jabłka - 25490 przepisów (strona:519/1700)

Piernikowa szarlotka z orzechami-PRZEPYSZNA! 109

przetestowałam.  To ciasto, to coś więcej niż zwykła szarlotka. Przyprawa do piernika sprawiła, że jest ono niezwykle aromatyczne. A orzechy dodają dodatkowego smaku i chrupkości. Z jednego smaku jabłek z cynamonem, robi nam się aż 3 i efekt tego jest oszałamiający.  Przepis jest na dużą blachę 37x26, także świetnie sprawdzi się na większe imprezy rodzinne. U mnie obowiązkowo(...)Narodzenia, gdzie aromat pierników roznosi się po całym domu. Nie wymaga dużego wkładu finansowego ani czasu. Każdy bez problemu ją wykona, bez względu na umiejętności. Polecam do ciasta wykorzystać jabłka Renety, są wystarczająco słodkie.  Zachęcam również do spróbowania SZARLOTKI Z BEZĄ LINK Wartości odżywcze 1 porcji (całe ciasto ok. 20) 247 kcal

zdrowo i aktywnie
Ciasto z jabłkami last minute 92

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Szybkie ciasto z jabłkami To ciasto jest niezwykle proste, szybkie w przygotowaniu i po prostu pyszne. Jego przygotowanie zajmuje dosłowne 5 minut + ok. 40 min. pieczenie. Składniki na ciasto z jabłkami (lub innymi owocami(...)szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka pół szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub esencja waniliowa jedno duże jabłko cukier puder do posypania Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i dokładnie wymieszać – rózgą lub mikserem. Obrane i pokrojone w grube plastry jabłko ułożyć na dnie formy do keksów wysmarowanej masłem. Na jabłko wylać ciasto piec

Gotujemy i jemy
Strudel z owocami leśnymi (Strudel ai frutti di bosco) 139

Ciasto na pożegnanie lata, tak o nim pomyślałam, gdy wyjmowałam je z piekarnika. Ostatnie maliny i borówki, pierwsze sezonowe jabłka, do tego maślane, chrupiące ciasto francuskie i mamy gotowy przepyszny strudel. Idealnie komponuje się z kulk ą  lodów lub kleksem bitej śmietany. Deser wprost idealny ;) Przy okazji zapraszam Was na wcześniejszy przepis na  strudel z jabłkami(...)rodzynkami i orzeszkami piniowymi.  Smacznego! SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jabłko np. golden 150 g owoców leśnych (malin, borówek) 40 g kruchych ciasteczek 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder  **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 1 mela golden 150 g di frutti di bosco

La grande e la piccola cuoca
Zielone jabłuszko 200

niż zielone jabłuszko. Biszkopt 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa jabłkowa 3 zielone galaretki agrestowe 1 litr wrzątku 5 dużych jabłek Masa śmietanowa 400 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy Polewa 1/2 czekolady  1/4 szkl. mleka Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo(...)minut – do suchego patyczka .  Galaretki rozpuścić we wrzątku, dokładnie wymieszać. [D o naczynia Thermomiksa  wsypać galaretki , wlać wodę.Gotować 8min /90 °C/obr.2 ] .. O dstawić do wystudzenia . Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Do tężejącej galaretki  włożyć starte jabłka i dokładnie wymieszać. Stężoną, gęstą galaretkę z jabłkami wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt.Wstawi

Moje domowe kucharzenie
Koktajl z jabłkiem, imbirem i selerem naciowym 102

już 2 rok bez żadnej poważnej choroby i śmiało mogę stwierdzić, że to właśnie magia koktajli. Wczoraj, wykorzystując to co zostało w lodówce, zrobiłam koktajl z jabłkiem, imbirem i selerem naciowym i powiem Wam, że wyszedł pyszny! Imbir to absolutna podstawa koktajli w sezonie przejściowym, dlatego nie zapominajcie o nim, ale też nie przesadzajcie – jest dość ostry, jego zbyt(...)duża ilość może czasem podrażnić żołądek. Koktajl z jabłkiem, imbirem i selerem naciowym Składniki na 2 szklanki: 3 duże, soczyste jabłka Połowa selera naciowego (np. tego z Biedronki) mniejszy kciuk imbiru Przygotowanie (wyciskarka wolnoobrotowa): Jabłka dzielimy na ćwiartki, usuwamy pestki i wrzucamy do wyciskarki razem z resztą składników. Jeśli nie macie wyciskarki wolnoobrotowej to bardzo gorąco polecam Wam zakupić

Czynniki pierwsze
Jabłecznik puszysty 144

oczywiście jabłkowym 😊  Składniki (blaszka 23/33): ciasto: jajka 5 szt, mąka pszenna 250 g, cukier 3/4 szklanki, mleko 50 ml, olej 120 ml, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, nadzienie: jabłka kwaskowate 8 szt, cukier 2-3 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, skrobia ziemniaczana 1 łyżka, woda 1/5 szklanki, Sposób przygotowania: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce(...)grubych oczkach. Jabłka mieszamy z cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny i gotujemy do częściowego odparowania wody. Skrobię mieszamy z wodą, dodajemy do jabłek, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem cukru. Następnie powoli wlewamy olej i mleko i miksujemy do połączenia. Mąkę z proszkiem przesiewamy

kulinarne odsłony pati
Filety z halibuta po normandzku 89

stołach (codzienność) goszczą bardzo rzadko. Nie każdy je lubi. Jednak odpowiednio przygotowane posmakują każdemu. W roli głównej halibut i kuchnia francuska. Składniki:  2 filety halibuta  5 dużych jabłek  2 cebule  1 szklanka cydru  3 łyżki octu jabłkowego  3 łyżki masła klarowanego  pół pęczka szczypiorku  sól i pieprz Przygotowanie:  Filety opłukałem, osuszyłem(...)posypałem solą i pieprzem. Cebulę i jedno jabłko obrałem, pokroiłem w plasterki. Wyłożyłem nimi dno garnka. Na wierzchu ułożyłem ryby. Skropiłem je octem i zalałem cydrem. Gotowałem na małym ogniu 5 minut. Pozostałe jabłka po wykrojeniu gniazd nasiennych, pokroiłem na cząstki. Na patelni rozgrzałem masło, włożyłem jabłka i obsmażyłem je z obu stron na złoty kolor, uważając, aby się

R'n'G Kitchen
Usuwamy pestycydy z warzyw i owoców 109

Piękne i jędrne pomidory, których czerwona skórka aż razi. Intensywnie zielone ogórki. Jabłka o błyszczącej i nieskazitelnej skórce. Idealnie okrągłe i różowe rzodkiewki. Wszystko piękne, kolorowe i wręcz wołające „Kup mnie i zjedz!”. Ale ale… Czy jesteście świadomi tego, jak dużo pestycydów znajduje się na tych cudownych warzywach i owocach, po które chętnie sięgamy i bez obaw zjadamy(...)się różnymi toksynami, zanieczyszczeniami, woskuje się skórkę, a wszystko po to by pięknie rosły, miały intensywne kolory i kusiły nas w sklepie swoim wyglądem. Niestety nie mamy pewności, czy jabłko, które właśnie kupiliśmy od tej uśmiechniętej Pani Basi na ryneczku, nie jest naszpikowane chemią. Pani Basia też tego nie wie (lub nie jest tego świadoma). Można więc sięgać po produkty

Analiza Smaku
Przepisy na surówki do obiadu 258

jest link do przepisu gdzie znajdziecie sposób przygotowania potrawy. Zapraszam! Przepisy na surówki do obiadu. Najlepsze surówki do obiadu. 20 przepisów na pyszne surówki: 1 Surówka z buraka i jabłka 2 Surówka z brokuła i jabłka 3 Surówka z kalafiora i warzyw 4 Surówka z selera z orzechami 5 Surówka z jabłek i pora 6 Surówka do ryby smażonej(...)Surówka obiadowa 8 Surówka z kiszonego buraka i jabłka 9 Dietetyczna surówka z marchwi i jabłka 10 Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty 11 Surówka Colesław 12 Surówka z pora 13 Surówka z marchewki 14 surówka z młodej kapusty 15 surówka z warzyw z papryką 16 Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana 17 Surówka z kapusty pekińskiej 18 surówka warzywna

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mus jabłkowy 158

Dostałam trochę jabłek i zrobiłam z nich trochę musu jabłkowego, smaczny do zjedzenia od razu lub można zamknąć taki mus w słoiczkach i potem wykorzystać do ciast, naleśników itd. 1000 g jabłek 50 g cukru Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne.Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, gotować mieszając co jakiś czas(...)gotować aż jabłka się rozgotują.Dodać cukier i gotować jeszcze ok 3-5 minut. [Do naczynia Thermomix dodać jabłka i miksować 15 s /obr.5 . Następnie gotować 10 min/Varoma/obr.2. Na pokrywę założyć koszyczek aby zapobiec chlapaniu.2 minuty przed końcem gotowania wsypać cukier.] Gorący mus przelać do wyparzonych czystych słoików i zakręcić

Moje domowe kucharzenie
Placuszki z jabłkami 124

jabłko mąka pszenna mleko sojowe (może być normalne) olej (do smażenia) Jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy jajka i mieszamy. Wsypujemy szklankę mąki i wlewamy 5 łyżek mleka. Mieszamy. Ciasto ma osiągnąć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli porzeba dosypujemy mąki lub dolewamy mleka, gęstość zależy od wielkości jabłka i jajek. Na patelni rozgrzewa olej. Placuszki formujemy za pomocą

Między kuchnią a pokojem
Tarta z jabłkami i brzoskwiniami 124

zniknie w mig! Składniki 3/4 szklanki mąki krupczatki 2/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 3 żółtka łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 100 g masła 3 brzoskwinie jedno jabłko cynamon Czas przygotowania: 20 minut na przygotowanie ciasta + 30 minut pieczenia Liczba porcji: 8-10 Przygotowanie Na stolnicę wysypujemy obie mąki oraz cukier i wszystko razem łączymy. Dodajemy zimne masło(...)jeszcze białkiem za pomocą pędzelka i wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny. Polecam podawać z lodami waniliowymi jeszcze lekko ciepłe! Smacznego! Artykuł Tarta z jabłkami i brzoskwiniami pochodzi z serwisu Analiza Smaku

Analiza Smaku
Surówka z marchewki i selera z imbirem 138

Dodatek w surówce imbiru podnosi naszą odporność i chroni przed infekcjami. Marchewka zaś jest bogata w witaminę A, E i beta-karoten, które dbają o dobry stan naszej skóry. Jabłko również dba o naszą urodę i poprawia przemianę materii. Taka surówka powinna gościć na naszym stole bardzo często, a szczególnie gdy są w domu dzieci. Surówkę najlepiej zrobić tuż przed(...)podaniem, wtedy nie utlenia się i nie traci smaku ani aromatu. Imbir sprawia, że surówka nabiera azjatyckiego smaku i pasuje praktycznie do wszystkiego, a surówka z samej marchewki i jabłka już niekoniecznie, gdyż jest zazwyczaj zbyt słodka. Proporcje marchewki w stosunku do selera dopasować według swoich upodobań, tak samo ilość imbiru. U mnie tym razem było pół na pół

Gotuj w domu
Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka 115

przygotowana z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka. Najlepiej smakuje podana mocno schłodzona. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1/2 średniej wielkości główki kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko sól, pieprz cukier kwasek cytrynowy lub sok z cytryny 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majonezu Kapustę umyć, odciąć głąb i drobno posiekać. Marchewkę i jabłko obrać oraz zetrzeć(...)tarce o dużych oczkach. Do miski wsypać kapustę, marchewkę i jabłko. Całość posolić i popieprzyć. Wymieszać. Następnie wsypać cukier oraz odrobinę kwasku cytrynowego (do smaku). Na sam koniec do surówki dodać majonez oraz śmietanę. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Schłodzić przed podaniem.  Składniki surówki przed i po wymieszaniu

Ugotować
Ucierane ciasto z rabarbarem i jabłkami 113

naprawdę przepyszne. Składniki : Ciasto : masło - 250 g jajka - 5 szt cukier - 1 i 1/4 szkl mąka - 2 szkl z czubkiem proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Dodatkowo: rabarbar - 300 g jabłko - 1 szt duże cukier waniliowy - 1 opak cukier - 1 łyżeczka Przygotowanie: Rabarbar opłukać, pokroić na kawałki. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wymieszać z rabarbarem i oba cukrami(...)jednym jajku, cały czas ucierać. Na samym końcu wsypać przesianą mąkę, utrzeć. Tortownicę o wymiarach 26 cm, wysmarować tłuszczem, ciasto wylać do tortownicy, na wierzch ciasta wyłożyć rabarbar z jabłkiem,wstawić do nagrzanego do 180 stop C piekarnika, piec przez 40 minut. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi