jabłka - 25490 przepisów (strona:479/1700)

Jesienne ciasto jabłkowe z chrupiącym kokosem dla gości 183

suchego patyczka Masa jabłkowa: 3 duże jabłka (najlepsze są szare renety lub inne lekko kwaśne) 2 galaretki poziomkowe Galaretkę rozpuścić w 700ml wrzątku i odstawić do przestudzenia. Jabłka zetrzeć na tarce i dodać do galaretki. Wstawić do lodówki, żeby szybciej stężała. Masa budyniowa: 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią(domowy(...)mniej + łyżka oleju kokosowego) 1-2 łyżki miodu Masło roztopić z miodem(tak, żeby nie było kryształków), dodać wiórki kokosowe i podprażyć do zezłocenia.  Na biszkopcie wyłożyć tężejące jabłka, następnie masę budyniową i posypać wierzch przestudzonymi całkowicie wiórkami(wtedy są chrupiące), odstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Przepis zgłaszam do akcji Moje wypieki i desery

FitKot
Deser szarlotkowy z ciastem filo 110

nadzieniem jabłkowym, świetnie pachną i najlepiej smakują na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Spróbujcie koniecznie :) Deser szarlotkowy z ciastem filo 5 sztuk 2 płaty ciasta filo 2 nieduże jabłka ksylitol(lub coś innego(...)posłodzenia) cynamon jagody(u mnie mrożone, ale można pominąć) posiekane migdały lub płatki migdałowe do posypania Płaty ciasta podzielić tak, aby uzyskać kwadraty o boku ok. 10 cm. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę(można obrać, ale nie trzeba).Tartaletki wyłożyć papierem do pieczenia(samo dno). Układać naprzemiennie po 5 płatów ciasta. Na cieście w zgłębieniu

FitKot
Marchwianka i inne sposoby na kłopoty z małym brzuszkiem 181

pediatry! 2. Nawadniamy - mało ale często, poimy najlepiej wodą ( lekko słoną, jeżeli występują wymioty - traktowana jest przez żołądek jak sól fizjologiczna i nie odrzucana ), słabymi herbatkami lub kompotem z jabłek ( zawiera dużą ilość pektyn, działających łagodząco na błonę śluzową jelit ). Ewent. słodzimy cukrem, miód działa rozwalniająco. Nie podajemy soków owocowych i napoi gazowanych. Sporną sprawą jest mleko - jedni(...)tłustych, ostrych, produktów o wysokiej zawartości błonnika - np. chleba razowego, surowych owoców i warzyw, słodyczy.  Starajmy się wprowadzić jak najwięcej gotowanej marchwi i ryżu np. ryż zapiekany z jabłkami ( oczywiście przyrządzony bez jagód goji ) lub płatki / kleik ryżowy na wodzie. Z zup poleciłabym delikatny krupnik, marchwiankę, krem z dyni oraz łagodną zupę jarzynową z ryżem.  Sporną sprawą

Atlas Smaków
Szarlotka tradycyjna nie tradycyjnie czyli szarlotkowa tarta 138

łyżeczka proszku do pieczenia   150 g zimnego masła  100 g drobnego cukru 80 g śmietany 2 łyżeczki cukru waniliowego (używamy swojego) 2 kg jabłek cynamon cukier puder     Przygotowanie: Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i rozdrabniamy. Smażymy około 15 miniut. Mąke, proszek do pieczenia, cukier i masło mieszamy razem. Dodajemy(...)większą, drugą mniejszą i wkładamy do zamrażalnika na 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, dziurkujemy. Foremkę do tarty smarujemy masłem i wkładamy do niej ciasto, na wierzch układamy uprażone jabłka, posypujemy cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkowujemy robimy krateczkę i kładziemy ją na wierzchu. Pieczemy około 60 min. w tem. 180 -200 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Lili w kuchni
Biszkopt z jabłkami 101

Składniki: 6 jajek niecała 1 szklanka mąki pszennej 6 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 2 jabłka Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru(...)Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i posypać cynamonem. Wlać ciasto do formy a następnie dodajemy kawałki jabłek. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Piec w 170oC przez około

The Sweet Damsel
Szarlotka z bezą 141

żółtkami, jogurtem i skórką z cytryny, wyrobić ciasto. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i rozgnieść palcami ciasto, tak, żeby po bokach wystawało mniej więcej 2-3 cm (miejsce na jabłka). Formę z ciastem włożyć do lodówki na godzinę, bądź do zamrażarki na 15min. Po wyjęciu zrobić nakłucia widelcem, by ciasto się nie wybrzuszyło.    Masa jabłkowa: 6 kwaśnych(...)jabłek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki wody Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i bez mieszania dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15min.  Następnie dodać cynamon i cukier. Wymieszać wszystko dokładnie, do rozpuszczenia cukru.  Dodać sok z cytryny

The Sweet Damsel
Placuszki z jabłkami 106

jabłka olej do smażenia Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, mleko i wodę. Następnie wsypać wszystkie suche składniki, wiórki kokosowe oraz aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w drobną kratkę. (Można je również zetrzeć na tarce- na dużych oczkach) Dodać jabłka do ciasta. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na średnim ogniu. Można podawać

The Sweet Damsel
Pyszny i zdrowy sok 191

Mniam :) Składniki: 4 marchewki 2 łodygi selera naciowego 4 jabłka 1 lub 2 pomarańcze pół pęczka natki pietruszki Wykonanie: Wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyć. Marchewki, pomarańcze i jabłka obrać. Z jabłek należy również wydrążyć gniazda nasienne. Wrzucić wszystkie warzywa i owoce do sokowirówki razem  natką pietruszki. Można do niego dodać również  sok z cytryny

The Sweet Damsel
Pierogi z jabłuszkiem prażonym w sosie owocowo-serowym 95

pszenna typ 500 -500 g margaryna  100 g woda gorąca 300 ml sól 1 łyżeczka Dodatkowo: jabłka 1 kg ksylitol 1 szklanka  Wykonanie prażonego jabłuszka : Jabłka myjemy obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Wkładamy do garnka odciśnięte z soku  , i prażymy na małym ogniu . Wsypujemy ksylitol i nadal prażymy(...)najmniejszych obrotach, ciasto odchodzi od ścianek - wiadomo że już jest gotowe . Ciasto dzielimy na cztery części , podsypujemy mąką i wałkujemy . Wycinałam miseczką kółka , nakładam  łyżeczką prażone jabłka i palcami formuje pierogi . Do gotującej wody wkładam pierogi i gotuje do wypłynięcia . po wyjęciu polewam sosem i podaje . Wykonanie całości wynosi koło 1.1/2 godziny. wychodzi  30 pierogów

Różowa kuchnia
Ciasto z owocami i budyniem 200

upiec z każdym rodzajem owoców, niezależnie od sezonu. Smaczne z rabarbarem, jabłkami czy też truskawkami, lub tak ja to zrobiłam pomieszałam owoce, które akurat miałam w domu: rabarbar, jabłka i nektarynki. Wyszło pysznie, budyniowo, owocowo i co najważniejsze, błyskawicznie. Składniki: kruche ciasto: 450 g mąki pszennej 150 g cukru 3 żółtka 250 g margaryny szczypta soli łyżeczka proszku(...)pieczenia łyżka bardzo zimnej wody budyń: 3 budynie śmietankowe bez cukru 1 l mleka 5 łyżek cukru dodatkowo: około 500 g owoców: rabarbar, jabłka, nektarynki, lub dowolne inne jakie lubicie Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekaną zimną margarynę, żółtka, cukier oraz łyżkę bardzo zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto kruche, dzielimy je na 2 części

na moim stole...
Racuszki z maślanki z dodatkiem jabłek 2515

Pyszne, puszyste racuszki z jabłkami na bazie maślanki. Składniki: 25 dag mąki, 2 jajka, 1 ½ szklanki maślanki, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, sól do smaku, 5 jabłek, olej do smażenia, cukier puder wymieszany z cynamonem do posypki. Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki na placuszki(najlepiej mikserem). Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wymieszać z ciastem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Lekko przestudzone

Tradycyjna Kuchnia
Keks s.Anastazji 133

potraktowałam blenderem] Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek [ jabłka tarte ze słoika ] 2 galaretki wiśniowe [ pomarańczowe -wg mnie wystarczy 1] 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Jabłka obrać i pokroić w plastry, dodać wodę i dusić 5 minut na wolnym ogniu. [ Ja miałam ze słoika tarte , od razu z cukrem  i od razu dałam galaretki

Moje domowe kucharzenie
Wieprzowina z cynamonem. 170

ziarenek pieprzu 5 goździków 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka cynamonu 25 dag cebuli 25 dag pomidorów (poza sezonem najlepsze będą te z puszki) 1 duża marchewka 25 dag jabłek sól pieprz 3 łyżki oliwy      Wino zagotowujemy razem z ziarenkami pieprzu, goździkami, majerankiem i cynamonem, studzimy. Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z solą i pieprzem, a następnie(...)Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy chwilkę w rondelku, aż lekko zmiękną. Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy pomidory, drobno pokrojoną marchewkę i podduszone jabłka. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy zamarynowane mięso z przyprawami i przekładamy do piekarnika, gdzie dusimy pod przykryciem 1-2 godziny (ewentualnie podlewając wodą). Z gotowego dania wyjmujemy goździki i ziarenka pieprzu (ciężkie

Rozpustne gotowanie
Ciasto Fale Dunaju z jabłkami. 358

Uwielbiam to ciasto. Powód jest jeden, jest pyszne!!! Puszysty spód z kawałkami jabłek, otulony kremowym, waniliowym kremem, a wszystko to oblane polewą intensywnie czekoladową, oprószoną wiórkami kokosowymi. Jest niebiańskie!!! Ma jeden minus- szybko się kończy. Zrobiłam wczoraj rano, a dzisiaj już nie ma. Goście okrzyknęli je najlepszym ciastem jakie jedli i prawie całe zjedli :-) Czasami piekę ciasta(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i śmietanę, miksujemy i wykładamy na jasne ciasto. Jabłka kroimy w ósemki, obieramy i wycinamy gniazda nasienne, następnie wciskamy je w ciasto na sztorc. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 45 minut

Rozpustne gotowanie