można dodać esencji cytrynowej ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio ) Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku) 1 łyżka kolendry mielonej Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder i proszek do pieczenia. Zagnieść wszystkie składniki(...)nasiennych . Wsypać pokrojone jabłuszka do garnka i na małym ogniu je dusić , bez dodatku wody , dodać cukier i co jakiś czas mieszać , aby się nie przypaliły. W trakcie jak jabłka będą ładnie uduszone dosypać kolendry mielonej. Dzięki tej przyprawie jabłuszka nabiorą dodatkowych smaków i aromatów - pomarańczowo - cytrynowych. Jabłecznik: Na upieczone ciasto wylewamy uduszone jabłka. Wylewamy najpierw biszkopt
Słodkości i nie tylkoPrażone jabłka babci Małgosi To jeden z moim smaków dzieciństwa. Babcia zawsze przynosiła duży słoik wypełniony po brzegi prażonymi jabłkami - słodki, delikatny mus owocowy. Dzisiaj postanowiłam wrócić do tych słodkich chwil i przygotowałam właśnie taki przysmak jabłkowy. Myślę, że Babcia Małgosia byłaby dumna z wnuczki. Możecie dodać do prażonych jabłek rodzynki lub tak jak ja, przyprawę, która(...)swym składzie ma wanilię i cynamon. Składniki: papierówki cukier przyprawa do deserów i kawy Kamis Specialite Przygotowanie: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Na dno garnka wlewamy odrobinę wody, wrzucamy kawałki jabłek oraz dodajemy cukier. Całość dusimy do momentu, aż z owoców i cukru
Moja smaczna kuchniaSzarlotka z jabłkami i aronią..mojej starszej córce tak posmakowała, że już prosiła o powtórkę..Przepis na to ciasto znalazłam tutaj , a przepis ten można było zobaczyć w gazetce Ciasta(...)domowe nr 115 ..Mam sporo takich gazetek z serii Ciasta domowe, ale tego nr akurat nie mam..Ja dodatkowo do piany dodałam soku z aronii..i ciut dłużej gotowałam jabłka... Składniki ciasta kruchego: 2,5 szk. mąki pszennej 1 szk. cukru pudru 200 g margaryny 2 żółtka 2 łyżki kakao [ nie dałam] 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę
Moje domowe kucharzenieblaszce lub tortownicy..ale ja akurat dostałam foremkę do tarty i od razu musiałam chciałam ją przetestować..Ciasto jest bardzo proste i szybkie do wykonania...biszkopt ..uprażone jabłka z dodatkiem budyniu [ u mnie kokosowy..mniam]..polewa i prażone wiórki z płatkami.. 3 jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)jednym kierunku. Blachę do tarty wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną. Wylać na nią masę piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 25- 30 minut . 1 kg jabłek cukier do smaku 1 budyń [ u mnie kokosowy] Jabłka obrać, pokroić i uprażyć z odrobiną wody, dodać cukier do smaku.Budyń rozrobić w 1/2 szkl.wody
Moje domowe kucharzenieMój mąż lubi różnego rodzaju ciasta z jabłkami...[ zresztą nie tylko z jabłkami]..i tak oto powstało takie ciasto..do ciasta dodałam pysznego miodu klonowego z Anielskich Przysmaków .. "Ten miód zbierany jest na terenach czystych i ekologicznych.Ma kolor ciemno brązowo-żółty.Zawiera białko kwasów tłuszczowych,witaminy B1,B2,C oraz potas,żelazo.Ma działanie krwiotwórcze-oczyszcza krew.W smaku(...)każdej części dodać galaretki [ suche- bez rozrabiania].Chwilę razem przesmażyć. Serek utrzeć z cukrem , dodać żelatynę rozrobioną w niewielkiej ilości wody i dokładnie wymieszać. Na jeden upieczony placek wyłożyć jabłka z galaretką [ chwilę odczekać, aż lekko zastygnie].Na to wyłożyć masę serową, przykryć drugim plackiem i na placek wyłożyć drugą masę z jabłek i galaretki.Dowolnie udekorować [ u mnie
Moje domowe kucharzeniemega się śpieszyłam - smak jest ważniejszy. :) Składniki: Ciasto: 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej + do posypania 3 łyżki pszennej 1/2 szklanki wody 1 jajko szczypta soli Mus: 3 - 4 jabłka cynamon - według upodobań Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąk, wbijamy jajko, wlewamy stopniowo wodę i dodajemy szczyptę soli. Wszystko ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto(...)będzie chciało się kleić dodajemy troszeczkę mąki. Po wyrobieniu ciasto odkładamy na ok. 15 minut. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę jabłka. Dusimy w garnku na małym ogniu przez ok. 10-15 minut (aż owoce puszczą sok). Na koniec dodajemy dowolną ilość cynamonu i ponownie mieszamy. Po wykonaniu wszystkich czynności rozwałkujemy ciasto na nie zbyt gruby
Truskawkowa Fiestamascarpone - płatki migdałowe Do wydrylowanego jabłka, wkładamy płaską łyżeczkę masła, przyprawy, orzechy, zalewamy syropem, na sam wierz serek mascarpone. Wstawiamy do pieca na 15 minut. Jabłko dokoła smarujemy masłem. Górną "pokrywkę " jabłka też wstawiamy w naczyniu do pieca. Po tym czasie wyjmujemy z pieca wykładamy bezę. Przykrywamy "pokrywką" jabłko. Posypujemy cynamonem i polewamy syropem różanym. Zapiekamy kolejne(...)łyżeczka brązowego cukru - 2 łyżki płatków migdałowych - 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białko ubijamy z solą, na sztywną pianę, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy płatki migdałowe. Wykładamy na jabłko. Sos do polania: - 2 łyżki syropu różanego - cynamon, kardamon, cukier brązowy Wszystko ucieramy w moździerzu. Polewamy po upieczeniu jabłko i dookoła. Przepyszny deser! Polecam! Zapraszam na SmykWKuchni na Facebooka
SMYKWKUCHNIłyżek słodkiego- ciemnego octu ryżowego - 3 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka sosu z tamaryndowca KASZA: - 3 opakowania kaszy gryczanej - 2 plastry surowego wędzonego boczku - nowalijki: natka pietruszki, koperek, dymka JABŁKA: - 2 kwaskowate jabłka - 3 łyżki masła - 3 łyżki miodu eukaliptusowego - świeże gałązki rozmarynu - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka soku z limonki WYKONANIE: - rybę marynujemy(...)godziny, grillujemy na rozgrzanym grillu - boczek pokrój w kostkę, podsmaż w rondelku dodaj ugotowaną kaszę, duś 5 minut, dodaj nowalijki - w małym rondelku rozgrzej masło i zacznij dusić jabłka, dodaj kilka gałązek rozmarynu, sok z cytryny i limonki, na sam koniec dodaj miód eukaliptusowy, jak się skarmelizuje podajemy Kaszę jak i jabłka możecie potem swobodnie podgrzać na grillu
SMYKWKUCHNIuprażyć i zapasteryzować. Oto mój przepis... Prażone jabłuszka Potrzebujemy: 6 sporych jabłek 0,5 szklanki cukry (lub trochę więcej, jeśli jabłka są bardzo kwaśne) 1 łyżeczka cynamonu Jabłka myjemy i obieramy. Następnie pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dość drobną kostkę. Tak przygotowane umieszczamy w garnku, w którym będziemy je prażyć i zasypujemy cukrem z cynamonem. Odstawiamy(...)jakiś czas (można je tak zostawić na noc). Kiedy jabłka puszczą sok stawiamy je na małym ogniu i czekamy. Jabłka będą zmieniać konsystencję. Gdy zmienią się w mus z pojedynczymi większymi cząstkami, są gotowe by umieścić je w słoikach. Nakładamy gorący mus do wygotowanych, wciąż ciepłych słoików i szczelnie zakręcamy. Następnie pasteryzujemy ok. 20 min. Z podanej ilości
Ratunku obiadzrumienienia. Podajemy gorące np. w towarzystwie surówki, marchewki z groszkiem czy mizerii, jednak dziś proponuję do nich... Buraczki z jabłkami Potrzebujemy: 600 g buraków 2 duże, kwaśne jabłka 1 małą cebulkę 1 łyżka mąki pszennej sól, cukier sok z cytryny Buraki dokładnie myjemy, a następnie gotujemy w mundurkach. Czas gotowania buraków może się znacznie różnić. Ja staram się(...)czasie cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na głębokiej patelni lub w garnku o nieprzywierającym dnie. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jabłka również obieramy i ścieramy tak samo. Do cebulki dodajemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jabłka i całość podlewamy ok. 1/3 szklanki wody. Dusimy do momentu, kiedy jabłka
Ratunku obiad150g (kubeczkiem po jogurcie odmierzamy kolejne składniki) - 3 kubeczki mąki - 3/4 kubeczka cukru - 1/2 kubeczka oleju - 4 jajka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 nieduże jabłka - ok. 1/2 kg śliwek Kruszonka: - 125g masła - 1 niepełna szklanka mąki - 1/2 szklanki pokrojonych migdałów - 1/4 szklanki pokrojonych orzechów laskowych - 1/2 szklanki cukru(...)roztopić w rondelku, a kiedy wystygnie wymieszać z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy owoce - jabłka obieramy i kroimy w "ósemki", śliwki kroimy na pół. 3. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. 4. Teraz
Kraina Tysiąca Smakówjajka 10 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 30 dag cukru pudru. Ciasto wyrobić, podzielić na 3 części. Piec w 180 stopniach C, przez ok. 15 minut. Jabłka: 1,5 kg jabłek 2 galaretki brzoskwiniowe lub inne Jabłka obrać, zetrzeć na tarce - na dużych oczkach - rozsmażyć. Galaretki rozpuścić w 2 szkl. wody - wlać do jabłek, zamieszać i zostawić. Tężejące jabłka ( około 3/4 jabłek )wyłożyć na placek, przykryć drugim, wyłożyć resztę. Krem śmietankowy - ja poszłam na łatwiznę i użyłam gotowca Dr Oetkera . Przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na placek - przykryć. Polać polewą, też użyłam polewy Dr. Oetkera . Gotowe ciasto wyszło tak - przepraszam, że nie porcja, ale to wypiek na ślubowanie dzisiejsze
kolorowotorcikowokokardki 4 łyżki tartych orzechów Back Mit łyżeczka miodu łyżka oleju rzepakowego 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka przełożyć do rondelka, posypać cukrem - smażyć 5 minut. Pod koniec smażenia dodać cynamon. Na patelni rozgrzać olej z miodem, wsypać(...)makaron i tarte orzechy. Wymieszać. Smażyć do podgrzania składników. Gotowy makaron wykładać na talerze, na wierzchu kłaść jabłka. Można dodać łyżkę jogurtu naturalnego. Smacznego
kolorowotorcikowojajka, śmietanę. Szybko zagnieć ciasto i uformować kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować jabłkowe nadzienie do ciasteczek. Jabłka umyć, obrać ze skóry i pokroić w dość drobną kostkę, około 1x1 cm. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać masło. Na roztopiony tłuszcz wrzucić jabłka, wsypać cukier(...)cynamon. Smażyć około 5 minut. Jabłka mają zmięknąć, nie muszą się całkowicie rozpaść. Tak przygotowane jabłkowe nadzienie odstawić do całkowitego wystygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki, wałkować, podsypując mąką na grubość 0,5 cm. Wycinać foremką do wykrawania ciastek kształty - tu serduszka. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niezbyt dużych odstępach ( ciastka bardzo nie rosną podczas pieczenia ) układać wykrawane
kolorowotorcikowotakie leniwe pieczenie. Jednak właśnie dziś znalazłam czas i postanowiłam umilić sobie popołudnie czymś pysznym do herbaty i książki. Jako, że mój tata bardzo lubi takie placuszki z jabłkami, to dziś właśnie w takiej postaci pojawiły się na naszym stole. Składniki(...)jajka 170 ml mleka 170 ml kefiru 75 ml oleju 300 g mąki pszennej 80 g cukru kryształu 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka Wykonanie: W misce łączymy wszystkie składniki i mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Konsystencja masy powinna być gęsta. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki
Pasja Smaku