miało? Przepis jest dziecinnie prosty, wykonanie szybkie, a smakuje zacnie. Polecam dla zabieganych, dla pragnących na szybko czegoś słodkiego, dla dzieci. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego (prostokątnego) 2 średnie jabłka cukier puder (u mnie z lekka brązowy, bo trzcinowy) parę kawałków gorzkiej czekolady (idealnie o jak największej zawartości kakao) – opcjonalnie, bo można po prostu wierzch posypać cukrem pudrem. Wykonanie: Ciasto(...)francuskie podzielić wzdłuż na 4 równe pasy Jabłka obrać (nie jest to wymóg konieczny i zdecydowanie ładniej wyglądają nieobrane, ale my obierać ze skórek wszystko musimy). Przekroić każde jabłko na pół i pokroić na bardzo cienkie półksiężyce. Pokrojone jabłka poukładać na każdym pasie ciasta francuskiego, mniej więcej po środku, aby część jabłka wystawała ponad ciasto – patrz zdjęcia. Oprószyć cukrem
gutfutzawsze najlepiej odpoczywa mi się... z pysznym deserem w ręku. Nie miałam już czasu, ani siły na długie spanie w kuchni, więc przygotowałam szybki deser ryżowy z karmelizowanym jabłkiem. To taka moja alternatywna wersja tradycyjnego puddingu ryżowego z owocami. Spróbujcie i Wy. Ten deser to smak i prostota w jednym. Składniki: 1/2 ugotowanego wcześniej woreczka ryżu (woreczek(...)mniejsze jabłka cynamon (wg uznania) 2 łyżki masła 2 łyżki cukru cytryna około 10 łyżek mleka * u mnie najczęściej ryż jaśminowy lub długoziarnisty Uncle Bens Przygotowanie: Jabłka obieramy i dowolnie kroimy, najlepiej w grubszą kostkę. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny. Na patelni topimy 2 łyżki masła, następnie dodajemy 2 łyżki cukru i karmelizujemy go przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć
Słodkie okruszkijuż piątek, weekend lada chwila :) Na nasze weekendowe śniadania przygotowałam pieczoną frittate z jabłkami pachnącą cynamonem. Najlepiej jak frittata jest jeszcze ciepła, wtedy smakuje wyśmienicie w połączeniu ze świeżymi owocami, smacznego :) SKŁADNIKI 4 jabłka 4 jaja 40 gr m ą ki pszennej(...)mleka 50 gr cukru 50 gr masła 1 łyżeczka cynamonu PRZYGOTOWANIE Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. W garnuszku rozpuszczamy masło. Do masła dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka, 25 gr cukru i 1 łyżeczkę cynamonu. Jabłka podsmażamy 5 min. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem
La grande e la piccola cuocafarszu starte jabłko i brązowy ryż. Eksperyment jabłkowy uznaję za udany - gołąbki w takim wydaniu wydają mi się delikatniejsze i bardziej soczyste. Mimo niestandardowego składnika pozostają tradycyjnym, domowym i smacznym daniem, a na drugi dzień na pewno będą jeszcze lepsze :) Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 100 g brązowego ryżu 2 (1+1) kwaśne jabłka (np. szara reneta(...)dużych oczkach. Ryż ugotować. W misce wymieszać mielone mięso z cebulą, jabłkiem, ryżem i majerankiem. Dodać sól i pieprz. Nakładać po łyżce farszu na liść i zawijać ściśle i dokładnie. Naczynie żaroodporne wyłożyć luźnymi liśćmi kapusty i ułożyć na nich ciasno gołąbki. Poukładać w przerwach ćwierćplasterki drugiego jabłka i zalać pomidorami z puszki i bulionem. Na wierzchu ułożyć kolejną
zadanie-gotowaniepysznego sosu, którym możecie polać dowolny makaron. U mnie w miseczce znalazły się makaronowe kokardki i ryżowe muszelki. Spróbujcie. Czyż takie makaronowe miseczki w lekkim kokosowo-cynamonowym sosie z jabłkiem nie wyglądają apetycznie? Makaron w lekkim kokosowo-cynamonowym sosie z jabłkiem 2016-04-23 21:02:27 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 2 porcje) 3/4 szklanki makaronu kokardki około 100 g makaronu ryżowego muszelki 1 jabłko 1/3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cukru * 1 płaska łyżeczka cynamonu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mleczka kokosowego light szczypta wiórek kokosowych * do posłodzenia sosu można również użyć miodu
Słodkie okruszkiDziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na zapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonem. Wyśmienity smak i łatwość przygotowania. Za tym daniem najbardziej przepada moja córeczka. Gdy je pierwszy raz przygotowałam (wymyśliłam) co chwila podchodziła i mówiła „jesce mniam mniam” Takie zapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonem możecie podać zarówno w wersji słodkiego obiadu(...)jako późne śniadanie itp. Spróbujcie, polecam. Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonem – przepis i pomysł własny. Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonem 2016-04-22 00:52:53 Write a review Save Recipe Print 0 calories
Słodkie okruszkiczerwone jabłka 2 pomarańcze lód w kostkach Przygotowanie Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką, jabłka dokładnie umyć i wydrążyć gniazda nasienne. Obie pomarańcze i jedno jabłko pokroić w półplasterki, pozostałe jabłka zmiksować na dość duże kawałki. Miętę dokładnie umyć i osuszyć. Połowę mięty rozdrobnić dokładnie w blenderze, aby wydobyć głębszy smak i aromat, z drugiego pęczka mięty
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszklanki oleju 3 jajka 50 g drożdży 1 łyżka cukru z wanilią Kruszonka: 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka masła cynamon, kardamon dodatkowo: 1 - 2 jabłka (w zależności od wielkości) Drożdże rozkruszamy i wsypujemy na dno miski, na nie wsypujemy oba cukry, wlewamy mleko i olej, roztrzepane widelcem jajka, a na końcu wsypujemy mąkę. NIE MIESZAMY(...)ciepłe miejsce. Po tym czasie mieszamy wszystko dokładnie i przelewamy do tortownicy (21 - 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłko kroimy w cienkie cząstki i układamy na cieście. Składniki kruszonki zagniatamy razem i rozkruszamy w drobne grudki, które posypujemy na jabłka lub ścieramy kruszonkę na drobnej tarce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut
Czary - gary w kuchnisalaterce i udekorować świeżymi owocami. Składniki na 3 porcje: 1 szklanka malin mrożonych lub świeżych 1-2 łyżki wody 1 kopiasta łyżka kaszki kukurydzianej 1 banan 1 duże jabłko ugotowane w grubszej kostce lub surowe, ale miękkie i soczyste, obrane, bez gniazd nasiennych 1 łyżka rodzynek bez konserwantów 1 łyżka płatków owsianych 250-300 g kefiru, zależne czy wolisz nieco(...)cały koktajl były jeszcze zdrowsze: mrożone rozmróź wcześniej w temperaturze pokojowej, a kaszkę ugotuj w 100 ml wody lub mleka z dodatkiem rodzynek. Możesz też ugotować na kompocie z jabłka. Ja szykowałam naprędce, nie przygotowałam wcześniej malin, a miałam właśnie mrożone, zaś 2 jabłka gotowałam dzień wcześniej i po kompocie nie było już śladu. Stąd też ugotowałam
Anioszek w kuchniwymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli, wymieszać. 3. Żurawinę zalać wrzątkiem i odcedzić na sitku po 5 minutach. 4. Orzechy i czekoladę posiekać na kawałeczki. 5. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem. 6. Jajka ubić z drobnym cukrem na bardzo puszystą, jasną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo roztopione(...)Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać bezpośrednio do miski z jajkami i zmiksować na najniższych obrotach miksera, wyłącznie do połączenia się składników. 8. Do ciasta dodać jabłka, orzechy, żurawinę oraz czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką. 9. Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika. 10. Piec przez
W mojej kuchnijajka 30 g cukru wanilinowy Delecta 1/4 szklanki cukru 3 łyżeczki cynamonu 150 g jogurtu naturalnego 4 dojrzałe banany jabłko gruszka cukier puder Sposób przygotowania: Najpierw obieramy jabłko lub gruszkę i kroimy na paski średniej grubości. Ja użyłam obydwu owoców, ale wszystko zależy od naszego smaku i gustu. Potem obieramy i kroimy na plastry banany oraz wykładamy foremki papierem(...)jest gotowe wylewamy je do foremek (ciasta starcza na trzy foremki prostokątne o wymiarach: 8,5 cm x 16 cm). Po wlaniu ciasta do foremek na górze układamy plasterki jabłka lub gruszki. Foremki z ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. Tuż przed podaniem posypujemy nasze chlebki cukrem pudrem, smacznego
Projekty ze smakiemdodaje własnie tej wiosennej lekkości. Jeśli nie lubicie zup gotowych bez mięsa, to zamiast wody dodajcie rosół lub mięsny bulion. Składniki: ok. 1 kg buraczków 4-5 średnich jabłek (najlepiej kwaskowatych) 1 średnia cebula 3 średnie ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju sok z cytryny(...)pokroić w średniej wielkości kawałki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać czosnek, cukier i krótko przesmażyć. Dołożyć buraki i jabłka. Wszystko razem poddusić, a następnie podlać wodą. Powinno jej być niewiele ponad poziom warzyw. Wszystko razem gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem
Codzienna kuchnia niecodziennaSymbio brązowy cukier 3 jabłka cukier puder- opcjonalnie- do potrzepania przed podaniem owoce granatu listki mięty Ugotuj kaszę zgodnie z zaleceniem Babci Zosi. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Jabłka pokrój na cząstki, zostaw skórkę. Naczynie posmaruj masłem lub olejem kokosowym. Wyłóż jabłka. Dołóż ugotowanej kaszy jaglanej. Następnie dość obficie poukładaj suszonych fig, pokrojonych w paski- ja używam(...)wierzchu. Zapiekaj. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, dołóż granatu i mięty. Czy to śniadanie, czy obiad, kolacja...a może deser? Wszystkie terminy pasują tutaj doskonale! Mokre, soczyste pieczone jabłko pasuje idealnie do suszonej niezwykle aromatycznej figi. Kasza daje wrażenie kruszonki,a gdzieniegdzie przebija się chrupkość prażonych migdałów... Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: -> 2 ½ jabłka -> Garść orzechów włoskich -> Łyżeczka miodu -> Cynamon, kardamon, -> 50g masła -> Łyżeczka cukru -> 50g mąki Wykonanie: Z 1 jabłka wydrążamy środek pozostawiając dość grube ściany. Pozostałe jabłka, oraz środek z poprzedniego kroimy w kostkę. Dodajemy orzechy włoskie wcześniej lekko posiekane. Przyprawiamy cynamonem oraz kardamonem wraz z łyżeczką miodu. Smażymy(...)patelni około 7-9 minut. W tym czasie wykonujemy kruszonkę. W tym celu do miski przekładamy masło, mąkę oraz cukier i wyrabiamy ręcznie. 1 jabłko przekładamy do naczynia żaroodpornego, środek wypełniamy farszem z piekarnika a wierzch posypujemy kruszonką. Zapiekamy w 180 około 20-25 minut. Najlepiej podawać z gałką lodów
Jedz zdrowo żyj zdrowo!się szklisty. Następnie zalać mlekiem. Dołożyć cukier oraz szczyptę soli i pogotować ok 15-20 minut, aż wchłonie całą wodę - nie szkodzi jeśli będzie twardawy, dojdzie w piekarniku. Jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki. Skropić lekko sokiem z cytryny, by zbytnio nie ściemniało. Dodać cynamon oraz pastę waniliową i razem wymieszać. Rozbełtane jajko wymieszać z ryżem, a następnie(...)jabłkiem. Całość przełożyć do natłuszczonych masłem kokilek. Zalać po wierzchu śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym. Piec ok 3 5 minut w 180C - wstawiać do rozgrzanego piekarnika i piec bez przykrywania foremek. Przed podaniem posypać z wierzchu cynamonem. Słodko i syto - tego mi dzisiaj było trzeba
Grunt to przepis!