jabłka - 25490 przepisów (strona:510/1700)

Brioszki z dynią, jabłkami i żurawiną 142

mąki 4 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli roztrzepane jajko łyżka śmietany 12% łyżka soku z pomarańczy   2 łyżki puree z dyni ok. 150 g zagęszczonego słodzonego mleczka 2 jabłka (antonówka albo szara reneta) garść żurawiny (użyłam mrożonej) Masło z mlekiem rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą ( mleko nie powinno być gorące). Mąkę mieszamy(...)wymiarach około 40 x 30 cm. Rozsmarowujemy na nim pure z dynii, polewamy mleczkiem i rozkładamy pokrojone w kosteczkę jabłko, a następnie posypujemy żurawiną—>KLIK. Ciasto zwijamy jak roladę i […] Artykuł Brioszki z dynią, jabłkami i żurawiną pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
śniadaniowy muffin z jabłkiem 149

blogu. Pachnący cynamonem i jabłkiem, jak najlepsza szarlotka. Trudno uwierzyć, że tak szybko mija pierwszy weekend września. Przepis: /własny, jedna porcja/ suche: 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru wanilinowego szczypta gałki muszkatołowej 1/3-1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu mokre: jajko 50 g jogurtu naturalnego 60 g jabłka ze skórką pokrojonego w kosteczkę (waga(...)wykrojeniu gniazd nasiennych) Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Suche składniki wymieszać w jednej miseczce, mokre w drugiej. Mokre dodać do suchych, wymieszać, dodać pokrojone jabłko i ponownie wymieszać. Foremkę (ja użyłam niskiego słoika z szerokim wieczkiem, nada się też kokilka czy inne małe naczynie) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w piekarniku przez 40 minut, odstawić do ostudzenia. smacznego

tost z dżemem
Sałatka z kopru włoskiego i jabłka 205

Chrupiąca i zdrowa SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO I JABŁKA to... Artykuł Sałatka z kopru włoskiego i jabłka pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Pyszny garnek czyli młode ziemniaki, kiełbaski, jabłka i piwo 162

polskich. Jeśli lubicie ziemniaki i jesteście kiełbasożercami to danie mogę Wam polecić z czystym sumieniem.  Pachnie nieziemsko i jakże bogaty ma smak! Przepis pochodzi z książki Liski "O jabłkach". Pyszny garnek czyli młode ziemniaki, kiełbaski, jabłka i piwo 500 g młodych ziemniaków po jednej czerwonej i białek cebuli 2 jabłka 200 g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w talarki(...)piwa pszenicznego 1 łyżeczka wędzonej papryki sól, pieprz oliwa natka pietruszki Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Na blachę wykładamy jabłka pokrojone w kostkę (ze skórką), ćwiartki ziemniaków również ze skórką, pokrojoną w piórka cebulę. Warzywa skrapiamy oliwą i pieczemy ok 15 minut. Kiecy warzywa się pieką podsmażymy na rumiano kiełbasę. Do garnka z kiełbasą dorzucamy upieczone ziemniaki i wlewamy piwo

Dzieje kuchennej Wiewióry
Omlet jak tarta tatin czyli Slodki Czwartek odc.104 109

Bardzo dawno nie robiłam omletów. Wiąże się to z upodobaniami moich bliskich czyli krótko mówiąc nie lubią ich.  Zajrzałam wczoraj do książki "O jabłkach" w poszukiwaniu inspiracji i co się okazało?  Już na pierwszych stronach niejaki omlet łypał do mnie ze zdjęcia.  Uległam mu skuszona jabłkami i karmelem...  Mimo bąbla, powstałego przy okazji obracania omletu(...)było!  Takie omlety lubię i ja, i moje dzieci. Dzięki Lisko! Omlet jak tarta tatin omlet: 3 duże jajka 2 łyżki maki pszennej szczypta soli tłuszcz do smażenia jabłka: 3 szare renety, obrane i pokrojone w ósemki 50 g masła 100 g cukru szczypta cynamonu Na średniej wielkości patelni rozpuszczamy masło z cukrem i cynamonem. gotujemy co jakiś czas

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szarlotka tatrzańska 163

odprężająco, a tego w ostatnim czasie było mi trzeba ;) Odpręża mnie także pieczenie, uwielbiam to ;) W ramach ostatniego, kuchennego relaksu zrobiłam szarlotkę... Jedna z lepszych szarlotek, jakie jadłam :) Dużo jabłek, mało ciasta - oto przepis na idealny jabłecznik ;) Kruche, rozpływające się w ustach ciasto z pokrojonymi i lekko oprószonymi cynamonem, plasterkami jabłek, smakuje wybornie! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie(...)spód, wyłożyć nim spód formy o wymiarach 25 x 40 cm, nakłuć i schłodzić w lodówce przez około 35 minut. Pozostałe ciasto także schłodzić. Masa jabłkowa: 2,5 kg jabłek 2,5 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru bułka tarta Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cieniutkie plasterki. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Schłodzone ciasto podpiec przez około

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto drożdżowo-serowe i "Czy ten rudy kot to pies?" 140

Dziś odchudzona propozycja ciasta drożdżowego z dodatkiem rabarbaru i jabłek. Jest kwaskowate dzięki rabarbarowi i puszyste, ale nie tłuste, dzięki zamiennikowi masła. Na pomysł "odchudzenia" wpadłam pod wpływem jednej z akcji kulinarnych. Przyznaję, że teraz ricotta lub serek naturalny staną się stałym dodatkiem do ciast drożdżowych - łagodzą smak i zawierają mniej tłuszczu. Ciasto wyrobił i upiekł mi automat do wypiekania(...)mój zamiennik masła w tym cieście) mała miarka soli 5 dużych miarek cukru 400 g mąki pszennej (użyłam chlebowej) saszetka (7 g) drożdży suszonych 200 g mieszanki rabarbaru i jabłek Do pojemnika wypiekacza do chleba dodać wymienione składniki (z wyjątkiem jabłek i rabarbaru). Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Włączyć urządzenie na odpowiedni program (u mnie program chleb słodki; najmniejsza

Weekendy w domu i ogrodzie
Sok z marchewki, pietruszki i jabłek z sokowirówki 74

Uwielbiam świeżo wyciskane soki, które można samemu przygotować w domu za pomocą sokowirówki. Ostatnio moim ulubionym sokiem jest kombinacja marchewki, pietruszki i jabłek. Oto prosty przepis na pyszny sok, który zawiera cenne składniki odżywcze. Dzięki marchewce dostarczymy organizmowi dużą dawkę witamin, minerałów i przeciwutleniaczy tj.  beta-karoten.  Pietruszka(...)jest bogata w prowitaminę A,  witaminę C ,  sole mineralne  i żelazo. Jabłko zawiera dużo witaminy C, żelaza i potasu.  Składniki (na ok 2 l soku): 2 kg marchewki 500 g pietruszki 4 małe jabłka  Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie umyć. Odkroić końcówki  z marchewki i pietruszki. Jabłka pozbawić ogonka.  Do sokowirówki

wegujemy
Ciasto migdałowo-jabłkowe i "Natura" 138

odpowiedni program (ciasta na proszku do pieczenia) w wersji o najmniejszej masie. Jabłko obrać i pokroić na drobne kawałki. Gdy automat da sygnał dodać płatki migdałowe i kawałki jabłek. Piec do zakończenia programu. Wyjąć i odstawić do ostudzenia. ----- Podobne: Kruche ciasto warstwowe a la pleśniak Szafranowe ciasto drożdżowe Drożdżowe z czekoladą i rodzynkami "Natura" Marii Kuncewiczowej nie należy

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami (bez jajek) 169

pasztet był pyszny, nie musi być zrobiony z mięsa. Czasem delikatną i bardzo aromatyczną alternatywą jest nuta czosnku, jabłka i suszonych pomidorów, połączona z fasolą jaś. Fasolowy pasztet wraz z dużą ilością suszonych przypraw to pyszny element na kanapki, ale również na świąteczny stół. Składniki:  50dag fasoli (użyłam fasoli jaś Cenos ) 3 ząbki czosnku(...)duże cebule duża marchewka 5 łyżek płatków owsianych 100ml oleju duże jabłko po łyżeczce tymianku, majeranku, oregano i bazylii sól, pieprz słoiczek suszonych pomidorów 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów Przygotowanie: Fasolę namaczamy na noc. Po wymianie wody gotujemy ją do miękkości . Studzimy fasolę. Cebulę, czosnek i jabłka drobno kroimy, marchewkę ścieramy na tarce i wszystko razem dusimy

ChilliJemy
Śledź z jabłkiem i śmietaną oraz "Garść pierników, szczypta miłości" 141

filety śledziowe małe jabłko 3 łyżki śmietany (użyłam gęstej 18%) ewentualnie: liście kolendry Filety opłukać i pokroić na kawałki szerokości 1-2 cm. Jabłko pokroić w kostkę. Dorzucić do śledzi.  Jeśli macie jabłka o ładnej skórce, nie obierajcie ich. Całość pokryć śmietaną i lekko wymieszać. Gotowe :) Przegryzałam tę sałatkę liśćmi kolendry. ----- Podobne: Badylarkowe śledzie na piernatach Śledzie

Weekendy w domu i ogrodzie
Intrygująca pasta słonecznikowo-sezamowa z cebulą i jabłkiem 138

dużo czasu, a smakowo zaskoczy prawie każdego. Niektórzy mogą się zastanawiać.. co to za połączenie? Cebula i jabłko? Ależ oczywiście, taki zestaw świetnie się ze sobą komponuje, tylko spróbujcie! Składniki: - 1,5 szklanki słonecznika - 0,5 szklanki sezamu - 3 jabłka - 2 cebule - 1 łyżka oliwy/oleju - 1 łyżka miodu - pół łyżeczki cynamonu   Jeżeli posługujemy się blenderem wysokoobrotowym, który(...)blender będzie miał problemy z ziarnami, powinniśmy zalać słonecznik zimną wodą na całą noc, a następnego dnia przełożyć na sito, wypłukać i zmiksować na prawie gładką masę. Cebule i jabłka kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Delikatnie szklimy i chwilę studzimy. Do zmiksowanych ziaren dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy do, w miarę, jednolitej konsystencji. Smacznego

Be Fit Be Strong
karobowe racuchy jabłkowe z fasolki 142

postanowiłam przygotować ciasto na racuchy (?), które dzisiaj upiekłam. Gotowanie fasolki zajęło mi dłuższą chwilę, ponieważ wcześniej jej nie namoczyłam- do czego gorąco was zachęcam. Koniecznie muszę stopniowo zużywać zapas jabłek, który tata przyniósł do domu, od jednego ze znajomych- w końcu nie ma mowy o marnotrawstwie! Dodatkowo smak wzbogaciłam dużą ilością cynamonu i karobu- odkąd go kupiłam, zamierzam(...)ostatnio wielką ochotę. SKŁADNIKI: ok 50g białej fasoli (suchej) 1/2 jabłka (u mnie dużego) łyżeczka cynamonu kopiata łyżeczka karobu łyżeczka mielonego lnu WYKONANIE: fasolkę gotujemy do miękkości, jabłko trzemy na tarce całość razem blendujemy, dodajemy cynamon, karob i len, po czym dokładnie mieszamy na papierze do pieczenia układamy po łyżce ciasta formując placuszki pieczemy 25 min w 180 stopniach

healthy dreams
Śledzie po japońsku 116

sitku (jest lżej strawna). Umyte jabłko pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ze skórką w taką samą kostkę, jak cebulę – skrapiamy sokiem z cytryny – mieszamy, aby jabłko nie ściemniało. Do jabłka dodajemy odsączoną cebulę, śmietanę, musztardę, różową sól himalajską, świeżo zmielony pieprz kolorowy oraz cukier do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do sosu dodajemy śledzie. Mogą być ukośnie pokrojone

mojewypiekiinietylko
Najlepsza surówka z pora 176

cukier sok z cytryny  majonez PRZYGOTOWANIE Jasną część pora siekamy na cienkie plasterki. Przekładamy do miski, posypujemy 3-4 łyżeczkami cukru, przykrywamy i odstawiamy na minimum godzinę. Jabłka ścieramy, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do pora. Dokładnie mieszamy dokładając 3 łyżki majonezu. Doskonała do kotletów i innych mięs z ziemniakami :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje