jabłka - 25490 przepisów (strona:518/1700)

Francuska zupa cebulowa 85

następnego dnia robimy pomidorową, resztę zaś zamrażamy, aby w przyszłości mieć bazę do przygotowania innych dań. Dzisiejsza francuska zupa cebulowa powstała właśnie na takiej bazie, do której dodaliśmy cebulę, jabłka, szklankę wina i doprawiliśmy suszonym tymiankiem. Otrzymaliśmy doskonałą zupę cebulową z winną nutą i lekką słodyczą. Do tego grzanki z serem, które bardzo dobrze do niej pasują i warto(...)poświęcić chwilę na ich przygotowanie. Udostępnij Składniki na francuską zupę cebulową 500 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 jabłko 1 litr wywaru lub rosołu 250 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka mąki 1 liść laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku woda sól, pieprz do smaku 1 bagietka żółty ser (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cebulę i czosnek obrać, pokroić

niecodziennikpary
Surówka z kiszonych buraków z jajkiem 73

znów wykorzystamy kiszone buraki do zrobienia tych lub podobnych surówek. Składniki na surówkę z kiszonych buraków z jajkiem 400 g kiszonych buraków (z zakwasu na barszcz czerwony) 2 duże jabłka 3 jajka 6 łyżek gęstej śmietany 2 łyżki majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Buraki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć także

niecodziennikpary
Smalec ziołowy 97

smak i aromat. Przypuszczamy, że kilka słoiczków wybornego smalcu z ziołami szybko zniknie z naszej lodówki. Składniki 1,5 kg słoniny bez skóry 1 duża cebula 1 kwaśne jabłko 3 suszone śliwki węgierki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę i jabłko obrać, pokroić na kostkę. Słoninę bardzo drobno pokroić, a najlepiej zmielić w maszynce(...)jakiś czas zamieszać, aby słonina nie przywarła do dna. Skwarki powinny pozostać jasne, można je ostrożnie odcedzić lub zostawić, aby wzbogacały smak smalcu. Dodać pokrojoną cebulę, po kilku minutach jabłka. Smażyć dalej na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec wsypać majeranek roztarty w dłoniach, tymianek oraz sól, całość przemieszać i wyłączyć ogień. Lekko przestudzony smalec można rozlać

niecodziennikpary
Makowiec japoński z kremem żurawinowym 89

makowiec japoński z kremem żurawinowym Makowiec japoński: 6 jajek wielkości L 300 g cukru pudru 200 g maku niebieskiego niemielonego 130 g margaryny w temperaturze pokojowej 400 g jabłek 6 łyżek kaszy manny 1 / 2 małego opakowania proszku do pieczenia 100 g orzechów włoskich 1 szczypta soli Krem żurawinowy: 150 g żurawiny 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki(...)jednym żółtku – każde kolejne po połączeniu się poprzedniego z masą. Na koniec na niskich obrotach wmieszać zmielony mak, kaszę mannę, zmielone orzechy włoskie oraz proszek do pieczenia. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dobrze odcisnąć, po czym wmieszać je łyżką w makową masę. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli

niecodziennikpary
Pasta z białej fasoli jak smalec 122

niedużego  jabłka 1 malutki ząbek czosnku lub szczypta sproszkowanego sól  pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka masła lub 1 łyżka oleju kokosowego Cebulę pokroić w kosteczkę, jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni roztopić tłuszcz i przyrumienić na nim cebulę, następnie dodać starte jabłko, majeranek całość chwilę przesmażamy.  Fasolę odcedzić z zalewy(...)wodę zostawiamy) i miksujemy na puree wraz z czosnkiem. Dodajemy przesmażoną cebulę z jabłkiem, doprawiamy solą i pieprzem dokładnie mieszamy aby uzyskać odpowiednią dla nas konsystencję dolewamy po łyżce wody z odcedzonej fasoli

Andzia Pichci
TARTA BEZGLUTENOWA Z KREMEM ("BUDYNIEM") JABŁKOWYM 114

łyżeczki sody, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 3-4 łyżki cukru kokosowego, 3 kopiate łyżki oleju lub masła kokosowego (zastępczo 6 łyżek innego oleju), 1/2 szklanki gorącej wody, 4 jabłka, 1 płaska łyżeczka cynamonu. Wykonanie : Piekarnik nastawiamy na temperaturę 175 stopni (termoobieg). W misce mieszamy ze sobą mąki, sodę, kurkumę i cukier kokosowy. 1/2 szklanki mieszanki odsypujemy do innego naczynia(...)kokosowe. Dolewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia oleju lub masła. Powstałym ciastem wylepiamy spód foremki do pieczenia tarty*.  Do odsypanej mieszaniny suchych składników dodajemy starte 3 jabłka, a następnie blendujemy na masę o konsystencji budyniu. Dodajemy (opcjonalnie) 1 jabłko pokrojone w kostkę.  Pieczemy 25 minut. * Spód foremki można posypać 2 łyżkami płatków owsianych

Jeść, by żyć w zdrowiu
Jesienna owsianka z katarzynkami i śliwkami 79

śliwek węgierek - 1 spore jabłko - garść orzechów laskowych  Przygotowanie: 1) Do garnka wrzucamy płatki owsiane, cynamon i wlewamy mleko. Gotujemy na średnim ogniu przez 10-15 minut (często mieszając), aż płatki zmiękną. W razie potrzeby możemy dodać więcej mleka, zależy od tego jaką konsystencję wolimy.  2) W międzyczasie jabłka i katarzynki kroimy w kostkę, a śliwki(...)ćwiartki.  3) Serwujemy owsiankę z jabłkami, śliwkami, katarzynkami i orzechami laskowymi. Można ewentualnie dodać powidła, jeżyny lub inne ulubione owoce i orzechy

Roślinożerni urlopowicze
Makowiec japoński z migdałami 92

Makowiec z jabłkami, zwany też inaczej jako makowiec japoński. Co najśmieszniejsze(...)wspólnego z Japonią, nie wiadomo skąd się wzięła taka nazwa. Jest on bardzo szybki w przygotowaniu, ponieważ jest to makowiec bez ciasta. Dodatek dużej ilości jabłek sprawia, że jest on bardzo wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach. Szczerze mówiąc jest to mój faworyt w kategorii makowców! Makowiec japoński z migdałami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Grzane wino 90

dostępne w sklepach "gotowce". Grzane wino przepis Cztery Fajery Grzane wino składniki 750 ml czerwonego wina półsłodkiego, półwytrawnego,  słodkiego lub wytrawnego 1 soczysta pomarańcza lub 2 mandarynki 1 jabłko Przyprawa do grzanego wina przepis proporcje na 0,75 litra 8-9 goździków 2 laski cynamonu opcjonalnie 2 strąki zielonego kardamonu lub 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 gwiazdka anyżu(...)łyżeczki gałki muszkatołowej 1-2 łyżki miodu albo cukru trzcinowego lub do smaku opcjonalnie 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 laska wanilii przekrojona wzdłuż  Grzane wino przepis 1. Jabłka i imbir dokładnie myjemy, pomarańcze lub mandarynki sparzamy wrzątkiem. Kroimy w średniej grubości plastry (około 3-5 mm) lub na kawałki. 2. Do garnka wlewamy wino, dodajemy pokrojone owoce

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i chrzanem (dieta dr Dąbrowskiej) 90

zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas(...)buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i chrzanem (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1/2 główki małej czerwonej kapusty

Kulinarne przygody Gatity
Kompot z suszu 86

długowieczność, a wędzone śliwki  odpędzają złe moce. Jak jest naprawdę? Dlaczego warto pić kompot z suszu nie tylko od święta? Tradycyjny kompot przygotowujemy na bazie trzech owoców: jabłka, gruszki oraz ususzanej i wędzonej w całości śliwki. Pity podczas jedzenia z całą pewnością łagodzi skutki obżarstwa. Jest niezwykle bogaty w błonnik pokarmowy, który przyspieszy i poprawi nasze trawienie(...)witaminy: A,B,C,E i K, znajdziemy tam również magnez i żelazo. Jak ugotować kompot wigilijny z suszu? Istnieje wiele przepisów, ale baza jest zawsze ta sama: suszone jabłko, śliwka wędzona i ćwiartki suszonej gruszki. W moim kompocie znajdziemy również daktyle suszone i żurawinę suszoną ciętą ze sklepu ze zdrową żywnością https://www.bee.pl/ . Żadnych z tych składników nie mierzyłam

Z Kuchni Do Kuchni
Czy warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową 115

Oczywiście wszystkie elementy można także umyć w zmywarce. Nie trzeba chyba tłumaczyć, że to duża oszczędność czasu. Również obsługa sprzętu jest bezpieczna i dziecinnie prosta - nie ma konieczności krojenia jabłek, pomarańczy czy warzyw ani używania popychacza, a specjalna klapka chroni przed włożeniem do wyciskarki dłoni lub sztućców. Wybierając wyciskarkę warto zwrócić uwagę na wielkość i ilość otworów, do których(...)Lexanu i Ultemu stanowi gwarancję, że nie żywność nie ma kontaktu z ftalanami i bisfenolem (BPA).  Ronic Zyle Semi-professional posiada otwór wlotowy, do którego można włożyć całe jabłko Moc i rodzaj silnika Wyciskarki wolnoobrotowe to zazwyczaj urządzenia o niewielkiej mocy (od 140W do 400 W), wyposażone w silniki indukcyjne. Jeśli jednak zamierzacie wyciskać soki z twardych produktów albo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto z makiem, wilgotne i pyszne 160

cukrem utrzeć na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku, za każdym razem wymieszać masę. Jeśli nie macie musu z jabłek, to musiie obrać i potrzć na tarce jabłka. Teraz kolej na mak i kaszę manną. Dodawać porcjami i mieszać. Dodać proszek, do pieczenia, aromat migdałowy i bakalie, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Wymieszać bardzo

Kuchnia Pokoleń
Koktajl z selera naciowego 73

składników. Wszystkie jednak powinny mieć działanie oczyszczające i dostarczać naszemu organizmowi różnych witamin. Dzisiaj proponuję koktajl z selera naciowego, który w połączeniu z jabłkiem daje smaczny napój, a dodatek soku z limonki niweluje jego charakterystyczny smak. Jabłka nie obieramy ze skórki, ponieważ zawiera ona dużo cennych składników odżywczych. Wystarczy wypić jedną szklankę dziennie, aby stracić ochotę na jakąś niezdrową(...)przekąskę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko sok z jednej limonki 1 szklanka wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Seler pokroić, włożyć do blendera. Jabłko umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, dodać do selera. Limonkę przekroić na pół, wycisnąć z niej sok. Przelać do blendera, dodać szklankę wody mineralnej i zmiksować na jednolity płyn. (adsbygoogle

Danka Pichci