jabłka - 25490 przepisów (strona:474/1700)

Szarlotka na kruchym cieście 149

Każdą część owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 10 min. Dodajemy pozostałą skórkę cytrynową ,cynamon ,po czym dokładnie mieszamy. Dużą porcję ciasta wyciągamy z lodówki ,rozwałkowujemy i przekładamy do małej blaszki robiąc 2 cm rant z ciasta ,małą(...)przekładamy do zamrażalnika. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10 min w temperaturze 220°C. Na podpieczony spód wykładamy jabłka ,a na wierzch ścieram

R'n'G Kitchen
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim - zdjęcia krok po kroku 181

wieprzowej 1 łyżka oleju sól, pieprz 1 łyżka konfitury żurawinowej 2-3 łyżki masła 100 g suszonej żurawiny 50 g obranych, drobno posiekanych migdałów 50 g rodzynek 1/2 obranego jabłka, pokrojonego w kostkę sok z 1/2 cytryny 50 ml whiskey kilka- kilkanaście plastrów wędzonego boczku 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie) 1 jajko sezam do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA(...)suszoną żurawinę, migdały, rodzynki i jabłko, skrapiamy sokiem z cytryny. Przesmażamy, aż jabłko się rozpadnie. Dodajemy whiskey i odparowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.  3. Na blacie rozkładamy kawałek folii spożywczej. Na niej układamy plastry boczku tak, aby nachodziły na siebie (zdj 1). Na boczek wykładamy żurawinę z jabłkami, a na to wykładamy polędwicę. Zawijamy w rulon, folię zawijamy

My Culinary Art
ciasto pocieszenia – tylko dla dorosłych ;) 5393

odstawiamy na noc do lodówki. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtko, kaszę mannę oraz wiórka z alkoholem. składniki na masę jabłkową: ok. 1200 g jabłek(...)łyżki masła 4 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do rondla wkładamy masło, lekko podgrzewamy, dodajemy jabłka oraz cukier, doprowadzamy do wrzenia i smażymy ok. 10 min. Następnie wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretki. Odstawiamy i delikatnie schładzamy. Wykonanie ciasta: biszkopt – masa jabłkowa – masa

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka w wersji RAW (bez glutenu, wegańska i bez pieczenia) 295

jest wielkim plusem :) Składników nie potrzeba dużo - trochę owoców, troche orzechów... i jest! Gotowi? Do dzieła! :) Składniki: Spód 150 g migdałów 100 g suszonych moreli Masa jabłkowa 3 spore jabłka 10 suszonych śliwek 11 suszonych moreli sok z połowy cytryny łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Składniki na spód cista zmiksować razem(...)gładka masę (najprościej jest to zrobic w wyciskarce slimakowej, ale dobry malakser też sobie poradzi - w malakserze dobrze jest najpierw namoczyć morele) Powstałą masą wykleić spód tortownicy 2 jabłka pokroić na cienkie plastry, jedno zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropic sokiem z cytryny by nie ciemniały Śliwki i morele zmiksować z cynamonem na gładka masę, dodać do jabłek

pyszne zdrowości
Czekoladowa Szarlotka 152

ciasto wykładamy nadzienie jabłkowego i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniki, około 50-60 minut. Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek np. szara reneta 1 pomarańcza 3 łyżki cukru kryształu 1,5 łyżeczki masła 75 g rodzynek 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Goplana Jabłka obieramy, wycinamy gniazda i kroimy(...)plasterki. Umieszczamy je w garnku, dodajemy sok i startą skórkę z pomarańczy, cukier, masło, rodzynki i stawiamy na ogniu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 8 minut. Jabłka powinny lekko zmięknąć ale nie rozgotować się. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy i wylewamy na ciasto. Kruszonka: 225 g mąki 150 g cukru kryształu 90 g zmielonych

Made By Mom And Son
Drobiowa wątróbka z warzywami i kurkumą 207

Jeśli ktoś nie lubi wątróbki, nie będę go przekonywać. Tym którzy ją lubią, polecam wątróbkę z marchewką, groszkiem, jabłkiem i ogórkiem kiszonym, doprawioną solą, pieprzem i kurkumą. Połączenie lekkiej słodyczy marchewki i jabłka z kwaśnym ogórkiem doskonale pasuje do wątróbki. Z daniem dobrze komponuje się delikatna kasza (najlepiej bulgur), ryż, albo klasycznie – ziemniaki. Składniki: 500 g wątróbki drobiowej(...)średnie marchewki 3 średnie ogórki kiszone ½ szklanki mrożonego groszku 1 jabłko 1 cebula ½ płaskiej łyżeczki kurkumy sól, pieprz 3-4 łyżki oleju Wątróbkę umyć, oczyścić z błon i przekroić na nieco mniejsze kawałki. Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę. Marchewkę obrać i posiekać w 3 centymetrowe słupki. Również w słupki pokroić ogórki kiszone. Jabłko obrać i pokroić w grubą kostkę

Trzeci talerz
Racuchy drożdżowe 189

ciepłego mleka  50 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 250 ml zsiadłego mleka 1 łyżka roztopionego masła 2 - 3 łyżki cukru 3 - 4 średnie brzoskwinie lub jabłka cukier puder do posypania olej do smażenia Przygotowanie: W 100 ml ciepłego mleka rozmieszać rozdrobnione drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia, należy pilnować, gdyż rosną bardzo(...)roztopione masło, wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajka i zsiadłe mleko. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę, tak by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut. Brzoskwinie lub jabłka umyć, wyjąć pestki, pokroić w małe kawałeczki, dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Racuchy smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni, z obu stron na złoty kolor. Nie chłoną zbyt dużo

Kuchcik gotuje
Kaczka pieczona z jabłkami w sosie karmelowo-pomarańczowym 141

sosu sojowego 1 łyżka oleju 2 łyżki miodu 2 łyżki ziół prowansalskich lub innych ulubionych 2 łyżki czerwonego octu winnego 3/4 szklanki cukru 100 g masła sól  pieprz Jabłka pokroić w ćwiartki i oczyścić z gniazd nasiennych. Zalać sosem sojowym. Dodać miód,szklankę soku pomarańczowego, olej i zioła prowansalskie. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Kaczkę dokładnie oczyścić z piór(...)najlepiej opalić nad ogniem). Natrzeć dokładnie w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.  Nafaszerować jabłkami.  Reszta marynaty posmarować kaczkę. Można ją związać tak aby owoce nam nie wypadały. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) przez około 1,5 godziny. Od czasu do czasu przesmarować sokami. Zwykle kaczkę piecze się po 20 min na każde

Jemy Pijemy
Jedz polskie jabłka w wersji płynnej APPLE MARTINI 177

Przyłączam się do akcji „Jedz polskie jabłka na złość Putinowi „  Tym razem mój protest przybrał postać płynną ( jeśli można tak napisać ) i powstało  JABŁKOWE MARTINI  z polskich papierówek Na jeden koktajl potrzebne są 4 cl polskiej  czystej wódki ( może być jabłkowa )  4 cl świeżo wyciśniętego soku z jabłek 1 cl soku z cytryny(...)syropu cukrowego Wszystkie składniki szejkeujemy i przelewamy do wcześniej schłodzonego lodem kieliszka. Jako ozdoba może posłużyć nam plasterek jabłka

Jemy Pijemy
Carpaccio z jabłka i cukinii z orzechami 213

i cukinii z orzechami i bułgarskim owczym serem. Ależ pyszne ! Sama jestem mile zaskoczona i czuję, że będę je przygotowywała częściej :) Składniki na jedną porcję: 1/2 średniego twardego jabłka ze skórką ćwiartka małej cukinii 1/2 opakowania orzechów ( koktajl orzechowy Felix bez tłuszczu i soli ) kilka kostek bułgarskiego owczego sera 3 kwiaty nasturcji 4 listki nasturcji oliwa z oliwek(...)świeżo mielony pieprz truskawkowy sos balsamiczny ( w niewielkiej ilości ) ćwiartka cytryny Jabłko oczyścić z nasion i pokroić w cieniutkie plasterki. Cukinię pokroić pod skosem również w jak najcieńsze plasterki. Ułożyć naprzemiennie na talerzu.Skropić delikatnie sokiem z cytryny aby jabłko nie ściemniało. Na wierzchu ułożyć kostki sera i nasturcję. Orzechy uprażyć na suchej patelni i ułożyć na carpaccio. Delikatnie polać

Jemy Pijemy
Ciasto jabłkowo-żurawinowe 132

ciasto: 130g miękkiego masła (ok. 2/3kostki) 200g cukru (szklanka) 2 jajka 150g mąki (szklanka) pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka zmielonego cynamonu pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej 2 jabłka do wypieków 150g żurawiny (szklanka) Wykonanie ciasta: W misce (większej) utrzeć masło z cukrem (na jasnożółtą kremową masę), dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. W drugiej misce połączyć mąkę(...)proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i cynamon. Dodawać tę mieszankę po trochu do masy maślano-jajecznej. na końcu wsypać jabłka pokrojone w kostkę i żurawinę. Wlać ciasto do tortownicy o średnicy 23-24cm (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia). Składniki na kruszonkę: 50g brązowego cukru 30g mąki 30g wiórków kokosowych 3 łyżki posiekanego masła (ok. 30g) Wykonanie kruszonki: Wymieszać

Mania Wypiekania
Sękaczek - warstwowa szarlotka wg Siostry Anastazji 307

kogo: dla fanów orzeszków w karmelu dla lubiących próbować nowych wersji szarlotek dla mających jabłka "na zbyciu" Składniki na ciasto: 350g mąki kostka zimnej margaryny/masła (250g) 2 łyżki śmietany 12 lub 18% 120g cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie ciasta:  Zarobić ciasto jak na kruche, czyli: mąkę pomieszać z proszkiem do pieczenia. Zimną margarynę(...)się zarumienią (ok.15 minut). Ja piekłam każdy placek osobno, ale jeśli ktoś dobrze zna swój piekarnik może włożyć dwa ciasta na raz. Składniki na masę: kilogram obranych jabłek   2 sztuki galaretek w kolorze żółtym np. cytrynowe Wykonanie masy:  Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka i smażyć ok. 10 minut

Mania Wypiekania
Ciasto z jabłkami i orzechami 121

kogo: dla mających jabłka "na zbyciu" dla lubiących wilgotne ciasta dla lubiących proste ciasta Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 0,25 szklanki oleju 1 szklanka posiekanych na kawałki orzechów włoskich 3 jajka łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia 6 pokrojonych w kostkę jabłek Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać łyżką (tak by jabłka obkleiły

Mania Wypiekania
Frużelina do ciast i deserów 144

przejrzałe, posiadają odpowiednią ilość pektyny i kwasu aby uformować żel tylko przy dodatku cukru: czarne porzeczki czerwone porzeczki agrest żurawina śliwki mirabelki kwaśne jabłka pigwa rajskie jabłka cytryny skórki z owoców cytrusowych (zawierają więcej pektyny niż sam owoc) Owoce średnio bogate w pektynę - mogą potrzebować dodatku pektyny lub kwasu: morele maliny jeżyny borówka amerykańska wczesna niedojrzałe renklody dojrzałe(...)jabłka pomarańcze Owoce ubogie w pektynę - zawsze potrzebują dodatku kwasu, pektyny lub obydwu składników: wiśnie czereśnie gruszki truskawki borówka amerykańska późna rabarbar bez dziki figi guawy granaty* *informacje o ilości pektyn w owocach znalazłam na portalu www.skarbywsloikach.com   Frużelina malinowa   Frużelina borówkowa  Przepis znalazłam na stronie www.mojewypieki.com

Mania Wypiekania
Kisiel jabłkowy 117

średnie jabłka 2-3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki cukru 3 goździki 450ml wody (niepełne 2 szklanki) łyżka mąki ziemniaczanej cynamon, rodzynki do smaku Wykonanie: Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop sokiem z cytryny (by nie ściemniały). Zalej 350ml wody, dodaj cukier i goździki i zagotuj. Mąkę wymieszaj w 100ml wody(...)jabłka się zagotują dolej wodę wraz z mąką i pogotuj ok 3-4 minuty. Przelej do miseczek. Do smaku można posypać cynamonem lub dodać rodzynki. Podawać na ciepło lub na zimno. Z przepisu wychodzi 2-3 porcje kisielu (w zależności od wielkości salaterki

Mania Wypiekania

Proponowane wyszukiwania