Połączyłem śledzia z jabłkiem , żurawiną. i innymi jeszcze składnikami. Warto wypróbować. Składniki: 4 szt. solonych śledzi 2 jabłka jeden ogórek konserwowy 2 łyżki cebulki perłowej 1 łyżka żurawiny 1 łyżka musztardy sarepskiej sok z jednej cytryny szczypta cukru szczypta czarnego pieprzu(...)Przygotowanie: Opłukałem śledzie, osuszyłem je do sucha, pokroiłem na kawałki. Żurawinę musztardę, sok z cytryny, przyprawy, olej oraz cukier wymieszałem. Ogórka konserwowego pokroiłem w kostkę. Jabłka obrałem ( ekologiczne ), usunąłem gniazda nasienne i pokroiłem w słupki. Przygotowane składniki przełożyłem razem z kawałkami ryby do miski i dobrze wymieszałem. Doprawiłem pieprzem i odrobiną soli do smaku. Wstawiłem do lodówki
R'n'G KitchenTradycyjny przepis na ulubione przez moją mamę, śledzie w śmietanie z jabłkiem. Śledzie są gotowe na kolejny dzień po przygotowaniu. W lodówce można trzymać je do 5 dni po przygotowaniu. Składniki: 6 filetów śledzi matias (wymoczonych) 1 cebula biała 2 jabłka twarde i soczyste 1 ząbek czosnku pęczek koperku 200g śmietany 18% pieprz wrzątek Cebulę obieramy i kroimy(...)drobną kostkę. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok 5 minut. Odcedzamy i studzimy. Wymoczone śledzie kroimy na kawałki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Koperek siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Do miski wkładamy pokrojone śledzie, odsączoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i śmietanę. Mieszamy, doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Smacznego
CookYourselfznajdą się jakieś dobre dusze, które wyzerują mi ten słoik. Znajdą się na bank. W ogóle ten sposób robienia smalcu podpatrzyłam u mojego taty, nie pamiętam tylko czy dodawał jabłko czy nie. Sprzedał mi kiedyś nawet patent na spowodowanie, żeby smalec wyszedł bardzo biały – dodaje się do niego mleka. Słyszeliście o tym? Ja tego nie robiłam, nie miałam potrzeby(...)Niby spoko, ale jak już mam wybierać, zdecydowanie wolę wersję z boczkiem, . Składniki: 500 g słoniny (ja użyłam wędzonej) 150 g wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jabłko 1 łyżka suszonego majeranku sól (opcjonalnie) pieprz (opcjonalnie) Ze słoniny i boczku wykrawamy skórę, następnie kroimy w bardzo małą kostkę (słoninę i boczek, nie skórę:)), wrzucamy na patelnię i smażymy
Kardamonovyzieleniny. Ważne jest, aby nie przesadzić tutaj z ilością szpinaku. Ma tylko podkreślać smak, a nie go dominować. Poweekendowe naładowanie organizmu witaminami. Bardzo polecam. Składniki: 2 dojrzałe gruszki 2 jabłka 2 garści świeżego szpinaku sok z połowy cytryny szklanka wody mineralnej niegazowanej 4 kostki lodu (przepis na 2 porcje) Gruszki i jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych(...)kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy około minuty. Gotowe. Artykuł Koktajl szpinak gruszka jabłko pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyjarzynowa nie smakowała mi tak jak ta, którą zajadałam się będąc dzieckiem. Kminiłam i kminiłam i nie umiałam nic wykminić. W pewnym momencie (nie wiedzieć czemu), dodałam do niej jabłko i okazało się, że tego mi właśnie w niej brakowało. Jeden, błahy składnik, zmienił jej smak diametralnie. Składniki: 4 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki 1 mały seler(...)średnie ziemniaki 3 ogórki kiszone 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 1 mały ząbek czosnku 1 puszka groszku konserwowego 2 jabłka mały kubek jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 2 liście laurowe sól pieprz Marchewki, pietruszki, seler i ziemniaki gotujemy prawie do miękkości, chodzi o to, żeby nie przegotować warzyw, nie chcemy przecież żeby z sałatki
Kardamonovywiększość lubi. Z dodatkami też można kombinować, będzie smaczna z gruszką, z porem, szalotka też ładnie zagra. Jest baaardzo zdrowa, więc róbcie na zdrowie. Składniki: 2 marchewki 2 jabłka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Marchewki i jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach, wrzucamy do miski(...)Dodajemy do nich resztę składników, dokładnie mieszamy. Artykuł Surówka z marchewką i jabłkiem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyjuż postanowione. Staramy się jednak dodawać także nasze polskie owoce. Tak powstał koktajl ze szpinakiem, bananem, gruszkami i kiwi. Od paru dni mam w domu także 12 kg jabłek, więc i one sukcesywnie będą lądowały w blenderze. W ogóle bardzo często koktajle robimy z resztek po Toli. Królewna ma czasami różne zachcianki, ale nie zawsze te zachcianki kończy. Zaczyna(...)banana, nie kończy, zaczyna mandarynkę, jabłko – nie kończy. Dziś np. zrobiliśmy koktajl z malin i jabłek, których nie skoczyła. Dodaliśmy do tego jeszcze parę innych składników i wyszło z tego naprawdę fajne smoothie (zupełnym przypadkiem). Aż byłam zaskoczona smakiem, nie planowałam tego nawet tutaj publikować. I żeby nie było, nie jestem za tym, aby w listopadzie kupować dziecku
Kardamonovytrochę tego. Całą serię zaczynam od klasyki, jaką są śledzie w śmietanie. I mimo, że jogurt naturalny darzę wielką sympatią, tutaj śmietana jest niezastąpiona. Próbowałam nawet swego czasu zastąpić jabłka gruszkami, ale to też nie było to. Dzisiejszy przepis jest klasyczny, prosty, kompletny. Nic więcej w nim bym nie zmieniała. Pominęłam także liście laurowe i ziele angielskie, które normalnie(...)przy okazji śledzi z harrisą, daktylami i migdałami lub morwą i orzechami . Może jednak wymyślę w najbliższym czasie coś równie oryginalnego. Składniki: 4 filety śledziowe a’la matjas 1 jabłko 1 cebula pół szklanki gęstej śmietany (ja użyłam 18%) 2 szklanki mleka pieprz Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy je do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 24 godziny
Kardamonovymarchewką i kminkiem. W sezonie letnim dodaje się też do niej świeże pomidory. Tradycją gospodyń z rejonu Dolina Strugu jest zapiekanie żeberek w kiszonej kapuście z dodatkiem marchewki i jabłka, dzięki czemu kapusta nabiera delikatniejszego, słodkawego smaku. Warto dodać, że kawałki mięsnych żeberek dusi się w kapuście razem z kośćmi, ponieważ są one źródłem smaku i wartościowych składników. Kiedy(...)Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka Składniki: 800 g żeberek, 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 2 marchewki 1 jabłko 4 łyżki smalcu sól, pieprz 3-4 szklanki rosołu Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Solimy je, dodajemy pieprz i obsmażamy na smalcu. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy
Trzeci talerzosób, które się spóźniły i zapomniały, bądź nie miały czasu, aby przygotować piernik staropolski na święta… 🙂 Piernik sam w sobie jest bardzo wilgotny ze względu na dodatek jabłek. Ekspresowy piernik z jabłkami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikosób, które się spóźniły i zapomniały, bądź nie miały czasu, aby przygotować piernik staropolski na święta… 🙂 Piernik sam w sobie jest bardzo wilgotny ze względu na dodatek jabłek. Ekspresowy piernik z jabłkami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikgrecku Karp w galarecie Śledzie w oleju z cebulką Śledzie po kaszubsku lub inny rodzaj śledzi Kompot z suszu (jeśli nie lubicie zastąpcie go pysznym kompotem z suszonych jabłek) Sałatka jarzynowa Piernik Kluski z makiem, kutia lub inne ciasto z makiem Poniżej znajdziecie linki do moich przepisów na poszczególne dania, wypróbowane od lat, przygotowane przez tysiące czytelników mojego bloga(...)Karp w galarecie 7. ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULKĄ Śledzie w oleju z cebulką 8. ŚLEDZIE PO KASZUBSKU LUB INNY RODZAJ ŚLEDZI Śledzie po kaszubsku Śledzie w śmietanie z jabłkiem Warstwowa sałatka śledziowa Śledź w czosnku i majeranku Moje ulubione! Śledź marynowany w occie śledź na konfiturze z cebuli 9. KOMPOT Z SUSZU kompot z suszu Kompot z suszonych jabłek
nietylkopasta.plkomentarzach, jak się udały wypieki. Pierniki i pierniczki: Piernik staropolski Kostka piernikowa Piernik z kremem czekoladowym Piernik piwosz Piernikowy smaczek Piernik pomarańczowy Pierniczki norymberskie Muffiny piernikowe z jabłkiem Muffiny z kremem piernikowym Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Makowce japońskie Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Kruche babeczki z makiem Makowe babeczki z kremem(...)Przekładańce: Pawi ogon Capuccino Chałwowo brzoskwiniowe Słodki puszek Kremówka Słonecznikowiec Sezamowiec Delicja Pani Walewska Orzechowa pokusa Orzechowy przekładaniec Smaczek Ciasto z kulkami i kremową pianka Kruche z kokosem i jabłkami Kubanka Łabędzi puch Pijana kukułka Kokosowy przekładaniec Lion Czekoladowy napoleon Kilimandżaro Prince polo Śmietanowiec z jabłkami Pijany adwokat Malinowa chmurka Kostka kajmakowo kokosowa Ciasto dobosza Łaciaty przekładaniec Monte
Cynamonowe szczęścieMoją ulubioną z dzieciństwa jest surówka z kapusty kiszonej z cebulą i cukrem , ale czasem robię też inne, na przykład pyszną surówkę z kapusty kiszonej z ogórkami kiszonymi i jabłkami. Ilości składników podaję w przybliżeniu, zawsze trzeba dobrać proporcje do własnego smaku i w zależności od smaku użytych produktów. 300 g kapusty kiszonej, 3 – 4 ogórki kiszone (około(...)duże jabłko (około 200 g), u mnie złota reneta, 1 nieduża cebula (najlepiej cukrowa), cukier, pieprz świeżo zmielony, olej, najlepiej tłoczony na zimno, Kapustę kiszoną odcisnąć, pokroić w mniejsze kawałki. Ogórki i obrane jabłka (jeżeli mają ładną skórkę to nie trzeba obierać) zetrzeć na tarce o grubych otworach. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać cukier do smaku, przeciętnie
królestwo garów