ciasto czekoladowe - 22798 przepisów (strona:498/1520)

Sernik Szachownica 101

Fantazyjny sernik z kakaowym ciastem. Raczej dość popularny. W sieci krąży sporo przepisów, w których łączy się masę serową z ciastem biszkoptowym. W bardzo starym przepisie, według którego piecze się ten sernik w mojej rodzinie, stosuje się ciasto ucierane. Ciasto kakaowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 125 g margaryny 2 jajka 1½ łyżeczki sody oczyszczonej(...)Blaszkę ponownie wyłożyć papierem. Ułożyć w równych odstępach połowę przygotowanych pasów ciasta kakaowego. Wolne miejsca wypełnić połową masy serowej. W taki sam sposób ułożyć na wierzchu drugą warstwę z pasów ciasta i sera, tak aby na przekroju powstała szachownica. Piec około 60 minut. Upieczone ciasto wystudzić, oblać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 60 g masła lub margaryny mlecznej 4 łyżki cukru

Praktyczna pl
3 najlepsze bezglutenowe desery – zdrowo to też znaczy smacznie! 193

mąki owsianej bezglutenowej Czekoladę i masło rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Jajka i ksylitol zmiksować do puszystości, dodać mąkę i stopniowo wlewać mieszankę czekoladową cały czas miksując. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wymiary 32 x 20 cm (nie większa, ale może być mniejsza). Piec w 175 stopniach, termoobieg 20-25 minut. Im krócej

Mój pomysł na
Ciasto SNICERS - wegańskie, bezglutenowe, bez pieczenia :) 246

orzechowej oraz całych orzeszków. Ciasto wyszło przepyszne, mocno orzechowe i nawet nie tak mocno słodkie, jako mogłoby się wydawać. Jest wegańskie, bez glutenu, bez cukru białego. Do przygotowania poniższego ciasta użyłam fantastycznych maseł orzechowych od marki Orzechownia  ( TUTAJ   profil na Facebooku). Na razie w ofercie występują dwie wersje tego masła - naturalna oraz słony karmel . I ten drugi wariant(...)możliwości najgładszą, bezgrudkową konsystencję. I wyłóż na spód.  Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin, aż masa jaglana stężeje i będzie możliwa do krojenia.  Ciasto przed podaniem polej kremem czekoladowym (wymieszaj masło orzechowe z kakao i wodą, dodawaj po trochę wody, aby konsystencja była możliwa do polewania wierzchu ciasta) i obsyp prażonymi orzeszkami ziemnymi

Zdrowie na języku :P
Czekoladowy sernik na herbatnikach. 165

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik. Wyjątkowo nie utarty na maśle, lecz ubijany ze śmietanką kremówką. Jest on bardzo delikatny w smaku i taki lekki, całości

Izabelawkuchni
ciasto czekoladowe z delicjami 342

masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×25 cm – miara dna, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony przekrawamy na dwa blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem. składniki na krem czekoladowy: 200 g czekolady (użyłam 100 g gorzkiej(...)mocnego naparu kawy wymieszanego z cukrem i alkoholem do smaku wykonanie ciasta: Pierwszy blat biszkopta nasączamy wykładamy 1/2 cz. kremu. Układamy delicje namaczane w nasączeniu. Na delicjach rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Układamy biszkopt, który również nasączamy. Wierzch smarujemy odłożonym kremem i polewamy polewą czekoladową. do polewy użyłam składników: 100 g czekolady i 50 g masła, które rozpuściłam i wymieszałam

Domowy Smak Jedzenia
Tarta marcepanowo-czekoladowa 37

koniec dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy ciasto do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na wielkość tortownicy, a reszty ciasta formuję boczki o wysokości około 2,5 cm. Ciasto na dnie tortownicy nakłuwam widelcem. Tortownicę wstawiam do zamrażarki i rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Ciasto wstawiam do rozgrzanego piekarnika i podpiekam(...)minut, aż nadzienie nabierze złotego koloru. Upieczone ciasto wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Wystygniętą tartę smaruję rozpuszczoną w śmietance czekoladą. Składniki: 50 g czekolady 50 ml śmietanki Przygotowanie: Śmietankę podgrzewam, wkruszam do niej czekoladę. Mieszam, aż czekolada się rozpuści. Czekoladę wykładam na ciasto i odstawiam do zastygnięcia. Następnie wykładam krem czekoladowy. Stężały krem czekoladowy ubijam na puszystą masę

Słodki sentyment
Piernik podwójnie przekładany 71

wody ) Masa z kaszy manny : 200 ml mleka 40 g kaszy manny 40 g cukru 80 g masła, w temperaturze pokojowej Polewa czekoladowa : 100 g czekolady deserowej 50 g masła Wykonanie : Ciasto piernikowe : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną  oraz sodę przesiać i wymieszać. W garnuszku umieścić masło, mleko, cukier, miód, kakao, przyprawę do piernika oraz(...)podczas wykładania na ciasto, moja była nawet lekko ciepła - jeśli jabłka są dość gęste, nic nie powinno wypłynąć kiedy położymy na nie kolejny blat piernika. Jabłka przykryć środkową częścią ciasta i wyłożyć krem z kaszy manny, wyrównać. Na masę położyć górny blat piernika i lekko docisnąć. Piernik wstawić do lodówki na około 2 godziny. Polewa czekoladowa : Czekoladę posiekać. Masło roztopić

Opowieści z piekarnika
Mazurek z czekoladowymi jajkami 173

nadchodzących świąt, którego nie może zabraknąć na naszym stole. No bo kto nie kocha robić mazurków. Szybkich, prostych, efektownych, kolorowych ciast? Moja propozycja na tegoroczny mazurek to ciasto, w którym zatopione zostały czekoladowe jajka-pisanki. Słodki dol, słodki kajmak, słodkie pisanki, gorzka czekolada... czyli rozpusta słodyczy... ale polecam, bo wygląda i smakuje bosko. Źródło tutaj. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciastka Oreo Historia i Pochodzenie 78

pojawiły się na rynku 6 marca 1912 roku. Zostały stworzone przez firmę Nabisco (National Biscuit Company) i szybko zyskały popularność dzięki swojemu unikalnemu połączeniu dwóch czekoladowych ciasteczek z kremowym nadzieniem. Pierwotnie sprzedawane były w puszkach w cenie 30 centów za funt. Oreo było odpowiedzią Nabisco na Hydrox, które było podobnym ciasteczkiem wprowadzonym(...)Cream: Lody z kawałkami ciastek Oreo. – Oreo Ice Cream Sandwiches: Lody waniliowe pomiędzy dwoma dużymi ciasteczkami Oreo. 2. Batony i ciasta Oreo: – Oreo Chocolate Candy Bar: Czekoladowe batoniki z nadzieniem i kawałkami ciastek Oreo. – Oreo Cake: Ciasta inspirowane smakiem Oreo. 3. Produkty sezonowe: – Halloween Oreo: Ciasteczka z pomarańczowym nadzieniem

RafalCook
Czekoladowa babka budyniowa 158

Czekoladowa babka budyniowa to super pomysł na Wielkanocną babkę. Jest niesamowicie wilgotna, delikatna i pyszna. Artykuł Czekoladowa babka budyniowa pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda .

Kulinarne Cuda
Marelnka 175

Takiej wersji miodownika, bo to ciasto o wdzięcznej nazwie Marlenka to nic innego jak właśnie miodownik jeszcze nie robiłam, ale po reakcji moich bliskich wiem, że będę go robić znacznie częściej. Na pewno zrobię go na Boże Narodzenie, bo tak sobie zażyczyli. Ciasto przygotowuje się nieco inaczej niż np na moją ulubioną stefankę, a placki są cieńsze i jest(...)cienko przełożone kremem, najlepiej smakują gdy postoją kilka dni i się przegryzą. Co tu dużo pisać cienkie miodowe placki, krem budyniowy z kajmakiem i obowiązkowo polewa czekoladowa czynią z tego ciasta fantastyczny deser, nie tylko na specjalne okazje.  Ciasto miodowe (na blaszkę 23x33 cm): 160 g masła lub margaryny 5 łyżek miodu 3/4 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki sody

Cynamonowe szczęście
Funfetti 346

bardzo charakterystyczny dla tego serialu. Szczególnie zapada w pamięć mina Taystee**, gdy z zamglonymi z pożądania oczami, zapatrzona w wielką blachę z ciastem wypowiada z namaszczeniem nazwę ciasta: "Funfetti z polewą czekoladową..." :) Dlatego i ja postanowiłam zrobić funfetti i być może udało mi się nim wkupić w czyjeś łaski! :) Przy okazji mam nadzieję wkupić się również w Wasze, przepisem

Kuchnia Prezydentowej
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 257

ciast, zastępując część mąki, v      zmielonymi orzechami dekoruje się boki tradycyjnych polskich tortów – najczęściej orzechowo-kawowych lub orzechowo-czekoladowych, v      połówki orzechów wykorzystywane są jako dekoracja wierzchu tortów i ciast, v      posiekane orzechy rozsypane na bezie stanowią ostatnią warstwę słynnego ciasta Pani Walewska (pychotka(...)miodowo-orzechowe Ciastka jeżyki Sałatka z buraczków, wędzonego łososia i sera gorgonzola Ciastka orzechowe z Kołaczyc Kruche babeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym Kruche babeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec na kruchym spodzie Mini tartaletki makowe Piernikowy murzynek z gruszkami Kruszonka lasowiacka Placek

Trzeci talerz
Rogaliki serowe z czekoladą 132

Rogaliki serowe z czekoladą Kruche, mięciutkie, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne rogaliki wykonane z ciasta na bazie twarogu z nadzieniem czekoladowym.     Składniki: 200g zmielonego twarogu 100g masła 1 jajko 60g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 300g mąki pszennej 10g proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: krem czekoladowy do nadziania rogalików cukier puder do posypania(...)ostudzone masło i łączymy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto *** *** Następnie ciasto dzielimy na 3 równe części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła *** *** Koło dzielimy na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę kremu czekoladowego *** *** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia *** *** Zwinięte

Blog z Apetytem
Kruche ciasteczka maślane z konfiturą 144

podsypywania 175 g masła (zimnego) 2 żółtka 75 g cukru pudru łyżka zimnej wody płaska łyżeczka cukru waniliowego szczypta kurkumy (dla kolorku) do dekoracji: konfitury, polewa czekoladowa, bakalie itp. Czas przygotowania ciasto: 15 minut + 1h chłodzenia wycinanie i pieczenie: 30 minut Liczba porcji w zależności od foremek, nawet do 100 ciasteczek Wartości odżywcze w jednym ciastku (z łyżeczką powideł śliwkowych(...)stopniach (góra-dół). Pilnujemy, aby się za mocno nie spiekły, mają się tylko zezłocić. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem (lub zostawiamy je w lodówce na kolejne dni). Po ostudzeniu kruche ciasteczka dekorujemy ulubionymi konfiturami, polewą czekoladową i bakaliami. Pamiętajcie, aby wybierać te gęste konfitury i dżemy (najlepiej powidła), ponieważ im mniej wody, tym bardziej kruche pozostaną ciastka. Smacznego! Artykuł

Analiza Smaku