wątróbkę i połówkę śliwki. Całość zawijam tworząc roladkę spiętą wykałaczką. Grilluję na wysokiej temperaturze unikając jakichkolwiek płomieni. Z drugiego boku na grillu (w spokojniejszej temperaturze) grilluję 1 cm plastry jabłka natarte sokiem z cytryny. W między czasie otwieram owoc granatu wydobywając pestki które podsmażam w rondlu z miodem. Kiedy pestki nieco zmiękną dodaję ocet balsamiczny, i przecier z chilli(...)chwilę jeszcze gotuję. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzam w połowie szklanki wody i wlewam do rondla mieszając. Sos redukuję do momentu jego półpłynnej konsystencji. Grillowaną wątróbkę indyczą podałem na grillowanym jabłku polanym słodko pikantnym sosem z granata
Mechanik w kuchniudało mi się przygotować! Zawsze wszystkie wychodzą bardzo smaczne, ale te to już w ogóle 😂 Gotowe już placki nie potrzebują żadnych dodatków, gdyż same w sobie są idealne. Dzięki jabłku nie są suche, a wręcz przeciwnie. Miękkie, pulchniutkie, słodziutkie. Jabłko, czekolada i cynamon to kolejny świetny miks, który będę pewnie wykorzystywać w przyszłych słodkich przepisach. Składniki (1 porcja(...)placuszków): 60 g płatków owsianych bezglutenowych z jabłkiem i cynamonem (Amisa - Eko Hurtownia) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 60 ml napoju kokosowego chai (Rebel Kitchen - Eko Hurtownia) 1 płaska łyżka cukru kokosowego 3 kostki surowej czekolady cynamonowej (Pana Chocolate - Eko Hurtownia) 1 jajko 1 małe jabłko (70 g) 1 łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: Płatki zmiel na drobną mączkę
Zdrowie na języku :Podpowiedniej zakładce (klik! ). Niżej podaję kolejną bezglutenową propozycję, którą można zapakować do lunch boxu i zabrać do pracy. Składniki : 150 ml ryżu 4 płaty śledziowe pół czerwonej papryki jabłko 2- łodygi selera naciowego 3-4 łyżki majonezu natka pietruszki sól pieprz Ryż wypłukać w kilku wodach (aż woda będzie przezroczysta). Zalać ryż 300 ml wody, zagotować, a potem(...)palniku o mniejszej mocy do całkowitego wchłonięcia płynu przez ziarna. Przykryć i odstawić do ostudzenia. Płaty śledziowe przeciąć wzdłuż na 3 części, a potem pokroić w kostkę. Z jabłka usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Seler naciowy obrać z włókien i pokroić na kawałki wielkości kostek śledzia. Paprykę pokroić na kawałki podobne do kostki jabłka. Całość wymieszać
Weekendy w domu i ogrodziekeksówkę): szklanka białej fasoli, namoczonej przez noc w zimnej wodzie szklanka ciecierzycy namoczonej przez noc w zimnej wodzie 2 duże cebule pokrojone w pióra 1 duże jabłko obrane i pokrojone w kostkę 2 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku spora szczypta startej gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 1 łyżeczka musztardy 100 ml oleju + sporo(...)zalać wrzątkiem i gotować do miękkości. Odlać wodę i przykryć fasolę pokrywką. Na palniku o małej mocy rozgrzać olej (ok. 1/4 szklanki) na patelni i poddusić cebulę oraz jabłka. Powinny lekko się rozpadać. Pod koniec dodać majeranek i tymianek, wymieszać. Ugotowaną fasolę przestudzić i połączyć z podduszonymi cebulami, jabłkami oraz resztą składników. Przepuścić przez
Weekendy w domu i ogrodziektórym nasturcja jest królową, jednak również obdarza swych poddanych cząstką siebie, jej stanowczość idealnie pasuje do łagodności pozostałych składników. Naprawdę polecam ten przepis! Składniki (na jedną osobę): 1/2 jabłka 3,4 łodygi selera naciowego bliżej środka plus listki majonez sól, pieprz(...)smaku (oczywiście z młynka) sałata lodowa endywia kilka listków i kwiat nasturcji pieczywo pszenne (można je zastąpić dowolnym) Wykonanie: Łodygi selera naciowego oraz jabłko pokrój w drobną kostkę. W sałatce powinna być równa ilość jabłka i selera. Posyp solą i pieprzem, dodaj majonez. Wstaw sałatkę do lodówki. Z 1 łodygi zetnij obieraczką do warzyw (wzdłuż) cienkie plastry selera, odłóż
Garniec Magaliektórym nasturcja jest królową, jednak również obdarza swych poddanych cząstką siebie, jej stanowczość idealnie pasuje do łagodności pozostałych składników. Naprawdę polecam ten przepis! Składniki (na jedną osobę): 1/2 jabłka 3,4 łodygi selera naciowego bliżej środka plus listki majonez sól, pieprz(...)smaku (oczywiście z młynka) sałata lodowa endywia kilka listków i kwiat nasturcji pieczywo pszenne (można je zastąpić dowolnym) Wykonanie: Łodygi selera naciowego oraz jabłko pokrój w drobną kostkę. W sałatce powinna być równa ilość jabłka i selera. Posyp solą i pieprzem, dodaj majonez. Wstaw sałatkę do lodówki. Z 1 łodygi zetnij obieraczką do warzyw (wzdłuż) cienkie plastry selera, odłóż
Garniec Magaliemnóstwo sezonowych warzyw. Jednym z nich jest kalarepka, której smak pamiętam z dzieciństwa. Wtedy jadłam ją surową, pokrojoną w plasterki przez babcię, lub po prostu przygryzałam ją jak jabłko. Dziś postanowiłam przygotować surówkę z kalarepki z marchewką . Surówka jest bardzo szybka i łatwa do przygotowania, a smakuje wybornie, jest lekka i orzeźwiająca, idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu(...)dań z grilla. Polecam! Składniki : 1 średnia kalarepka (~300g) 1 średnia marchewka 1 jabłko dymka (2-3 łodygi) sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie : Kalarepkę, marchewkę i jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Starte warzywa i jabłko przełożyć do dużej miski, dodać pokrojoną w cienkie plasterki dymkę
Codzienne Gotowaniesię w Lidlu kupić świeżą kurkumę, więc dodajemy oczywiście do koktajli i nie tylko. Dzisiejszy z truskawką, jabłkiem, marchewką i właśnie kurkumą. Wszystko przepuszczamy przez wyciskarkę do soków i gotowe :-). Truskawki dawałam na oko. Miłego dnia :-) Składniki na 3 porcje: truskawki 3 jabłka 3 marchewki 1 kłącze kurkumy Wszystkie składniki myjemy, jabłka kroimy na ćwiartki i usuwamy
kruche babeczkimarchewki 1 duże jabłko 2 łodygi selera naciowego 1 pomarańcza ok. 2 cm korzenia imbiru 1 łyżka oleju lnianego (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Wszystkie składniki kroję na mniejsze kawałki i wyciskam w wyciskarce do soków. 2 Dodaję olej lniany i dokładnie mieszam. 3 Smacznego! Wskazówki Marchewki nie obieram, szoruję ją szczotką pod ciepłą wodą. Tak samo jabłka, porządnie umyte, wyciskam
Book of spellsMarchew i jabłko ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę (lub szalotki) pokroić w drobną kostkę. Warzywa oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Całość wymieszać. Podawać po ok. kwadransie od przygotowania - wtedy marchew nasiąknie oliwą i przyswoimy więcej witaminy A. W moim rodzinnym domu w dzieciństwie tę surówkę się słodziło cukrem. Polecam zamienić cukier na większą ilość jabłka. Wyjdzie
Weekendy w domu i ogrodzieprzy takiej deszczowej pogodzie jak dzisiaj, pasowały idealnie Można użyć świeżej lub mrożonej dyni. Z przepisu wychodzi 12 średniej wielkości placków. Składniki: 450 g miąższu z dyni 1 jabłko 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła 1/2 szklanki wody olej do smażenia Dynię pokroić w średniej wielkości(...)czasie dodać wodę. Dynię dusić na małym ogniu, do momentu, aż zmięknie. Pod koniec duszenia dodać cynamon. Dynię zdjąć z patelni i ugnieść przy pomocy ugniatarki do ziemniaków. Obrane jabłko utrzeć na tarce o małych oczkach. Dynię połączyć łyżką z jabłkiem. Dodać mąkę, jajko i jogurt. Dokładnie zmiksować. Masa powinna być gęsta. Na patelni rozgrzać olej. Placki smażyć na dość
Bulliopłaskich łyżek mąki owsianej 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy (można dodać więcej) Garść orzechów włoskich 1/2 jabłka Przygotowanie: Jabłka kroimy w kosteczkę. Orzechy rozgniatamy w dłoniach. Olej łączymy z jogurtem. Mieszamy z mąką owsianą, orzechami, pokrojonym jabłkiem oraz cynamonem. Przekładamy do formy na muffinki. Ozdabiamy całymi orzechami włoskimi
Czarnawisienkarównież tak po prostu podjadać z miski. Idealnie pasuje do różnego rodzaju mięs. Składniki: 2 średnie marchewki 3 średnie jabłka 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Marchewki i jabłka umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce - marchewkę na małych oczkach, jabłko na dużych oczkach, dodać jogurt i wymieszać do połączenia
Motylkowa Kuchniamnie ochota dziś naleciała, że koniecznie musiałam zrobić 😄 Składniki: 2 szklanki mąki 500 ml kefiru 3 jajka 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania cynamon do posypania Wykonanie: Do miski wbijamy jajka(...)roztrzepujemy je. Następnie dodajemy kefir, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz mąkę i ubijamy trzepaczką, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Odstawiamy na 20-30 min. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do ciasta i mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Racuchy smażymy z obu stron na złocisty kolor. Wykładamy na talerz
Kuchnia MagdaLenysamą. Spróbujcie, polecam. Składniki: 5 łyżek płatków owsianych górskich 1 łyżka oleju kokosowego (u mnie Woj-len) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki suszonych jabłek w kostce 1 łyżka suszonego berberysu* 1 łyżka miodu *można zastąpić np. posiekaną żurawiną, ale granola będzie wówczas słodsza Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy płatki owsiane górskie, dodajemy płatki migdałowe oraz łyżeczkę(...)lekko się zarumienią i zaczną ładnie pachnieć (mały ogień). Następnie dodajemy łyżkę miodu, mieszamy całość drewnianą łyżką, tak aby miód połączył się z resztą składników. Na koniec dodajemy suszone jabłka z berberysem, szybko mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia. Gotową granolę przekładamy do słoiczka. Podajemy np. z jogurtem. Smacznego
Słodkie okruszki