Wystarczy wejść do kuchni gdzie piecze się najzwyklejsza szarlotka z polskich jabłek,poczuć znajomy aromat, zamknąć oczy i znów ..siedzimy na nagrzanej słońcem babcinej werandzie..:) W tym cieście są smaki których nigdy nie zapomnimy! Składniki Blaszka o wym 24/28 cm Ciasto(...)kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła lub margaryny 10 dag cukru do wypieków 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 1 żółtko Nadzienie: 1 kg jabłek antonówek (po obraniu) 2 łyżki soku z cytryny 10 dag cukru Kruszonka: 10 dag mąki pszennej 10 dag cukru do wypieków 10 dag masła 1 łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania
Wanilia i KardamonCiasto na puszystym cytrynowym biszkopcie pełne cynamonowego smaku z warstwą masy serowej i winnych jabłek,już sam zapach jest niezwykle kuszący! Składniki Blaszka o wym 24/28 cm Ciasto: 4 jajka 5 łyżek pełnych mąki tortowej 1 kisiel cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Poncz: 1/2 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka limonki w syropie z pigwy-użyłam(...)mleka 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka cynamonu skórka starta z połówki cytryny 4 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego 1 galaretka cytrynowa Masa jabłkowa: 65 dag winnych jabłek 4-5 łyżek cukru 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania 1. Ciasto: Białka jaj ubić na puszystą lśniącą pianę pod koniec ubijania dodając cukier
Wanilia i Kardamonwody lub 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (aby ciasto lepiej się lepiło) 1-1,5 łyzki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia cukier puder do opruszenia Masa: 1,20 kg kwaśnych jabłek (10-12 sztuk) 25 g masła ½ łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu 50 g czekolady deserowej 1/2 szklanki cukru (lub zgodnie z upodobaniami smakowymi) Wykonanie: Przesiać do miski mąkę i kakao(...)ciasta także schłodzić. Jabłka obrać i pokroić w plastry, usuwając gniazda nasienne. Wrzucić je do garnuszka, dodać masło, cynamon, dusić na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną (ok 15 min.). Dodać 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać, aby mus stał się bardziej gęsty. Zostawić do lekkiego przestudzenia, następnie doda połamaną czekoladę. Schłodzoną
ChilliJemykojarzy mi się z wiosna i dzieciństwem, kiedy to mama robiła kompot :) Dzisiaj zapraszam Was na moją wariację na temat kompotu z rabarbaru :) Składniki: 5 pałek dojrzałego rabarbaru 2 jabłka(...)cukier do smaku 5 goździków 2 litry wody wyciśnięta cytryna (opcjonalnie) Przygotowanie: Rabarbar kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok 10 minut. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w ósemki. Jabłka dokładamy do rabarbaru i zalewamy wodą. Gotujemy ok 5 minut. Dodajemy cukier, goździki cytrynę. Domry i na ciepło i na zimno :) Smacznego
ChilliJemyfantazjować z dodatkowymi składnikami. Poza wszystkim.. ja osobiście chyba uparłabym się na nazywanie tego tworu "plackiem"... 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 3 jajka 6 średnich jabłek (dość kwaśnych) garstka włoskich orzechów 2 łyżeczki sody Użyłam nieco ponad szklanki cukru pudru Jabłka kroimy w niewielką kostkę, zasypujemy cukrem i zostawiamy, by puściły sok (na około(...)wrzucamy posiekane orzechy. Żółtka oddzielamy od białek i wlewamy do reszty, ewentualnie dorzucamy innych składników według upodobania.* *W spisie składników podałam wersję niemal najprostszą z możliwych. (najprostsza zawiera same jabłka) Można wrzucić na raz również trochę posiekanych orzechów laskowych, rodzynek, czy różnej maści owoców kandyzowanych. Osobiście za żadnym z powyższych nie przepadam, orzechów laskowych po prostu nie miałam, posypałam
Kuchenna Kontrrewolucyaszybkie słodkie co nieco polecam ten mało skomplikowany wypiek:) 4jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oleju łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 4-5 jabłek bakalie (orzechy, rodzynki) Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej. Następnie wsypać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem. Na końcu dodać jabłka i bakalie. Wymieszać i wlać do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec około 35 minut w temp. 180 C (do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie posypać je cukrem
My simple kitchenmleka lub wody.Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron troszkę dłużej niż te tradycyjne. Mus jabłkowy: 3 kwaśne jabłka 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) szczypta cynamonu Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do rondelka i smażymy tak długo, póki jabłka całkiem się nie rozpadną, czyli aż zrobi się "papka
My simple kitchenprzede wszystkim z powodu jego smaku. Przyrządzając go pierwszy raz byłam nastawiona wobec niego trochę sceptycznie, by później zapiać z zachwytu :) Nigdy nie sądziłam, że połączenie maślanki, soku z jabłek i paru dodatków pozwoli uzyskać tak fantastyczną kombinację. Koktajl należy raczej do tych niskokalorycznych i świetnie nadaje się na podwieczorek. Myślę, że śmiało można dodać do niego także płatki(...)przepisie przewidywane jest użycie również surowych żółtek, jednak pominęłam ten dodatek i prezentuję wersję z moimi zmianami. Na 2 porcje 500 ml maślanki 125 ml świeżo wyciśniętego soku z jabłek 2 łyżeczki miodu pół łyżeczki cynamonu Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i rozlać do szklanek. Wierzch posypać odrobiną cynamonu. No to zdrówko :) Źródło: Ewa Aszkiewicz, Kuchnia polska
My simple kitchenmleka 3 łyżki cukru pudru 50 ml wódki Blat kokosowy: 6-7 białek niepełna szklanka cukru 150 g wiórków kokosowych Ciasto: Tłuszcz rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Białka ubić na sztywno. Wsypywać partiami cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać masło/margarynę. Później dodać mąkę wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać posiekane orzechy i jabłka. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 30 minut (do suchego patyczka). Blat kokosowy: Białka ubić na sztywną pianę. Dosypywać powoli cukier i mieszać tak długo, aż beza stanie się gładka i lśniąca. Wówczas
My simple kitchenzamiast bułeczek zrobiłam rożki:) (takie małe wizualne oszustwo sprawiające, że jest ich więcej;)) Jest to absolutny "MUST BAKE" obojętnie w jakim sezonie owocowym:) U mnie dzisiaj wersja z jabłkami:) Ale z wiśniami czy porzeczkami również są wyśmienite:) Pyszne, mięciutkie i z wyraźnym nadzieniem. Jedne z moich ulubionych wypieków. Zresztą nie tylko moich, bo zawsze znikają w mgnieniu oka :) Porcja(...)łyżek mleka 6 łyżek oleju 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 30 dag mąki + trochę mąki do podsypywania 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 2 średnie jabłka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu odrobina soku z cytryny Lukier (opcja niekonieczna) cukier puder sok z cytryny mleko Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasiennie i kroimy w bardzo drobną
My simple kitchenSkładniki: 1/2 kostki margaryny 30 dag mąki 15 dag cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 1 cukier waniliowy 2 jajka 3 łyżki mleka 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu cukier (ilość wg uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny orzechy, rodzynki (niekoniecznie) Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku(...)wysmarowaną tłuszczem blachę. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier, cynamon oraz sok z cytryny. Na końcu wsypujemy bakalie. Tak przygotowane jabłka wykładamy na ciasto. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Ciasto dodaję do akcji
My simple kitchenszarlotkę z bezą. Po pierwsze - miałam trochę mniej czasu niż przewidywałam na popełnienie wypieku, a po drugie właśnie szarlotka z bezą była pierwszym przeze mnie upieczonym ciastem z jabłkami i mam do niej pewien sentyment;) Na koniec dodam, że ten przepis figuruje już w zeszycie mojej babci, zatem jest to ciasto wielopokoleniowe :) A we wspólnym pieczeniu szarlotki wzięły również(...)kwadratową blaszkę Składniki: Ciasto: 125 g masła 150 g cukru 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 żółtko 4 łyżki mleka Nadzienie: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej 1/2 - 1 łyżeczka cynamonu bakalie (opcjonalnie) Beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na miękki puch. Dodajemy jedno
My simple kitchenzadowolona z kombinacji smakowej tego smoothie. Da się wyczuć w nim wszystkie smaki. Burak, choć wyczuwalny, nie zdominował całości. Na drugim planie są soczyste truskawki i cząstki pomarańczy a jabłko doskonale wieńczy całość. Wiosna to idealny czas na takie koktajle. Ja ostatnio raczę się nimi prawie codziennie :) Ile pomysłów, tyle kombinacji, zatem zachęcam i Was to zrobienia takiej bomby witaminowej(...)Patryka i Ada www.cookpl.blogspot.com Justyna www.mamaipomocnicy.blogspo t.com Agata www.myszkagotuje.blogspot. com Danusia www.mojewypiekiinietylko.c om Magda www.z-milosci-do-slodkosci .blogspot.com Alina www.ala-piecze.blogspot.co m Ania www.magnolia-rozmaryn.blog spot.com Składniki na 2 porcje: 1,5 jabłka 1,5 pomarańczy pół małego buraka szklanka truskawek Pomarańcze i buraka obieramy a z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Truskawki i pomarańczę miksujemy na "papkę". Jabłko i buraka wrzucamy
My simple kitchenczęści. Masa jabłkowo - malinowa: 1 kg jabłek 150 g malin 2 galaretki (u mnie malinowe), łyżka masła Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Maliny i jabłka dusimy wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut. Dodajemy sproszkowane galaretki, mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy. Odstawiamy, by lekko stężało. Wylewamy na pierwszy blat ciasta. Schładzamy
NA MOIM TALERZUjajka 3 łyżki kakao 1 op. przyprawy do piernika 3 łyżeczki sody 5 jabłek Cukier, masło, powidła, mleko zagotować i wyłączyć palnik. Wystudzić. Wsypać resztę składników oprócz jabłek i dobrze wymieszać mikserem. Wrzucić pokrojone w kostkę jabłka. Wlać ciasto na blachę, wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 190 st. ok 1 godz
harrisa