bezą Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 5 dag cukru, 15 dag cukru pudru, 25 dag margaryny, 2 łyżki śmietany, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg jabłek, cukier waniliowy, łyżka cynamonu, sól. Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia siekamy nożem z margaryną. Następnie dodajemy 5 dag cukru, żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie(...)ścieramy na dużych oczkach tarki a następnie smażymy w garnku, dodając cynamon i cukier do smaku. Połową ciasta nakładamy na natłuszczoną i wyłożoną blachę. Na ciasto nakładamy przygotowane jabłka a na nie ścieramy na dużych oczkach tarki pozostałe ciasto (zostawiamy mały kawałek ciasta). Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli i cukier puder. Pianę wykładamy na ciasto
paapilotkaamleko ciepłe 250 ml, cukier 8 łyżek, sól - szczypta, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 50-60 dag, aromat waniliowy 3 krople, jajka 3 sztuki, jabłka 8 sztuk, rodzynki 10 dag, cukier 2 łyżki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cynamon 2 łyżeczki, cukier puder - ile potrzeba do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki(...)wsypać mąkę 50 dag, jeśli trzeba to dosypać ciut więcej, wlać roztopioną palmę ciasto w robocie wyrabiać hakiem z 8 minut i zostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką do wyrośnięcia jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać cynamon, sparzone rodzynki, cukier i wymieszać, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i rozłożyć na cieście jabłka
W Mojej Kuchni Lubięwraz z nim ochota na lekkie, orzeźwiające napoje. Jeśli przypadkiem macie w domu zapas rabarbaru, jabłek i truskawek, koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 500 g rabarbaru 500 g jabłek (słodkich) 300 g truskawek 1,5-2 l wody laska wanilii 4 łyżki ksylitolu 1. Rabarbar (nie obieraj) i truskawki pokrój na duże kawałki. 2. Jabłka obierz
Powiedz dietom niełyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kawy zbożowej (np. Inki) 1,5 szkl. wody Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy i po wydrążeniu gniazd nasiennych kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do garnka, zalewamy 1 i 1/3 szkl. wody i gotujemy kilka minut aż zmiękną, po czym miksujemy(...)gładki mus. Ponownie wstawiamy na palnik, w pozostałej wodzie mieszamy budyń z mąką ziemniaczaną i wlewamy na gotujące się jabłka cały czas mieszając, gotujemy jeszcze minutę, stale mieszając. Studzimy. Kawę zalewamy w miseczce gorącą wodą (około 1 szklanki). Gdy ostygnie moczymy w niej biszkopty (nie za długo, nie powinny być zbyt miękkie, dlatego najlepiej robić to na chwilę przed
Kolorowy Przepisownikmąki pszennej Składniki na nadzienie: 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki 3 żółtka 1 łyżeczka aromatu waniliowego 400 ml mleka 100 ml białego wina półwytrawnego Dodatkowo: 5 jabłek 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego cukier puder do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: masło ucieramy z cukrem pudrem, Nie przerywając ubijania, dodajemy jajko, aromat(...)zgęstnieć do konsystencji budyniu. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, co jakiś czas mieszając, aby nie utworzył się kożuch. 3. Jabłka myjemy i osuszamy. Przy pomocy obieraczki, tniemy jabłka na paski, różnych długości i szerokości. Z tak przygotowanych obierków formujemy różyczki. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wlewamy przygotowany budyń, dekorujemy jabłkowymi różyczkami
My Culinary Artdomowego majonezu . Pieczona szynka z kapustą 2015-04-03 13:09:38 Pieczona szynka utrzymana w słodko-cytrusowych klimatach. Doskonała jako główne danie na ciepło z duszoną kapustą z jabłkami i ananasem oraz z pieczonymi ziemniakami, jak również jako przystawka na zimno. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg szynki wieprzowej bez kości 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka mielonego(...)łyżeczka owoców kolendry 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 owoców jałowca 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkiem pieczone ziemniaki Instrukcje Goździki, kolendrę, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie oraz jałowiec umieszczamy w moździerzu i dokładnie rozdrabniamy. Roztarte w moździerzu przyprawy łączymy z cukrem, cynamonem oraz solą i dokładnie
Kulinarna Pokusamusztarda ocet winny lub jabłkowy olej arachidowy około 20 pokruszonych orzechów włoskich 1/2 bagietki francuskiej pokrojonej w grube słupki oliwa z oliwek gałązka świeżego rozmarynu rukola alkohol wysokoprocentowy Przygotowanie: Jabłka pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i włożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i chili. Delikatnie wymieszać. Do niedużej miski dodać 1 łyżkę musztardy(...)listki rozmarynu. Całość przemieszać, starając się nie połamać pieczywa. Smażyć 2 – 3 minuty. Odstawić patelnię na bok. Na talerzu ułożyć rukolę. Posypać orzechami włoskimi. Na wierzch położyć wcześniej przygotowane jabłka. Camembert wyjąć z piekarnika i położyć na talerzach. Wokół ułożyć kawałki usmażonej bagietki. Sałatkę polać sosem winegret. Flambirowanie camembertu (opcjonalne): Z sera odkroić skórkę z wierzchu, aby odsłonić rozpływające
Piąty grzech głównywody 2 saszetki herbaty "Mięta Ziołowa przyjemność z cytryną" firmy Posti 100 ml delikatnego nektaru gruszkowego ** gałązka mięty waniliowej (można użyć zwykłej) 2 plasterki cytryny 1 średnie jabłko opcjonalnie kostki lodu ** używam delikatnego w smaku nektaru dla dzieci (bez konserwantów i barwników), w celu urozmaicenia można również użyć nektaru gruszkowo-brzoskwiniowego Przygotowanie: Dwie saszetki herbaty "Mięta Ziołowa przyjemność z cytryną(...)napar herbaciany lub całkowicie go studzimy. Jabłko obieramy i kroimy na ósemki lub mniejsze kawałki. Tak przygotowane owoce wkładamy do pucharków. Jeśli chcemy, aby nasz napój był w wersji "zimnej" na tym etapie dodajemy do pucharków kostki lodu. Do naparu z herbaty dolewamy nektar gruszkowy. Następnie tak przygotowanym napojem miętowo-gruszkowym zalewamy nasze jabłka. Przed podaniem do każdego pucharka
Słodkie okruszkikwasku cytrynowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli Składniki mokre: 1/2 kostki masła 82% tłuszczu 2 duże jajka 4 łyżki śmietany 18% lub maślanki Dodatkowo: 1 szklanka pokrojonych jabłek posypka - kolorowe perełki Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy cynamonem. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)Studzimy. W misce mieszamy pozostałe składniki suche. W osobnej misce rozkłócamy jajka, dodajemy płynne masło i śmietanę. dokładnie łączymy. Przelewamy składniki mokre do suchych, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy jabłka z cynamonem, łączymy. Masę nakładamy do formy na muffinki (nie do pełna). Posypujemy cukrowymi perełkami. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut (do zrumienienia
Kolorowy PrzepisownikJabłka się u mnie powoli kończą, nie mogłam więc zmarnować okazji, aby jeszcze coś z nich upiec. Wzięłam pierwszy z brzegu, dawno nie używany przepis - miało być szybko i pysznie i właśnie tak jest :) Ciasto pyszne - mało słodkie, lekko kwaskowe - takie lubimy :D taka trochę inna szarlotka :) Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 kostka masła 82% tłuszczu(...)szkl. cukru 3 duże jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek śmietany 30% 4-5 jabłek 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: Masło ucieramy mikserem, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu ucieramy na najmniejszych obrotach miksera do połączenia składników. Do masy wsypujemy proszek do pieczenia
Kolorowy Przepisownikpszennej 3/4 kostki margaryny 2/3 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 2 całe jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek 1 cukier wanilinowy 1 czubata łyżka bułki tartej Sposób przygotowania: Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę siekamy na kruszonkę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajka i żółtka oraz śmietanę(...)Obie rozwałkowujemy na placki wielkości naszej blaszki, większą część trochę bardziej. Większym plackiem wykładamy dno formy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia robiąc zakładki na bokach. Nakłuwamy ciasto widelcem, rozkładamy jabłka, przykrywamy drugim plackiem i również nakłuwamy widelcem. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem
Kolorowy PrzepisownikGęś z jabłkami to klasyczny przepis kuchni polskiej. Ciekawym urozmaiceniem jest gęś pieczona z kasztanami jadalnymi i jabłkami. Mięso zyskuje delikatny posmak kasztanów i charakterystyczny aromat jabłek. Gęś pieczona w ten sposób jest miękka i wilgotna i doskonale nadaje się na weekendowy obiad
Milion SmakówSkładniki: na 4 porcje 4 średniej wielkości jabłka 200 g malin 200 g suszonej żurawiny 0,5 szkl(...)nasion goi 2 łyżeczki miodu lipowego 1 szkl wina 2 szkl wody 2 łyżki cukru Przygotowanie: wodę z winem oraz cukrem wlewamy do garnka, wkładamy obrane pozbawione gniazd nasiennych jabłka, gotujemy około 10-15 minut maliny wrzucamy na patelnię, dokładamy żurawinę oraz goję, dolewamy miód, podgrzewamy od czasu do czasu mieszając Jabłuszka odcedzamy, układamy na talerzykach nadziewając owocami, podajemy
Luźna KuchniaCiasto 4 jajka 3 łyżki masła 250 ml maślanki 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki dodatkowo 2 łyżki masła 2 łyżki wody 2 łyżki cukru 2 jabłka Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem. Masło roztopić i wystudzić. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i nożem zeskrobać ziarenka(...)ciasto. Piec do zarumienienia się. Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i nie mieszać aż powstanie karmel, a następnie dodać masło wymieszać i włożyć obrane i pokrojone w kawałki jabłka. Smażyć aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Podawać wraz z goframi
O kuchni z uczuciemSkładniki: mleko ciepłe 220 ml, drożdże 25 gram, cukier 1/2 szklanki, sól - szczypta, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 łyżka, jajka 3 sztuki, mąka tortowa 5 szklanek, jabłka 6 sztuk, wiśnie 20 dag/odmrożone drożdże pokruszyć do misy robota, dać ciut mleka, cukru, mąki i rozetrzeć, zostawić na 15 minut - następnie wsypać pozostałe produkty(...)owoców i hakiem robota wyrabiac z 10 minut - zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę blacha 24x29 wyłozona papierem do poeczenia - w blaszce rozciągnąć ciasto i gęsto poukładać jabłka pokrojone na grubsze kawałki w 2-óch rzędach odmrożone wiśnie bez soku rozłożyć wzdłuż jabłek i zostawić na 20 minut ciasto do podrośnięcia piekarnik 210C, grzanie góra/dół
W Mojej Kuchni Lubię