nie ściemniały. Dodajemy kiełki i orzechy włoskie. Składniki na dressing
Życie zamknięte w smakuformie napoju do rozcieńczania. Idealny do prezentowego koszyka dla rodziny ;) KOMPOT Z JABŁEK, MIRABELEK, WINOGRON I BRZOSKWIŃ Składniki: - jabłka - mirabelki - winogrona - brzoskwinie - cukier - woda Przygotowanie: Jabłka pozbawiamy skórki i gniazd nasiennych. Brzoskwinie obieramy i usuwamy z nich pestki. Wszystkie owoce myjemy i wkładamy warstwami do słoików. Przygotowujemy zalewę z cukru i wody (0,5 kilograma cukru
Życie zamknięte w smakubyłoby się powtarzać. Zazwyczaj robiłam ją w jeden jedyny sposób, ten sam od lat. Jeżeli coś jest doskonałe, to do czego chcielibyśmy aspirować? Tak właśnie myślałam o kaczce z jabłkami. Myślałam, że nie ma sensu poprawiać ideału, a nawet więcej! Myślałam, że jeżeli zmienię przepis , choćby trochę, to tej kaczki już jeść nie będę i zmarnuję mój fantastyczny(...)strona mojej osobowości - ta przywiązana do tradycji i "odwiecznych" smaków. Druga walczyła o poszukiwanie, eksperymentowanie, próbowanie. Myślę, że poszłam na kompromis. KACZKA NADZIEWANA PO CHIŃSKU Składniki: - 1 kaczka - 2 jabłka - 2 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki miodu - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 1 limonka - świeży rozmaryn - sól - pieprz Przygotowanie: Kaczkę myjemy i osuszamy. Jabłka obieramy i kroimy w grubą
Życie zamknięte w smakuJABŁKOWY Z SOKOWNIKA Składniki: - około 3 kilogramów jabłek (w praktyce tyle, ile pomieści Wasz sokownik) - 250 gram cukru (możecie dać go więcej lub mniej w zależności o kwaskowatości jabłek) - woda Przygotowanie: Dla uzyskania jasnego soku jabłka myjemy i pozbawiamy je gniazd na siennych, a potem kroimy drobniej i umieszczamy w sokowniku. Jeżeli chcemy uzyskać ciemniejszy sok - zostawiamy
Życie zamknięte w smakupierwsze przymrozki. Z czasem ich smak się wyostrza, chociaż tracą na soczystości. Miałam jeszcze trochę winogron, więc postanowiłam przetestować możliwość przygotowania z nich soku w sokowniku. Dodałam też jabłka z powodów bardzo prozaicznych - winogron okazało się być za mało. Może i dobrze wyszło? Sok ma wyraźny smak i aromat oraz przepiękną barwę. Idealnie wpasowuje się w jesienny już nastrój(...)/www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SOK WINOGRONOWO-JABŁKOWY Z SOKOWNIKA Składniki: - kilka kiści winogron (powinny wypełniać sokownik w 1/4 wysokości - około 1 kilograma jabłek (w praktyce tyle, ile pomieści Wasz sokownik) - 1 szklanka cukru (około 200 gram) - woda Przygotowanie: Owoce myjemy i pozbawiamy je gniazd na siennych oraz kiści, a potem kroimy drobniej
Życie zamknięte w smakuśliwkami a na dodatek z polskich produktów. Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny z gwarancją, że zniknie szybko ze stołu. Składniki: 2 udźce z indyka 3 duże jabłka ( mniejszych więcej ) 0,5 kg śliwek ( dałam węgierki ) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki majeranku ( ew. można dodać dodatkowo świeżego ) Wykonanie: Udźce z indyka(...)przyprawiamy solą, vegetą, papryką i majerankiem z każdej strony. Jabłka kroimy na kawałki ( 8 ) i usuwamy gniazda nasienne, ze śliwek wyjmujemy pestki. Owocami obkładamy indyka. Pozostawiamy tak przyprawionego indyka na co najmniej 30 minut. Pieczemy w zależności od wagi 1 kg=1 godzina w 185 o C. Gdy indyk będzie przyrumieniony, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pod przykryciem. SMACZNEGO
Smaki Ewymundurkach, to już rewelacja. Składniki: Śledzie solone w oleju lub dobrej jakości solone płaty bez skóry Śmietana kwaśna 12 % lub 18 % Śmietana słodka 12 % lub 18 % Cebula Jabłka Pieprz Wykonanie: W zależności od tego(...)jakie słone są śledzie, to je moczymy w wodzie lub też nie. Na ogół jednak moczymy śledzie około 1 godziny. Odsączone śledzie kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski. Jabłka obieramy ( ilość uzależniona od ilości śledzi, nie mniej jednak dwa ) i ścieramy na tarce o dużych oczach, wlewamy śmietany 1:1( robimy to teraz gdyż jabłka szybko ciemnieją
Smaki Ewydruga propozycja gęsich udek, dzisiaj w wersji z żurawiną. Bardzo dobre połączenie smaków, warte wypróbowania. Składniki: Dowolna ilość gęsich udek Sól Vegeta Żurawina do mięs z słoika Majeranek Kilka jabłek(...)Wykonanie: Uda gęsi nacieramy solą i vegetą i następnie smarujemy z obu stron żurawiną. Układamy w naczyniu do pieczenia. Jabłka myjemy, kroimy i usuwamy gniazda nasienne, przyprawiamy majerankiem. Jabłkami obkładamy gęś. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut lub dłużej. Pieczemy w piekarniku 185 -190 o C, czas w zależności od wagi 1kg = 1 godzina. Podpiekamy z jednej
Smaki Ewyjabłka Wykonanie: Zagniatamy ciasto, schłodzonym ciastem wlepiamy formę ( okrągłą do tarty ). Ciasto nakłuwamy widelcem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 o C przez 20 minut. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Pasterkami wykładamy podpieczony spód ciasta. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Na koniec dodajemy twaróg. Mieszamy. Masę twarogową wylewamy na ułożone jabłka. Pieczemy przez 40 - 45 minut w temp. 180 o C. SMACZNEGO
Smaki Ewysama ją zrobię. I tak dzisiaj prezentuję modrą kapustę zasmażaną w moim wykonaniu. Składniki: 1 główka modrej kapusty ( średnia, bo modra kapusta raczej zbyt duża nie jest ) 3 jabłka 150 gram wędzonego boczku ( surowego ) 1 łyżka smalcu(...)Ocet winny Sól 1 łyżeczka cukru Pieprz 2 łyżki mąki woda Wykonanie: Z kapusty usuwamy pierwsze liście, myjemy i szatkujemy ( warto do szatkowania ubrać rękawiczki ). Boczek kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki ( ó semk i ). W wysokiej patelni lub garnku z możliwością smażenia, przesmażamy boczek na łyżce smalcu. Dodajemy kapustę, solimy. Na kapustę nakładamy jabłka
Smaki EwyWątróbkę oczyszczamy , płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy ( dokładne osuszenie zapobiegnie nadmiernemu pryskaniu tłuszczu i „ skakaniu” wątróbki na patelni ). Obtaczamy w mące. Cebulę kroimy na połowę i w plasterki , jabłka obieramy i również kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy wątróbkę po kilka minut z każdej strony ( warto zabezpieczyć się w nakładkę na patelnie zapobiegającą pryskaniu(...)Przed końcem smażenia dodajemy cebulkę, podsmażamy razem i dodajemy jabłka. W tym momencie możemy całość przyprawić solą i pieprzem. Chwilkę jeszcze trzymamy na patelni. Podajemy na ciepło z ziemniakami. SMACZNEGO
Smaki EwyKompot to chyba najbardziej prosty napój jaki można zrobić i to w dodatku z każdego owocu. Sezon na rabarbar trwa, do tego rodzime jabłka i trochę egzotyki czyli anyż gwiaździsty(...)razem w moim kompocie znalazła się jeszcze garstka winogron ( zapomnianych i znalezionych w lodówce ). Anyż w tej kompozycji nadaje specyficznego, intensywnego aromatu. Składniki: 4 łodygi rabarbaru 4 duże jabłka 3 l wody Cukier 3 owoce anyżu Wykonanie: Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, nie obieramy. Również kroimy na mniejsze kawałki. Wlewamy wodę
Smaki Ewy