jabłka - 25490 przepisów (strona:363/1700)

Pieczone jabłka 107

sytości. Niska kaloryczność tych owoców powoduje, że można ich zjeść dużo, zachowując szczupłą sylwetkę. Obecne zaś w jabłku pektyny oczyszczają jelita i pomagają usuwać produkty przemiany materii. Na ciepło z dodatkiem kwaskowatej żurawiny są pyszne. Polecam! Składniki na 2 porcje: 2 jabłka 4 łyżki żurawiny (konfitura ze słoiczka) odrobina cynamonu odrobina syropu klonowego Jabłka wydrążyć do mniej więcej

Moja Galeria Smaku
Mocno cynamonowo-czekoladowe babeczki z jabłkami 96

szklanki cukru pudru 1 jajko 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła) 1 cukier wanilinowy pół łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 2-3 łyżeczki kakao 1 jabłko (obrane i pokrojone w kostkę, można je również obtoczyć w cynamonie) mieszanka prażonych ziarenek Cynamonowy Raj -  Możecie je znaleźć  tutaj Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypuję do miski, następnie(...)jednej   dodać cynamon, do drugiej 2 łyżeczki kakao. Uzupełniamy dno foremki jasną masą, na niej układamy kawałki jabłek i przykrywamy masą kakaową. Na wierzchu również układamy kawałki jabłek i obsypujemy mieszanką pysznych prażonych ziarenek (ja użyłam mieszanki Cynamonowy Raj. Możecie je znaleźć  tutaj ) Wychodzi ok 12-13 muffin. Następnie wkładamy je do piekarnika  nagrzanego

The Sweet Damsel
Surówka z selera z jabłkiem i rodzynkami. 145

wiem. Ale do rzeczy. Surówka z selera jest zdrowa i pyszna, kto próbował ten wie, kto nie próbował to czas najwyższy to zmienić ;) Wyrazisty smak selera, kwaskowaty posmak jabłka, słodycz rodzynek i kremowa, aksamitne śmietana (lub jogurt naturalny) to wyjątkowo smaczne połączenie! Surówkę należy przygotować na co najmniej 30 minut przed podaniem. Polecam! Składniki na surówkę z selera(...)łyżeczka cukru      Rodzynki wsypujemy do kubka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do spęcznienia. Seler i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Rodzynki odsączamy na sicie dodajemy do selera i jabłka, posypujemy płaską łyżeczką cukru, mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę i dokładnie łączymy z resztą składników, próbujemy i ewentualnie

Rozpustne gotowanie
Murzyn z jabłkami 221

szklanka oleju - 2 łyżeczki sody oczyszczonej /płaskie łyżeczki - cukier puder jako posypka na ciasto - 1 łyżeczka cynamonu - 1 całą szklankę i niepełna druga szklanka mąki pszennej Obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Oddzielamy żółtka od białek. Cukier ucieramy z żółtkami. W dużym naczyniu mieszamy mąkę oraz sodą, dodajemy olej, cynamon i kakao. Z białek ubijamy pianę(...)dodajemy ją do ciasta. Do masy wsypujemy jabłka i lekko mieszamy . Keksówkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto umieszczamy w blaszce i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w temp 180 stopni. Gotowy wypiek posypujemy cukrem pudrem

upichcona
Gargamel - ciasto piernikowe z jabłkową wkładką 186

dodajemy po 1 żółtku, a następnie pozostałe składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie mieszamy z ciastem. Pieczemy ok 35 minut w 180 st. C. Wkładka jabłkowa: 4 jabłka 3/4 szklanki cukru kryształu 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (orzechy, rodzynki, żurawina) Białka ubijamy na sztywną pianę(...)Jabłka obieramy i kroimy drobno, mieszamy z cukrem i bakaliami i odstawiamy by puściły sok, a następnie mieszamy z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą, a na końcu dodajemy pianę z białek. Całość pieczemy ok 35 minut w 180 st. C. Krem 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka kwaśniej śmietany (u mnie 18%) 1 cukier waniliowy Dodatkowo

Cynamonowe szczęście
Pieczone JABŁKA z cynamonem 114

PIECZONE JABŁKA Z CYNAMONEM I MIODEM Jabłka cynamon impir ( suszony lub korzeń ) kandyzowane skórki z pomarańczy miód goździki Jabłka umyć i wydrążyć środki. Do każdego wsypać szczyptę cynamonu, imbiru i kilka goździków oraz kandyzowanych skórek z pomarańczy. Na koniec dodać łyżeczkę miodu. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C około 15-20 minut

Jemy Pijemy
Wątróbki drobiowe z jabłami 191

duże jabłka 3 cebule mąka sól pieprz majeranek  olej Wykonanie: Wątróbki myję, osuszam, panieruję w mące i podsmażam na gorącym oleju z obu stron na rumiano. \ Umyte jabłka kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i  kroję na ósemki. Dodaję do podduszonych wątróbek. Cebulę podsmażam na osobnej patelni, aż będzie szklista i przekładam do wątróbek z jabłkami. Podlewam winem, posypuję przyprawami  i duszę pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowe dosalam do smaku i podaję z ziemniakami z wody. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym 129

natki pietruszki - 4 łyżki jogurtu greckiego - 3 łyżki domowego majonezu (tym razem zrobiłam na oleju z pestek winogron) - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny - sok z cytryny (do jabłek) Dodatkowo: - do jadalnej dekoracji – miechunka (physalis) * , gałązki tymianku i pieprz czerwony ziarnisty * Miechunka jadalna (peruwiańska) to egzotyczna roślina, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne docenili już Inkowie, przez(...)wyboru) również kroimy w drobną kostkę i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Jogurt mieszamy z majonezem (najlepiej ”rózgą” – nie będzie grudek), dodajemy jabłka, cebulę, natkę pietruszki i szczypior, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy. Wymoczone śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy ukośnie na kawałki, przekładamy do gotowego sosu. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy

mojewypiekiinietylko
Ciasto jabłkowo-jogurtowe z patelni 140

cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość). W międzyczasie umyć jabłka, obrać i pokroić w drobną kostkę. 2. Do ubitych jajek dodać jogurt naturalny i kontynuować miksowanie. Następnie dodać olej. 3. Zmniejszyć obroty miksera i ciągle miksując stopniowo dodawać przesianą(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilkę miksować do połączenia składników.  4. Na koniec dodać jabłka i wymieszać wszystko łyżką. 5. Patelnię (u mnie o średnicy 28 cm) wysmarować olejem. Nadmiar tłuszczu wytrzeć ręcznikiem papierowym. 6. Ciasto przełożyć na patelnię, wyrównać i przykryć pokrywką.  7. "Piec" na najniższym ogniu do momentu suchego patyczka, z wierzchu ciasto też powinno

Domowa Cookierenka Agi
.778. nadziane jabłko 184

pieczone jabłko nadziane kokosowym masłem orzechowym i domowym dżemem malinowo-brzoskwiniowym ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~średnie jabłko, ok. 200g ~2 łyżki masła orzechowego z kokosem Primavika ~łyżka jogurtu sojowego ~1-2 łyżki dżemu malinowo-brzoskwiniowego (lub innego ulubionego, dobrze żeby był lekko kwaskowaty) Odcinamy wierzch jabłka i wydrążamy je w środku pozostawiając odstęp ok. 1 cm od ścianek. Masło orzechowe(...)mieszamy z jogurtem i wypełniamy nim środek jabłka. Na wierzch nakładamy dżem. Wkładamy jabłko do naczynia żaroodpornego/blaszki i zapiekamy ok. 20-30 minut w 180*C. Smacznego

breakfast of dreams
Muffiny bananowo jabłkowe z otrębami orkiszowymi 121

Takie na wypasie muffiny. I jak się okazało wyszły naprawdę niezłe. 200 g mąki pszennej 120 g banana (waga już po obraniu, czyli ok. 1 banana) 100 g startego jabłka (po obraniu ze skórki i usunięciu pestek to ok. 3/4 dużego jabłka) 40 g otrębów orkiszowych 40 g brązowego cukru trzcinowego 20 ml oleju rzepakowego 150 ml mleka(...)śmietany 12% 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu Banana kroimy w drobną kostkę, a jabłko ucieramy na grubych oczkach. Wrzucamy do dużej miski. Następnie wlewamy wszystkie płynne składniki, a potem wsypujemy suche. Mieszamy łyżką, aż wszystko ładnie się połączy. Gotową masę nakładamy do papilotek. Mi wyszło 9 muffinek, do każdej nakładałem po 2 duże łyżki

Marder&Marder Manufacture
Zapiekanka ryżowa z jabłkiem i budyniem 115

propozycją na fajny, smaczny podwieczorek, kolację, czy śniadanie. Posmakuje przede wszystkim dziecku, które często wybrzydza. Zaspokoi Twój głód, dzięki temu, że jest sycąca. Spróbujcie :) Składniki: ok 150g ryżu 5 jabłek budyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżeczki cynamonu cukier do smaku cukier waniliowy pół litra mleka odrobina masła      Przygotowanie: Ryż gotujemy i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Budyń(...)Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon i cukier waniliowy. Mieszamy Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy do niego warstwa po warstwie ryż, budyń oraz jabłka i powtarzamy czynność. Delikatnie wygładzamy łyżką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 20 minut. Najlepiej smakuje na gorąco :) Smacznego

ChilliJemy
Puszyste placki z jabłkami 125

brzmiał "kolacja". Moja kolacja pasowałaby bardziej na podwieczorek, ale być może znajdą się wśród Was takie łasuchy, które wieczorem spałaszują takie placki :) Składniki na około 10 placków: 3 średnie jabłka 250 g mąki 250 ml kefiru 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)soli olej cukier puder Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. 1 jabłko zetrzeć na tarce a pozostałe dwa pokroić w średniej wielkości kostkę. Pozostałe składniki wymieszać ze sobą w misce. Powinno wyjść dosyć gęste ciasto (jeśli będzie zbyt gęste dodać trochę więcej kefiru lub mleka). Dodać jabłka i ponownie wymieszać. Kłaść po łyżce ciasta na rozgrzany olej

My simple kitchen
Detoks - dzień 4 183

ogórko-kapuśniak jest pyszny :) nawet Mąż zajadał :) - chipsy z buraka - pomidory z ząbkiem czosnku i koperkiem - leczo zielony sok z jabłek i selera naciowego Kolacja: - zielony sok z jabłek i selera naciowego (świeżo tłoczony) - pomidory i ogórki kiszone (jakoś mam fazę na pomidory od wczoraj) - "pieczone" jabłko (czyli jabłko na parze

pyszne zdrowości