jabłka - 25490 przepisów (strona:502/1700)

Sękaczek 315

Ciasto " Sękaczek " siostry Anastazji to połączenie ciasta kruchego z jabłkami i orzechami. Jeśli takie połączenie smakowe Wam odpowiada to spróbujcie zrobić a nie pożałujecie :) Fajnym pomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa : 180 g posiekanych orzechów ( dałam 200 g orzechów włoskich ) 180 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 150 g masła Sposób wykonania: Ciasto : Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.  Margarynę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mąki. Z żółtek, cukru

Słodkości i nie tylko
Green smoothie, czyli szklanka pełna zdrowia 336

jabłka w skórce z wydrążonymi nasionami imbir mielony  PRZYGOTOWANIE: Szpinak dokładnie wypłukać Jabłko pokroić na kawałki Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładki koktajl Jeśli wolisz rzadszą wersję- dodać wody Jeśli nie potrafisz przekonać się do tego smaku- dodaj więcej jabłka czy też trochę miodu. Dla urozmaicenia można dorzucić również ulubionych ziaren jako źródła tłuszczu

peanutbuttermonster
Szarlotka z mąki kukurydzianej (bez glutenu, mleka i jajek) 220

Pyszna, chrupiąca szarlotka - najsmaczniejsza jeszcze ciepła. Składniki: mąka kukurydziana 2 szklanki margaryna bezmleczna 1 kostka cukier puder 1 łyżka cukier waniliowy 1 torebka 5 jabłek rodzynki, cynamon - wg uznania cukier - do smaku Przygotowanie: Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki, dolać kilka łyżek wody i udusić na małym ogniu. Dodać cukier, rodzynki, cynamon - wg uznania.  Utrzeć margarynę(...)byż tortownica) posmarować margaryną i oprószyć mąką kukurydzianą. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysypać równą warstwą na spód formy.  Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka, na nie drugą porcję startego na tarce ciasta. Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku, przez około 30 minut (do lekkiego zarumienienia

głodny alergik
Sałatka śledziowa "Przysmak Gajowego" (bez glutenu, mleka, jajek) 173

sycąca i z powodzeniem może zastąpić nawet obiad, zwłaszcza latem, kiedy w upały nikt nie ma ochoty na gorące posiłki. Składniki: ziemniaki sałatkowe 1 kg ogórki kiszone 400 g jabłka 2 szt oliwki czarne 140 g kalarepka 2 szt śledzie w oleju (wiejskie z cebulką) 1 słoik marynowane podgrzybki lub prawdziwki 1 słoik lub pieczarki (w słonej zalewie(...)wersja light: jogurt naturalny niskotłuszczowy 400 ml Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Grzyby i oliwki pokroić w plasterki. Kalarepki i jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Kiszone ogórki pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru wody. Śledzie odsączyć z oleju, pokroić na kawałki. Jeśli nie mamy uczulenia na mleko

głodny alergik
Babeczki z musem jabłkowym i bezową pianką 257

Cudowna kwaśność naszych polskich jabłek w połączeniu z chrupką na zewnątrz, a mięciutką w środku pianką. Ideał! Do tego delikatne, kruche spody, które fantastycznie łączą się ze wszystkim, co jabłkowe. Dzisiejsze babeczki ukoją nawet najbardziej zszargane nerwy... :) Kruche ciasto (II): 150 g mąki 30 g cukru pudru 75 g masła 3 żółtka szczypta soli Mus jabłkowy: 4 duże jabłka(...)Szybko zagniatamy ze sobą, formując kulę, którą owijamy w folię i wkładamy do lodówki (nie zamrażarki!) na 40 minut.       W tym czasie przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon do smaku. Gotujemy z odrobiną wody aż do momentu rozpadnięcia się owoców i zgęstnienia masy, czyli

sama złodycz
Racuchy kochane :) 219

czasochłonne ani też trudne. Nigdy nie zapomnę racuchów babci są one nie do podrobienia . Smak dzieciństwa. Ile Pań czy Panów w kuchni tyle przepisów na racuchy . Racuszki z jabłkami : 6 niedużych jabłek 500g mąki pszennej 2 szklanki kefiru 2 jajka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu lub mniej (jak kto lubi) szczypta soli(...)Sposób przygotowania: Mąkę przesiej, wymieszaj z kefirem i jajkami. Dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia. Ciasto odstawiamy na 10 min . Jabłka obieramy, można zetrzeć na tarce lub pokroić w talarki albo w kostkę .Wymieszać z ciastem. Na koniec dodać cynamon . Smażymy racuchy na rozgrzanym oleju z obu stron aż będą rumiane. Posyp cukrem pudrem. Smacznego :) Dlaczego kefir ? Kefir

Wypieki Uli
Ciasto marchewkowo-jabłkowe 106

jabłka -3 szt oliwa -1 szkl cukier -1 szkl proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki soda -1 łyżeczka cynamon bułka tarta tłuszcz cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: Jabłka i marchewkę obrać,opłukać,zetrzeć na tarce. Do miski wlać oliwę,wsypać cukier kryształ,dobrze utrzeć. Następnie stopniowo dodawać po całym jajku,ciągle ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem(...)pieczenia,sodą i cynamonem,dodać do jajek,wymieszać. Do wymieszanej masy dodawać po łyżce jabłek i marchewki,dobrze zmiksować. Blachę o wymiarach 20x35 wysmarować tłuszczem,wysypać tartą bułką. Ciasto wylać na blachę,wstawić do piekarnika,piec 40 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto,posypać cukrem pudrem (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Jesienna chrupiąca tarta 185

kopiastą łyżką mieszanki ziaren od Ziarenkowo . Posmaruj tartę z wierzchu póki masło jest jeszcze ciepłe. Jak zauważyliście, brakuje trójkącika- ktoś nie wytrzymał po prostu i sobie odkroił.   Poukładaj jabłka na wierzchu. Posyp je delikatnie cynamonem. Następnie polej, roztopionym w kąpieli wodnej miodem. Włóż do nagrzanego do 200 st.piekarnika, na górną „półkę” i włącz grilla. Lub tylko górną grzałkę(...)Spód nie musi się już piec-chodzi o to by jabłka zmiękły pod wpływem miodu, a skórka lekko pomarszczyła się. Ja dałam na 5-7 minut. Wyjmij. Pokrój jak pizzę póki gorąca, gdyż jak przestygnie mogłaby się łamać. Z formy w której się piekła, wyłóż na zimny , duży talerz,odstaw do ostygnięcia, nie przykrywaj, bo spód zmięknie. Tarta jest

Z Kuchni Do Kuchni
Małe szarlotki 194

szarlotka musi być zrobiona na dużej blaszce... u mnie są dzisiaj mini szarlotki ;) Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 150 g margaryny, 4 jabłka, po posypania jabłek: cukier biały lub cukier waniliowy, do posypania szarlotek: cukier puder.   Przygotowanie:      Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, żółtka oraz posiekaną margarynę(...)zamrażarce na 15 minut. W tym czasie smarujemy foremki do talaterek tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Odrywamy ok. 1/3 ciasta do dekoracji. Pozostałym ciastem obklejamy foremki. Następnie ścieramy jabłka na tarce i umieszczamy w foremkach, posypujemy je cukrem białym albo waniliowym (można także posypać cynamonem). Z pozostałego ciasta formujemy małe wałeczki i robimy z nich dekorację. Pieczemy

Aga w kuchni
Surówka z marchewki i ananasa 149

ananasa, 2 jabłka, kilka kropli soku z cytryny, szczypta cukru. Przygotowanie:      Marchewki obieramy i ścieramy na tarce lub w specjalnej maszynce z tarczami na ścierania. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i ścieramy. Polewamy sokiem z cytryny. Mieszamy marchewkę z jabłkami. Na końcu dodajemy kawałki ananasa i wlewamy pół soku z puszki. Mieszamy, dodajemy szczyptę cukru

Aga w kuchni
Mus jabłkowy z miodem 168

Składniki: 3 kg papierówek, 6 łyżek Miodu Wileńskich , 15 g domowego cukru waniliowego , 1 szklanka wody. Przygotowanie:   Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, zalewamy je wodą i dusimy do rozgotowania. Możemy pomóc sobie praską do ziemniaków i trochę porozbijać kawałki jabłek. Dodajemy miód(...)robiłam). Gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i słoiki pasteryzujemy ok. 15 minut. W zeszłym roku nie pasteryzowałam słoików, bo ładnie zassały na gorąco i po kilku dniach jabłka zaczęły fermentować, a każdy słoik który otwierałam strzelał we mnie :) Dlatego jabłuszka musimy pasteryzować

Aga w kuchni
Mus jabłkowo - bananowy 194

Zostało mi ostatnio kilka już pomarszczonych jabłek, szkoda mi było je wyrzucić więc wymieszałam(...)bananami i wyszedł smaczny pomysł na podwieczorek :) Składniki: - 4 jabłka - 2 banany - sok z 1/2 cytryny - 100 ml wody mineralnej niegazowanej - 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Jabłka i banany obieramy, kroimy w małe kawałki. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy do blendera, dodajemy cukier oraz wodę a następnie miksujemy na jednolity

Zainspirowana w kuchni
Gruszki w cieście francuskim z dżemem malinowym 233

Gruszki, jabłka i ciasto francuskie to doskonałe połączenie. Niedawno dodałam przepis na jabłka w cieście francuskim , który zrobił furorę na FB-ku. Polecam Wam też przepis na ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Jak już wcześniej napisałam ciasto francuskie mam zawsze w lodówce, jabłka i gruszki również. Zawsze z tych składników można przygotować wspaniały i efektownie wyglądający deser

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Torcik jabłkowy 147

uwielbiam je! Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 1 margaryna 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki gęstej śmietany 18 % masa 1 kg wydrążonych obranych jabłek 3/4 kostki masła 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 części, każdą część pieczemy w blaszce(...)wyłożonej pergaminem  i rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 15-20 minut. Upieczone ciasta odstawiamy najlepiej na 12 h tak aby nabrały chrupkości. Masa: Jabłka kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na dużej patelni z masłem i cukrem aż część jabłek się rozpadnie. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy, masę dzielimy na dwie części

Niezły Młynek
Szarlotka tatrzańska 148

delikatnymi zmianami poniżej, polecam :) 500 g mąki krupczatki 250 g masła 80 g cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki maślanki 3,5 kg jabłek szara reneta 3 łyżeczki cynamonu 3 łyżki płatków migdałów Masło siekamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka i maślankę i zagniatamy na gładkie(...)lodówki. Mniejsze przekładamy do woreczka i wkładamy do zamrażarki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na cieniutkie (ok.1mm) plasterki. Najlepiej zrobić to za pomocą robota kuchennego. Pokrojone jabłka delikatnie mieszamy z cynamonem po czym poziomo układamy na schłodzonym cieście. Mniejszy kawałek ciasta ścieramy na jabłka. Całość posypujemy jeszcze płatkami migdałów. Pieczemy około 70-80 minut

Mienta blog