szklanki* mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) - 1,5 szklanki* mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000) - 0,5l kefiru - 2 pełne łyżeczki sody (u mnie 20g) - 2 jabłka (dałam jedno winne, drugie było zwykłe) - olej kokosowy bezzapachowy lub inny olej do smażenia Można również dodać laskę wanilii lub trochę cynamonu. *szklanka 250ml W misie miksera ubić jajka z ksylitolem(...)cukrem) na puszystą masę. Wlać kefir, zamieszać. Następnie dodać stopniowo obydwie mąki wymieszane z sodą. Dokładnie zmiksować. Na końcu dodajemy jabłka, starte na dużych oczkach tarki. Mieszamy już tylko delikatnie łyżką i możemy smażyć. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej kwaśnej śmietany. Na patelni rozgrzać małą ilość oleju, nakładać po 1 łyżce masy na każdy racuszek i smażyć
Smaczne Zdroweseler - 1 szt jabłka - 2 szt marchewka mała - 1 szt sól i pierz majonez - 2 łyżki sok z cytryny - do smaku PRZYGOTOWANIE: Marchewkę i selera obrać, opłukać. Jabłka obrać, zetrzeć w makaronik, razem z warzywami, lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ja starłam warzywa i jabłka w maszynie do tarcia warzyw. Majonez wymieszać
Kuchnia Danusijogurtu naturalnego (polecam firmy ZOTT , ma fajną, gęstą konsystencje i jest smaczny) * 3/4 szklanki ciepłej wody (chodzi o to by składniki dobrze się wymieszały) Na masę jabłkową: * ok. 1kg jabłek (można dać więcej, kto jak lubi :)) * jeżeli jabłka nie są dość słodkie można posłodzić * cynamon do smaku (w moim przypadku jest tu go baaardzo dużo:D) Na warstwę(...)zrobienia nie potrzebujemy wiele czasu. Jabłuszka obieramy i kroimy na średnie kawałki. Wrzucamy na patelnie i smażymy, aż zmiękną i utworzą jednolitą masę (należy pamiętać ododawaniu troszku wody, aby jabłka się nie przypaliły). Dodajemy cynamon i mieszamy. Masa nie musi być ostudzona :) W tym czasie wstawiamy do nie nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni, na 10 minut spód
Zdrowie na języku :PMamy... Składniki: - 1 kg szynki wieprzowej - 40 dag wątróbki drobiowej + łyżka oleju rzepakowego - 2 duże cebule - 2 średnie kwaskowe jabłka - 1,5 szklanki bułki tartej - 3 jajka - przyprawy: sól(...)pieprz, papryka słodka, ostra, curry, oregano, bazylia, majeranek (choć tu każdy może dać to co lubi :)) Przygotowanie: Wątróbkę obsmażamy na łyżce oleju. Mielimy szynkę, obsmażoną już wątróbkę i cebulkę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni po obsmażonej wątróbce. Pozostałe składniki (tu bułka tarta, przyprawy, jabłka) dodajemy do mięsnej masy i mieszamy, mieszamy :) Formę wykładamy
Zdrowie na języku :Pmąki żytniej - 2 małe jajka - 50 g margaryny bądź masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - aromat waniliowy - 5 łyżek mleka - 1 łyżka słodzika w płynie/cukier Masa jabłkowa: - prażone jabłka - cynamon Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Kawałeczek ciasta zostawiamy(...)wycięcia pasków na wierzch szarlotki. Pozostałą częścią obkładamy tortownicę wyłożoną papierem. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut na 180* , aby ciacho troszkę się podpiekło. Ja miałam już gotowe jabłka, zawekowane w słoikach. Jednak szybko można przyrządzić taką masę. Potrzebujemy 5 dużych jabłek, które obieramy, kroimy na małe kawałeczki i prażymy na patelni, do momentu powstania musu. Dodajemy cynamon
Zdrowie na języku :Pmałej przekąski taki deser świetnie się sprawdza. Jest szybki w przygotowaniu i nie obciążą żołądka, dzięki duszonym jabłkom. Do tego cynamon i jogurt. Pycha! Samo zdrowie :) Składniki: - średnie jabłko - 150 g jogurtu naturalnego - cynamon - 1 łyżeczka otrąb - 1 łyżeczka amarantusa ekspandowanego(...)Jabłko kroimy na małe kawałeczki i dusimy ok. 7 minut z niewielką ilością wody, dodajemy cynamon. Jogurt łączymy z otrębami i amarantusem. Przekładamy do szklanki/miseczki, układając naprzemiennie: jabłka, jogurt itd. :) Smacznego
Zdrowie na języku :Pniedawnego ulubieńca mojej Mamy, choć nie tylko. Ciacho tak pokochała cała rodzinka, że cała blaszka (o standardowych wymiarach) znikała w ciągu dwóch dni! :O Robiłam już z jabłkami - dokładnie musem z jabłek, a dla urozmaicenia smaku dzisiejsze jest z rabarbarem :) Pychotka! Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 5 żółtek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -cukier waniliowy/aromat - pół(...)Dzielimy na dwie nierówne części :) Jedna to 2/3 ciasta, a druga to 1/3. Wkładamy do zamrażalki. Składniki na warstwę owocową: - ok. 1 kg rabarbaru (można zastąpić innymi owocami, truskawkami, jabłkami itp.) - 5 łyżek cukru Rabarbar pokroić w niewielkie kawałeczki i wymieszać z cukrem. Składniki na wiśniową piankę: - 5 białek - kisiel wiśniowy - 5 łyżek cukru Białka należy ubić. W trakcie
Zdrowie na języku :Pprzygotowaniu i co najważniejsze - szybko się je robi :) Wystarczy chwilka na pokrojenie składników, wymieszanie wszystkiego i po 40 minutach pieczenia możemy cieszyć się niezwykle aromatycznym i przepysznym wypiekiem pełnym jabłek i innych cennych, zdrowych produktów w nim zawartych! Podsumowując - jest bardzo prosto, bardzo łatwo, bardzo pysznie i oczywiście baaardzo zdrowo i dietetycznie. Zajrzyjcie na stronkę Zdrowe Przepisy, a przekonacie(...)łyżeczki gałki muszkatołowej - 10 sztuk suszonych daktyli (posiekane) - 2 łyżki suszonej żurawiny (u mnie rodzynki) - 4 średnie słodkie jabłka - 2 jajka Sposób przygotowania: Jabłka należy obrać i pokroić w kosteczkę (u mnie ta kostka wyszła lekko za duża :D) - wymieszać z pozostałymi składnikami. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem i piec w temp
Zdrowie na języku :Pjest pyszne! Idealne dla osób na diecie i zdrowo odżywiających się, a po spróbowaniu nawet każdy łasuch się w nim zakocha :) Delikatne, mięciutkie, migdałowe ciasto z kopiatą ilością prażonych jabłek i gruszek, z dodatkiem cynamonu! Pycha! Ciasto migdałowe: 60 g mąki migdałowej Fresano 40 g mąki żytniej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 140 g dojrzałego banan (1 duży, już(...)składników. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku 180*C przez 25 minut, a następnie w 150*C przez 10 minut. Gruszki i jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Do garnka wlej odrobinę wody, dodaj owoce i cynamon, Duś do miękkości, tak aby owoce zachowały kształt kostek, a nie powstała paćka
Zdrowie na języku :Powocowy w smaku idealnie pasuje równiez do kawy ,a nie jest przy tym tuczący i kaloryczny jak większość ciast.Bardzo prosty do przygotowania. Składniki na 1 keksówkę: 450 g kwaśnych jabłek 50 g cukru trzcinowego (dałam ksylitol) 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50 g suszonych fig 50 g posiekanych migdałów(...)godzin (najlepiej na całą noc) cynamon,kakao i proszek do pieczenia wymieszać z mąką figi pokroić w drobna kostkę,posiekać migdały,dodać rodzynki i pozostałe składniki.Razem z jabłkami zagnieść wilgotne ciasto.Uformować i Włożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki piec w 175`C 60-70 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wcześniej jej nie jadłam, ale bardzo mi posmakowała. Dodatek owoców i cynamonu świetnie współgra z delikatną kaszą. Potrzebne nam: - 200 ml chudego mleka - 4 łyżki kaszy jaglanej - pół dużego jabłka - płaska łyżeczka brązowego cukru - pół garści rodzynek Przygotowanie: Mleko z cukrem podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Kaszę płuczemy na sitku pod gorącą wodą i dodajemy do mleka. Jabłko(...)obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki. Po 5 minutach od wrzucenia kaszy do mleka, dodajemy jabłko, połowę rodzynek i łyżeczkę cynamonu. Mieszając gotujemy około 5-10 minut aż kasza napęcznieje. Gotową kaszę przekładamy do miseczki, ozdabiamy kilkoma plasterkami jabłka i posypujemy rozdrobnionymi rodzynkami
W poszukiwaniu inspiracjicynamonu i brązowy cukier. Gotuję na wolnym ogniu do całkowitego wchłonięcia się mleka. Wyciągam wanilię i cynamon. Dodaję jajko i smietanę i dokładnie mieszam do całkowitego połcznia sę składników. Jabłka ścieram na grubej tarce i podsmażam chwile na łyżce masła. Dodaję do nich cynamon i rodzynki (można ewentualnie dosłodzić). dokładnie mieszam. Na spód natłuszczonego naczynia żaroodpornego nakładam połowę ryżu(...)następnie wykładam jabłka i przykrywam pozostałym ryżem. Na wierzchu układam wiórki masła. Zapiekam bez przykrycia 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem polewam jogurtem grecki zmieszanym z łyżka miodu. Ryż jest delikatny, aromatyczny i ma chrupiąca skórkę :) Gorąco polecam dla małych łasuchów i nie tylko
Magiczna kuchnia Dariiszare renety 3 łyżki cukru kryształu 2 łyżki wody 2 galaretki agrestowe Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy cukier, wodę i na małej mocy palinka rozgotowujemy jabłka. Do rozgotowanych wsypujemy 2 galaretki agrestowe. Mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie wykładamy na krem. The post Ciasto Rwane appeared first on Made
Made By Mom And Sonkrawędzi i kurczeniu się ciasta. Składniki: Ciasto 1 i 1/4 szklanki mąki 100g schłodzonego masła 1/4 szklanki lodowatej wody 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka cukru Owoce 3 śliwki 2 jabłka cynamon i cukier Krem 200g śmietany kremówki 1 czubata łyżka serka mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Ciasto wyrabiam w malakserze. Wsypuję mąkę, pokrojone masło, sól i cukier(...)posmarowane masłem foremki do tartaletek. Nakłuwam dno widelcem, wykładam folią i obciążam fasolą (niektórzy mają takie gadżety jak kulki ceramiczne). Piękę 10 min. w temperaturze 230 stopni. Śliwki i jabłka tnę w plasterki. Układam je na upieczonych spodach, posypuję cukrem i cynamonem i zapiekam kolejne 10 - 20 minut w temperaturze 190 stopni. Owoce wysychają przy pieczeniu, więc nie należy
W kuchni wieczoremWielokolorowy, idealny na cieplejsze dni. Nie tylko świetnie smakuje, ale również dodaje energii. Mniam!" Składniki 2 plasterki melona 2 owoce kiwi duża pomarańcza 4 jabłka Sposób przygotowania: Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy na małe kawałki - wrzucamy do rondelka i dusimy z dodatkiem 2-3 łyżek wody - odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, miksujemy na miazgę. Melona obieramy, kroimy(...)blendera jednolity na mus. Czynność powtarzamy z każdym z owoców. Do wysokiej szklanki przelewamy mus z melona, następnie ostrożnie nakładamy łyżką mus z kiwi, pomarańczy, a na końcu z jabłka - wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone. Na zdrowie
Słodkie Przyjemności