jabłka - 25490 przepisów (strona:372/1700)

Surówka z jabłek i kalarepy 74

Pyszna i chrupiąca surówka z jabłek i kalarepy. Świetnie komponuje się obok glazurowanej młodej marchewki. Podałam ją do kurczaka w cieście francuskim. 2-3 jabłka 2 kalarepy 1 pęczek koperku 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany sól Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w średniej wielkości kostkę. Kalarepę obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę. Koperek drobno

Smaki Na Talerzu
Surówka z gotowanej czerwonej kapusty 83

Pyszna surówka z gotowanej czerwonej kapusty z dodatkiem, marchwi, cebuli i jabłka to pyszny dodatek który będzie idealnie pasował do wielu dań obiadowych. Tą surówkę często podaję do różnych gulaszy, w mojej rodzinie przepis znany od lat (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1 marchew 1 średnia cebula 2 średnie jabłka 4-5 łyżek kwaśniej śmietany(...)przekładamy naszą kapustę, gotujemy aż będzie do połowy miękka następnie odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia, cebulę kroimy w drobną kostkę, do dużej miski przekładamy kapustę, dodajemy cebulę, obrane jabłka i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Racuchy na kefirze 84

Racuchy na kefirze to bardzo prosty i smaczny pomysł na tani obiad czy podwieczorek. Możemy zrobić je z dodatkiem jabłek lub bananów. Oprószone cukrem pudrem smakują wyśmienicie i bardzo szybko znikają z talerza :). Uwielbiają je zarówno dorośli jak i dzieci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 500 ml kefiru 3 łyżki cukru 2 płaskie(...)łyżki sody owoce: jabłka lub banany, u mnie 2 większe jabłka olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: jajka mieszamy bądź miksujemy z kefirem i cukrem, do masy mieszając wsypujemy sodę i tyle mąki aby ciasto było gęste, do ciasta/masy dodajemy pokrojone wcześniej owoce i dokładnie mieszamy, racuchy smażymy na rozgrzanej patelni z dość sporą ilością oleju

Blog kulinarny S9.PL
Racuchy na kefirze 137

Racuchy na kefirze to bardzo prosty i smaczny pomysł na tani obiad czy podwieczorek. Możemy zrobić je z dodatkiem jabłek lub bananów. Oprószone cukrem pudrem smakują wyśmienicie i bardzo szybko znikają z talerza :). Uwielbiają je zarówno dorośli jak i dzieci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 500 ml kefiru 3 łyżki cukru 2 płaskie(...)łyżki sody owoce: jabłka lub banany, u mnie 2 większe jabłka olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: jajka mieszamy bądź miksujemy z kefirem i cukrem, do masy mieszając wsypujemy sodę i tyle mąki aby ciasto było gęste, do ciasta/masy dodajemy pokrojone wcześniej owoce i dokładnie mieszamy, racuchy smażymy na rozgrzanej patelni z dość sporą ilością oleju

Blog kulinarny S9.PL
Surówka z czerwonej kapusty 86

zaczerpnęliśmy od Mamy. Częścią związaną z przygotowaniem zajął się Bartek, a ja doprawiłam, więc to nasze wspólne dzieło. Składniki na surówkę z czerwonej kapusty 500 g czerwonej kapusty 1 jabłko 1 łyżka soku z cytryny 1 / 2 pora (biała część) 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)ziół prowansalskich. Odstawić na 10 minut. Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne liście, pokroić na ćwiartki, głąb zostawić, żeby liście razem się trzymały. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach, głąb wyrzucić. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdko, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Por rozciąć, żeby można było go w środku wypłukać, następnie umyć, podzielić wzdłuż na cztery części, pokroić w cienkie ćwierćplasterki

niecodziennikpary
Smalczyk z białej fasoli z cebulą i jabłkiem 92

Wegetariański Smalczyk z białej fasoli z cebulą i jabłkiem wychodzi przepyszny i smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom :). Przepis ten poleciła mi moja koleżanka, na pewno zostanie z nami na dłużej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 puszka białej fasoli konserwowej 2 cebule 1 jabłko 1 ziele angielskie 1/4 szklanki zimnej wody 2 liście laurowe 1 goździk 1 jałowiec ( ja robiłam(...)łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki lubczyku 1 łyżeczka sosu sojowego sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cebule i obrane jabłko kroimy w kostkę, na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebule z jabłkiem wraz z goździkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz jałowcem. Całość co jakiś czas mieszając smażymy na małym ogniu do momentu aż cebulka będzie złota, wyłączamy

Blog kulinarny S9.PL
Surówka z kiszonej kapusty z brokułem i jabłkiem 97

Surówka z kiszonej kapusty z brokułem i jabłkiem. Ta surówka z kiszonej kapusty to prosty, smaczny i pełen witamin dodatek do obiadu. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a potrzeba do niej tylko kilka składników podstawowych i przypraw Polecam też 20 przepisów na pyszne surówki. Składniki na Surówkę z kiszonej kapusty z brokułem i jabłkiem : 400-500 g kiszonej kapusty(...)marchewką (najlepsza domowa) różyczki z 1/6 małego brokułu (blanszowane wcześniej) 1 jabłko 1 marchewka (opcjonalnie) 2 łyżeczki cukru sól morska i biały pieprz 2-3 łyżki oleju Sposób przygotowania przepisu Surówka z kiszonej kapusty z brokułem do obiadu. Jeśli w kapuście kiszonej jest za mało marchewki to dodatkowo dodajemy startą 1 marchewkę. Kapustę kiszoną z marchewką lekko odciskamy z soku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłkiem i ogórkami konserwowymi 89

Tradycyjna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki, wzbogacona o dodatek słodkiego jabłka oraz kwaśnych ogórków. Nie wiem jak u Was, ale u mnie surówka z kapusty pekińskiej pojawia się dosyć często. Lubię zatem od czasu(...)czasu podmienić lub dodać jakiś składnik, aby nie było to wciąż to samo. Tutaj surówka z bardzo prostych, ogólnie dostępnych produktów. 1 mała kapusta pekińska 1 marchewka 1-2 jabłka 3-4 ogórki konserwowe lub kiszone 3 łyżki majonezu sól, pieprz Umytą i osuszoną kapustę szatkujemy. Przekładamy do miski. Marchewkę obieramy trzemy na dużych oczkach tarki. Jabłka oraz

Smaki Na Talerzu
Kapusta czerwona kiszona 58

główka czerwonej kapusty ( około 2 kg) 1 duże winne jabłko 1 duża czerwona cebula 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka soli 1 łyżeczka nasion kminku 3 ziarna ziela angielskiego 2 – 3 listki laurowe Wykonanie Główkę kapusty oczyszczamy z wierzchnich liści, brudnych i nadpsutych, przekrawamy, głąb wycinamy, jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Kapustę drobno szatkujemy, jabłka

Tajemnice Smaku
Dwa oryginalne pomysły na świątecznego śledzia 96

bardzo ciekawe inspiracje na bożonarodzeniowe śledzie. Oba przepisy, charakteryzują się wykwintnym smakiem, a jednocześnie nie są trudne w przygotowaniu. Oryginalne śledzie w śmietanie z jabłkiem Śledź w śmietanie to jeden z bożonarodzeniowych klasyków, ale obecność jabłek nadaje potrawie zupełnie nowego wymiaru. Jeśli pragniesz zaskoczyć swoich gości tym oryginalnym przepisem, przygotuj następujące składniki: 400 g filetów śledziowych jabłko cebula gęsty(...)solą i cukrem. Składniki powinny przegryźć się przez około godzinę, co odpowiada czasowi, w którym należy moczyć śledzie. Później, pokrojone na mniejsze kawałki filety, mogą już wylądować na półmisku. Jabłka, należy obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce, a potem skropić odrobiną soku z cytryny. Cebulę pokrój w półplasterki i sparz wrzątkiem, aby jej wyrazisty smak nie dominował

Okiem Blondynki by McBlondi
Odwrócony jabłecznik piernikowy bez tłuszczu FIT 95

imbiru w proszku – 1/2 łyżeczki soli – 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego – 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej – kilka kropli aromatu/ekstraktu waniliowego Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka i gotujemy z połową wody pod przykryciem 3-4 minuty na średnim ogniu. Gdy zmiękną, dodajemy syrop klonowy(...)jabłkowy, melasę, jajka (lub zamiennik), aromat/ekstrakt i drugą połowę wody. Mokre składniki dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. Na dnie formy do pieczenia o średnicy 21 cm rozprowadzamy ugotowane jabłka z syropem klonowym, a na wierzch wylewamy ciasto. Pieczemy 35-40 minut (lub do suchego patyczka). Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, przykrywamy formę talerzem, odwracamy do góry dnem

Be Fit Be Strong
Krem z papryki i jabłek 121

porcji Czas przygotowania: 45-60 minut Składniki: papryka – 6 dużych sztuk / około 1,5 kg cebula – 2 sztuki pomidory – 1 kg czosnek – 3 ząbki jabłka – 2 sztuki masło – 3 łyżki gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki kurkuma – ½ łyżeczki woda – 1 litr sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij(...)kostkę. Dodaj do garnka z cebulą, wsyp przyprawy i podsmaż chwilę. Następnie dodaj trochę wody i duś na najmniejszym ogniu około 25 minut. Pomidory umyj i pokrój w kostkę, jabłka zetrzyj na tarce i dodaj wszystko do garnka. Wlej resztę wody. Gdyby zupa była zbyt gęsta dodaj trochę wody. Gotuj całość na wolnym ogniu przez około 30 minut. Kiedy

wiecejwarzyw.pl
Tatar z awokado i jabłek z jogurtem 91

gratulacyjny za wspaniałe wyniki w nauce na studiach magisterskich. Było to ogromne wyróżnienie, za które bardzo dziękuję. Chciałabym się podzielić z Wami przepisem na przepysznego tatara z awokado i jabłka, który świetnie sprawdzi się jako appetizer, czy posiłek do słoiczka/pudełka do szkoły i pracy. Smak jest na tyle intrygujący, że musicie go spróbować. Tym bardziej, że przygotowanie tego(...)dania nie trwa długo. Składniki na 5-6 porcji: – 400g jogurtu naturalnego (np. sojowego) – 2 kwaśne jabłka – 2 dojrzałe, miękkie awokado – 1 szalotka – kilka listków bazylii – sok z 2 limonek – skórka starta z 1 niewoskowanej limonki – 1 łyżka oliwy – 1/2 pęczka szczypiorku – sól, pieprz Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki

Be Fit Be Strong
Szybkie placuszki z jabłkami 378

Uwielbiam placuszki z jabłkami, można je jeść na śniadanie, kolacje czy też w ramach deseru między posiłkami. Ważnym elementem tych placków są ubite jajka oraz odrobina proszku do pieczenia, dzięki temu są bardzo leciutkie i puszyste. Najlepsze są podawane zaraz po przygotowaniu z cukrem pudrem bądź domowej roboty dżemem. Aby były smaczne po upieczeniu odsącz je z nadmiaru tłuszczu(...)papierowym rączniku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do placuszków używam kwaśne i twarde jabłka, których smak jest bardziej intensywny. Placuszki często robię dla mojego męża jako przekąskę bądź na szybkie słodkie śniadanie w niedzielne poranki. Przepis jest prosty i szybki a smak najlepszy jaki jadłam. Szybkie placuszki z jabłkami – przepis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 szklanka mąki tortowej 2 jajka średniej wielkości

To Musisz Wiedzieć
Budyniowa Szarlotka z dużą ilością jabłek 182

Budyniowa Szarlotka z dużą ilością jabłek – Zapraszam na pyszną szarlotkę z budyniem na kruchym, waniliowym cieście. Wygląda wspaniale. Jest bardzo smaczna, troszkę karmelowa od brązowego cukru i budyniu toffi, wilgotna. Takie idealne ciacho do popołudniowej herbaty. Z przepisu uzyskamy dużą blaszkę. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Budyniowa Szarlotka z dużą ilością jabłek Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 190g jasnego, brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego (można użyć białego) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g lub cukru wanilinowego 12g 250g masła lub margaryny 1 jajko 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% Masa jabłkowa: 3 opakowania

Mała Cukierenka