Ostatnio bardzo często robię sałatki wykorzystując mniej (dla mnie) typowe składniki. Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę z selerem naciowym, jabłkiem i rzodkiewką. Intrygujące połączenie smaków selera, rzodkiewki i słodkiego jabłka sprawdziło się idealnie. Spróbujcie. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i dostarczy Waszemu organizmowi mnóstwa cennych witamin, tak niezbędnych w okresie jesiennym, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, a choroby(...)pukają do drzwi". Składniki: 1 łodyga selera naciowego 3 rzodkiewki 2 małe jabłka (słodkie i soczyste) 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego (u mnie 1% tłuszczu) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Łodygę selera naciowego kroimy w cienkie plasterki, jeśli miejscami jest grubsza przekrawamy jeszcze na pół. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewki również
Słodkie okruszkiskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 – 3 jabłka 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki brązowego cukru wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Ciasto dzielimy na 6 lub 12 równych prostokątów. Na połowie każdego prostokąta układamy plasterki jabłek, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i przykrywamy drugą połową ciasta. Dokładnie zlepiamy brzeg przy
Domowy Smak Jedzeniastarsze pokolenia smakoszy. W sam raz na wizytę nie zapowiedzianych przyjaciół. składniki na ok 30 ciasteczek 3 szklanki mąki pszennej 200 g śmietany 18 % 220 g masła 4 - 5 jabłek cukier puder przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy śmietanę, pokrojone miękkie masło i dłonią zagniatamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Obrane ze skórki(...)jabłka kroimy w niewielką kostkę. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na placek o grubości około 1/2 cm a następnie kroimy na kwadraty o boku około 5 cm. Na każdym kwadracie kładziemy niewielką porcję pokrojonych jabłek, zaginamy rogi ciasta do góry i sklejamy tak aby powstała koperta. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor około 25 minut
Smakowite Daniachorizo · 10 brukselek · pół twardego, kwaskowego jabłka · 1 ostra papryczka · 2-3 ząbki czosnku · mała cebula(...)obficie solimy. W tym czasie kroimy chorizo i kiełbasę białą na plasterki, a następnie te plasterki na ćwiartki. Brukselkę obieramy z listków, dla ułatwienia odcinając ich końcówki. Połówkę jabłka kroimy na drobną kostkę. Siekamy czosnek i papryczkę , a cebulę kroimy na dość dużą kostkę. Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy al. dente (czyli z reguły
Bazując na smakuPropozycja na szybki obiad. Bardzo soczyste i aromatyczne piersi kurczaka obtoczone w suszonej melisie i pieczone z cząstkami jabłek. W ten sam sposób można przygotować także udka (jabłka można(...)pominąć) :) Składniki: 3 piersi kurczaka 2 torebki melisy (takiej do przygotowania naparu) jabłko sól pieprz Dodatkowo: odrobina oleju Wykonanie: Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Posypać solą, pieprzem oraz melisą. Ułóżyć w naczyniu żaroodpornym, którego dno uprzednio wysmarowane zostało olejem. Cząstki obranego i pozbawionego gniazd nasiennych jabłka ułożyć na kurczaku. Przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika
MyCookBook.plZapraszam na pyszne ciasteczka z jabłkiem i orzechami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 3 jabłka, 50g orzechów włoskich szczypta cynamonu PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście kółka. 2. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w półplasterki. Orzechy włoskie drobno siekam(...)Wycięte kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku układam kawałki pokrojonego jabłka. Ciastka oprószam cynamonem i posypuję posiekanymi orzechami. 4. Piekę około 12 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiznajdziecie na stronie firmy Ballarini ) Składniki 0,5 kg. mąki pszennej, typ od 405 do 500 400 ml. ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 duże lub 2 mniejsze jabłka, obrane i pokrojone w kostkę 3 łyżki drobnego cukru 1 jajko olej do smażenia Sprzęt miska o pojemności minimum 3,5 litra głęboka patelnia – korzystałyśmy z modelu Ballarini Positano(...)mąki, kilka łyżek ciepłego mleka, mieszamy i pozostawiamy, aż ciasto zacznie rosnąć. Gdy ciasto podrośnie, dodajemy resztę mąki, jajko, mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy. Istotna jest konsystencja ciasta, jeśli ciasto będzie zbyt twarde, to racuchy nie będą puszyste. Właściwa gęstość możemy ocenić używając łyżki. Jeśli ciasto nie daje się łatwo porcjować
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazdrowotnych oraz smakowych walorów. Wcale nie musi być gorzka. W poniższej surówce nie wyczuje się goryczy. Połączenie jej ze słodkim jabłkiem, polanej sosem z dodatkiem czosnku jest naprawdę smaczną propozycją. Składniki: 3 cykorie 2 słodkie jabłka sok z połowy cytryny 30-50 g orzechów włoskich ( opcjonalnie) Składniki na sos: 200 ml śmietany jogurtowej 1 łyżeczka musztardy np.dijon(...)czosnku ( starty lub wyciśnięty przez praskę) sól świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) Cykorie umyłam i osuszyłam. Odkroiłam twarde głąby. Pokroiłam na mniejsze kawałki. Jabłka obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach. Można też pokroić je w drobną kostkę. Skropiłam je sokiem z cytryny aby nie ściemniały. W miseczce połączyłam
potrawyregionalneszczyptą pieprzu i pół łyżeczki majeranku. Jabłko pokroić w plasterki cebulę w półtalarki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę, chwilę podsmażyć, następnie dodać jabłko podsmażyć je z obu stron ok minutę z każdej po czym zdjąć jabłka i cebulę z patelni. Podlać jeszcze raz tłuszcz, panierować wątróbkę w przyprawionej mące i ułożyć na rozgrzanej patelni, przysmażyć(...)jednej strony, obrócić , zmniejszyć ogień i przykryć wątróbki jabłkami i cebulką. Tak przykryte na wolnym ogniu smażyć ok 4-5 min. sprawdzić czy wątróbka juz gotowa . przed podaniem posypać natką pietruszki
Gotowanie jest łatwewrócić do domu i się zagrzać. Wtedy... czas zabrać się za jesienne owoce i przygotować je w formie deseru na ciepło. Mój prosty deser to kompozycja pigwy, jesiennych jabłek lobo, gruszki i śliwki. Polecam przyrządzić go na jesienne wieczory, otulając się ciepłym kocem :] Dla 3 osób Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 gruszki 2 jabłka lobo kilka śliwek(...)pokrojoną w kostkę pigwę - zalewamy wodą by ją zakryć a następnie gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy na parze do miękkości przepołowioną śliwkę, obraną gruszkę i obrane jabłka (Śliwki gotujemy krótko) 2/ Do ugotowanej pigwy dodajemy cukier, kardamon oraz sok z 1 cytryny blendujemy na gęsty mus 3/ Ugotowane na parze owoce kroimy w prostokątne kształty
Kuchnia PROzdrowotnapuder A jak to zrobić: Mąkę z masłem i zmielonym twarogiem zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć w folię i odstawić do lodówki na około 20 minut. W tym czasie jabłka obrać ze skórki i każde z nich pokroić na 12 części. Ciasto wyjąć i rozwałkować ( podsypując mąką ) na grubość 4-5 mm., przy pomocy szklanki wyciąć koła. Każde koło(...)osypać cynamonem i ułożyć na nim kawałek jabłka. Złożyć ciastko na pół, przykrywając jabłko i pozostawiając widoczną jego grubszą część. Ciastka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 210 stopni (termoobieg). Po przestudzeniu, obficie posypać je cukrem pudrem
Kuchnia w opałachjabłkami. Smaczne były po zdjęciu z patelni ale i na zimno wprost ze śniadaniówki :) Racuchy pszenno-gryczanie z jabłkiem 300 ml mleka 10 g drożdży 2 łyżki cukru 180 g maki pszennej pełnoziarnistej 70 g maki gryczanej 4 małe jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Do 100 ml ciepłego mleka wkruszamy drożdże i wsypujemy łyżkę cukru(...)Mieszamy i odstawiamy ciepłe miejsce. Po 15 minut dolewamy zaczyn do mąki, dodajemy pozostały cukier i mleko. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy przykryte ściereczką na godzinę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta. Łyżka nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażymy na rumiano z obu stron, posypujemy cukrem pudrem
Dzieje kuchennej Wiewiórymnie bułeczkowa 650 250 ml mleka 100 g masła 120 utłuczonych, ugotowanych ziemniaków 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki soli nadzienie: 1 łyżka śmietany 2 kwaśne jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu 150 g owoców jagodowych (u mnie jagody i jeżyny)\ 3 łyżki cukru trzcinowego kruszonka: 50 g masła 100 g maki pszennej 50 g cukru kilka kropli esencji(...)składniki, dodajemy rozczyn i zagniatamy sprężyste, gładkie ciasto, które nie powinno kleić się do rąk. Formujemy z niego kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy cynamon, cukier i owoce jagodowe. Składniki kruszonki wkładamy do miseczki i zagniatamy palcami by powstały okruszki. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy z niego
Dzieje kuchennej WiewióryDomowy smalec ze skwarkami, cebulą i jabłkiem nie ma sobie równych. To smaczne smarowidło do kanapek, znakomity dodatek do kanapek lub innych potraw. Zajadany od czasu do czasu z pajdą chleba na pewno nikomu nie zaszkodzi. składniki na 1 litr smalcu 70 dag słoniny 35 dag wędzonego boczku 4 średnie cebule 3 małe jabłka 1 łyżka suszonego majeranku czarny(...)małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia smalcu aż skwarki nabiorą złotego koloru. Dodajemy boczek i całość dokładnie rumienimy od czasu do czasu mieszając. Cebulę drobno siekamy, obrane jabłka kroimy w małą kostkę. Do wytopionych skwarków dodajemy posiekaną cebulę i rumienimy ją na złoty kolor, następnie wrzucamy pokrojone jabłka i szklimy je na smalcu około 10 minut
Smakowite Dania