kaczka 7 goździków, 2 płatki gwiazdki anyżu, 2 torebki kardamonu, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cynamonu 1 kg jabłek winnych, 100 g żurawiny suszonej, 4 goździki, 1- 2 łyżki miodu lipowego, 300 ml wina białego półwytrawnego tłuszcz do smażenia. Anyż i kardamon utłuc, wymieszać z solą i cynamonem. Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć(...)grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można wyluzować , ale nie jest to konieczne. Natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na 24 godziny. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub szóstki, wyjąć gniazda nasienne. Goździki utłuc. Do jabłek dodać żurawinę, miód, goździki i dokładnie wymieszać. Nadziać kaczkę farszem. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek
królestwo garówselera (około 200 g), 2 winne jabłka (około 300 g), sok z jednej cytryny, 2 łyżki miodu lipowego, Selera i jabłka obrać, zetrzeć na tarce o niewielkich (średnich) otworach. Sok z cytryny wymieszać z miodem. Wymieszać sos z selerem i jabłkami. Odstawić na 20 minut. Można dodać rodzynki lub suszoną żurawinę. zastawa
królestwo garówwoda 1 szklanka białą surową kiełbasę ponakłuwać z każdej strony olej, papryki, przyprawa w płynie wymieszać i natrzeć z każdej strony kiełbasę do naczynia żaroodpornego dać pokrojone w ósemki jabłka, talarki cebuli, wlać resztę oleju , wsypać majeranek i wymieszać, na wierzchu ułożyć kiełbasę piekarnik nagrzać do 22C, grzanie góra/dół, 2 poziom i piec kiełbasę około 40 minut(...)połowie pieczenia polać 1 szklanką wody kiełbasa jest dobra na obiad i na zimno do pieczywa z jabłkami i cebulą..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKolejny wspaniały chlebek :) Jeśli lubicie jabłka tak ja to gorąco go polecam Przepis pochodzi z książki E. Mrówczyńskiej "O jabłkach" Składniki: 10 g drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml wody 200 g maki pszennej typ 750 200 g mąki orkiszowej typ 1850 1,5 łyżeczki soli morskiej 100 g ugotowanych ziemniaków (przecisnąć przez praskę(...)cydru 3 łyżki oliwy z oliwek 1 małe jabłko Drożdże wraz z cukrem i 100 ml ciepłej wody dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut by drożdże ruszyły. Mąki wraz z solą i ziemniakami łączymy. Robimy dołek i wlewamy zaczyn, następnie cydr i oliwę i resztę wody. Wodę wlewamy stopniowo, wykorzystujemy jej tyle aby ciasto, które zgniatamy było gładkie
Delicious TitbitsSkładniki: na 4 porcje 4 kawałki fileta z łososia kubek białych winogron 2 jabłka 2 łyżki cukru kubek półwytrawnego białego wina oliwa z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól 2 łyżki masła kubek śmietany kremówki pieprz 4 łyżeczki miodu 1 kulka mozzarelli kubek tartego(...)parmigiano reggiano oregano 1 op makaronu cavatappi Przygotowanie: wstawiamy wodę na makaron łososia oprószamy pieprzem, liskami tymianku, odstawiamy mozzarellę kroimy w drobną kostkę, wymieszać z oregano, pieprzem, dolać śmietanę jabłka obieramy, kroimy w ćwiarteczki, winogrona myjemy, kroimy na połóweczki na gorącej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy jabłka, dosypujemy cukier, karmelizujemy, dokładamy winogrona, zalewamy winem, doprawiamy tymiankiem, gotujemy
Luźna Kuchniasobie przyjemność, a na następną będzie trzeba znowu poczekać. Znacie to nie powiemy skąd… Tymczasem robimy tartę z jabłkami, gruszkami i karmelizowanymi orzechami! Składniki: 2 średniej wielkości jabłka 1 gruszka kilkanaście orzechów włoskich cukier 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mąki szczypta soli 1/2 kostki masła 1 jajko Wykonanie: Jabłka i gruszki umyjcie, obierzcie ze skórki, wykrójcie
GRUBY WAŁEKgrudek. Do wrzącego mleka wlewamy budyń z mąką i zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem, dodając po łyżce zimnego budyniu. składniki na masę jabłkową: 5 jabłek 3 galaretki agrestowe wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 0,75 l wody. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy sok i wkładamy do tężejącej galaretki. posypka ciasta(...)wiórek kokosowych 10 g masła 2 łyżeczki cukru wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe, lekko rumienimy. Ciasto : biszkopt – 3/4 masy budyniowej – tężejąca galaretka z jabłkami – 1/4 masy budyniowej -zrumienione wiórka
Domowy Smak Jedzeniadodatkiem gałki lodów :) Przepis znalazłam tutaj Składnik: 250g zimnego masła 2,5 szklanki mąki krupczatki 200g serka waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru 6 dużych kwaskowatych jabłek, cynamon do posypania Lukier pół szklanki cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Utrzeć (łyżką lub mikserem) na gładką masę Przygotować foremkę (o wymiarach 20x30cm(...)części. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować każdą część ciasta. Pierwszą wyłożyć dno i boki foremki, mniej więcej do połowy wysokości. Na warstwie ciasta rozłożyć jabłka, wypukłą strona do góry. Następnie posypać je obficie cynamonem, przykryć drugą częścią ciasta i dokładnie zlepić brzegi. Wierzch po nakłuwać widelcem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku
Delicious Titbitspiany) 1łyżka octu 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy ulubione owoce (u nas 3 jabłka i 30 dag drylowanych wiśni) Przygotowanie: Mąkę, szklankę cukru i proszek do pieczenia należy wymieszać. Mama odkąd pamiętam wszelkie ciasta robi na wyszorowanym wcześniej, kuchennym stole. Tak Jej najwygodniej(...)przygotowywać z różnymi owocami) . W tym konkretnym wypadku Mama ułożyła pozbawione pestek wiśnie wymieszane z solidną łyżką mąki ziemniaczanej (żeby zagęścić sok wytwarzany przez owoce) oraz pokrojone w kostkę jabłka. Całość posypała cynamonem i pokryła ubitą z białek pianą (schłodzone, posolone białka ubijamy z połową szklanki cukru na sztywno. Z odrobiną mąki ziemniaczanej idzie łatwiej). Na wierzch starła schłodzone
Kuchnia po mojemudobra, lekko kwaśna. Składniki: 5 marchewek (ok. 1 kg) 4 małe jabłka (ok. 400g) 2 pomarańcze 3 duże cytryny 3 nieduże banany 400 g cukru Wykonanie: Marchewkę i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomarańcze i cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Z cytrusów otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Marchew, jabłka, sok i skórkę
Mama Gotujewyszedł rewelacyjny. Pierogi mi smakują, ale mój syn lubi je najbardziej z wszystkich pozostałych. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól farsz: 500 g wątróbki 2 cebule 2 jabłka majeranek sól pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką(...)trochu więcej wody. Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne. Farsz: Cebulę pokroić w kostkę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Wątróbkę umyć i osuszyć. Cebulę zeszklić, dodać jabłka, pieprz i majeranek, chwilę podsmażyć. Dodać wątróbkę i smażyć aż wątróbka będzie
Mama Gotujewww.smaczny.pl/przepis,murzynek_palce_lizac Copyright © Smaczny.pl 2 ½ szklanki mąki 20 dag masła 4 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 2 jabłka 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 op cukru waniliowego 2 krople aromatu migdałowego Do mleka dodać masło, cukier i kakao,aromat i lekko podgotować, aby masło się rozpuściło. Ostudzić(...)wlać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Do masy wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem. Dodać pokrojone w kostkę jabłka. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej (o wymiarach ok. 12 cm na 36 cm) lub serduszka z Ikei i piec ok. 60 minut w temperaturze 160-170 °C. Ostudzić Dziś z Piwem: Porter truskawkowy
MarciochaKucharzyszklanka wody ziemniaczki 800-900g ziemniaków obranych i pokrojonych 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka soli woreczek foliowy słodki dodatek 2 jabłka 1/2 szklanki żurawiny Sposób przygotowania Ziemniaki umieścić w foliowym woreczku, dodać pozostałe składniki i dokładnie je wymieszać, tak żeby obtoczyły całe ziemniaki. Następnie wysypać je na blachę do pieczenia(...)również zostać) i piec 30 minut w temperaturze zmniejszonej do 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę z brytfanki z kurczakiem. W czasie pieczenia obrać jabłka, usunąć pestki i zmielić na przecier. Podgrzewać z żurawinami i odrobiną wody (tylko tyle, żeby jabłka się nie przypalały) przez 10-15 minut na niewielkim ogniu
W kuchni wieczoremzabraknąć również jakiegoś ciasta. Bo nie ma jak kawałek domowego, słodkiego wypieku. On zawsze umili każde spotkanie. Dziś zapraszam Was na szybki, smaczny, mięciutki i aromatyczny piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego *. Niedługo majówka... polecam, to ciasto również na pikniki i inne okazje. * przepis mojego autorstwa, połączenie ulubionych składników i smaków ... pachniało w całym domu ... znikł(...)razem mieszamy drewnianą łyżką. Po czym wlewamy powoli ciepłe (nie gorące!) mleko, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy 2 obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłka. Mieszamy i przelewamy ciasto do posmarowanej i obsypanej kaszą manną formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Jeśli użyjecie innej formy, to odpowiednio wydłużamy czas pieczenia
Słodkie okruszkiSkładniki: Ciasto 200 g mąki 100 ml mleka 30 g świeżych drożdży 100 g cukru szczypta soli 2 żółtka 4 łyżki oleju Masa jabłkowa 1 kg jabłek 100 g cukru 1 budyń śmietankowy 250 ml mleka 1 białko Beza 1 białko 1 łyżka cukru Kruszonka 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Wykonanie: Drożdże pokruszyć do garnuszka(...)tarce o grubych oczkach, dodać cukier i smażyć na wolnym ogniu do odparowania soku. Mleko zagotować i wlać rozrobiony w części mleka budyń. Ugotowany gęsty budyń wymieszać z jabłkami. (zmiksowałam.) Białko ubić i delikatnie wymieszać z masą jabłkowo-budyniową. Wyłożyć masę na ciasto. Beza Białko ubić z cukrem i wyłożyć na masę jabłkowo-budyniową. Kruszonka. Wszystkie składniki rozgniatać
O kuchni z uczuciem