Naleśniki uwielbiam w zasadzie w każdej postaci. Na słodko i na wytrwanie. Klasyczne owsiane, z semoliny czy mąki pszennej pełnoziarnistej. Ale też lubię kombinować z dodatkami do ciasta - np. kakao ( naleśniki czekoladowe bez glutenu ) czy sok z buraka ( buraczane naleśniki ). Tym razem padło na ketchup! Naleśniki pomidorowe ze szpinakiem i gorgonzolą - przepis Do przygotowania naleśników będą Ci potrzebne: 200ml mleka(...)szpinaku, 100g wędliny. 1. Do miski wlej mleko, wodę i olej, dodaj ketchup, wbij jajka i wymieszaj, dopraw solą, a następnie stopniowo dodawaj mąkę i zmiksuj, aż powstanie jednolite ciasto. 2. Patelnię posmaruj olejem i usmaż naleśniki. 3. Na każdy naleśnik pokrusz ser, dodaj szpinak i wędlinę, zawiń w roladki i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez
Z notatnika dietetykaPuszyste gofry z owocami to przepis na pyszne i słodkie, weekendowe śniadanie. Przygotowanie gofrów jest bardzo szybkie, jedynie czego potrzebujemy to dobrej gofrownicy. Niestety bez tego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Świata 1 tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżki mascarpone Dodatkowo: ½ szklanki konfitury wiśniowej 8-10 pralinek rafaello Polewa czekoladowa: 10 dag masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao Kuchnie Świata 1 czubata łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło przełożyć do miseczki, lub kubeczka i rozpuścić do płynnej konsystencji. Wystudzić(...)umieścić pierwszy blat ciasta, nasączyć ponczem wisniowym, rozsmarować połowę frużeliny wiśniowej , nałożyć połowę kremu kokosowego, przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć, torcik przykryć trzecim blatem ,włożyć do lodówki. Przygotować polewę: Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia. Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę
Wanilia i Kardamongorzkiej czekolady Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło pokrojone na małe kawałki. Następnie wbij jajko oraz dodaj esencję waniliową. Zagniataj ciasto, gdy zacznie się kleić, dodaj kropelki czekoladowe lub posiekaną gorzką czekoladę. Kontynuuj zagniatanie, aż do połączenia się składników. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto owiń folią i wstaw do lodówki
365 dni dookoła kuchniobaw, że Wam nie wyrośnie - tak jak czasem bywa z klasycznymi biszkoptami. Uda się na pewno! Ps. Na końcu dodałam kila rad (*). (Tortownica o średnicy 22 cm) Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) 7-8 łyżek kaszy manny (płaskich) 100g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli(...)tarta do obsypania boków (może być mak) wiórki kokosowe i mak do posypania wierzchu (oba produkty do nabycia na stronie ale-raj.pl ) skórka i plasterki cytryny zielone wiórki czekoladowe liofilizowana żurawina Upiec ciasto. Żółtka z cukrem utrzeć do białości i następnie stopniowo (po kila łyżek) połączyć z masą makową. Kolejno wmieszać kaszę i proszek do pieczenia. Białka z solą ubić
Di gotujeNa początku należy połączyć zimne masło z mąką pszenną i cukrem pudrem, najlepiej sprawdzi się malakser lub blender, które w 15 sekund wymieszają wszystkie składniki. W
Kredowe Menukolorowe cukierki [ u mnie kolorowa posypka ] Składniki na polewę czekoladowa: 1 łyżeczka żelatyny 6 dag masła 4 łyżki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 30% Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy(...)kakao i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i rozpuścić na małym ogniu (ważne jest, aby tych składników nie zagotować). Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać rozłożone herbatniki. Wierzch ciasta udekorować kolorowymi cukierkami
Moje domowe kucharzenieDzisiaj są imieniny taty i tak się zastanawiałam co upiec, przeglądałam internet, zeszyty z przepisami, które mam i zdecydowałam się upiec Brzdąca. Tata bardzo lubi ciasta z masami kakaowymi, czekoladowymi. Masa w tym przepisie jest na bazie budyniu czekoladowego. Jest to zupełnie inny przepis niż widziałam w internecie i postanowiłam wypróbować go. Składniki: 5 jaj 1 szkl cukru 1 szkl(...)miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Na koniec wlać olej i ocet. Blachę (u mnie tortownica)wysmarować masłem i wysypać bułką tartą i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. 2. Do 1 szklanki mleka dodać kakao, cukier, mąkę
Motylkowa KuchniaLubimy takie ciasta, oj bardzo ;) Kawowy biszkopt, przełożony masą budyniową z kawą i odrobiną alkoholu, z dodatkiem popularnych pierniczków Katarzynek, udekorowany polewą czekoladową i czekoladowymi kamyczkami. Niebo w buzi :) W cieście przeważają mocne smaki kawy, czekolady i słodkich pierniczków. Doskonały pomysł na pyszne i niecodzienne ciasto :) Polecam! Składniki na biszkopt: 6 jajkek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej(...)kamyczki czekoladowe Delecta Decorada Białka oddzielić od żółtek i zmiksować na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo dodawać cukier i miksować kolejne kilka minut. Dodawać po kolei żółtka, cały czas miksując. Do masy jajecznej stopniowo dodawać suche składniki, delikatnie, ale dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Formę o wymiarach 22 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec
Domowa cukiernia Ewyłyżeczka soli 1 duże jajko + 1 małe (lub samo żółtko z dużego jajka) 70 g masła Nadzienie czekoladowe: 100 g gorzkiej czekolady 60 g masła 20 ml mleka 3,2% 60 g cukru Dodatkowo: 1 jajko mak mąka ziemniaczana WYKONANIE Ciasto drożdżowe: Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Do małej miseczki wlać 100 ml mleka, dodać pokruszone drożdże i wymieszać(...)jajka, sól, cukier, mleko w proszku, masło i zaczyn. Wszystkie składniki wymieszać łyżką, po czym zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (w miarę możliwości nie dosypywać więcej mąki). Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić ciasto na godzinę do pierwszego wyrastania. Nadzienie czekoladowe: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło i cukier, po czym podgrzewać do momentu, aż masło się rozpuści. Następnie dodać
Passions hobbies lifeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mazurek to polskie tradycyjne ciasto, które piecze się w okresie wielkanocnym. Tradycyjne mazurki powinny być niewysokie do około 4 cm. Zazwyczaj są prostokątne, ale zdarzają się także okrągłe. W dzisiejszym wpisie zebraliśmy dla Was 15 pysznych przepisów na mazurek wielkanocny, który powinien znaleźć się na świątecznym stole u każdego z nas. Przepisy są bardzo urozmaicone, więc(...)window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Mazurek kajmakowy z bezami Przepis na: ciasta.net 3. Mazurek z powidłami śliwkowymi Przepis na: ciasta.net 4. Mazurek czterowarstwowy Przepis na: babeczka.zuzka.pl 5. Łatwy mazurek czekoladowy na kruchym majonezowym cieście Przepis na: przepisyjoli.com (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Mazurek Wielkanocny – TOP 15 Najlepszych Przepisów na Pysznego Mazurka na Wielkanoc pochodzi z serwisu Damusia.pl
Damusia.plOstatnio miałam mniej czasu,ale obiecuję,że się poprawię.Witam Was pysznym ciastem...biszkopt z kropelkami czekoladowymi,delikatna masa czekoladowa i gruszki w niej zatopione... Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl maki 1 łyżeczka pr do pieczenia kropelki czekoladowe(200-250gr) do zapiekania lub cała czekolada Ubić białka ze szczyptą soli,dodać żółtka,na końcu(...)wmieszać przesianą mąkę z pr do pieczenia oraz kropelki do zapiekania.Piec ok 25-30 min w 180st C. Masa czekoladowa: 3 tabliczki mlecznej czekolady 750 ml śmietany 30% lub 36% Dodatkowo: gruszki w syropie lub 5 gruszek 1/2 szklanki cukru sok z 1 cytryny czekolada gorzka starta na wierzch Gruszki umyć,obrać,wydrążyć gniazda nasienne
Niespełnione zdolności kulinarnezmiksowanego ciasta dodać opłukane i osączone żurawiny,wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Piec w 190 stop,przez ok.25 minut. Na ostudzonym cieście,zrobić pajęczynkę z polewy czekoladowej,udekorować żurawiną
Kuchnia DanusiCiasto biszkoptowe x 2 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem, potem dodajemy żółtka, do masy jajecznej przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy .Gładką masę przelewany do formy, pieczemy ok 35 min w 190 stopniach.Temperatura jest dość wysoka więc trzeba zaglądać czy wierzch nie trzeba nakryć folia(...)gotujemy przez minutkę. Masło ucieramy na puch i porcjami dodajemy wystudzoną masę budyniową. Można dodać kieliszek rumu do masy. Przekrojone cisto przekładamy masą czekoladową i bardzo cienką warstwą dżemu lub konfitur (dżem dajemy aby zwilżyć ciasto ). Zdobimy według uznania i upodobań i można wbijać świeczki i śpiewać
Apetyczna babeczka