nadchodzącą Wielkanoc ; ) Buziaki. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek cukier waniliowy ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na godzinę do zamrażalnika. Składniki na masy sernikowe: 6 białek 1 ½ szklanki cukru 3 budynie: czekoladowy , wiśniowy, śmietankowy 3 śmietany(...)budyń. Miksujemy chwilę, aż masy będą gładkie. Następnie do każdej miski dodajemy 1 śmietanę. Każdą z mas osobno dokładnie mieszamy. Dodatkowo: cukier puder do posypania WYKONANIE: ciasto kruche – pierwsza połowa ( nakłuwamy widelcem) masa czekoladowa masa wiśniowa + wyrównujemy lekko masa śmietankowa ciasto – druga połowa- ścieramy na tarce pieczemy 55 minut w temp. 175 stopni z termoobiegiem Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku
Domowe ciastaBardzo smaczne i efektowne ciasto, przełożone pyszną masą śmietanową z posypką smaku batona Kit Kat oraz masą kajmakową. Po przekrojeniu bardzo ładnie się prezentuje biszkopt. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa z wafelkami: 500 ml. śmietany 30% 9 łyżek posypki waflowej(...)Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietan-fixami. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na wierzchu ciasta. Posypujemy wiórkami czekoladowymi i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna Kuchniasoli ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich 4 duże łyżki miodu ⅓ szklanki roztopionego oleju kokosowego 2 średnie jajka 1 szklanka puree z dyni ¼ szklanki mleka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Polewa czekoladowa: 4 płaskie łyżki oleju kokosowego 4 płaskie łyżki ciemnego kakao 1-2 duże łyżki miodu 2-4 łyżki gorącej wody Wykonanie: do jednej miski wkładamy mąkę, proszek do pieczenia(...)tylko do połączenia się składników ciasto przekładamy do keksówki (25x12cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170ºC około 60 minut do suchego patyczka zimne ciasto polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: olej i miód rozpuszczamy w rondlu, podgrzewamy do chwili aż miód się rozpuści, ściągamy z pieca i dodajemy kakao, masa może się zważyć dlatego dodajemy
Słodkie zapomnieniepuszysto. Dodajemy jajko ciągle miksując, ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną przesianą sodę oczyszczoną i sól. Wszystko razem dobrze mieszamy. Wsypujemy łezki czekoladowe lub posiekaną czekoladę deserową i mieszamy. Odkładamy około 180 g ciasta do miseczki i wstawiamy do lodówki (będzie nam potrzebne do zrobienia ciasteczek) Pozostałe ciasto przekładamy to tortownicy o średnicy 24 cm. wyłożonej papierem(...)wraz ze śmietanką kremówką 30% roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Odstawiamy do wystudzenia. 4.) Wykończenie i dekoracja: Na stężałą masę serową prze lewamy ostudzony ganache czekoladowy , wyrównujemy i wstawiamy ciasto do lodówki na 4 - 24 h. Ciasto dekorujemy pozostałymi ciastkami i pastylkami białej czekolady. Moją inspiracją był przepis od Home Cooking Adventure (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
RITA food channeldodanie potarkowanych jabłek zamiast dżemu (akurat miałam pod ręką więc wykorzystałam) ale tak jak pisze Basia rodzaje dżemu możemy konfigurować dowolnie i tym samym wpływać na efekt końcowy. Expresowe ciasto 3 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 2-3 łyżeczki kakao 0,5 słoiczka dżemu lub prażonych jabłek (dodałam 1 szkl potarkowanych jabłek) 1 szkl zimnego(...)szkl oleju 2 szkl mąki Wszystkie składniki mieszamy łyżką, przekładamy do formy i pieczemy ok 40-45 minut do efektu suchego patyczka. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową. Artykuł Expresowe ciasto pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniagorącej wody 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 2 łyżki oliwy Wykonanie Do miski z solą i mąką wlewamy gorącą wodę i olej. Mieszamy łyżką, a później zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na 9 -10 części i każdą kulkę cieniutko wałkujemy. Smażymy na patelni bez tłuszczu minutę z jednej strony i 20 sekund z drugiej. Po usmażeniu placek kroimy w trójkąty, które(...)Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe
lady-och-mistrzyni.blogspot.comwarto upiec coś dobrego. Ja proponuję mazurek czekoladowy z wiśniami, który co roku gości na naszym rodzinnym stole (koniecznie w towarzystwie tej babki cytrynowej ). Spód jest czekoladowy, na nim kakaowy krem z mascarpone i kratka z rozpuszczonej czekolady a pomiędzy kratką wisienki. Przepyszny! Mazurek czekoladowy z wiśniami Ciasto 150 g mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia
Smaczny zeszytsłowo, możecie sami zrobić to ciasto i posmakować. Was też to połączenie zachwyci. Taki torcik można śmiało zaliczyć do zdrowych słodyczy. Składniki na okrągłą formę o średnicy 22 cm: ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 1/2 litra mleka(...)cynamonem prażonych z cukrem Stovit (1/2 z 720 g) 1 słoiczek dżemu z czarnych porzeczek Stovit (260 g) dekoracja - użyłam częściowo pokruszonych czekoladowych kulek zbożowych i czekoladowej posypki Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Ubić białko jajek z cukrem (na sztywno), dodać żółtka, jeszcze chwilę ubijać. Wsypać mąkę z kakao i proszkiem
Codzienna kuchnia niecodziennamusi być:) dlatego teraz częściej robię takie bez pieczenia, bo szybciej ale nie mniej smacznie. Dawno nie robiłam naszego ulubionego bananowca więc ciasto z bananami musiało się pojawić. Tym razem banany wystąpiły w czekoladowej oprawie: pomiędzy warstwami herbatników, budyniu i musu czekoladowego. Było naprawdę pysznie. A tak przy okazji przypominam kilka innych ciekawych przepisów na bananowiec: *bananowiec(...)gorzkiej czekolady połamać do miski, umieścić nad garnkiem z wrzątkiem i rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno, wmiksować rozpuszczoną czekoladę. Pozostałe banany pokroić w plasterki, ułożyć je na cieście i rozłożyć mus czekoladowy. Na wierzch zetrzeć pozostałe kostki czekolady. Schłodzić kilka godzin w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzekoladowy mannowiec z galaretką to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, które sprawdz się na każdą okazję. Składniki 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 1 litr mleka 200 g masła lub margaryny 4 łyżki gorzkiego kakao okrągłe biszkopty 2 galaretki np. malinowe Forma: 26 cm Przygotowanie Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i dać masło. Gotować(...)wierzchu można ułożyć kilka dla dekoracji. Ostudzić. W 3 szklankach wrzątku rozpuścić 2 galaretki. Kiedy ostygną wylać na ciasto i wstawić do lodówki. Ciasto jest gotowe kiedy stężeje galaretka, jednak najlepiej smakuje następnego dnia. Autor przepisu: Beata Artykuł Czekoladowy mannowiec z galaretką pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisySerniki bym mogła piec codziennie, zawsze mnie zachwycają, należą do najbardziej u mnie lubianych ciast. Kiedyś o nich książkę napiszę…obiecuję ! Spróbujcie upiec, to wcale nie trudne….. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 12 dag cukru 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 2 łyżki mleka w proszku 1,5 szklanki cukru(...)mleka 2% 6 jajek 1 torebka budyniu śmietankowego Pianka z białej czekolady: ½ litra śmietany kremówki 2 tabliczki białej czekolady 50 g startej białej czekolady lub wiórek czekoladowych Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wymieszaj z cukrem, wbij jajko, dodaj żółtko, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć tak, aby powstała jednolita kula ciasta. Wylep lub rozwałkuj dno wyłożonej pergaminem blaszki
Wanilia i Kardamongorąco, aby sobie trochę ulżyć w upałach, chcę Wam polecić pyszne ciasto-sernik na zimno, który wygląda w przekroju jak arbuz. Ma zielony spód, masę serową, czekoladowe pestki, i galaretkę truskawkową. Ciasto jest pyszne, orzeźwiające, idealne na upalne dni. Zapraszam SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm CIASTO -400g mrożonego szpinaku rozdrobnionego -1 szkl mąki krupczatki szkl(...)wrzątku i mieszamy, studzimy. Dodajemy do masy serowej i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach. Masę serową wykładamy na zielone ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Czekoladę rozpuszczamy i przekładamy do woreczka, na stężałej masie serowej robimy czekoladowe pestki arbuza. Nacinamy woreczek i wyciskamy czekoladę na masę serową, nadając jej kształt pestek. Wstawiamy do lodówki. W misce rozpuszczamy galaretki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusłodkościami. Ptasie mleczko na herbatnikach Jak dotąd nie spotkałam się z tym smakołykiem w żadnym innym kraju. Mój ulubiony smak ptasiego to waniliowy. Lubię też to o smaku czekoladowym. Upiekłam ostatnio ciasto z dodatkiem ptasiego mleczka i przepisem na nie wkrótce się z Wami podzielę. Zanim to nastąpi mam dla Was wersję ciasta na herbatnikach z domowym ptasim mleczkiem
mecooksprzepyszny duet, a ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Na wierzchu ułóżcie orzechy, migdały czy inne bakalie, które akurat macie pod ręką. Posypcie paseczkami skórki pomarańczowej i gotowe. Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na keksówkę o długości 25 cm Składniki: 160 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40 g kakao 150 oleju 50 g soku(...)pomarańczy starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka skórki mielonej skórki pomarańczowej 4 jajka 90 g brązowego cukru Polewa czekoladowa 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao Do dekoracji: migdały kandyzowana skórka pomarańczowa Inspiracja MadameEdith . Wykonanie: W misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej stopniowo
Kulinarne przygody Gatitytylko to możliwe zamiast tradycyjnego kruchego ciasta jako podkład do ciast robię ekspresowy spód z herbatników i masła. Szybko i sprawnie a do tego efekt smakowy rewelacyjny:) SKŁADNIKI: ciasto 1 opakowanie czekoladowych herbatników maślanych 10 dkg masła masa serowa 1 kg sera na sernik 10 dkg masła 100 ml śmietany kremówki 3/4 szkl. cukru 2 jajka opakowanie budyniu śmietankowego krem(...)cukru pudru sok z połowy limonki PRZYGOTOWANIE Herbatniki wkładam do miksera i rozdrabniam na mąkę. Kiedy są rozdrobnione dodaję roztopione masło i miksuje do połączenia się składników. Tak przygotowane "ciasto" przekładam do tortownicy (składniki są sypkie) i dokładnie dociskam do jej spodu i brzegów. Podpiekam w 170 stopniach przez 15 minut. Masa serowa: masło z cukrem ucieram mikserem
Magiczna kuchnia Darii