ciasto wykładamy nadzienie jabłkowego i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniki, około 50-60 minut. Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek np. szara reneta 1 pomarańcza 3 łyżki cukru kryształu 1,5 łyżeczki masła 75 g rodzynek 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Goplana Jabłka obieramy, wycinamy gniazda i kroimy(...)plasterki. Umieszczamy je w garnku, dodajemy sok i startą skórkę z pomarańczy, cukier, masło, rodzynki i stawiamy na ogniu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 8 minut. Jabłka powinny lekko zmięknąć ale nie rozgotować się. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy i wylewamy na ciasto. Kruszonka: 225 g mąki 150 g cukru kryształu 90 g zmielonych
Made By Mom And SonJeśli ktoś nie lubi wątróbki, nie będę go przekonywać. Tym którzy ją lubią, polecam wątróbkę z marchewką, groszkiem, jabłkiem i ogórkiem kiszonym, doprawioną solą, pieprzem i kurkumą. Połączenie lekkiej słodyczy marchewki i jabłka z kwaśnym ogórkiem doskonale pasuje do wątróbki. Z daniem dobrze komponuje się delikatna kasza (najlepiej bulgur), ryż, albo klasycznie – ziemniaki. Składniki: 500 g wątróbki drobiowej(...)średnie marchewki 3 średnie ogórki kiszone ½ szklanki mrożonego groszku 1 jabłko 1 cebula ½ płaskiej łyżeczki kurkumy sól, pieprz 3-4 łyżki oleju Wątróbkę umyć, oczyścić z błon i przekroić na nieco mniejsze kawałki. Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę. Marchewkę obrać i posiekać w 3 centymetrowe słupki. Również w słupki pokroić ogórki kiszone. Jabłko obrać i pokroić w grubą kostkę
Trzeci talerzciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 250 ml zsiadłego mleka 1 łyżka roztopionego masła 2 - 3 łyżki cukru 3 - 4 średnie brzoskwinie lub jabłka cukier puder do posypania olej do smażenia Przygotowanie: W 100 ml ciepłego mleka rozmieszać rozdrobnione drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia, należy pilnować, gdyż rosną bardzo(...)roztopione masło, wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajka i zsiadłe mleko. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę, tak by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut. Brzoskwinie lub jabłka umyć, wyjąć pestki, pokroić w małe kawałeczki, dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Racuchy smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni, z obu stron na złoty kolor. Nie chłoną zbyt dużo
Kuchcik gotujesosu sojowego 1 łyżka oleju 2 łyżki miodu 2 łyżki ziół prowansalskich lub innych ulubionych 2 łyżki czerwonego octu winnego 3/4 szklanki cukru 100 g masła sól pieprz Jabłka pokroić w ćwiartki i oczyścić z gniazd nasiennych. Zalać sosem sojowym. Dodać miód,szklankę soku pomarańczowego, olej i zioła prowansalskie. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Kaczkę dokładnie oczyścić z piór(...)najlepiej opalić nad ogniem). Natrzeć dokładnie w środku i na zewnątrz solą i pieprzem. Nafaszerować jabłkami. Reszta marynaty posmarować kaczkę. Można ją związać tak aby owoce nam nie wypadały. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) przez około 1,5 godziny. Od czasu do czasu przesmarować sokami. Zwykle kaczkę piecze się po 20 min na każde
Jemy PijemyPrzyłączam się do akcji „Jedz polskie jabłka na złość Putinowi „ Tym razem mój protest przybrał postać płynną ( jeśli można tak napisać ) i powstało JABŁKOWE MARTINI z polskich papierówek Na jeden koktajl potrzebne są 4 cl polskiej czystej wódki ( może być jabłkowa ) 4 cl świeżo wyciśniętego soku z jabłek 1 cl soku z cytryny(...)syropu cukrowego Wszystkie składniki szejkeujemy i przelewamy do wcześniej schłodzonego lodem kieliszka. Jako ozdoba może posłużyć nam plasterek jabłka
Jemy Pijemyi cukinii z orzechami i bułgarskim owczym serem. Ależ pyszne ! Sama jestem mile zaskoczona i czuję, że będę je przygotowywała częściej :) Składniki na jedną porcję: 1/2 średniego twardego jabłka ze skórką ćwiartka małej cukinii 1/2 opakowania orzechów ( koktajl orzechowy Felix bez tłuszczu i soli ) kilka kostek bułgarskiego owczego sera 3 kwiaty nasturcji 4 listki nasturcji oliwa z oliwek(...)świeżo mielony pieprz truskawkowy sos balsamiczny ( w niewielkiej ilości ) ćwiartka cytryny Jabłko oczyścić z nasion i pokroić w cieniutkie plasterki. Cukinię pokroić pod skosem również w jak najcieńsze plasterki. Ułożyć naprzemiennie na talerzu.Skropić delikatnie sokiem z cytryny aby jabłko nie ściemniało. Na wierzchu ułożyć kostki sera i nasturcję. Orzechy uprażyć na suchej patelni i ułożyć na carpaccio. Delikatnie polać
Jemy Pijemyciasto: 130g miękkiego masła (ok. 2/3kostki) 200g cukru (szklanka) 2 jajka 150g mąki (szklanka) pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka zmielonego cynamonu pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej 2 jabłka do wypieków 150g żurawiny (szklanka) Wykonanie ciasta: W misce (większej) utrzeć masło z cukrem (na jasnożółtą kremową masę), dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. W drugiej misce połączyć mąkę(...)proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i cynamon. Dodawać tę mieszankę po trochu do masy maślano-jajecznej. na końcu wsypać jabłka pokrojone w kostkę i żurawinę. Wlać ciasto do tortownicy o średnicy 23-24cm (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia). Składniki na kruszonkę: 50g brązowego cukru 30g mąki 30g wiórków kokosowych 3 łyżki posiekanego masła (ok. 30g) Wykonanie kruszonki: Wymieszać
Mania Wypiekaniakogo: dla fanów orzeszków w karmelu dla lubiących próbować nowych wersji szarlotek dla mających jabłka "na zbyciu" Składniki na ciasto: 350g mąki kostka zimnej margaryny/masła (250g) 2 łyżki śmietany 12 lub 18% 120g cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie ciasta: Zarobić ciasto jak na kruche, czyli: mąkę pomieszać z proszkiem do pieczenia. Zimną margarynę(...)się zarumienią (ok.15 minut). Ja piekłam każdy placek osobno, ale jeśli ktoś dobrze zna swój piekarnik może włożyć dwa ciasta na raz. Składniki na masę: kilogram obranych jabłek 2 sztuki galaretek w kolorze żółtym np. cytrynowe Wykonanie masy: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka i smażyć ok. 10 minut
Mania Wypiekaniakogo: dla mających jabłka "na zbyciu" dla lubiących wilgotne ciasta dla lubiących proste ciasta Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 0,25 szklanki oleju 1 szklanka posiekanych na kawałki orzechów włoskich 3 jajka łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia 6 pokrojonych w kostkę jabłek Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać łyżką (tak by jabłka obkleiły
Mania Wypiekaniaprzejrzałe, posiadają odpowiednią ilość pektyny i kwasu aby uformować żel tylko przy dodatku cukru: czarne porzeczki czerwone porzeczki agrest żurawina śliwki mirabelki kwaśne jabłka pigwa rajskie jabłka cytryny skórki z owoców cytrusowych (zawierają więcej pektyny niż sam owoc) Owoce średnio bogate w pektynę - mogą potrzebować dodatku pektyny lub kwasu: morele maliny jeżyny borówka amerykańska wczesna niedojrzałe renklody dojrzałe(...)jabłka pomarańcze Owoce ubogie w pektynę - zawsze potrzebują dodatku kwasu, pektyny lub obydwu składników: wiśnie czereśnie gruszki truskawki borówka amerykańska późna rabarbar bez dziki figi guawy granaty* *informacje o ilości pektyn w owocach znalazłam na portalu www.skarbywsloikach.com Frużelina malinowa Frużelina borówkowa Przepis znalazłam na stronie www.mojewypieki.com
Mania Wypiekaniaśrednie jabłka 2-3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki cukru 3 goździki 450ml wody (niepełne 2 szklanki) łyżka mąki ziemniaczanej cynamon, rodzynki do smaku Wykonanie: Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop sokiem z cytryny (by nie ściemniały). Zalej 350ml wody, dodaj cukier i goździki i zagotuj. Mąkę wymieszaj w 100ml wody(...)jabłka się zagotują dolej wodę wraz z mąką i pogotuj ok 3-4 minuty. Przelej do miseczek. Do smaku można posypać cynamonem lub dodać rodzynki. Podawać na ciepło lub na zimno. Z przepisu wychodzi 2-3 porcje kisielu (w zależności od wielkości salaterki
Mania Wypiekaniaprzyjechało za mną z Polski. ;) Tak, dokładnie, przyjechało ZA mną, ponieważ ten przepis spisałam sobie z miesięcznika "Ciasta Domowe" nr 9/2011. To był co prawda numer z ciastami z jabłkami na wszelkie sposoby, ale jak tylko(...)przeczytałam przepis, wiedziałam, że to ciasto powinno być zrobione z jakimiś innymi owocami. To oczywiście tylko moje subiektywne zdanie, dyktowane smakiem, na pewno wielu osobom posmakuje takie ciasto z jabłkami, ale według mnie chałwa i jabłka jakoś nie idą w parze. Wybrałam banany. Dobrze zrobiłam, mówię Wam! :) Składniki: 1 kostka masła (miękkiego) 150 g cukru + 5 łyżek
Kuchnia Prezydentowejmąki orkiszowej typ 630 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko sok z 1/2 pomarańczy Nadzienie: 1,2 kg jabłek startych na tarce 70 g cukru żelującego 50 g mielonych migdałów 5 pokruszonych herbatników (lub 3 łyżki bułki tartej) 1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, zimne masło siekamy na drobno(...)wyciągamy. Obniżamy temperaturę do 180°C. 3. Jabłka ścieramy na tarce, łączymy z pozostałymi składnikami, delikatnie wykładamy na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy, kładziemy na jabłka, bardzo lekko dociskamy, wstawiamy na środkowy ruszt do piekarnika. 4. Pieczemy ok. 40-50 minut. Wyciągamy i zostawiamy przez 10 minut w blaszce, następnie wyciągamy na drewnianą deskę; kiedy
Kuchnia Prezydentowejdodatku drożdży. W moim domu goszczą bardzo często. Składniki: 1 jajko, 3 łyżki cukru, 2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szkl. mleka, 2 jabłka, cukier puder, olej do smażenia Wykonanie: Jajko miksujemy z cukrem na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko, dodajemy do jajka na przemian z mlekiem. Na koniec(...)dodajemy jabłka pokrojone w kostkę, delikatnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni, na małym ogniu. Podajemy z cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą
Passion of Cookingniskokaloryczny i w dodatku smaczny deser z jabłek. Bardzo łatwy do zrobienia. Nie może go zabraknąć jesienią na naszych stołach. Ja użyłam starej i prawie już zapomnianej odmiany jabłek o nazwie kronselka, ale mogą też być innej odmiany. Najważniejsze aby były soczyste. Przepis dodaję do akcji Sezon na jabłka ” Czytaj więcej
Wiem co jem