babeczki - 15371 przepisów (strona:361/1025)

Babeczki marchewkowo-jabłkowe z crunchy 110

wiemy jak i z czego są zrobione, bo czasem to bardzo ważne. Choć nie ukrywajmy, smak jest kluczowy a eksperymentowanie w kuchni to podstawa! Tak właśnie było z tymi babeczkami. Robiłam je już kilkukrotnie, ale szczerze powiedziawszy dopiero z polewą i chrupiącym crunchy zasmakowały mi najbardziej!  I pomyślałam sobie, że może i Wam przypadną do gustu? Zapraszam(...)Babeczki marchewkowo-jabłkowe z crunchy :) Składniki : 2 jajka szklanka mleka 100 g masła 350 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  150 g cukru szklanka marchewki z jabłkiem 100 g białej czekolady + łyżeczka śmietanki 30% 100 g crunchy czekoladowego Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko oraz rozpuszczone i całkowicie ostudzone masło. W drugiej misce mieszamy

Słodkie Przyjemności
Malinowo-czereśniowe muffiny z kruszonką 137

ogrodu, choć wiadomo, że nie zawsze jest to możliwe. To lato w mojej kuchni jest zdecydowanie owocowe, co rusz jakaś tarta albo ucierane, dziś dla odmiany mam dla Was babeczki. Nie byle jakie, bo malinowo-czereśniowe! Wierzch przyozdabia kruszonka, dzięki czemu babeczki stają się jeszcze smaczniejsze. Wypróbujcie koniecznie te malinowo czereśniowe muffiny ze słodką kruszonką! Psst.. Idealnie nadają się(...)kruszonkę: Do niewielkiej miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy mąkę i cukier - ugniatamy tworząc małe okruszki, którymi następnie będziemy posypywać muffiny. Wierzch muffinek posypujemy przygotowaną kruszonką. Babeczki wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 25 minut. Studzimy w formie. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Muffiny z kajmakiem i kruszonką 157

słodkie dodatki. A jak jest z Wami? Jeżeli należycie do drugiej grupy (albo dziś akurat chcecie trochę zaszaleć) to przepis na muffiny z kajmakiem na pewno Wam się przyda. Babeczki są przygotowane według mojego ulubionego przepisu, który najczęściej wykorzystuje do przygotowania tego wypieku. Do ciasta można dodać owoce lub czekoladę, ja dziś zaproponuję jednak kajmak. Aż ślinka cieknie na samą(...)kruszonkę: Do niewielkiej miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy mąkę i cukier - ugniatamy tworząc małe okruszki, którymi następnie będziemy posypywać muffiny. Wierzch muffinów posypujemy przygotowaną kruszonką. Babeczki wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 25 minut. Studzimy w formie. Po tym czasie ostudzone muffiny nadziewamy kajmakiem od spodu babeczki. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z cynamonową bezą 150

przynajmniej w moim domu. Dlatego aby Was zainspirować zaproszę dziś na tartaletki z cynamonową bezą i ciągnącym się koglem moglem. Polane sosem żurawinowym wprawiają w zachwyt! Polecam. Składniki : 12 babeczek żółtko jajko 100 g drobnego cukru 200 g mąki 100 g masła ziarenka z 1/2 laski wanilii szczypta soli morskiej Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii. Masę(...)tartaletki. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180`C) i pieczemy około 12 minut - do zarumienienia. Składniki : 3 żółtka łyżeczka ekstraktu waniliowego 6 łyżek cukru pudru W czasie pieczenia babeczek przygotowujemy masę jajeczną. Do miseczki wbijamy 3 żółtka dodajemy ekstrakt waniliowy i cukier - miksujemy do momentu podwojenia objętości. Składnika : 3 białka 180 g cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego

Słodkie Przyjemności
Muffiny cytrusowe 280

Muffiny cytrusowe to małe babeczki o orzeźwiającym smaku, wzbogacone o aromatyczne kandyzowane skórki owocowe. Jak każde muffiny, również te poniższe przygotujecie w kilka minut, bez użycia miksera. Najbardziej pracochłonną czynnością jest otarcie skórki z pomarańczy i cytryny oraz wyciśnięcie owoców w celu uzyskania soku. Z podanych proporcji można przygotować sześć sztuk. Muffiny cytrusowe Składniki: 100g mąki pszennej 25g mąki ziemniaczanej(...)wysokości papilotek - formę z muffinami wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec przez około 20 minut, sprawdzając na koniec stan upieczenia przy pomocy patyczka - jeśli włożony w środek babeczki patyczek jest po wyjęciu suchy, babeczki są upieczone - muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia, przechowywać w szczelnym pojemniku

Smakołyki Bereniki
Babeczki z serowo - śmietankowym nadzieniem i owocami 174

Najlepiej wybierać te z naturalnych upraw na przykład z przydomowych ogrodów - takie owoce w sezonie mają niesamowity smak i aromat. Mając dojrzałe brzoskwinie i własne jeżyny stworzyłam takie oto babeczki z kremowym słodkim nadzieniem z serka mascarpone i kremówki. Przepis: 150g margaryny 300g mąki pszennej 1 jajko 100g cukru pudru (dodatkowo pół szklanki cukru do masy śmietaknowej) 2 łyżki kakao(...)świeże owoce listki mięty do dekoracji     Z mąki, margaryny, jaja, cukru pudru i kakaa zagnieść szybko półkruche ciasto. Włożyć do lodówki na ok 30 min. Foremki na babeczki wysmarować tłuszczem i wylepić warstwą schłodzonego ciasta. Piec ok 15-20 min w 180st. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier (pół szklanki). Zmiksować delikatnie na małych obrotach miksera

happycreatiff.blogspot.com
Muffinki, które zawsze wychodzą 188

znudzą. Warto jednak opierać się na jakimś sprawdzonym bazowym przepisie, do którego dodamy ulubione składniki, by mieć pewność, że wszystko wyjdzie tak jak chcemy. Ja tym razem proponuje babeczki z owocami leśnymi. Do dzieła! Składniki (ok. 12 -14) babeczek: 250 g mąki tortowej (1 i 1/3 szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 250 g maślanki (1 szklanka(...)proszkiem do pieczenia cały czas mieszając. Na koniec dodajemy ulubione dodatki i mieszamy łyżką (możemy je też dodać po przełożeniu do foremek - te cięższe same wpadną do środka). Babeczki przekładamy do silikonowych lub papierowych foremek i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na 20-25 minut. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem, polać rozpuszczoną czekoladą lub przyozdobić kremem

Zakręcony Widelec
Angry Birds - edycja świąteczna Niebieski Ptak 161

Naszą świąteczną edycję Baardzo Złych Ptaków rozpoczynał ten wpis , z filmem krok po kroku jak zrobić Czerwonego Ptaka, dziś kolejny z kompletu Angry Birds - Niebieski Ptak :) Potrzebne będą: Babeczki np. waniliowe lub czekoladowe Krem np. maślany Masa cukrowa np. domowa okrągła foremka lub szklanka odrobina wody – jeśli coś nie będzie się chciało przykleić + wykrawaczka kwiatuszek (opcjonalne)       Smacznego

Ciastkozercy
Muffinki waniliowe z czekoladą 171

użyć gotowych groszków czekoladowych) i wmieszaj szpatułką do ciasta. Blachę do muffinek wyłóż ozdobnymi papilotkami i nałóż do każdej z nich porcję ciasta, mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki. Babeczki piecz około 15-20 min , do tzw. suchego patyczka. Powinny być pięknie zrumienione na wierzchu.  Gotowe wyjmij i wystudź na kratce z wyposażenia piekarnika. KREM: Składniki na krem muszą(...)Zmiksuj dokładnie mikserem. DEKORACJA KREMEM: Szprycę z tylką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie WILTON 1M) napełnij gotowym kremem i rozpocznij dekorowanie. Chwyć muffinkę, tylkę umieść na środku  babeczki, równolegle, wyciśnij troszkę kremu i zataczaj kręgi dookoła, tak aby powstała róża. Gotowe babeczki przechowuj w lodówce. SMACZNEGO

Słodko-Słony Świat Ilony
Babeczki w paseczki... 139

biszkoptu też? Ale jak tu by duży biszkopt tym ozdobić...? Może lepiej muffiny...? Ale czy aby takie ciasto nie będzie zbyt ciężkie...?  Połączyłam więc oba pomysły, i upiekłam babeczki biszkoptowe. Już kiedyś robiłam takie z przepisu  Ever . Pozmieniałam nieco proporcje mąki, dorzuciłam żółtko, które zostało mi od ciasta cygaretkowego, i lawendę, która pasowała do dżemu. Bo dżem też(...)upieczeniu kolor będzie intensywniejszy. Moje ciasto przed pieczeniem było mocno różowe, po - krwisto czerwone. Cóż, podoba mi się taki efekt, ale należy o tej kuchennej magii pamiętać. Babeczki biszkoptowe z lawendą i ciastem cygaretkowym Składniki: (na 8 sztuk) 2 jajka 1 żółtko 125 g cukru 90 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Borówkowe torciki z czekoladą 359

Małe jest piękne. Wyznaję tę zasadę także przy ciastach, chyba dlatego tak bardzo lubię babeczki - są nieduże i urocze, każdy może dostać swoją, bez krojenia i ciaprania ;) Dzisiejsze torciki są także w wersji mini. Duży tort to zawsze duże wyzwanie, więc jeśli nie czujemy się jeszcze na tyle pewnie (ja się chyba nie czuję) lepiej spróbować zacząć od mniejszego - łatwiej

Ciastkozercy
Czekoladowe pająki 264

czekoladę plastyczną - czyli taką cukierniczą wersję plasteliny. Dziś pokażę Wam jak prosto i korzystając z narzędzi, które każdy ma w kuchni, zrobić czekoladowe pająki, które świetnie spełnią rolę dekoracji babeczek czy tortu. Składniki na czekoladę plastyczną Składniki na domową masę cukrową Czekoladę wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby trochę zmiękła. Odrywamy mały kawałek i formujemy kulkę - mniej więcej połowę mniejszą

Ciastkozercy
Kruche babeczki z kremem orzechowym 182

Jeśli chcemy zrobić szybki, dość efektowny i smaczny deser to wykorzystajmy gotowe kruche babeczki. Można już teraz je kupić i przygotować np. na nadchodzące święta Bożego Narodzenia :) Całość zrobimy tuż przed Wigilią... Czy nie uważacie, że całość wygląda zachęcająco ? Składniki : gotowe babeczki - 30 sztuk 1/2 opakowania serka mascarpone 500 g śmietany tortowej 36 % kilka łyżek cukru pudru orzechy włoskie około(...)dekoracji Przygotowanie : Obrane, rozkruszone orzechy zmieliłam w młynku do kawy       Śmietanę tortową ubiłam z cukrem pudrem , w trakcie dodałam serek i stopniowo zmielone orzechy Kruche babeczki udekorowałam przygotowanym kremem

Proste Potrawy
Mega babeczki ze snikersem, bitą śmietaną i karmelem. 249

kilka sek. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier i rozpuszczoną żelatynę. Do rękawa cukierniczego z okrągłą, szeroką na 1 cm tylką przełożyć bitą śmietanę. Ozdobić babeczki. Udekorować kawałkami snikersów i sosem karmelowym. Mega boski sos karmelowy - 125 g cukru można użyć brązowego - 2 łyżki wody - 75 ml śmietany kremówki  - 25 g masła Wszystkie składniki powinny(...)poparzenie, należy być ostrożnym; mieszanina reaguje dość wybuchowo. Powstały sos wystudzić.(...) * w oryginalnym przepisie jest, aby kawałki snikersa wmieszać do ciasta. Jednak ja miałam problem aby w każdej babeczce była ta sama ilość batonów. Więc kolejne robiłam tym sposobem. ** Dorotka nie używa żelatyny do bitej śmietany. Ja i owszem nie ma problemu z tym, że postawię babeczki

Malinowe Pocałunki
Babeczki z Rabarbarem 165

olej i przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Następnie dodać migdały. Rabarbar obrać Obieraczką , pokroić w kostkę nożem i dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać, wlać do Silikonowych Babeczek, wypełniając każdy otwór do ok. 1/2 objętości. Piec w nagrzanym do 195 st.C piekarniku przez 15 minut. Gotowe babeczki ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. SOS DO BABECZEK:) Składniki; 120ml śmietany

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania