jest pyszny. Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucić owoce i gotować aż owoce się rozgotują. Długość gotowania zależy od rodzaju jabłek i gruszek. U mnie trwało to bardzo szybko. Na koniec dodać cukier i pogotować mieszając cały czas około 3 – 5 minut. Słoiki umyć i wlać gotowy mus, zakręcić(...)Pasteryzować 10 minut. Pyszny mus z moim chlebkiem tostowym. Wykonanie musu w thermomix owoców musicie mieć mniej po 700 g obranych gruszek i jabłek do naczynia miksująceo wrzucić pokrojone owoce, zmiksować obroty 6, 10 sekund gotować czas 20 minut, temperatura 100C, obroty 2 reszta jak wyżej
Kuchnia Pokoleńząbek czosnku. Sos redukujemy aż będzie gęsty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Jabłko i cebulę obieramy, przecinamy na pół, (wydrążamy gniazda nasienne) a cebulę na ćwiartki. Na małej patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier brązowy, wlewamy 1 łyżeczkę octu balsamicznego i podpiekamy jabłka z cebulą aż ładnie się przypieką. Patelnie wkładamy do piekarnika na 8 minut(...)Cykorię wyjmujemy i odsączamy z płynów. Ziemniaki szatkujemy i smażymy na oleju aż powstaną chrupiące chipsy, odsączamy z tłuszczu i doprawiamy solą i papryką. Na talerz układamy cykorię oraz jabłko i cebulę. Do tego pokrojona polędwiczka i kilka chipsów ziemniaczanych. Danie posypujemy ugotowanym młodym bobem, polewamy odrobiną sosu balsamicznego. Podajemy ciepłe
Kulinarne Fantazje MarioliJesień za oknem, temperatura również jesienna, więc należy nam się kubek rozgrzewającej herbaty. U mnie dzisiaj jabłko z cynamonem - obłęd. Dla miłośników szarlotek i innych jabłkowo-cynamonowych smaków :) Składniki : - 8 jabłek (np. odmiana Gala) - 1/3 - 1/2 szkl brązowego cukru - 4-5 goździków - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczka suszonego imbiru - 2l wody Jabłka umyć i pokroić na ósemki(...)Wyciąć gniazda nasienne. Jabłka zalać wodą, dodać pozostałe przyprawy i cukier. Zagotować. Podawać jako ciepłą herbatkę na rozgrzanie. Smacznego
CookYourselfśniadania bez płatków owsianych, są moim uzależnieniem. Proste, szybkie a przy tym smaczne. Gotowane, surowe lub... pieczone. Najlepiej z kwaśnym jabłkiem, krojone. Uwielbiam takie śniadania! Składniki (na 3-4 porcje): 1 szklanka płatków owsianych 4-5 jabłek antonówek 2-3 łyżki ksylitolu 2 łyżki otrębów 3 jaja 1/2 szklanki mleka ekstrakt(...)wanilii garść suszonej żurawiny garść orzechów laskowych do podania: miód i kiwi Płatki, otręby, orzechy, ksylitol, jaja, mleko, wanilię i żurawinę dokładnie mieszam i odstawiam. Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Mieszam starte jabłka z owsianką i całość przekładam do naczynia żaroodpornego. Piekę owsiankę przez 45 minut w temperaturze 175 stopni
Mango Papajamąką.Podzielić na dwie części.Rozwałkować na wielkość blachy i przełożyć do formy.Poukładać obtoczone w mieszance jabłka i przykryć drugą częścią ciasta.Piec w 180C ok.30-40 minut. Nadzienie: jabłka-ilość zależy jak ciasno chcemy je poukładać 16 g cukru waniliowego łyżka cynamonu Jabłka obrać,przekroić na pół i wydrążyć środek.Cukier waniliowy i cynamon wsypać do miski(...)każde jabłko obtoczyć w mieszance. Lukier: łyżka kwaśnej śmietany szklanka cukru pudru Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej gładkiej masy.Polać jeszcze gorące ciasto. **Ciasto samo w sobie jest mało słodkie.Jeżeli ktoś nie lubi lukru,polecam dodać więcej cukru do ciasta.Lukier dodaje słodyczy. Źródło przepisu- tutaj
Anielskie wypiekiłyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 kg antonówek 6 łyżek cukru trzcinowego 1 łyżka amaretto Jabłka obieram, kroję na mniejsze części i prażę z cukrem i amaretto oraz łyżeczką cynamonu do momentu aż się rozpadną. Miód rozpuszczam i mieszam z mlekiem, olejem, jajami i ekstraktem z wanilii(...)gładką masę. Mąkę mieszam z łyżeczką cynamonu i proszkiem do pieczenia. Składniki suche mieszam z mokrymi i przelewam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch nakładam prażone jabłka. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut. Studzę i dekoruję cukrem pudrem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaśliwkowy Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Naleśniki z jabłkami Owsianka z jabłkiem Prażone jabłka babci Małgosi Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem Kasza manna
Moja smaczna kuchniajabłkiem i marchewką. Babeczki powstały na bazie mąki owsianej. Do ciasta dodałam także rodzynki a całość posypałam odrobiną sezamu. Dodatek cynamonu nadaje muffinom jesiennego klimatu. Jedna babeczka to: 147 kcal w tym: B: 3,6 g, W: 20,2 g; T: 5,5 g. Składniki (10 muffinek) - 1,5 szklanki mąki owsianej - 2 małe jabłka - 1 marchew(...)jajka - 2 łyżki rodzynek - 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 łyżeczki cynamonu - sezam do posypania (opcjonalnie) Wykonanie Jabłka i marchew oczyszczamy a następnie ścieramy na tarce. Do miski wbijamy jajka oraz dodajemy cukier/słodzik, olej oraz starte jabłka i marchew. Całość miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek
Health-Fit-Lifelodówki na ok. pół godziny. 6. Pierwszą część ciasta rozwałkować na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek mąkę. 7. Ciastem wyłożyć spód i boki formy. 8. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie plasterki (max. 3 mm). Włożyć do większej miski, dodać cukier, cynamon, cukier wanilinowy i wymieszać. 9. Piekarnik nagrzać do 180 stopni(...)Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy. Jabłka wyłożyć na spód z ciasta, przykryć rozwałkowanym ciastem, docisnąć brzegi, delikatnie je sklejając. 10. Nożem przebić ciasto w 4 - 5 miejscach i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor przez 60 minut. 11. Posypać cukrem pudrem, można podawać z lodami. Smacznego
W mojej kuchnikroimy na małe kawałki. Wrzucamy do małego garnuszka, dodajemy 3 łyżki wody i zagotowujemy. Jabłko blendujemy na gładko. Do szklanki wlewamy kolejne 3 łyżki wody i wsypujemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Mieszamy, by pozbyć się wszystkich grudek. Płyn przelewamy do gotującego się jabłka. Kisiel powinien zgęstnieć niemal natychmiast. Gotowe! Dla maluchów, które zaczynają już gryźć możemy dodać do tego(...)kisielu pół małego, startego na tarce jabłka. Dla 2-latka kisiel możemy doprawić odrobiną syropu klonowego, szczyptą cynamonu i kurkumy, które wzmacniają układ odpornościowy dziecka. *według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niemowlęta do ukończenia 6. miesiąca życia powinny być karmione wyłącznie mlekiem matki
Dieta bez mlekaSkładniki 5 łyżek musli z owocami i bakaliami 1 jogurt jabłko cynamon 150 g 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 100 g masła 5 łyżek płynnego miodu 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 2 jabłka cukier puder do posypania Sposób przygotowania przepisu(...)misce jogurty wymieszać z musli i miodem zostawić na 20 minut aby musli nieco napęczniały 2. Mąkę wymieszać z sodą cukrem waniliowym kardamonem i cynamonem Jabłka obrać i pokroić w kostkę 3. Do miski z napęczniałych płatków dodać jajka , rozpuszczone ostudzone masło ,mieszając dodać suche składniki . Połączyć wszystkie składniki razem podzielić do papilotek
W królestwie smaków Beatyjego środka nawkładałam soczystych jabłek, a z wierzchu podczas pieczenia polewałam cydrem. Wyszło soczyste, kruche mięsko, aż się chce jeść. Składniki: 1 tuszka kurczaka 2 duże jabłka 1 szklanka cydru sól, pieprz, ostra papryka Wykonanie: Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i ostra papryką , przyprawy dajemy tez do środka kurczaka.Odstawiamy na min 4 godz, żeby przeszedł przyprawami(...)jabłka kroimy w ćwiartki, wkładamy do środka. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym , pieczemy pod przykryciem . Po ok 15 minutach podlewamy cydrem, pieczemy godzinę. po tym czasie odkrywamy naczynie zapiekamy na rumiano, dokładając do naczynia pozostałe jabłko pokrojone na ósemki
Z Majeczką w kuchniokazałe sztuki. Morele, brzoskwinie, borówki, porzeczki, kalafiory, pomidory, ogórki, ogórki, całe mnóstwo ogórków... I jabłka. Genewa, Julja (hm, pisownię zachowałam oryginalną) i papie... A tak w ogóle, to jabłka na targu biją rekordy ceny za kilogram. No bo kto to widział, żeby po 4 złote je sprzedawali albo gruszki po 6. Rozumiem, że były przymrozki w maju(...)czepiła i od robaków, a to kosztuje" jakoś słabo do mnie przemawia. Wolałabym jabłuszko naturalnie piękne, mniejsze, z robakiem nawet, bo skoro on może takie jabłko jeść, to i mnie nie zaszkodzi:) Z jabłkami chyba poczekam do jesieni, a póki co do ciasta wykorzystam dary z naszego ogródka. Tylko które warzywo wykorzystać do upieczenia ciasta? Cukinię, oczywiście! Uwielbiam ciasta
Obiad gotowyprzepisu, na który nie możecie się doczekać. Składniki na 1 osobę: 1 nieduże jabłko 1 brzoskwinia 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu odrobina oleju kokosowego nierafinowanego 1 garść kruszonki, którą zawsze mam w zamrażarce Sposób przygotowania: Ty standardowo owoce umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Z jabłka wydrążyłam gniazdo nasienne, obrałam ze skórki i pokroiłam w większe kawałki takie(...)jakie widać na zdjęciach. Do miski wsypałam cukier i cynamon i obtoczyłam w nich kawałki jabłka. Brzoskwinie pokroiłam podobnie, ale nie dosładzałam ich dodatkowo, bo tak jak wspomniałam wcześniej, były słodkie. Naczynko wysmarowałam bardzo cienką warstwą oleju kokosowego nierafinowanego (nierafinowany daje delikatny kokosowy akcent), wyłożyłam do niego owoce, oprószyłam kruszonką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Blondynka GotujeUwielbiam napój o smaku wiśnia jabłko. Jednak wolę zrobić sobie sama, bez dodatkowych cukrów i innych ulepszaczy. Jak wiadomo rozpoczęłam pracowite opróżnianie zamrażalnika, a w nim końcówka wiśni. Jabłka się zawsze znajdą w kuchni i tak można sobie sprawić mega przyjemność. Idealna propozycja na upalne dni, również dla naszych najmłodszych. Składniki: 2 szklanki mrożonych wiśni 2 jabłka woda Przygotowanie: do garnka wsypujemy wiśnie jabłka obieramy, pozbywamy się szypułek i dodajemy do wiśni zalewamy wodą - ok 1- 1,5 l i zagotowujemy Podajemy ostudzone :) ps. jeśli ktoś chce może dodać cukru/ksylitolu/stewii - czegoś słodkiego. Ja nie dodaję, jak dla mnie smak idealny. Na zdrowie
Gotowanie z pasją