Góra "Michałków", odrobina śliwek i orzechów, a do tego czekoladowy smak zwieńczony subtelną nutą śmietanki. Wystarczy kawałek, a poziom endorfin rośnie i można zapomnieć o jesiennych nastrojach. CIASTO MICHAŁEK Składniki: biszkopt: 4 jajka 1,5 szkl mąki 260 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl wody 3/4 szkl oleju 3 łyżki kakao masa michałkowa: 500 g serka mascaropne(...)cukru przekładamy do garnka i podgrzewamy mieszając, aż powstanie jednolita masa czekoladowa. Masę studzimy. Białka ubijamy na sztywno dodając 150 g cukru, a następnie dodajemy żółtka. Do masy wlewamy ostudzoną masę czekoladową, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na formę 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez
Bon appetit mon amieBABKA MURZYNKOWO-KOKOSOWA BABECZKI Z MAKĄ MIGDAŁOWĄ BABECZKI Z LIKIEREM I KREMEM TOFFI CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BITĄ ŚMIETANĄ KARPATKA Z KREMEM ŚMIETANOWO-GALARETKOWYM BRZOSKWINIOWIEC SNIKERS CIASTO CEGIEŁKA KOSTKA KAKAOWO-KAWOWA Z PIANKA CZEKOLADOWĄ FALE DUNAJU SEROWO KOKOSOWE MIODOWNIK KRÓLEWSKI KRETOWISKO TIRAMISU SERNIK PUSZYSTY SERNIK Z MALINAMI SERNIK Z KASZĄ MANNĄ SERNIK
Sama słodycz i szczypta chilifirmie, http://fototapetynawymiar.com/ , sprawdzone, dobre rozwiązania trzeba sobie polecać ;) Po zachwytach nad mieszkaniem przyszedł czas na degustację babeczek, które zaoferowałam się przynieść do kawy ;) Delikatne, puszyste ciasto, udekorowane kakaowym kremem śmietanowym, z dodatkiem czekoladowych kropelek. Pyszności! Jedne z lepszych muffinek, które jadłam, szczególnie krem oszałamia smakiem ;) Bardzo polecam! :) Składniki: 125 g cukru 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku(...)drugiej misce połączyć jogurt z jajkami. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać tylko do połączenia. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem czekoladowy: 150 ml śmietanki 36 % 1 - 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao groszki czekoladowe Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
Domowa cukiernia Ewypieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy o wymiarach, spód 129x125 mm, wysokość 35 mm Piec w 175 stop, przez ok. 25 minut. Wyjąć ciasto z formy , ostudzić, przekroić na 3 placki. Krem czekoladowy : Do rondla wlać szklankę mleka, osłodzić, doprowadzić do zagotowania. W pozostałym mleku rozrobić budyń, wlać na gotujące się mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia(...)samym końcu wlać roztopioną czekoladę, dokładnie wymieszać. Pierwszy blat ciasta, ułożyć na tacy, nasączyć ponczem. Wyłożyć porcję kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Tak samo postąpić z trzecim blatem. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem, obsypać wiórkami czekoladowymi, udekorować perełkami i posypką. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusicukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia cały czas delikatnie mieszając ciasto. Na koniec dodajemy(...)przykryć folia aluminiową. Na parze w garnuszku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy i dekorujemy polewa czekoladową
Kulinarne przygody Gatitykandyzowanej pomarańczy 75 g ciemnej gorzkiej czekolady emulsja: 90 g masła 30 g gorzkiego kakao 1 laska wanilii ½ organiczna skórka pomarańczowa Uwagi: Emulsję do panettone czekoladowego najlepiej przygotować wieczorem, wraz z pierwszym ciastem, a następnie przechowywać do następnego dnia w temperaturze pokojowej, przykrytą folią . W misce wymieszaj: miękkie masło (po prostu trzymaj je w temperaturze pokojowej przez kilka godzin), kakao(...)powierzchni utworzyła się cienka skórka, którą będziemy nacinać ostrzem (np. żyletką). Bezpośrednio przed pieczeniem natnij ciasto na krzyż i umieść na środku małe kawałki masła. Piecz w gorącym piekarniku, umieszczając blachę w najniższej możliwej pozycji, biorąc pod uwagę wzrost panettone podczas pieczenia. Nasz czekoladowy panettone jest upieczony, gdy w jego środku temperaturze osiągnie 94 ° C. Zajmie to około 50/55 minut
Przepisy na domowy ser i chlebDomowe ciasteczka oreo Kruche, mocno czekoladowe i przepyszne ciasteczka, przełożone rozpływającym się w ustach kremem na bazie mleka w proszku. W smaku bardzo przypominają znane i lubiane ciasteczka oreo. Z podanych składników wyszło mi około 45 „złożonych” ciastek. Składniki: Ciasto: 250g mąki 130g cukru szczypta soli 200g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao
Blog z Apetytemwybór ponownie padł na sernik ,jednakże niezwykły i w wyborowym towarzystwie. Jak już kilka razy pisałam jestem fanem gorzkiej czekolady. Sernik czekoladowy to jeden z moich ulubionych, więc tak w ramach prezentu urodzinowego postawiłam na ten wariant ciasta. Nie przepadam za klasycznymi tortami z litrami mdłej masy śmietanowej lub jeszcze gorzej maślanej, chodź nie mówię że są w 100 % złe(...)małą ilością cukru w stosunku do ilości kakao i gorzkiej czekolady. Obłędnie kremowy, zwarty i równy jak stół. Zwieńczeniem jest galaretka z likieru jajecznego (adwokatu). Ciasto nazwałam adwokat diabła bo sernik ma diabelnie czekoladowy smak a adwokat dopełnia intensywne doznania podczas degustacji. W końcu jest karnawał i raz do roku można zaszaleć. Składniki: Na spód
vaniliowoczekoladowaformy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 o C na ok. 50min (by upewnić się, że ciasto jest już upieczone wsadzamy patyczek, jeśli jest suchy - ciasto jest gotowe). P olewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Podgrzać wymieszaną
coolinarnastrefa.blogspot.comszklanki cukru pudru szczypta soli jajko 16 g cukru waniliowego ( 1 opakowanie ) 150 g masła 125 g marmolady owocowej gotowa polewa czekoladowa przepis Z mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, soli, jajka i masła wyrabiamy kruche ciasto. Gdy będzie zbyt wilgotne możemy dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto odstawiamy na 1/2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy(...)nagrzanego do temp.200 st. C i pieczemy 10 minut. Po upieczeniu ciastek jeszcze ciepłe smarujemy marmoladą i składamy po dwa . W kąpieli wodnej rozpuszczamy polewę czekoladową i ciepłą smarujemy wierzch ciasteczek, na każde ciasto kładziemy połówkę orzecha włoskiego
Smakowite DaniaKolejny przepis z zeszytu mojej mamy – kruche rogaliki z kremem czekoladowym. Idealne na co dzień oraz na świąteczny stół. Czas wykonania: 1 h (+ 2 h oczekiwania) Ilość porcji: 48 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny (1 kostka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g drożdży 5 łyżek mleka 2 jajka(...)Dodać resztę składników 3. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia 3. Ciasto podzielić na 4 części 5. Każdą część ciasta rozwałkować i wyciąć 12 trójkątów 5. Zwinąć rogaliki z masą czekoladową 7. Rogaliki wyłożyć na papier do pieczenia i upiec w piekarniku 8. Posypać cukrem pudrem Pobierz wersję do druku
KuchniaWeDwoje.plPyszny murzynek z migdałowym aromatem i smakiem piernika Kiedy masz ochotę na coś słodkiego to polecam Murzynka, ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Nawet nie pobrudzisz sobie rączek. :) Aromat migdałów i smak piernika sprawia, że na pewno nie oprzesz się kolejnemu kawałkowi. Pyszności :) Przepis: Składniki: (tortownica średnica 23 cm) 350 g mąki (2 szklanki(...)pozostałym ciastem. 4. Ciasto wylać do tortownicy 5. Pieczemy około 45 min, do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni C. 6. Ciasto pozostawić do ostygnięcia, kiedy wystygnie polewamy pozostawioną polewą czekoladową i dekorujemy płatkami migdałów. Smacznego
Mój pomysł naczasie drzwiczek piekarnika, co mogło by spowodować jego szybkie opadnięcie i popękanie. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia w chłodne miejsce, najlepiej na noc. Następnie wyjmujemy sernik z tortownicy i oblewamy przygotowaną polewą czekoladową. Sernik możemy jeszcze udekorować według uznania np. posypać go wiórkami kokosowymi, rodzynkami itp. Wkładamy go do lodówki lub inne chłodne(...)wpływem gorącego noża. Sernik ładnie się upiekł. Na spodzie sernika widać delicje. Sernik oblewamy polewą czekoladową. Tutaj znajdziesz wideo jak wykonać to ciasto : Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarnebardziej ekonomicznego ciasta. Szybkie, tanie i na dużą blachę :) Jeżeli ktoś z was jest zwolennikiem budyniu to polecam :) ja według przepisu dałam budyń czekoladowy, ale myślę ,że w tej kwestii to akurat forma upodobań Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru Budyń: 3 budynie czekoladowe z cukrem (winiary
W Moim Magicznym Domu