Kolejny wspaniały chlebek :) Jeśli lubicie jabłka tak ja to gorąco go polecam Przepis pochodzi z książki E. Mrówczyńskiej "O jabłkach" Składniki: 10 g drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml wody 200 g maki pszennej typ 750 200 g mąki orkiszowej typ 1850 1,5 łyżeczki soli morskiej 100 g ugotowanych ziemniaków (przecisnąć przez praskę(...)cydru 3 łyżki oliwy z oliwek 1 małe jabłko Drożdże wraz z cukrem i 100 ml ciepłej wody dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut by drożdże ruszyły. Mąki wraz z solą i ziemniakami łączymy. Robimy dołek i wlewamy zaczyn, następnie cydr i oliwę i resztę wody. Wodę wlewamy stopniowo, wykorzystujemy jej tyle aby ciasto, które zgniatamy było gładkie
Delicious TitbitsSkładniki: na 4 porcje 4 kawałki fileta z łososia kubek białych winogron 2 jabłka 2 łyżki cukru kubek półwytrawnego białego wina oliwa z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól 2 łyżki masła kubek śmietany kremówki pieprz 4 łyżeczki miodu 1 kulka mozzarelli kubek tartego(...)parmigiano reggiano oregano 1 op makaronu cavatappi Przygotowanie: wstawiamy wodę na makaron łososia oprószamy pieprzem, liskami tymianku, odstawiamy mozzarellę kroimy w drobną kostkę, wymieszać z oregano, pieprzem, dolać śmietanę jabłka obieramy, kroimy w ćwiarteczki, winogrona myjemy, kroimy na połóweczki na gorącej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy jabłka, dosypujemy cukier, karmelizujemy, dokładamy winogrona, zalewamy winem, doprawiamy tymiankiem, gotujemy
Luźna Kuchniasobie przyjemność, a na następną będzie trzeba znowu poczekać. Znacie to nie powiemy skąd… Tymczasem robimy tartę z jabłkami, gruszkami i karmelizowanymi orzechami! Składniki: 2 średniej wielkości jabłka 1 gruszka kilkanaście orzechów włoskich cukier 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mąki szczypta soli 1/2 kostki masła 1 jajko Wykonanie: Jabłka i gruszki umyjcie, obierzcie ze skórki, wykrójcie
GRUBY WAŁEKgrudek. Do wrzącego mleka wlewamy budyń z mąką i zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem, dodając po łyżce zimnego budyniu. składniki na masę jabłkową: 5 jabłek 3 galaretki agrestowe wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 0,75 l wody. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy sok i wkładamy do tężejącej galaretki. posypka ciasta(...)wiórek kokosowych 10 g masła 2 łyżeczki cukru wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe, lekko rumienimy. Ciasto : biszkopt – 3/4 masy budyniowej – tężejąca galaretka z jabłkami – 1/4 masy budyniowej -zrumienione wiórka
Domowy Smak Jedzeniadodatkiem gałki lodów :) Przepis znalazłam tutaj Składnik: 250g zimnego masła 2,5 szklanki mąki krupczatki 200g serka waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru 6 dużych kwaskowatych jabłek, cynamon do posypania Lukier pół szklanki cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Utrzeć (łyżką lub mikserem) na gładką masę Przygotować foremkę (o wymiarach 20x30cm(...)części. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować każdą część ciasta. Pierwszą wyłożyć dno i boki foremki, mniej więcej do połowy wysokości. Na warstwie ciasta rozłożyć jabłka, wypukłą strona do góry. Następnie posypać je obficie cynamonem, przykryć drugą częścią ciasta i dokładnie zlepić brzegi. Wierzch po nakłuwać widelcem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku
Delicious Titbitspiany) 1łyżka octu 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy ulubione owoce (u nas 3 jabłka i 30 dag drylowanych wiśni) Przygotowanie: Mąkę, szklankę cukru i proszek do pieczenia należy wymieszać. Mama odkąd pamiętam wszelkie ciasta robi na wyszorowanym wcześniej, kuchennym stole. Tak Jej najwygodniej(...)przygotowywać z różnymi owocami) . W tym konkretnym wypadku Mama ułożyła pozbawione pestek wiśnie wymieszane z solidną łyżką mąki ziemniaczanej (żeby zagęścić sok wytwarzany przez owoce) oraz pokrojone w kostkę jabłka. Całość posypała cynamonem i pokryła ubitą z białek pianą (schłodzone, posolone białka ubijamy z połową szklanki cukru na sztywno. Z odrobiną mąki ziemniaczanej idzie łatwiej). Na wierzch starła schłodzone
Kuchnia po mojemudobra, lekko kwaśna. Składniki: 5 marchewek (ok. 1 kg) 4 małe jabłka (ok. 400g) 2 pomarańcze 3 duże cytryny 3 nieduże banany 400 g cukru Wykonanie: Marchewkę i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomarańcze i cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Z cytrusów otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Marchew, jabłka, sok i skórkę
Mama Gotujewyszedł rewelacyjny. Pierogi mi smakują, ale mój syn lubi je najbardziej z wszystkich pozostałych. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól farsz: 500 g wątróbki 2 cebule 2 jabłka majeranek sól pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką(...)trochu więcej wody. Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne. Farsz: Cebulę pokroić w kostkę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Wątróbkę umyć i osuszyć. Cebulę zeszklić, dodać jabłka, pieprz i majeranek, chwilę podsmażyć. Dodać wątróbkę i smażyć aż wątróbka będzie
Mama Gotujewww.smaczny.pl/przepis,murzynek_palce_lizac Copyright © Smaczny.pl 2 ½ szklanki mąki 20 dag masła 4 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 2 jabłka 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 op cukru waniliowego 2 krople aromatu migdałowego Do mleka dodać masło, cukier i kakao,aromat i lekko podgotować, aby masło się rozpuściło. Ostudzić(...)wlać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Do masy wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem. Dodać pokrojone w kostkę jabłka. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej (o wymiarach ok. 12 cm na 36 cm) lub serduszka z Ikei i piec ok. 60 minut w temperaturze 160-170 °C. Ostudzić Dziś z Piwem: Porter truskawkowy
MarciochaKucharzyszklanka wody ziemniaczki 800-900g ziemniaków obranych i pokrojonych 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka soli woreczek foliowy słodki dodatek 2 jabłka 1/2 szklanki żurawiny Sposób przygotowania Ziemniaki umieścić w foliowym woreczku, dodać pozostałe składniki i dokładnie je wymieszać, tak żeby obtoczyły całe ziemniaki. Następnie wysypać je na blachę do pieczenia(...)również zostać) i piec 30 minut w temperaturze zmniejszonej do 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę z brytfanki z kurczakiem. W czasie pieczenia obrać jabłka, usunąć pestki i zmielić na przecier. Podgrzewać z żurawinami i odrobiną wody (tylko tyle, żeby jabłka się nie przypalały) przez 10-15 minut na niewielkim ogniu
W kuchni wieczoremzabraknąć również jakiegoś ciasta. Bo nie ma jak kawałek domowego, słodkiego wypieku. On zawsze umili każde spotkanie. Dziś zapraszam Was na szybki, smaczny, mięciutki i aromatyczny piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego *. Niedługo majówka... polecam, to ciasto również na pikniki i inne okazje. * przepis mojego autorstwa, połączenie ulubionych składników i smaków ... pachniało w całym domu ... znikł(...)razem mieszamy drewnianą łyżką. Po czym wlewamy powoli ciepłe (nie gorące!) mleko, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy 2 obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłka. Mieszamy i przelewamy ciasto do posmarowanej i obsypanej kaszą manną formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Jeśli użyjecie innej formy, to odpowiednio wydłużamy czas pieczenia
Słodkie okruszkiSkładniki: Ciasto 200 g mąki 100 ml mleka 30 g świeżych drożdży 100 g cukru szczypta soli 2 żółtka 4 łyżki oleju Masa jabłkowa 1 kg jabłek 100 g cukru 1 budyń śmietankowy 250 ml mleka 1 białko Beza 1 białko 1 łyżka cukru Kruszonka 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Wykonanie: Drożdże pokruszyć do garnuszka(...)tarce o grubych oczkach, dodać cukier i smażyć na wolnym ogniu do odparowania soku. Mleko zagotować i wlać rozrobiony w części mleka budyń. Ugotowany gęsty budyń wymieszać z jabłkami. (zmiksowałam.) Białko ubić i delikatnie wymieszać z masą jabłkowo-budyniową. Wyłożyć masę na ciasto. Beza Białko ubić z cukrem i wyłożyć na masę jabłkowo-budyniową. Kruszonka. Wszystkie składniki rozgniatać
O kuchni z uczuciemmojej codziennej kawki bez kawałka ciasta które zawsze musi być w moim domu :) dzisiaj upiekłam przepyszne i dobrze znane Wam ciasto Fale Dunaju, z dodatkiem soczystych jabłek i pysznym kremem budyniowym . Ciasto jest proste w wykonaniu i szybko się je przygotowuje(...)mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku Do ciasta ciemnego: 1 łyżka kakao gorzkiego 3 łyżki mleka 2 duże jabłka Krem budyniowy : 0,5 litra mleka 2 budynie waniliowe Winiary 3 żółtka Wykonanie: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
Sama słodycz i szczypta chiliMuffiny z kruszonką, które można przygotować z dowolnymi owocami. W tym przepisie są to jabłka i banany, ale równie dobrze można dodać truskawki, śliwki, brzoskwinie, jagody lub inne ulubione owoce. Przepis na 12 sztuk. Kruszonka: 30 g mąki pszennej 20 g schłodzonego masła 10 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków Chłodne masło posiekać z mąką i cukrem(...)ciasta i za pomocą małej łyżeczki zgarniać ją do papilotki. Jabłko obrać, oczyścić z pestek i pokroić w ósemki, a następnie każdą ósemkę, na 3-4 części. Banana pokroić w 2 centymetrowe kawałki, a każdy z nich przeciąć wzdłuż na 2 części. Do każdej babeczki włożyć po 2 kawałki jabłka i 1 kawałek banana. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze
Trzeci talerzblaszki... później niech broni się sam. Składniki: 3 szklanki mąki kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 złótka z jajek pół szklanki cukru 2 łyżki śmietany 1 kg jabłek prażonych szczypta cynamonu 5 białek ubitych na sztywną piane z 5-ma łyżkami cukru. Wykonanie: Żłótka utrzeć z cukrem i wymieszać ze śmietaną. Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)śmietaną. Wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce. 3/4 ciasta rozłożyć na dół blachy a resztę zostawić. Na to położyć prażone jabłka które opcjonalnie możemy posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyc mocno ubite białko. Na wierzch dodać pozostałe schłodzone ciasto utarte na dużych oczkach na tarce lub ukruszone. Piec 45 minut w 180 stopni. (w razie potrzeby czas
Lubczyk i Wanilia