mąki orkiszowej 630 2 jajka 1 szklanka mleka 1 niecała szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła lub oleju 1/3 łyżeczka soli Składniki na mus jabłkowy: 3 jabłka 100 ml soku jabłkowego Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka rumu 50 g czekolady listki mięty do przybrania Wykonanie: przesiać mąkę do miski,wbić jajka i cały czas(...)smażeniem patelnię silnie rozgrzać,przetrzeć skórką słoniny lub pędzelkiem zanurzonym w płynnym maśle.Wylać porcję ciasta,rozprowadzić kolistym ruchem po całej patelni i smażyć do zrumienienia z obydwu stron jabłka obrać,wykroić gniazda nasienne,dowolnie rozdrobnić.W rodelku jabłka zalać sokiem jabłkowym i dusić do miękkości około 15 minut.Zblendowac na gładkie puree kilka kostek czekolady umieścić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jabłka 2 ząbki czosnku sól, pieprz majeranek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę płuczemy, odciskamy i drobno siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, Dodajemy kapustę, jabłka i suszone śliwki do boczku. Mieszamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki na ciasto: 1 kg jabłek 180 g cukru 7 łyżek cukru do piany z białek 1 kostka margaryny 220 g mąki 100 g wiórków kokosowych 8 jajek 1 małe opak. cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki kakao Składniki na polewę chałwową: 200g chałwy kakaowo-waniliowej 2 łyżki cukru 10 g margaryny 4 łyżki mleka(...)fot.1) . Pozostałe 4 białka ubić na sztywną pianę. Przed końcem ubijania dodać 7 łyżek cukru i wiórki kokosowe. Kokosową pianę wyłożyć na ciasto kakaowe (fot.2) . Następnie delikatnie ułożyć odciśnięte jabłka wymieszane z cukrem waniliowym (fot.3) . A na koniec całość przykryć ostatnią warstwą białego ciasta (fot.4) . Piec około 50 minut w temp. 180°C. Po wystygnięciu ciasto udekorować polewą chałwową
Świat CiastaSkładniki na ciasto: 300 g mąki 2 jajka 180 g masła 100 g cukru szczypta soli Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek np. reneta 2-3 łyżki cukru łyżeczka przyprawy do szarlotki Dodatkowo: 1 żółtko łyżka mleka Szarlotka w kratkę, to bardzo prosty przepis na pyszne i delikatne w smaku ciasto z jabłkami. Mąkę na ciasto(...)mąki, razem z cukrem i szczyptą soli. Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto a następnie owinąć je folią i włożyć na minimum 30 minut do lodówki. W międzyczasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałki. Przełożyć do rondla z grubym dnem (fot.1) . Dodać cukier (wg uznania) i przyprawę do szarlotki a następnie całość udusić pod przykrywką
Świat Ciastapół i mamy już gotowe porcje do naszych ciastek. W przypadku użycia innego ciasta, wystarczy rozwinąć rulon i podzielić go na kwadraty o boku około 10-12 cm. Jabłka obrać, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski i posypać cukrem i cynamonem. Delikatnie przemieszać(...)kwadraty ciasto francuskie, rozłożyć na blacie. Na połowie każdego kwadratu wykonać poprzeczne nacięcia (fot.1) , zwracając uwagę, żeby nie naruszyć brzegów ciasta. Drugą połowę ponakłuwać widelcem i ponakładać na nią jabłka, odciśnięte z soku (fot.2) . Następnie nakryć je ponacinaną stroną ciasta i dokładnie posklejać brzegi. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka
Świat Ciastajajko – 3 szt - cukier – 1 szkl - olej – 125 ml - cukier waniliowy – 1 op - proszek do pieczenia – 3 łyżeczki - mąka – 2,5 szklanki - jabłka – ok. 1 kg - bułka tarta – do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA Cukier ubijamy z jajkami. Dodajemy maślankę i olej , mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy(...)mieszamy. Owoce myjemy , kroimy na kawałki. Ciasto wylewamy na blachę. Przez sitko posypujemy bułką tartą. Układamy jabłka. Pieczemy ok. 45 minut
Ostra na Słodkominut. Po 20 minutach pieczenia obracamy je , znów polewamy marynatą , tak by z dwóch stron mogły się równomiernie upiec. 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę przekrojonych na pół jabłek i posypujemy majerankiem. Podajemy gorące z pieczonymi ziemniaczkami! Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa! Przepis
Ostra na Słodkożartem! Dziś mam dla Was fantastyczny przepis na niesamowicie smaczną karkówkę ( karczek / schab karkowy ). Mięso jest niezwykle kruche i niesamowicie soczyste. Wprost rozpływa się w ustach! Aromatyczne przyprawy … jabłko i dodatek wina sprawiają , że nie tylko smakuje obłędnie , ale i tak samo pachnie! Obsmażany na smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem , który to sprawia , że wszystkie soki(...)obiad , ale i przyjęcie! Gorąco polecam! SKŁADNIKI : * karkówka wieprzowa – 600 g * bulion warzywny – 500 ml * białe półwytrawne wino – 150 ml * herbata ekspresowa – 3 szt * duże jabłko – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 5 ząbków * Smakowita pajda z cebulką i jabłkiem – 3 łyżki * Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 1 łyżka * śmietana
Ostra na SłodkoWypiek polecam, smakoszom jabłeczników :). Składniki: 3 szklanki mąki 3/4 kostki masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek cukier waniliowy odrobina soku z cytryny łyżeczka cynamonu 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 750 ml mleka Wykonanie: Z podanych składników zanieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie(...)Następnie jedną cześć wyjąć z lodówki i dokładnie wygnieść nim spód brytfanki, posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Nakłuć widelcem i podpiec ok.20 min w 200 stopniach. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić blenderem z końcówka do siekania. Do jabłek dodać odrobinę soku z cytryny, cukier waniliowy i troszkę cynamonu. Jabłka wymieszać i nałożyć na podpieczony spód. Budyń
Moje pyszne gotowanieMamy jabłka, więc pieczemy szarlotkę. Potrzebne nam będzie: -1,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko do ciasta oraz 4 białka na bezę -6 łyżek cukru -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -2 słoiki jabłek Z mąki, cukru pudru, margaryny, jednego jajka, proszku do pieczenia i aromatu zagniatamy kruche(...)stick" to ciasto wykładamy bezpośrednio na blaszkę bez smarowania jej. Podobnie z foremkami na babeczki.Blaszka 30 x 22 cm. Nie musimy podpiekać ciasta. Na surowe wykładamy jabłka i wyrównujemy warstwę. Blaszki wędrują do pieca z temperaturą 180 st. C z termoobiegiem na: -szarotka-30 minut -miniszarlotki-15 minut Gotowe ciasto przekładamy
Maminek kulinarnysernik ma kilka wersji. Można go zrobić z owocami lub bez owoców. Można wykorzystać owoce sezonowe lub owoce z puszki, np. brzoskwinie. My dodaliśmy jabłka i banany oraz dżemik z pigwy. Potrzebne produkty: na kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko -łyżeczka proszku do pieczenia -aromat(...)śmietankowy Wszystkie produkty łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Jeśli nie korzystamy z owoców z puszki a np. z surowych jabłek, to musimy je zagotować w syropie jak do babeczek z jabłkami. Masa twarogowa to: -1 kg twarogu chudego lub półtłustego -5 jajek -1 i 1/3 szklanki cukru -3 łyżki maki ziemniaczanej -10 dkg margaryny -aromat śmietankowy
Maminek kulinarnyrozmaryn w doniczce od cioci Celinki i świetnie rośnie w domu w towarzystwie kawy (bardzo dziękujemy). Przygotowujemy kurczaka do pieczenia. Do środka wkładamy 2 obrane, wydrążone jabłka i gałązki rozmarynu. Związujemy nóżki, układamy kuraka na ruszcie i stawiamy na blaszce. Pod kurczakiem układamy kilka nieobieranych ząbków czosnku. W czasie pieczenia jego aromat będzie przenikał do mięska(...)Teraz wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy termoobieg. Kurczaka odwracamy piersią do dołu, aby soczek spłynął do niej. To zajmuje ok. 10-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wyciągamy jabłka z rozmarynem i kurczak jest gotowy, pachnący i smaczny. Dodajemy chrzanik, ćwikłę i ...........mniam, mniam................. Smacznego
Maminek kulinarnyposypujemy przyprawą do kurczaka ( my używamy przyprawy "złocistej" ), skrapiamy olejem i odstawiamy na kilka godzin. Potrzebne też będą 2-3 twarde jabłka i kilka gałązek rozmarynu. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i dzielimy na kawałki. Przyprawione mięso układamy na blaszce i podlewamy olejem pozostałym z marynaty. Między części mięsa wkładamy jabłka, na wierzch
Maminek kulinarnypłynnego miodu -1 łyżka kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku do pieczenia -aromat rumowy Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki. Potrzebne nam będzie też ok. 10 jabłek z syropu ( szukaj na naszym blogu ). Składniki na ciasto orzechowe: -4 jajka -1/2 szklanki cukru -4 łyżki mąki -20 dkg orzechów włoskich -aromat rumowy Orzechy(...)soli. Dodajemy cukier i kilka kropli aromatu. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę. Miksujemy. Rozwałkowujemy ciasto. Rozwałkowane ciasto układamy na blaszce. Na nim układamy połówki jabłek. Do masy jajecznej dosypujemy orzechy i mieszamy łyżką. Wykładamy na jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarny