jabłka - 25490 przepisów (strona:515/1700)

Sałatki i surówki w diecie dr Dąbrowskiej. Część 3 492

świeżo starte jabłko czy zieleninę. Dodatek czarnej soli nadaje sałatkom „jajecznego” charakteru, chrzan ostrości, a cytryna kwaskowatości. Pokazuję Wam przykładowe sałatki i surówki, ale każdy może sobie je komponować po swojemu, dodając świeże lub suszone zioła. Surówki i sałatki według zasad diety dr Dąbrowskiej Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki Surowy burak, marchewka, jabłko, sok z cytryny Burak i ogórek kiszony Rzodkiew, marchewka, jabłko, burak, sok z cytryny Pomidor, grejpfrut, sałata karbowana, szczypiorek, sól czarna, pieprz biały Sałatka jarzynowa z ugotowanych w bulionie warzyw Tabuleh z kalafiora Pomidory marynowane w cebuli

To co kocham
Smarowidło z fasoli 211

Składniki: 1 szklanka białej fasoli (u mnie Jaś karłowy); 2 średnie cebule; 1 średnie jabłko; 1 ząbek czosnku; 2 - 3 łyżki oleju; 1 łyżeczka majeranku; Szczypta soli; Szczypta pieprzu ziołowego. Szklanka = 250 ml   Sposób przygotowania: Fasolę opłukać pod bieżącą wodą. Wsypać do miseczki, zalać zimną wodą (1 cm powyżej powierzchni fasoli) i odstawić na noc, do namoczenia. Namoczoną fasolę(...)odcedzić, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i ugotować. Ugotowaną fasolę odcedzić, wystudzić i zblendować na gładką masę. Cebule obrać ze skóry, drobno posiekać. Jabłko umyć, osuszyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).  Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć

Gospodyni Miejska
Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego 189

grillować, podsmażyć na oliwie z czosnkiem   albo upiec. Można dodać do zupy lub   spożywać na surowo,   w postaci surówek i sałatek łącząc na przykład z papryką, jabłkiem, awokado, rukolą, sałatą zieloną, orzechami i oliwą z oliwek oraz kurczakiem. Ja lubię wieczorem chrupać na surowo. Wskazane zarówno dla dzieci jak i osób starszych. Fenkuł czyli koper włoski(...)naturalny afrodyzjak. Kupując należy zwracać uwagę na to, aby bulwa była twarda z łodygami zakończonymi zielonym koperkiem. Dzisiaj na blogu surówka z kopru włoskiego z dodatkiem selera naciowego, jabłka i pestek dyni. Może być dodatkiem do ryby, kurczaka lub kromki chleba z humusem. Długo zachowuje jędrność i chrupkość. Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego Smaczna i zdrowa Składniki

Moja Mama Gotuje
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka 176

wersji lekko zblanszowanej nad parą, z dodatkiem jabłka, marchewki i jogurtu. Inny przepis na surówkę z czerwonej kapusty możecie znaleźć tutaj . 1/2 główki czerwonej kapusty 1 duże jabłko 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka 4 łyżeczki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki octu winnego sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżka oleju Kapustę drobno posiekać. W dużym garnku zagotować wodę(...)gotującą się wodą. Przykryć pokrywką. Trzymać nad parą ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Kapustę przełożyć do miski. Dodać sól, olej i odstawić do ostygnięcia. Marchewkę i jabłko obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę bardzo drobno posiekać. Do ostudzonej kapusty dodać jabłko, marchew, cebulę, jogurt i ocet. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem

Bullio
Koreczki polskie 194

Składniki: kiełbasa, jabłko, żurawina Przygotowanie: kiełbasę kroimy w plasterki, a jabłka w kawałki stosowne do wielkości kiełbasy. Na wykałaczkę nabijamy ze 3-4 żurawiny, kawałek jabłka i plasterek kiełbasy

Państwo Wojtczuk gotują
Placki z kaszy jaglanej na słodko. 168

składniki: 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1   1 / 2   szklanki mleka 1 szklanka mąki 1 / 2   łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 2 jabłka łyżeczka miodu  Placki z kaszy(...)jaglanej sposób przygotowania: 1. Kaszę jaglaną ugotować jak zwykle i zostawić do przestudzenia. 2. Do kaszy wlać mleko i zblendować całość na gładką masę. 3. Dodać pozostałe składniki, oprócz jabłka i zmiksować. 4. Jabłko zetrzeć na tarce i wymieszać wraz z ciastem. 5. Smażyć małe placuszki. Ciasto jest bardzo delikatne więc należy dobrze przesmażyć je z jednej strony przed

Pani domowa
Surówka z selera naciowego i papryki 201

roku, ja ją jednak polecam szczególnie w szare jesienne i zimowe dni, kiedy najbardziej brakuje nam witamin i kolorów.   Składniki: 4 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona 1 jabłko 1 cebula szalotka 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Sos do surówki:  1 łyżka musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki(...)oliwy 3 - 4 łyżki jogurtu greckiego Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w cieniutkie pióra i oprószyć odrobiną soli. Seler umyć, pokroić w niezbyt grube plasterki i oprószyć solą (1/2 łyżeczki). Jabłko umyć, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w słupki. Pokrojone jabłko, aby nie ściemniało, wymieszać z sokiem z cytryny.  Paprykę umyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w niezbyt duże słupki

Kuchcik gotuje
Filet z kurczaka nadziewany jabłkiem 191

kosztując mięso drobiowe na słodko, dochodzimy do wniosku że to nasza bajka. Kurczak jest bardzo soczysty, wspaniale współgra z jabłkiem i selerem. Do tego przepyszny ryż na słodko i...sprawa zamknięta.  Składniki 2 filety z kurczaka 1/2 małego jabłka 1 łodyga selera naciowego 1 mała cebula 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżki oleju sól(...)jabłkowego 100 ml bulionu drobiowego Ryż: 100 g ryżu 1 garść rodzynek 1 marchew natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki (np. kostkę) Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kminek, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy. Następnie dodajemy jabłko oraz pokrojony na mniejsze kawałki, seler naciowy

R'n'G Kitchen
Rogaliki francuskie z jabłkiem i dżemem z czarnego bzu 176

croissanty śmiało możemy przygotować dzieciom, bo choć ciasto francuskie należy do dość tłustych, to nie jest słodzone. Jedyny cukier, jakie tu znajdziemy pochodzi z owoców - w środku mamy kawałek jabłka i dżem 100% z owoców, w pełni naturalny, nie dosładzany w procesie przygotowania. Czarny bez wspomaga procesy obronne organizmu (kto z nas nie zna dobroczynnych właściwości soku z czarnego(...)ciasta francuskiego 1 jabłko 8 łyżek dżemu z czarnego bzu Łowicz 2 łyżki mleka* Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy w 8 części - wyjdą nam mniej więcej kwadraty (choć to zależy od wielkości ciasta). Każdą część smarujemy łyżką dżemu z czarnego bzu zostawiając suche brzegi. W jeden róg każdego kwadratu kładziemy kawałek obranego ze skórki jabłka i zawijamy

Kolorowy Przepisownik
Jabłecznik z budyniem. 180

jabłecznik piekę najczęściej jesienią, wtedy jabłka są dojrzałe i przepięknie pachną. Najsmaczniejsze są ciasta z Antonówką, ale inne stare odmiany też dobrze smakują, najgorzej wychodzą ciasta z woskowanymi jabłkami z Nowej Zelandii lub Południowej Afryki. Podobno jabłko do ciasta powinno byc twarde i kwaskowe. I takie sa moje jabłuszka

dolcevitainmykitchen
Smoothie pomarańczowe z jabłkiem i szpinakiem 186

smoothie idealnie będzie smakować, gdy najdzie Was ochotę na coś słodkiego.  Składniki na 2 porcje: 1 czubata szklanka świeżego szpinaku (40 g) 4 soczyste pomarańcze  1 duże jabłko 1/3 cytryny Pomarańcze przeciąć na pół i wycisnąć z nich sok. Szpinak umyć i osuszyć. Jabłko obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze części. Do kielicha blendera przełożyć szpinak(...)pokrojone jabłko, a na sam koniec wlać sok z pomarańczy oraz wyciśnięty sok z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksować, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.  Smoothie przed i po zmiksowaniu

Ugotować
Rustykalna tarta z jabłkami, berberysem, migdałami i cynamonem. Trendy w smakach Kamis w 2017 roku. 225

kulkę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw na około godzinę do lodówki. Nadzienie: W misce wymieszaj cukier puder, mąkę, cynamon i sól morską. Dodaj jabłko, berberys i ekstrakt waniliowy, całość dokładnie wymieszaj. Wyjmij jabłka oraz część jagód berberysu i odstaw. Ciasto: Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt krążka, następnie przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej

Moja pasja smaku
KARKÓWKA W PIWIE Z PIECZONYMI JABŁKAMI I CEBULĄ 237

Soczysta karkóweczka, którą nie pogardzi żaden jej wielbiciel. Upieczona w towarzystwie pysznej cebuli i jabłek. Aromatyczna, pełna ziół. Musicie taką przygotować. Składniki: 1 kg karkówki  1 duże jabłko 3 cebule sól, zioła prowansalskie świeży rozmaryn pieprz kolorowy ziarnisty 2 szklanki piwa Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry, oprószamy solą i ziołami prowansalskimi . obsmażamy na rozgrzanym oleju. Obsmażone karkówki układamy(...)naczyniu żaroodpornym obkładamy ósemkami jabłek i ćwiartkami cebuli, posypujemy obficie ziołami prowansalskimi, polewamy piwem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 45 minut

Z Majeczką w kuchni
Surówka z kiszonych buraków 191

kilogram buraków;) W tym roku wymyśliłam pyszną surówkę z burakiem i jabłkiem. Jest genialna w swej prostocie, jako dodatek do obiadu lub na kolację świetnie się sprawdzi.  A Wy co robicie z kiszonych buraków? Składniki: 0,5 kg kiszonych buraków w plastrach (z zakwasu na barszcz) 2 jabłka 4 łyżki oleju lnianego szczypta soli ząbek czosnku 3 łyżki(...)prażonych ziaren (słonecznik, dynia, sezam) natka pietruszki do dekoracji Buraki pokroić w słomkę. Jabłka obrać, pokroić w słomkę, połączyć z burakami. Czosnek drobno posiekać, wymieszać z solą i olejem, polać sałatkę. Posypać prażonymi pestkami. Przed podaniem udekorować natką pietruszki. Smacznego

Obiad gotowy