jabłka - 25490 przepisów (strona:497/1700)

Tarta z zapiekanym budyniem i jabłkami 261

gram cukru 2 żółtka 120 gram zimnego masła 5 łyżek kakao Masa: 2 budynie malinowe 500 ml. mleka 1/2 szkl. cukru 5 łyżek bardzo czubatych twarogu sernikowego Dodatkowo: 4 jabłka cukier puder do posypania Niepełną szklankę mleka odmierzamy i rozpuszczamy budynie, resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy budynie i chwilę gotujemy cały czas mieszając(...)długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni... Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki. Następnie rozwałkowujemy. Obieraczką do warzyw, obieramy jabłka na tyle na ile jest to możliwe i formujemy z nich różyczki.. Blachę do tart smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Następnie nakładamy ciasto i przelewamy budyń. Układamy nasze różyczki

NaKońcuJęzyka
Gotowane jabłka z cynamonem / Cooked apples with cinnamon 153

Prosty i szybki w wykonaniu deser przypadnie do gustu nie jednemu małemu łakomczuszkowi a dzięki nucie cynamonu mimo upałów wracają wspomnienia o świątecznych piernikach babci. Składniki - 3 jabłka - 3 łyżki cukru - 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżeczki cynamonu Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal(...)gest doceniający moją pracę i poświęcony czas.  Z góry dziękuję. Wykonanie Do garnka wlać ½ szklanki wody, dodać sok z cytryny, cukier oraz cynamon. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w dużą kostkę i wrzucić do wrzącego syropu. Gotować ok.10 minut pod przykryciem aż jabłka będą miękkie a część płynu odparuje. Podawać

Świat Smaku
Owocowy mus na grypę i przeziębienie 198

rozprawi się z bólem gardła. Wszystko zamkną nasze polskie jabłka które nadadzą odpowiednią konsystencję . Zabierajmy się do pracy! Czas przygotowania : 25minut Składniki: 1 granat 1 pigwa 2 jabłka 1 avocado mały kawałek imbiru ksylitol żurawina suszona Przygotowanie: 1/ Najpierw zabieramy się za granat: odkrajamy tzw, czapeczkę z granatu by zobaczyć jak naciąć granat. Nacinamy granat wzdłuż włókien(...)cały sok, pigwę z imbirem razem z sokiem z nich dajemy do wysokiego plastikowego pojemnika. 5/ Dodajemy odsączony sok z granata, obrane  i pokrojone avocado, obrane i pokrojone jabłka i razem z pigwą i imbirem miksujemy blenderem na jednolitą masę dodając ksylitol do posłodzenia. 6/ Zmiksowany mus przekładamy do miski i posypujemy suszoną żurawiną. Warto również zaparzyć sobie

Kuchnia PROzdrowotna
Ciasto z Bakaliami i Orzechowym Kremem 362

Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Masa bakaliowa: 4 jabłka, najlepiej renety 0,5 słoiczka wiśni smażonych 0,5 szklanki orzechów włoskich 0,5 szklanki rodzynek 2 galaretki wiśniowe Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy, uważając, żeby nie rozgotować. Lepiej żeby zachować kształt całej kostki. Do podsmażonych jabłek dodajemy posiekane orzechy, rodzynki i wiśnie ze słoiczka. Wszystko

Made By Mom And Son
Smak tradycji...jabłecznik 374

Pół kostki margaryny czyli 125 g 2 szklanki mąki – mała blacha, na dużą blachę 2,5 szklanki mąki 100 ml śmietany 18 % Składniki na masę jabłkową: ok. 10 sztuk jabłek Pół szklanki cukru 1 galaretka brzoskwiniowa albo pomarańczowa dodatkowo: bita śmietana albo cukier puder do dekoracji Ciasto: Bardzo dokładnie miksujemy jajka z cukrem i z cukrem waniliowym, następnie dodajemy(...)gęste - dodajemy więcej śmietany. Masa jabłkowa: Ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane ze skórki jabłka, wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Zagotowujemy i gotujemy tak długo aż jabłka będą brązowe. Później czekamy aż masa jabłkowa trochę przestygnie i na sam koniec dodajemy galaretkę w proszku. Na blaszę wylewamy połowę ciasta, następnie ostudzoną masę jabłkową

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto Kruszynka / Niebo 12478

tylko :) Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 4 żółtka 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe 1 łyżka masła Masa orzechowa: 1 kostka masła 20 dag orzechów mielonych 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: polewa kakaowa duża paczka herbatników Sposób(...)dwie połowy, wykładamy jednakowe blaszki i pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. 2. Robimy masę jabłkową: obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i chwilę dusimy. Wsypujemy suche galaretki i smażymy kilka minut bez przykrycia. 3. Robimy masę orzechową: Mleko zagotowujemy, wsypujemy orzechy i mieszamy. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem

Kuchnia domowa Ani
Babeczki mini szarlotki 181

Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko (lub 2 żółtka) 200 g zimnego masła lub margaryny szczypta soli pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy Nadzienie jabłkowe: 6-7 jabłek cynamon 2 łyżki cukru bułka tarta Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: 1. Robimy ciasto kruche, margarynę siekamy z cukrami, mąką i solą(...)międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w kostkę, dodajemy cynamon i cukier i mieszamy. Dokładnie mieszamy też składniki kruszonki. 3. Foremki na babeczki smarujemy olejem lub masłem, wylepiamy ciastem. Nakładamy jabłka i posypujemy kruszonką. 4. Babeczki pieczemy w 180 st. C przez ok 15-20 minut (w zależności od piekarnika). 5. Po wystudzeniu delikatnie wyjmujemy z foremek. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem 334

tarty chrzan ze słoiczka jogurt naturalny majonez sól, pieprz sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. 2. Obrane jabłka również zetrzeć na tarce. 3. Cebulę drobno posiekać. 4. Wymieszać kapustę z jabłkami i cebulą, dodać posiekany szczypiorek. 5. Dodać majonez, jogurt naturalny i chrzan wedle uznania

Kuchnia domowa Ani
Sałatka szynkowa 352

Propozycja sałatki na świąteczny stół. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Nieznacznie go zmodyfikowałam. Składniki: 1 mały słoik selera pokrojonego w paski 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 2 jabłka 4-5 jajek 3 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 20 dag szynki konserwowej posiekany szczypiorek sól, pieprz majonez(...)pomidory Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować, ostudzić, pokroić w kostkę. 2. Kukurydzę i selera odsączyć z zalewy. 3. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę. 4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, jabłka obrać, pokroić pomidory i jabłka w kostkę. 5. Szynkę pokroić w paseczki lub kostkę, a plastry ananasa w kostkę. 6. Cebulę drobno posiekać. 7. Wszystko wymieszać, dodać majonez

Kuchnia domowa Ani
Kompot z papierówek z miętą 130

Jabłek papierówek nam nie brakuje. Zazwyczaj smażę je i mam jak znalazł na zimę do ciasta, ale też często gotuję z nich kompot(...)dodatkiem mięty jest pysznie orzeźwiający. Składniki: 5-6 dużych papierówek 2 litry wody gałązka świeżej mięty cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka możemy obrać, ale nie jest to konieczne. 2. Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy. Wrzucamy gałązkę mięty, lekko słodzimy do smaku. 3. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Kilimandżaro 545

zbiorach siostry Anastazji. Ciasto świetnie smakuje, polecam! Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1 szklanka cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: prażone jabłka (1,2 litra) 2 galaretki cytrynowe Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła Sposób wykonania(...)białka, dodać cukier, potem żółtka, a na końcu stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na blaszkę (24x36cm) i upiec. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty. 2. Jabłka dobrze rozgrzać, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić. 3. Większą część mleka zagotować z cukrem, wlać mieszankę pozostałego mleka z mąkami i żółtkami, ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając

Kuchnia domowa Ani
Szarlotka tatrzańska 163

mąki tortowej 25 dag mąki krupczatki 250 g margaryny / masła 100 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 2 kg jabłek (szarej renety) 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy Sposób wykonania: 1. Mąki, cukier i proszek mieszamy, siekamy z zimną margaryną, dodajemy żółtka, śmietanę i szybko(...)24x36 cm). Blaszkę wkładamy do lodówki. 2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w cienkie plasterki (np. na szatkownicy). Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i cynamon, delikatnie mieszamy. 3. Jabłka wykładamy na schłodzone ciasto, docisnąć, wierzch posypać tartym ciastem z zamrażarki. 4. Całość piec w 170 st. C przez około 1 godzinę. 5. Gotowe ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem

Kuchnia domowa Ani
Kapusta wigilijna z podgrzybkami, borowikami i żurawiną 157

łyżeczka mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 3 listki laurowe 1 łyżka miodu (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku Kapustę poszatkować, przepłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć. Cebulę i jabłka pokroić w kostkę. Suszone grzyby zalać wrzątkiem, a po wystygnięciu odcedzić i ewentualnie drobno pokroić. Na maśle zeszklić cebulę, a następnie dodać zmiażdżony i posiekany czosnek i jeszcze chwilę(...)utartą marchewkę, kminek, czarnuszkę, wlać wino, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i pozostałe przyprawy: kardamon, gałkę muszkatołową, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie oraz grzyby i suszoną żurawinę - po czym na wolnym ogniu pichcić jeszcze przez kolejną godzinkę. Pod koniec

Delicious Titbits
Najprostsze ciasto jabłkowe 132

Polecam, jest naprawdę smaczne i obiecuję, że nie będzie wstydu, jak zaserwujecie je znajomym czy rodzinie ;))) * mąka- 1/2 szklanki*   * otręby- 1/2 szklanki * cukier- 1/2 szklanki * jajka- 2 szt. * jabłka- 350 g (3 średniej wielkości) * bakalie- 2/3 szklanki (u mnie to orzechy włoskie i żurawina) * cynamon- 1 łyżeczka * soda- 1 płaska łyżeczka Piekarnik nastawić na 180 stopni. Do miski(...)mąką i otrębami wsypać sodę, cynamon, cukier i wymieszać. Dodać 2 jajka i łyżką wymieszać do połączenia się składników, a następnie wrzucić jabłka pokrojone w kostkę oraz bakalie i ponownie całość wymieszać. Przelać do małej keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószoną mąką) i piec przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Smacznego! :) * Użyłam mąki

Kraina Miodem Płynąca
Dżem aroniowo - jabłkowy 149

antocyjanow.Swieże owoce aronii nie każdemu smakują,ale już w postaci dżemów i konfitur są dużo smaczniejsze.Przygotowałam z  aronii dżem z dodatkiem jabłek.Jeszcze podczas smażenia miał cierpkawy smak,ale już po usmażeniu jest naprawdę pyszny.Ponoć przetwory z aronii powinno przygotowywać się po uprzednim przemrożeniu owoców.Mnie zapewniano,iż odmiana o dużych kulkach nie wymaga mrożenia(...)polować na aronię i przygotuję z niej przetwory.Tak przygotowana aronia jest równiż świetnym dodatkiem do mięs,podobnie jak żurawina. Składniki na 4 słoiczki: 1 kg aronii 400-500 g jabłek 0,5 kg cukru trzcinowego sok y 1 cytryny Przygotowanie: aronię  przebrać,oplukać i wsypać do rondla o grubym dnie ,w którym będziemy smażyć dżem.Część owoców zmiażdżyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!