ciepło, sa teraz jak najbardziej wskazane Składniki na 6 kokilek: Kruszonka: – 100 g mąki – 60 g zimnego masła – 25 g cukru pudru Pozostałe składniki: – 4 gruszki – 2 jabłka – 2 garści borówki – garść płatków migdałowych – 3 łyżeczki niesłodzonego kakao – odrobina masła Crumble zaczynam zawsze od przygotowania kruszonki: łączę mąkę z cukrem pudrem(...)końcu dodaję zimne masło, pokrojone w małe kawałki. Rozcieram i ugniatam pomiędzy palcami, aż składniki dokładnie sie połączą. Kokilki smaruję wewnątrz cienką warstwą masła (lub oleju). Gruszkę i jabłko kroje w drobne kawałki i wrzucam do miseczek. Dodaję borówkę i płatki migdałowe, a całość posypuję kakao. Układając owoce w kokilkach zostawmy pół centymetra rantu, żeby zmieściła się kruszonka. Tak przygotowane
RelaxtimeSkładniki : • kostka margaryny • 2 łyżki śmietany • 2 łyżki cukru • 4 żółtka • 3 szkl. mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • cukier waniliowy • 2-3 jabłka • powidła śliwkowe lub wiśniowe • 4 białka • 1/3 szkl. cukru Przygotowanie : Margarynę ucieramy z cukrem i śmietaną, dodajemy żółtka, mąkę, proszek i cukier waniliowy, ponownie ucieramy, lub wyrabiamy ręką. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy(...)się rozpuści, a masa będzie gęsta i lśniąca. Ciasto dzielimy na pół, a jedną część jeszcze na pół, połową ciasta wykładamy blachę 24x24cm (lub trochę większą), smarujemy powidłami, układamy jabłka, obrane i pokrojone w plastry, kruszymy (a raczej skubiemy rękoma) 1/4 ciasta, wykładamy bezę, a na nią resztę ciasta. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach
KUCHNIA POLSKApokrojonego masła 30 g cukru 2 jajka 100 g krówek, drobno posiekanych, wymieszanych z 1 łyżką mąki 1 obrane ze skórki i pokrojone w kostkę jabłko szarlotkowe np. antonówka lub reneta, skropione sokiem z cytryny Mała keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. W misce mieszamy mąkę, proszek, kardamon, imbir, cynamon, sól. Do rondelka(...)miodową masę na średnich obrotach, aż wyraźnie zwiększy objętość. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Na końcu, partiami wsypujemy mąkę. Jako ostatnie dorzucamy krówki i kawałki jabłka. Mieszamy i masę przekładamy do foremki. Ciasto pieczemy ok. 50 minut. Studzimy w foremce
Dzieje kuchennej Wiewiórywidać pierwsze oznaki zbliżającej się jesieni. W parkach coraz więcej liści, nocą coraz zimniej. A na drzewach moje ukochane gruszki – zarówno te tradycyjne, jak i azjatyckie (zwane również jabłko-gruszką). Uwielbiam je dodawać do najróżniejszych wypieków i deserów. Dziś polecam Wam jeden z nich. Pyszne serowe ciasteczka z gruszką azjatycką i miodem. Do tego oczywiście cynamon i… mamy(...)się skusi? Proste, pyszne ciasteczka przygotowane na bazie mascarpone z dodatkiem płynnego miodu, cynamonu i pysznych gruszek. Spróbujcie, polecam. *jeśli nie macie gruszki azjatyckiej możecie użyć zwykłej lub opcjonalnie jabłek Składniki: 125 g mascarpone 125 g masła lub margaryny 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania około 2 łyżki płynnego miodu – u mnie lawendowy nektarowy Miód Hiszpański Huzar
Słodkie okruszkiPachnący soczystym jabłkiem i cynamonem będzie dobrym dodatkiem do popołudniowej herbaty. Ciasto: 350 g mąki pełnoziarnistej 250 g masła klarowanego 2 żółtka 60 ml mleka 20 g cukru wanilinowego lub z wanilią* Nadzienie: 1 kg soczystych, słodkich jabłek 4 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżka cukru wanilinowego lub z wanilią 2 białka Z podanych składników zagniatamy ciasto. Gdy masa będzie(...)zwarta, dzielimy na dwie porcje i odstawiamy na ok. 1-2 godziny do lodówki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Trzemy na tarce o grubych oczkach lub kromy na bardzo drobne kawałki. Następnie mieszamy ze skrobią. Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Po schłodzeniu jedną część ciasta wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Ciastem wykładamy spód tortownicy
Kucharzycawymyślnego, ale dzięki dodatkowi jogurtu greckiego i jabłka jest ono dość sycące i oczywiście bardzo smaczne. Wzbogacone o szczyptę cynamonu, no bo przecież nie ma to jak jabłko z cynamonem. Wykonanie jest banalne - wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy i gotowe :) Składniki (2 porcje): 1 jabłko pół banana 1/2 szklaki soku jabłkowego Hortex 4 łyżki jogurtu greckiego(...)mnie light) szczypta cynamonu Wykonanie: Obrane jabłko pokroić w kostkę, a banana w plasterki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładkie smoothie. Smacznego
Healthy food exploreridealne ;) Składniki (14 muffinek): 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki ksylitolu 1 duże jabłko 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 2 garście posiekanych orzechów włoskich 1 jajko ¾ szklanki mleka Kruszonka: 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki płatków owsianych(...)szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki miodu 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jabłko pokroić w kostkę. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. W drugiej połączyć jajko, roztopiony olej, mleko i ksylitol. Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia. Dodać pokrojone jabłko oraz orzechy
Healthy food explorermuffinki. Takie mini ciacho idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, najlepiej w połączeniu z herbatką lub kawą. Bardzo polecam:) Składniki (2 porcje): 1 banan 1 jajko 1 średnie jabłko 1 łyżka miodu 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 garść posiekanych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jabłko(...)obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Jajko roztrzepać w misce, banana rozgnieść widelcem i połączyć z jajkiem. Następnie dodać miód oraz pokrojone jabłko i wszystko dokładnie wymieszać. Płatki owsiane przełożyć do blendera i zmiksować prawie do konsystencji mąki (można zostawić większe kawałki, albo dać pół na pół - zmiksowane i całe płatki owsiane). Wsypać do mokrych składników, dodać cynamon, gałkę muszkatołową
Healthy food explorerczarnych jagód lub borówki amerykańskiej 200g świeżego fileta z łososia ze skórą 3 koiaste łyżki soli 2 łyżki białego cukru Sałatka z pora: 1 duży por 1/2 słodkiego jabłka 1 czubata łyżka majonezu sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Łososia umyj i dokładnie osusz. 2. Sól wymieszaj z cukrem. 3. Na dno brytfanny lub głębokiego, płaskiego(...)zdejmij jej nadmiar nożem. 8. Krój rybę w bardzo cienkie plasterki i zjadaj np. na chrupiących kanapkach. Sałatka z pora: 1. Pora umyj i pokrój w drobną kostkę. 2. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do pora. 3. Dodaj majonez i dokładnie wymieszaj. 4. Dopraw do smaku sokiem z cytryny. Smacznego! Billberry salmon Grav Lax Ingredients
Kuchnia w Słońcu Skąpanarazu. Smacznego Zielony koktajl na bazie szpinaku i jabłka z nutą cytryny Składniki: duża garść świeżego szpinaku jedno nieduże soczyste jabłko 2-3 łyżeczki soku z cytryny 100% BIO 2 daktyle bez pestek Przygotowanie: Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy je w większą kostkę. Wkładamy do misy blendera z nożami (lub do wysokiego pojemnika
Słodkie okruszkirazem na miarę "filiżanki" z jabłkiem i konfiturą jagodową. Wykonanie ekspresowe, w sam raz na niezapowiedzianych gości. *Tortownica na 22 cm *Filiżanka o objętości 200 ml Składniki: 1 filiżanka cukru 1 filiżanka oleju 2 filiżanki mąki 3 jajka 0,5 opakowania cukru wanilinowego Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wkład owocowy: 4 jabłka + konfitura jagodowa (niekoniecznie(...)łyżeczki cynamonu Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotować owoce, jeżeli decydujemy się na jabłka to należy je obrać i pokroić w kostkę. Następnie wymieszać z cynamonem. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać owoce i wymieszać delikatnie łyżką. Przelać na formę. Zrobić dziurki w kilku miejscach
Tradycyjna Kuchniaporcje. Produkty 250 ml kefiru, 2 buraki, 1 jabłko, pieprz. Reklama (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Buraki i jabłko umyj. Buraki obierz, jabłko możesz wykorzystać wraz z skórką. Za pomocą sokowirówki przygotuj sok z buraka i jabłka. Do wysokiego naczynia wlej kefir i dodaj przygotowany sok. Dopraw koktajl pieprzem i dokładnie wymieszaj. Spróbuj także: Koktaj rzodkiewkowy rzodkiewka kefir szczypiorek Koktajl
Fit&Fast Kitchenpyszne i szybkie, a do jego zrobienia potrzebujecie tylko miksera! UWAGA! Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być wyjęte z lodówki odpowiednio wcześniej żeby miały taką samą temperaturę. Jabłko obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne a miąższ kroimy w cienkie plasterki. Myjemy i dokładnie osuszamy borówki. Szykujemy i odważamy wszystkie potrzebne składniki . Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy(...)olej szybko się wmiesza. Gotowe ciasto przelewamy z niskiej wysokości do formy i poziomujemy je, kilka razy manewrując formą w powietrzu. Wykładamy na ciasto warstwę z cienkich plasterków jabłka i rozrzucamy borówki. Od razu zajmujemy się drugą warstwą. MASA ŚMIETANOWO-BUDYNIOWA W misce po cieście miksujemy z cukrem dwa jajka, do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy do nich odważony
Karo in the KitchenPołączenie jagód z jabłkiem jest ciekawe. Gryząc kęs napotykasz na kawałeczek jabłka. Składniki 250 g mąki owsianej lub pszennej orkiszowej proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka cukier trzcinowy 3 łyżki woda zimna 3 łyżki 120 g masła zimnego bez laktozy jagody świeże lub mrożone 3 szklanki żelatyna lub agar agar 4 łyżki cukier waniliowy 1 opakowanie(...)kwaśne jabłko - 1 szt Ciasto: Wsyp mąkę owsianą, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy do malaksera. Dodaj pocięte w kostkę zimne masło. Zmieszaj. Dodaj trzy łyżki zimnej wody. Ciasto wyłóż na folię, zagnieć kulę i włóż do lodówki na 40 minut. Wyjmij z lodówki rozwałkuj do wielkości formy na tartę. Formę wysmaruj wcześniej masłem. Wyłóż ciasto. Spód nakłuj widelcem
AZgotuj!trochę przypominał jednak nie był aż tak słodki jak oryginalny. Moje rada. Użyj jak najbardziej słodkich marchewek, pomarańczy, jabłka oraz bardzo dojrzałego banana. Składniki: 2 marchewki 2 słodkie jabłka dojrzały banan 2 słodkie pomarańcze litr wody Sposób przygotowania: Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce. Gotuj przez co najmniej pół godziny aż marchewka będzie bardzo miękka. Dodaj
wysmienity