jabłka - 25490 przepisów (strona:385/1700)

Witaminowa bomba – sok w walce z przeziębieniem 97

niż zalecane dzienne zapotrzebowanie oraz jedną trzecią zalecanej dziennej dawki prowitaminy A. Warto go dodawać do soku, choć ma swój specyficzny smak Ale tu wystarczy dodać więcej słodkich jabłek i smak grejpfruta jest zamaskowany Składniki: 2 pomarańcze 1 grejpfrut 7-8 małych jabłek 2 duże marchewki 1 pietruszka (korzeń) Przygotowanie: Pomarańcze, marchewki i pietruszkę obieramy. Z jabłek

Słodkie okruszki
Szarlotka z migdałami 157

basia 1/2 szklanki zmielonych migdałów 1 margaryna kasia 5 żółtek 3/4 szkl cukru kryształu 2do 3 łyżek śmietany 18procentowej proszek do pieczenia 2 łyżeczki masa jabłkowa 1,7 kg jabłek obranych startych na tarce sok z 1 cytryny 2 łyżki miodu 1 białko 1 łyzeczka cynamonu migdały żurawina rodzynki oraz cukier puder przygotowanie składniki ciasta wyrabiamy razem i dzielimy(...)dwie części.Jedną większą i jedna mniejsza. Większą część ciasta rozwałkować na dużą blachę 33na 25 .Resztę chłodzimy . Masa jabłkowa Jabłka starte dajemy do garnka ,,dodajemy sok z cytryny ,cukier waniliowy i miód i cynamon. Dusimy na małym ogniu aż jabłka zmiękną . Potem studzimy i do zimnej masy dodajemy bakalie ,ubite 1 białko na sztywno ,Masę delikatnie mieszamy

Moje Wyroby
Seromakowiec z wiśniami i galaretką 122

rozpływające się w ustach. Dobrze, że zrobiłam wielką blaszkę bo każdy chciał dokładkę :) Ciasto makowe: 400 g maku zmielonego  2 szkl mleka  500 g cukru pudru 5 jabłek 12 łyżek kaszy manny 12 jajek 250 g miękkiej margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia olejek migdałowy Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 4 jajka 200 g masła(...)waniliowego 400 g wiśni mrożonych  2 galaretki wiśniowe Ciasto makowe: Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i odstawić do ostygnięcia. Odcedzić na sitku wyłożonym gazą, odcisnąć z nadmiaru płynu. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas miksując dodawać żółtka. Później na przemian po trochę

Smakołyki Asi
ŚWIĄTECZNA GĘŚ PIECZONA NADZIEWANA JABŁKAMI + FILMIK 79

Dzisiaj przepis na banalnie łatwą w przygotowaniu gęś pieczoną nadzianą jabłkami, smaczną i aromatyczna. Gęś po upieczeniu nakarmi kilka osób.   SKŁADNIKI :  1 gęś  sól do smaku  majeranek słodka i ostra papryka  czosnek granulowany  3 jabłka(...)odciąć nadmiar tłuszczu, który należy wytopić w garnku.  Gęś nacieramy przyprawami i pozostawiamy na kilka godzin, w chłodnym miejscu aby odpoczęła.  Następnie do środka gęsi wkładamy pokrojone jabłka i związujemy nogi.  Gęś układam na blaszce, nakłuwamy skórę wykałaczką aby tłuszcz wyleciał. Odwracamy brzuchem na dół i pieczemy około 4-5 godzin w temperaturze 180 % C, góra

Kulinarne Fantazje Marioli
Śledź w oleju – tradycyjna polska zakąska 87

przyprawy, słony śledź i słodkie owoce czyli DUŃSKI ŚLEDŹ CURRY Print Śledź w oleju – tradycyjna polska zakąska Śledź w oleju to idealne połączenie smaków. Słonej ryby, ostrej cebulki, słodycz jabłka i łagodność oleju otulającego nasz żołądek i chroniącego przed inwazyjnym alkoholem. Kategoria Przystawki Kuchnia Polska Czas przygotowania 1 day Czas gotowania 15 minutes Porcje 4 Autor smakowitehistorie.com Składniki(...)filetów śledziowych 1 duża cebula ½ cytryny 200 ml oleju (słonecznikowego lub rzepakowego) 1 twarde, kwaśne jabłko ½ l mleka do namaczania sól i pieprz Przygotowanie Dzień wcześniej wypłucz filety śledziowe w zimnej wodzie, zmieniając ją kilka razy. Na noc odsącz śledzie z wody i zalej mlekiem. Osusz filety i pokrój na kawałki o szerokości ok. 1 cm i skrop cytryną. Obierz

smakowitehistorie.com
Ryżowe placki mojej babci 49

jadłam placków zrobionych z ryżu, kurcze, są zaskakująco pyszne. Będę próbowała jeszcze innych wersji ryżowych placków. Może z warzywami?  Składniki: 200 g suchego białego ryżu  3 średnie jabłka 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mleka 2 łyżki rodzynek 2 jajka 2 łyżki cukru waniliowego ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu olej rzepakowy cukier puder do posypania(...)przepis na około 25 mniejszych placków)   Do przepisu dodałam parę składników od siebie, czegoś mi po prostu brakowało. Ryż gotujemy do miękkości. Jabłka myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski wrzucamy ryż, jabłka, resztę składników i dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor

Kardamonovy
Dżem porzeczkowo-jabłkowy 48

wielką reklamówkę aronii. Aronia okazała się czarną porzeczką. Lubię takie zaskakiwajki, zdecydowanie bardziej mi smakuje porzeczka. Wymyśliłam, że zrobię dżem. I tak kminiłam, jakie owoce można dodać, stanęło na jabłkach. Wyszło naprawdę smacznie. Na kolację zafundowałam sobie chałkę z tym ów dżemem. Ach! Składniki: 2 kg czarnej porzeczki 1 kg jabłek 700 g cukru (lub więcej) Czarną porzeczkę(...)myjemy i obieramy z łodyżek. Wrzucamy ją do garnka z grubym dnem. Dosypujemy do niej cukier, gotujemy. W międzyczasie obieramy jabłka, wydrążamy i kroimy w małą kostkę, dodajemy do porzeczek. Na wolnym ogniu gotujemy całość, aż odparuje większość płynu, potrwa to około 2 godzin. Pamiętajcie o częstym mieszaniu dżemu. Jeszcze jedna uwaga – po przelaniu do słoików i ostygnięciu

Kardamonovy
Kompot z rabarbaru i jabłek 52

będzie. Owoce ugotowały się na śmierć, kompot ładnie doszedł sobie w lodówce, wykończyłam go jedynie paroma kostkami lodu i już. Składniki: 2 l wody 0,5 kg rabarbaru 3 jabłka 1 mała kora cynamonu sok z jednej cytryny 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru (lub więcej) parę kostek lodu Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki, jabłka w ćwiartki(...)gotujemy jakieś 20 minut. Kompot schładzamy i dodajemy do niego sok z cytryny, wkładamy do lodówki. Jak macie ochotę, podajcie go z kostkami lodu. Artykuł Kompot z rabarbaru i jabłek pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Kompot jabłkowy 41

zrób mi karminadle, kartofle, mizerię i kompot”. Mięso, no dobra. Reszta też ok, podjarałam się kompotem. A że sezon na owoce jest jaki jest, postanowiłam zrobić kompot z jabłek. Szczęśliwa pobiegłam do My ( i kolegi D, który do nas wpadł) z kompotem. Spróbowali. Miny słabe. „Kompot z jabłeeeek? Nieee.” A gońcie się. Był pyszny. Składniki(...)wody 5 jabłek 4 goździki mała kora cynamonu 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny Jabłka myjemy, pozbywamy się z nich gniazd nasiennych, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do wody. Dodajemy do niej goździki, cynamon i cukier. Gotujemy 15 minut, przecedzamy, studzimy, dodajemy sok z cytryny. Artykuł Kompot jabłkowy pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Kompot z truskawek i jabłek 50

myślą o najmłodszych. I w sumie tyle. Nie dodawałam do niego żadnych ziół i cytryn. Czysty sok z owoców z wodą i niezdrowym cukrem :). Składniki: 2 l wody 4 jabłka 500 g truskawek 2 łyżki cukru lub więcej kostki lodu   Jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych, z umytych truskawek odrywamy szypułki. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy(...)niej cukier i owoce. Kompot gotujemy 15 minut. Studzimy. Przed podaniem dorzucamy do niego kostki lodu. Artykuł Kompot z truskawek i jabłek pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Kompot ze śliwek i jabłek 54

razem mamy węgierki. Jak skończę pisać tego posta, gotuję kolejny. Nie wiem, który w tym tygodniu, czwarty?  Składniki: 3 l wody 1 kg śliwek (ja użyłam węgierek) 4 jabłka 2 łyżki cukru Jabłka myjemy, obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne, wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy do nich umyte i wypestkowane śliwki i cukier. Gotujemy(...)minut, studzimy. Artykuł Kompot ze śliwek i jabłek pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Racuchy drożdżowe z jabłkami 61

problem. Na suchych też wyszły.  Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 7 g suszonych drożdży 2 jajka 2 łyżeczki cukru (ja użyłam waniliowego) 3 jabłka olej (przepis na około 12 sztuk) Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej mleko, drożdże, jajka i cukier, wszystko dokładnie łączymy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia(...)czasie jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę, wrzucamy do ciasta, mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Przed podaniem racuchy można posypać cukrem pudrem. Artykuł Racuchy drożdżowe z jabłkami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Koktajl ze szpinakiem, bananem, kiwi i jabłkiem 73

szczęście lubi właściwie każde. Jeżeli chodzi o dostępność owoców u warzyw, jest słabiej niż latem, ale jakoś sobie to wszystko mądrze urozmaicimy. Codziennie wpadają nowe pomysły na koktajle z jabłek, gruszek, dyni. Będą też koktajle z bananem, mango, awokado. Z płatkami owsianymi, z otrębami. Z wodą, z kefirami, z mlekiem roślinnym. Ze szpinakiem, jarmużem, selerem naciowym, burakami, marchewką. Będę(...)wprowadzić zielone koktajle, warto czasami dodać do nich np. kefir, jogurt, itp. Składniki: 1,5 szklanki źródlanej lub przegotowanej wody duża garść świeżego szpinaku 2 kiwi 1 banan 1 jabłko mała łodyga selera naciowego (przepis na 3 porcje) Szpinak dokładnie myjemy. Jabłko obieramy (aczkolwiek nie jest to niezbędne, tym razem jednak je obrałam), wycinamy z niego gniazda nasienne. Seler myjemy

Kardamonovy
Szarlotka z bezą 66

Aromatyczne ciasto z jabłkami, cynamonem i chrupiącą bezą zachwyci każdego miłośnika szarlotki. Składniki oraz sposób przygotowania: 300g mąki tortowej 100g cukru 15g proszku do pieczenia 3 żółtka 150g margaryny szczypta soli Połączyć ze sobą wszystkie składniki, zrobić kruszonkę. Dodać majonez 2-3 łyżki i ponownie zagnieść ciasto. Ciasto wykleić na dnie formy o średnicy 24cm lub 26cm wyłożonej papierem(...)pieczenia. Ciasto ugnieść palcami na jedną równą warstwę i wstawić do lodówki na czas gotowania jabłek. 3-4 jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić, przysypać cukrem i cynamonem, wymieszać, wyłożyć na ciasto. Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25min. Beza: 3 białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier

Wasze Przepisy
Barszcz czerwony z pieczonych buraków 81

barszcz czerwony z pieczonych buraków Składniki na barszcz czerwony z pieczonych buraków 4 duże buraki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 średniej wielkości cebula pół małego selera 2 duże jabłka 3 marchewki 3 pietruszki biała część pora mały pęczek natki pietruszki 1 główka czosnku (+ dodatkowo 3 ząbki czosnku) łyżeczka ziaren pieprzu łyżeczka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki sosu sojowego(...)leśnych 500 ml zakwasu z buraków sól, świeżo mielony pieprz Przepis na zakwas na barszcz Jak zrobić barszcz czerwony z pieczonych buraków Marchewki, pietruszkę oraz selera obierz ze skórki. Jabłka pokrój na połówki, usuwając z nich gniazda nasienne. Cebulę opiecz nad palnikiem. Główkę czosnku przekrój na pół podobnie jak białą część pora. Warzywa oraz jabłka włóż do dużego

okolicepalnika.pl