Słodkie babeczki, lekko waniliowe. Przygotowane z wykorzystaniem batoników Duplo. Udekorowane delikatnym, kakaowym kremem na bazie bitej śmietany. Proste i smaczne. Polecam! Składniki: Ciasto: 2 jajka 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli ½ szkl. cukru ½ szkl. mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 ¾ szkl. mąki pszennej ½ szkl. rozpuszczonego i ostudzonego masła 5 batoników Duplo Krem: 250 ml. śmietany(...)drugiej misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki. Wsypać do mokrych i wymieszać. Na koniec dodać pokrojone na kawałki Duplo. Masę przelać do formy wyłożonej papilotkami do ¾ ich wysokości. Babeczki piec w 190 st.C około 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. 2. Krem: Śmietanę ubić na sztywno i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania
Nastoletnie WypiekanieKruche niepozorne babeczki, nadziane kremem o smaku białej czekolady i jeszcze mało popularnej herbaty matcha która ma konsystencję sypkiego pudru, i bogactwo antyoksydantów, w Japonii bardzo popularna , doskonale nadaje się do wypieków i kremów , nadaje charakterystycznego smaku, ale tez barwi je na piękny zielony kolor. Składniki: 30 dag m ą ki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru(...)mietany, szybko zagnie ść ciasto. Zawin ąć w foli ę i wło ż y ć na 20 minut do lodówki, po czym ciastem wylepi ć małe metalowe foremki do babeczek, wło ż y ć do nagrzanego do 190*c piekarnika i piec 10-15 minut-do lekkiego zrumienienia. Zimne korpusy wyj ąć z foremek. Nadzienie: Ś mietan ę kremówk
Wanilia i KardamonWilgotne, lekkie i puszyste babeczki o intensywnie waniliowym smaku i zapachu. Udekorowane słodkim kremem waniliowym. Poza smakiem, ich atutem jest wygląd, który przyciągnie każdego ;) Przepis pochodzi z książki Jamie `ego Olivera - FoodTube- Sezonowe słodkości) Serdecznie polecam! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 250 g cukru (dałam mniej) ½ łyżeczki sody oczyszczonej(...)ciasto przełożyć do papilotek do ich 2/3 wysokości. Piec w 170 st.C około 20 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia (z piekarnika powinien wydobywać się piękny, waniliowy zapach) Upieczone babeczki wyjąć i przestudzić na kratce. 2. Krem waniliowy: Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodać przesiany cukier puder i nadal miksować,od koniec wlewając ekstrakt wymieszany z mlekiem. Ostudzone babeczki udekorować
Nastoletnie Wypiekaniekogo: dla fanów wypieków z kawową nutą dla fanów babeczek dla miłośników wilgotnych wypieków Składniki: 125g masła (miękkiego) 125g mąki 125g ciemnego cukru trzcinowego np. muscovado 2 jajka 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kawy espresso (proszku) 50g gorzkiej czekolady, roztopionej 2 łyżki mleka Wykonanie ciasta: Zmiksować masło z cukrem, dodać jajka(...)jest zbyt gęste ilość mleka można zwiększyć. Ciasto wyłożyć do papilotek i piec około 20 minut w temperaturze 200ºC, do tzw. suchego patyczka. Z przepisu wyjdzie ok. 12 babeczek. Składniki na polewę i dekorację: 150-200g gorzkiej czekolady 50g masła 2 łyżeczki kawy espresso (proszku) czekoladowe ziarenka kawy - do ozdoby Wykonanie polewy i dekoracji: Wszystkie składniki roztopić
Mania WypiekaniaPyszne wilgotne babeczki z czereśniami. Szał na wypieki ze świeżymi owocami trwa! Dla kogo: dla szukających bardzo łatwego przepisu dla lubiących szybkie przepisy dla zastanawiających się co zrobić z czereśniami Składniki: 2 jajka ok. 350g wydrylowanych czereśni 125ml oleju 160ml mleka 120g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g mąki Wykonanie: Jajka ubić z cukrem, tak, by nie były wyczuwalne(...)wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać łyżką, by się połączyły.Wymyć i wydrylować czereśnie. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Do każdej babeczki wepchnąć po 3-4 czereśnie (można je przeciąć na pół). Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 25 minut. Z przepisu wychodzi ok. 16 babeczek. Przepis znalazłam na blogu
Mania Wypiekaniazbliżają się święta te kandyzowane wisienki kojarzą mi się z nosami reniferów :). Dla kogo: dla fanów wiśni w każdej postaci dla lubiących deser "Czarny Las" dla chcących spróbować babeczek bez jajek Składniki na ciasto: szklanka cukru szklanka maślanki 1/3 szklanki oleju (ok. 80ml) 1/3 szklanki kakao łyżeczka sody 1 i 1/3 szklanki mąki (ok. 330g) łyżeczka ekstraktu waniliowego szklanka wiśni(...)będzie twardszy, a jeśli mamy ser z wiaderka to będzie bardziej miękki) i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ser nakładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i dekorujemy babeczki. Na serowym szczycie dodajemy kandyzowaną wisienkę. Z przepisu otrzymamy ok. 13szt. babeczek. Przepis pochodzi z bloga www.cukrowawrozka.pl z moimi małymi zmianami
Mania WypiekaniaŚmietana na wierzch: - 400g śmietanki 30% UHT - 100g cukru pudru - 1 limonka - 2 łyżeczki żelatyny - skórka kandyzowana z limonki do dekoracji Powyższe składniki są na 12 sztuk. Ciasto na babeczki. Zaczynamy od starcia skórki z limonki (pamiętajcie aby wcześniej solidnie ją umyć) i wyciśnięcia z niej soku. Następnie do pustego pojemnika przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia(...)masę i nakładamy do papilotek (tak do 2/3 wysokości). Papilotki z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy przez 25 minut. Po upieczeniu zostawiamy babeczki do wystudzenia i bierzemy się za śmietanę. Najpierw ścieramy skórkę z limonki i wyciskamy z niej sok. Następnie do szklanki (kubka) wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wyciśniętym sokiem aby napęczniała
Kuchenne Wariacjenasza kolejna wersja muffinek kawowych jednak tym razem z dodatkiem kwiatowego aromatu Mamy nadzieję, że i ta opcja przypadnie Wam do gustu Składniki: Babeczki: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej - 3/4 szklanki cukru - 1/3 szklanki oleju - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 1/2 szklanki śmietany 18% - 1 łyżeczka ekstraktu jaśminowego - 4 kopiate łyżeczki kawy naturalnej(...)Krem: - 30g czekolady mlecznej - 70g czekolady deserowej - 50ml śmietanki 30% - 50g masła - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Składniki na 10 muffinek. Najpierw bierzemy się za ciasto na babeczki. Zaczynamy od zaparzenia kawy naturalnej w ciut więcej niż połowie szklanki wody. Kiedy przestygnie wsypujemy do miski przesianą mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy, a następnie dodajemy olej, śmietanę
Kuchenne Wariacjesklepach przy okazji. Właśnie powstał pierwszy z nich, a jest nim słodki wypiek, bo ta dziedzina jest mi chyba bliższa, co zresztą widać na moim blogu. Są to znakomite babeczki, nasączone mieszaniną likieru cytrynowego, soku z cytryny i wody, oblane gorzką czekoladą. Środek wypełniony jest musem truskawkowym, który przykrywa rozetka z kremu na bazie serka mascarpone. Jest to mój autorski(...)zimę, i trochę mi go zostało. I gdy tak się zastanawiałam jaki by tu z nim zrobić deser, nagle po prostu wpadł mi do głowy pomysł na te właśnie babeczki . Wykorzystałam do niego dwa rodzaje oliwy Monini Exstra Vergine: smakowej Lemmon do przygotowania ciasta, ponieważ dobrze się skomponowała z cytrynowym ponczem, którym są nasączone babeczki, i łagodnej Delicate do polewy
Wiem co jemJedne z moich ulubionych babeczek, bardzo smaczne, aromatyczne i wilgotne w środku. Bezkarnie je podjadam (nawet podczas pisania tego posta), tłumacząc sobie, że są bardzo zdrowe, no bo przecież głównym składnikiem jest marchewka :)) Składniki (na ok. 15 szt.): 400 g marchwi 150 g mąki 150 g brązowego cukru (można dać ciut mniej, jeśli dekorujemy babeczki słodką masą(...)dodać kremowy serek. Na koniec dodać barwnik spożywczy. Wstawić na ok. pół godziny do lodówki. Po tym czasie nałożyć masę do rękawa cukierniczego z tylką gwiazdką zamkniętą i udekorować babeczki
Domowa Cookierenka AgiCzas na królową jesieni :) Uwielbiam dynię przede wszystkim za jej piękne, pozytywnie nastrajające kolory, a od dziś uwielbiam ją jeszcze bardziej za te oto babeczki :) Zatem zapraszam na uzależniające babeczki dyniowe, które (nieskromnie przyznam) są rewelacyjne: mięciutkie, wilgotne i aromatyczne. Idę po kolejną :) Składniki (na 12 szt.): 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)mokre: jajka, puree dyniowe i olej, wszystko razem dokładnie wymieszać. 4. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości. 5. Piec ok. 20-22 min. Odstawić do wystygnięcia. 6. Babeczki udekorować kleksem z serka wymieszanego z cukrem pudrem i posypać posiekanymi orzechami
Domowa Cookierenka Agiświąt Wielkiejnocy dla wszystkich czytelników chili&sugar! Mam nadzieję, że spędzicie je miło, w rodzinnym gronie, zajadając pysznymi smakołykami :) ŻURAWINOWO-WANILIOWE BEZGLUTENOWE MINI BABKI przepis autorski // ok. 7 babeczek ~100g mąki gryczanej ~150g mąki ryżowej ~50g kisielu o smaku żurawinowym + opcjonalnie szczypta czerwonego barwnika spożywczego ~łyżeczka ekstraktu z wanilii ~3 jajka ~1/3 szklanki oleju ~1/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego(...)łyżeczki proszku do pieczenia, następnie tak samo dzielimy olej i jogurt. Do miski, w której było 175g mąki (tej bez kisielu) dodajemy ekstrakt waniliowy. Przygotowujemy foremki na babeczki. Nakładamy do nich po łyżce masy jasnej i czerwonej, postępujemy tak do wykończenia ciasta. Babeczki pieczemy ok. 15-20 minut (do suchego patyczka) w 180*C. Po ostudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem
chili & sugarBabeczki to świetna alternatywa zarówno na śniadanie, jak i na deser czy piknik. Można je wzbogacać o przeróżne dodatki, dodawać swoje ulubione owoce. Poza tym są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Tym razem upiekłam zdrowszą wersję wzbogaconą o orzechy włoskie, otręby pszenne, mąkę żytnią i brązowy cukier. Wyszły nie za słodkie, odpowiednio wilgotne, po prostu pyszne! Składniki(...)wymieszać. Dodać jogurt naturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać. Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypać delikatnie przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem. Piec około 25 min w temp
Z miłości do słodkościTakich babeczek jogurtowych nie może zabraknąć w sezonie na rabarbar, truskawki i inne pyszne owoce sezonowe. W tym przepisie wykorzystałam rabarbar, gdyż jestem jego wierną wielbicielką i staram się "przemycać" go do różnych wypieków, ale muffiny można upiec z wieloma innymi owocami. Mięciutkie wnętrze, wypełnione kawałkami kwaskowatego rabarbaru, uzupełnia słodka, maślana kruszonka na wierzchu babeczek. Z poniższego przepisu można przygotować(...)nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremki - przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać cukier i posiekane na kawałki zimne masło, składniki wymieszać, rozetrzeć między palcami, formując drobne grudki kruszonki - wierzch każdej babeczki posypać kruszonką - muffiny piec w 180-190 stopniach przez 25-30 minut do tzw suchego patyczka
Smakołyki Berenikibrudzące i lepiące kremy. Zjedzą łyżeczkę, może dwie i grzecznie podziękują, albo po prostu uciekną się bawić. Czym więc zadowolić wybredne podniebienia małych smakoszy? Odpowiedź jest, wbrew pozorom, prosta: babeczkami . Najlepiej w wersji mini. Takimi, które da się łatwo złapać w biegu, które nie wybrudzą wszystkiego i wszystkich, a najlepiej, żeby jeszcze były kolorowe. Takie maleństwa znikają w małych brzuszkach(...)zaskakująco szybko, a i starsi biesiadnicy z przyjemnością sięgają po takie słodkości. Te babeczki przygotowałam już niemal miesiąc temu, ale znów - jakoś nie było okazji o nich napisać. Szkoda, żeby przepały w czeluściach dysku, bo są naprawdę urocze i pyszne. Intensywnie kokosowa babeczka z delikatnie truskawkowym, bezowym kremem, który smakuje jak ciepłe lody . Dzieciaki je uwielbiają, a dorośli z rozrzewnieniem
Pożeraczka, czyli raz adobrze