przyjechało za mną z Polski. ;) Tak, dokładnie, przyjechało ZA mną, ponieważ ten przepis spisałam sobie z miesięcznika "Ciasta Domowe" nr 9/2011. To był co prawda numer z ciastami z jabłkami na wszelkie sposoby, ale jak tylko(...)przeczytałam przepis, wiedziałam, że to ciasto powinno być zrobione z jakimiś innymi owocami. To oczywiście tylko moje subiektywne zdanie, dyktowane smakiem, na pewno wielu osobom posmakuje takie ciasto z jabłkami, ale według mnie chałwa i jabłka jakoś nie idą w parze. Wybrałam banany. Dobrze zrobiłam, mówię Wam! :) Składniki: 1 kostka masła (miękkiego) 150 g cukru + 5 łyżek
Kuchnia Prezydentowejmąki orkiszowej typ 630 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko sok z 1/2 pomarańczy Nadzienie: 1,2 kg jabłek startych na tarce 70 g cukru żelującego 50 g mielonych migdałów 5 pokruszonych herbatników (lub 3 łyżki bułki tartej) 1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, zimne masło siekamy na drobno(...)wyciągamy. Obniżamy temperaturę do 180°C. 3. Jabłka ścieramy na tarce, łączymy z pozostałymi składnikami, delikatnie wykładamy na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy, kładziemy na jabłka, bardzo lekko dociskamy, wstawiamy na środkowy ruszt do piekarnika. 4. Pieczemy ok. 40-50 minut. Wyciągamy i zostawiamy przez 10 minut w blaszce, następnie wyciągamy na drewnianą deskę; kiedy
Kuchnia Prezydentowejdodatku drożdży. W moim domu goszczą bardzo często. Składniki: 1 jajko, 3 łyżki cukru, 2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szkl. mleka, 2 jabłka, cukier puder, olej do smażenia Wykonanie: Jajko miksujemy z cukrem na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko, dodajemy do jajka na przemian z mlekiem. Na koniec(...)dodajemy jabłka pokrojone w kostkę, delikatnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni, na małym ogniu. Podajemy z cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą
Passion of Cookingniskokaloryczny i w dodatku smaczny deser z jabłek. Bardzo łatwy do zrobienia. Nie może go zabraknąć jesienią na naszych stołach. Ja użyłam starej i prawie już zapomnianej odmiany jabłek o nazwie kronselka, ale mogą też być innej odmiany. Najważniejsze aby były soczyste. Przepis dodaję do akcji Sezon na jabłka ” Czytaj więcej
Wiem co jemzakończenie tegorocznej akcji jabłkowej proponuję sernik z jabłkami. Pomiędzy kruchym ciastem na spodzie a kruszonką na wierzchu znajduje się delikatna masa serowa przykrywająca cząstki jabłek. Tą delikatność uzyskuje dzięki temu, że dodałam do niej śmietankę, a zrezygnowałam z masła. Stała się dzięki temu bardziej puszysta i lekka. Zarówno ciasto jak i masa serowa nie są zbyt słodkie, jeśli(...)więc ktoś woli słodsze można dodać więcej cukru do ciasta i ewentualnie posypać jabłka przed zapieczeniem cukrem pudrem. Masę serowa zostawiłabym bez zmian gdyż mogłaby stracić swoje delikatne właściwości." Czytaj więcej
Wiem co jemetap i wcale nie żałuję :) Oponki wyszły bardzo smaczne: delikatnie korzenne, mięciutkie i niezbyt słodkie, ale lukier nadrabia to niedociągnięcie. Zapraszam do spróbowania :) Składniki (na ok. 22 szt.): 2 jabłka 1,5 szklanki cydru 4 szklanki mąki + 1 szklanka mąki do podsypywania ciasta 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonej(...)szklanka maślanki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii olej do smażenia Dodatkowo do przygotowania lukru: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek cydru Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania musu jabłkowo-cydrowego: jabłka obrać i pokroić, przełożyć do rondla, zalać cydrem i gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną (ok. 8-10 min.). Następnie zdjąć pokrywkę i gotować
Domowa Cookierenka Agijabłko - po wykrojeniu środka 200g ~50g mąki owsianej BIO Fresano ~łyżeczka mielonego lnu ~100g puree z dyni ~mleko roślinne do odpowiedniej konsystencji - ciasto powinno być nieco gęstsze niż na pancakes, trudno mi powiedzieć ile dokładnie mleka potrzeba bo dolewałam coraz, ale myślę, że ok. 50ml Wymieszać mąkę, len, puree i powoli dolewać mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Z jabłka wydrążyć środek i pokroić je w plastry o ok. 1cm grubości. Plastry jabłka zanurzać w cieście a następnie smażyć na małym ogniu z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamsTato dostał od kogoś pudło jabłek i przyniósł je do domu...Były dwie szarlotki i jedzenie po 3 jabłka dziennie :D Ale to nic, ja kocham jabłka ;) Wiosna się zaczęła, od razu zieleniej...Kocham ten czas :) Czuję się jakbym wybudziła się z zimowego snu :D Urywki Snapchat'owe :) Obiad Johannesa w Finlandii :D Na zdjęciu
breakfast of dreamsbloga Kuchnia wegAnki // tortownica 22-24cm ~270g (1 1/2 szklanki) kaszy jaglanej ~5 łyżek ksylitolu (do kaszy) ~2 szklanki mleka roślinnego (użyłam sojowego) ~szklanka wody ~700-1000g jabłek + 2 łyżki ksylitolu ~cynamon - do smaku ~2 łyżki soku z cytryny Wodę i mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Kaszę wsypujemy na sito i płuczemy, następnie wsypujemy do gotującego(...)ugotuje dodajemy do niej ksylitol. Przygotowujemy tortownicę - wykładamy ją papierem do pieczenia. Na spód wykładamy połowę kaszę dociskając ręką lub łyżką, kaszą wykładamy też boki. Na warstwę kaszy wykładamy jabłka i przykrywamy resztą kaszy, dociskamy ją łyżką lub ręką, wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy 60 minut. W połowie pieczenia można przykryć wierzch
chili & sugarmleka 100 g masła szczypta soli 1 łyżeczka cukru 170 g mąki tortowej 4 średnie jajka Nadzienie: 150 g sera brie pokrojonego na plastry 2 małe poszatkowane jabłka 100 g liści szpinaku Mus musztardowy: 50 g śmietany łyżka musztardy z ziarnami gorczycy 1 białko Wodę z mlekiem wlewamy do rondla i dodajemy masło, sól i cukier. Stawiamy na dużym(...)mieszamy z musztardą. Białko ubijamy na sztywno i też łączymy ze śmietaną. Upieczone ptysie kroimy wzdłuż na pół. Dolne połówki przykrywamy plastrami sera brie, a na ser kładziemy jabłka. Mus nabijamy w rękaw cukierniczy i wyciskamy na jabłka. Przykrywamy szpinakiem i górą ptysia. Podajemy od razu. Smacznego! W tym Wypiekaniu na śniadanie udział brali: Kinga z Małe
Marder&Marder ManufactureWystarczy wejść do kuchni gdzie piecze się najzwyklejsza szarlotka z polskich jabłek,poczuć znajomy aromat, zamknąć oczy i znów ..siedzimy na nagrzanej słońcem babcinej werandzie..:) W tym cieście są smaki których nigdy nie zapomnimy! Składniki Blaszka o wym 24/28 cm Ciasto(...)kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła lub margaryny 10 dag cukru do wypieków 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 1 żółtko Nadzienie: 1 kg jabłek antonówek (po obraniu) 2 łyżki soku z cytryny 10 dag cukru Kruszonka: 10 dag mąki pszennej 10 dag cukru do wypieków 10 dag masła 1 łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania
Wanilia i KardamonCiasto na puszystym cytrynowym biszkopcie pełne cynamonowego smaku z warstwą masy serowej i winnych jabłek,już sam zapach jest niezwykle kuszący! Składniki Blaszka o wym 24/28 cm Ciasto: 4 jajka 5 łyżek pełnych mąki tortowej 1 kisiel cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Poncz: 1/2 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka limonki w syropie z pigwy-użyłam(...)mleka 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka cynamonu skórka starta z połówki cytryny 4 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego 1 galaretka cytrynowa Masa jabłkowa: 65 dag winnych jabłek 4-5 łyżek cukru 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania 1. Ciasto: Białka jaj ubić na puszystą lśniącą pianę pod koniec ubijania dodając cukier
Wanilia i Kardamonwody lub 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (aby ciasto lepiej się lepiło) 1-1,5 łyzki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia cukier puder do opruszenia Masa: 1,20 kg kwaśnych jabłek (10-12 sztuk) 25 g masła ½ łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu 50 g czekolady deserowej 1/2 szklanki cukru (lub zgodnie z upodobaniami smakowymi) Wykonanie: Przesiać do miski mąkę i kakao(...)ciasta także schłodzić. Jabłka obrać i pokroić w plastry, usuwając gniazda nasienne. Wrzucić je do garnuszka, dodać masło, cynamon, dusić na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną (ok 15 min.). Dodać 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać, aby mus stał się bardziej gęsty. Zostawić do lekkiego przestudzenia, następnie doda połamaną czekoladę. Schłodzoną
ChilliJemykojarzy mi się z wiosna i dzieciństwem, kiedy to mama robiła kompot :) Dzisiaj zapraszam Was na moją wariację na temat kompotu z rabarbaru :) Składniki: 5 pałek dojrzałego rabarbaru 2 jabłka(...)cukier do smaku 5 goździków 2 litry wody wyciśnięta cytryna (opcjonalnie) Przygotowanie: Rabarbar kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok 10 minut. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w ósemki. Jabłka dokładamy do rabarbaru i zalewamy wodą. Gotujemy ok 5 minut. Dodajemy cukier, goździki cytrynę. Domry i na ciepło i na zimno :) Smacznego
ChilliJemyfantazjować z dodatkowymi składnikami. Poza wszystkim.. ja osobiście chyba uparłabym się na nazywanie tego tworu "plackiem"... 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 3 jajka 6 średnich jabłek (dość kwaśnych) garstka włoskich orzechów 2 łyżeczki sody Użyłam nieco ponad szklanki cukru pudru Jabłka kroimy w niewielką kostkę, zasypujemy cukrem i zostawiamy, by puściły sok (na około(...)wrzucamy posiekane orzechy. Żółtka oddzielamy od białek i wlewamy do reszty, ewentualnie dorzucamy innych składników według upodobania.* *W spisie składników podałam wersję niemal najprostszą z możliwych. (najprostsza zawiera same jabłka) Można wrzucić na raz również trochę posiekanych orzechów laskowych, rodzynek, czy różnej maści owoców kandyzowanych. Osobiście za żadnym z powyższych nie przepadam, orzechów laskowych po prostu nie miałam, posypałam
Kuchenna Kontrrewolucya