mnóstwo sezonowych warzyw. Jednym z nich jest kalarepka, której smak pamiętam z dzieciństwa. Wtedy jadłam ją surową, pokrojoną w plasterki przez babcię, lub po prostu przygryzałam ją jak jabłko. Dziś postanowiłam przygotować surówkę z kalarepki z marchewką . Surówka jest bardzo szybka i łatwa do przygotowania, a smakuje wybornie, jest lekka i orzeźwiająca, idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu(...)dań z grilla. Polecam! Składniki : 1 średnia kalarepka (~300g) 1 średnia marchewka 1 jabłko dymka (2-3 łodygi) sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie : Kalarepkę, marchewkę i jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Starte warzywa i jabłko przełożyć do dużej miski, dodać pokrojoną w cienkie plasterki dymkę
Codzienne Gotowaniesię w Lidlu kupić świeżą kurkumę, więc dodajemy oczywiście do koktajli i nie tylko. Dzisiejszy z truskawką, jabłkiem, marchewką i właśnie kurkumą. Wszystko przepuszczamy przez wyciskarkę do soków i gotowe :-). Truskawki dawałam na oko. Miłego dnia :-) Składniki na 3 porcje: truskawki 3 jabłka 3 marchewki 1 kłącze kurkumy Wszystkie składniki myjemy, jabłka kroimy na ćwiartki i usuwamy
kruche babeczkimarchewki 1 duże jabłko 2 łodygi selera naciowego 1 pomarańcza ok. 2 cm korzenia imbiru 1 łyżka oleju lnianego (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Wszystkie składniki kroję na mniejsze kawałki i wyciskam w wyciskarce do soków. 2 Dodaję olej lniany i dokładnie mieszam. 3 Smacznego! Wskazówki Marchewki nie obieram, szoruję ją szczotką pod ciepłą wodą. Tak samo jabłka, porządnie umyte, wyciskam
Book of spellsMarchew i jabłko ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę (lub szalotki) pokroić w drobną kostkę. Warzywa oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Całość wymieszać. Podawać po ok. kwadransie od przygotowania - wtedy marchew nasiąknie oliwą i przyswoimy więcej witaminy A. W moim rodzinnym domu w dzieciństwie tę surówkę się słodziło cukrem. Polecam zamienić cukier na większą ilość jabłka. Wyjdzie
Weekendy w domu i ogrodzieprzy takiej deszczowej pogodzie jak dzisiaj, pasowały idealnie Można użyć świeżej lub mrożonej dyni. Z przepisu wychodzi 12 średniej wielkości placków. Składniki: 450 g miąższu z dyni 1 jabłko 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła 1/2 szklanki wody olej do smażenia Dynię pokroić w średniej wielkości(...)czasie dodać wodę. Dynię dusić na małym ogniu, do momentu, aż zmięknie. Pod koniec duszenia dodać cynamon. Dynię zdjąć z patelni i ugnieść przy pomocy ugniatarki do ziemniaków. Obrane jabłko utrzeć na tarce o małych oczkach. Dynię połączyć łyżką z jabłkiem. Dodać mąkę, jajko i jogurt. Dokładnie zmiksować. Masa powinna być gęsta. Na patelni rozgrzać olej. Placki smażyć na dość
Bulliopłaskich łyżek mąki owsianej 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy (można dodać więcej) Garść orzechów włoskich 1/2 jabłka Przygotowanie: Jabłka kroimy w kosteczkę. Orzechy rozgniatamy w dłoniach. Olej łączymy z jogurtem. Mieszamy z mąką owsianą, orzechami, pokrojonym jabłkiem oraz cynamonem. Przekładamy do formy na muffinki. Ozdabiamy całymi orzechami włoskimi
Czarnawisienkarównież tak po prostu podjadać z miski. Idealnie pasuje do różnego rodzaju mięs. Składniki: 2 średnie marchewki 3 średnie jabłka 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Marchewki i jabłka umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce - marchewkę na małych oczkach, jabłko na dużych oczkach, dodać jogurt i wymieszać do połączenia
Motylkowa Kuchniamnie ochota dziś naleciała, że koniecznie musiałam zrobić 😄 Składniki: 2 szklanki mąki 500 ml kefiru 3 jajka 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania cynamon do posypania Wykonanie: Do miski wbijamy jajka(...)roztrzepujemy je. Następnie dodajemy kefir, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz mąkę i ubijamy trzepaczką, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Odstawiamy na 20-30 min. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do ciasta i mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Racuchy smażymy z obu stron na złocisty kolor. Wykładamy na talerz
Kuchnia MagdaLenysamą. Spróbujcie, polecam. Składniki: 5 łyżek płatków owsianych górskich 1 łyżka oleju kokosowego (u mnie Woj-len) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki suszonych jabłek w kostce 1 łyżka suszonego berberysu* 1 łyżka miodu *można zastąpić np. posiekaną żurawiną, ale granola będzie wówczas słodsza Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy płatki owsiane górskie, dodajemy płatki migdałowe oraz łyżeczkę(...)lekko się zarumienią i zaczną ładnie pachnieć (mały ogień). Następnie dodajemy łyżkę miodu, mieszamy całość drewnianą łyżką, tak aby miód połączył się z resztą składników. Na koniec dodajemy suszone jabłka z berberysem, szybko mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia. Gotową granolę przekładamy do słoiczka. Podajemy np. z jogurtem. Smacznego
Słodkie okruszkimąki 4 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli roztrzepane jajko łyżka śmietany 12% łyżka soku z pomarańczy 2 łyżki puree z dyni ok. 150 g zagęszczonego słodzonego mleczka 2 jabłka (antonówka albo szara reneta) garść żurawiny (użyłam mrożonej) Masło z mlekiem rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą ( mleko nie powinno być gorące). Mąkę mieszamy(...)wymiarach około 40 x 30 cm. Rozsmarowujemy na nim pure z dynii, polewamy mleczkiem i rozkładamy pokrojone w kosteczkę jabłko, a następnie posypujemy żurawiną—>KLIK. Ciasto zwijamy jak roladę i […] Artykuł Brioszki z dynią, jabłkami i żurawiną pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogblogu. Pachnący cynamonem i jabłkiem, jak najlepsza szarlotka. Trudno uwierzyć, że tak szybko mija pierwszy weekend września. Przepis: /własny, jedna porcja/ suche: 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru wanilinowego szczypta gałki muszkatołowej 1/3-1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu mokre: jajko 50 g jogurtu naturalnego 60 g jabłka ze skórką pokrojonego w kosteczkę (waga(...)wykrojeniu gniazd nasiennych) Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Suche składniki wymieszać w jednej miseczce, mokre w drugiej. Mokre dodać do suchych, wymieszać, dodać pokrojone jabłko i ponownie wymieszać. Foremkę (ja użyłam niskiego słoika z szerokim wieczkiem, nada się też kokilka czy inne małe naczynie) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w piekarniku przez 40 minut, odstawić do ostudzenia. smacznego
tost z dżememChrupiąca i zdrowa SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO I JABŁKA to... Artykuł Sałatka z kopru włoskiego i jabłka pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpolskich. Jeśli lubicie ziemniaki i jesteście kiełbasożercami to danie mogę Wam polecić z czystym sumieniem. Pachnie nieziemsko i jakże bogaty ma smak! Przepis pochodzi z książki Liski "O jabłkach". Pyszny garnek czyli młode ziemniaki, kiełbaski, jabłka i piwo 500 g młodych ziemniaków po jednej czerwonej i białek cebuli 2 jabłka 200 g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w talarki(...)piwa pszenicznego 1 łyżeczka wędzonej papryki sól, pieprz oliwa natka pietruszki Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Na blachę wykładamy jabłka pokrojone w kostkę (ze skórką), ćwiartki ziemniaków również ze skórką, pokrojoną w piórka cebulę. Warzywa skrapiamy oliwą i pieczemy ok 15 minut. Kiecy warzywa się pieką podsmażymy na rumiano kiełbasę. Do garnka z kiełbasą dorzucamy upieczone ziemniaki i wlewamy piwo
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo dawno nie robiłam omletów. Wiąże się to z upodobaniami moich bliskich czyli krótko mówiąc nie lubią ich. Zajrzałam wczoraj do książki "O jabłkach" w poszukiwaniu inspiracji i co się okazało? Już na pierwszych stronach niejaki omlet łypał do mnie ze zdjęcia. Uległam mu skuszona jabłkami i karmelem... Mimo bąbla, powstałego przy okazji obracania omletu(...)było! Takie omlety lubię i ja, i moje dzieci. Dzięki Lisko! Omlet jak tarta tatin omlet: 3 duże jajka 2 łyżki maki pszennej szczypta soli tłuszcz do smażenia jabłka: 3 szare renety, obrane i pokrojone w ósemki 50 g masła 100 g cukru szczypta cynamonu Na średniej wielkości patelni rozpuszczamy masło z cukrem i cynamonem. gotujemy co jakiś czas
Dzieje kuchennej Wiewióryodprężająco, a tego w ostatnim czasie było mi trzeba ;) Odpręża mnie także pieczenie, uwielbiam to ;) W ramach ostatniego, kuchennego relaksu zrobiłam szarlotkę... Jedna z lepszych szarlotek, jakie jadłam :) Dużo jabłek, mało ciasta - oto przepis na idealny jabłecznik ;) Kruche, rozpływające się w ustach ciasto z pokrojonymi i lekko oprószonymi cynamonem, plasterkami jabłek, smakuje wybornie! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie(...)spód, wyłożyć nim spód formy o wymiarach 25 x 40 cm, nakłuć i schłodzić w lodówce przez około 35 minut. Pozostałe ciasto także schłodzić. Masa jabłkowa: 2,5 kg jabłek 2,5 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru bułka tarta Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cieniutkie plasterki. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Schłodzone ciasto podpiec przez około
Domowa cukiernia Ewy