Wrocławiu czuć już wiosnę! Składniki na 4 porcje: 2 łyżki zmielonej kurkumy 1 łyżka oliwy 4 pojedyncze piersi z kurczaka 200 g posiekanej szalotki 200 g jabłek, obranych i posiekanych 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli 2 łyżki masła 1 łyżka octu balsamicznego Wykonanie: Wymieszaj kurkumę z oliwą i natrzyj filety z obu stron. Dopraw solą(...)pieprzem i marynuj w lodówce około 1,5 godziny. W tym czasie przygotuj confit. Włóż do garnka jabłka, drobno posiekaną szalotkę, sól, cukier, masło i gotuj na średnim ogniu około 10 min mieszając cały czas do momentu aż zacznie brązowieć. Dodaj ocet, zamieszaj i odstaw z ognia. Rozgrzej piekarnik z funkcją grill lub rozgrzej patelnie grillową. Obsmaż
Bike By Lifewiedzą gdzie to jest. Jakiś czas temu pokazywałam Wam moją bułeczek z pieczarkami . Może ktoś się skusi i upiecze? Ale Gorzów to także i słynne już jabłko, czyli reneta Landsberska. "[...]została wyhodowana przez sadownika amatora, radcę prawnego – Theodora Heinrich Otto Burchardta z Gorzowa Wielkopolskiego, syna nadburmistrza miasta Davida Christiana Otto Burchardta. Rodzina ta posiadała podmiejski majątek połączony(...)została wyhodowana ponad 170 lat temu na tym terenie. Owoce jabłoni odmiany Landsberska osiągają dojrzałość zbiorczą w ostatniej dekadzie września i w chłodni mogą poleżeć jedynie do połowy grudnia. Jabłka tej odmiany są dość duże z soczystym, wyraźnie winnym miąższem, bogate w sole mineralne i witaminy. Są to owoce deserowe, mające także zastosowanie w przetwórstwie. Jabłka
Codzienna kuchnia niecodziennasosu dodałam pokrojone jabłko i suszoną żurawinę. A zagęściłam go delikatnie mąką i śmietaną. Sos jest bardzo ciekawy w smaku, lekko kwaśny i bardzo mi smakował. Takie roladki świetnie nadają się na uroczystości rodzinne. Warto je zrobić na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Zapraszam do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam. ROLADKI DROBIOWE Z ŻURAWINĄ I JABŁKAMI. Składniki: 4 filety z piersi z kurczaka 1 jabłko 4 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 150 ml białego wytrawnego wina 150 mi zimnego soku jabłkowego 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól pieprz czarny pieprz ziołowy Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnychtrakcie wlać mleko z rozpuszczoną palmą i wyrabiać z 7 minut, misę przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia ciasta na 1 godzinę w ciepłym miejscu w tym czasie z jabłek wydrążyć gniazdo nasienne, obrać ze skórki, pokroić na dość cienkie pół talarki, wymieszać z cukrem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, aromatem(...)pomarańczowym, budyniem blacha 34x24 cm z odejmowanym rantem lub zwykła - blachę posmarować cienko olejem, wyłożyć papierem do pieczenia, w blasze rozsmarować wyrosnięte ciasto, na ciasto wysypać jabłka na jabłkach rozsypać migdały tarte Beach Flower-BACKMIT , pełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ" , piec w nagrzanym piekarniku 190 C na 2 poziomie około 60 minut, do suchego patyczka, pod koniec pieczenia
W Mojej Kuchni Lubięmoim domu. Na blogu czeka na Was wiele propozycji tego ciasta . Czasem jednak można zaszaleć i coś zmienić w jego wykonaniu. Tym razem padło nie na farsz (bo jabłka są niezmiennie) i nie na ciasto (klasyka wygrała). Tym razem chodzi o dodatek, którym jest budyń - najlepiej domowy, szczególnie, gdy w Waszych zapasach nie ma sklepowych proszków ( u mnie(...)budyniowa : opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka lub domowy budyń z tego przepisu Farsz jabłkowy: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru łyżeczka cynamonu łyżeczka ekstraktu cynamonowego Sposób przygotowania: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka
Słodkie PrzyjemnościOstatnio bardzo często robię sałatki wykorzystując mniej (dla mnie) typowe składniki. Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę z selerem naciowym, jabłkiem i rzodkiewką. Intrygujące połączenie smaków selera, rzodkiewki i słodkiego jabłka sprawdziło się idealnie. Spróbujcie. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i dostarczy Waszemu organizmowi mnóstwa cennych witamin, tak niezbędnych w okresie jesiennym, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, a choroby(...)pukają do drzwi". Składniki: 1 łodyga selera naciowego 3 rzodkiewki 2 małe jabłka (słodkie i soczyste) 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego (u mnie 1% tłuszczu) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Łodygę selera naciowego kroimy w cienkie plasterki, jeśli miejscami jest grubsza przekrawamy jeszcze na pół. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewki również
Słodkie okruszkiskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 – 3 jabłka 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki brązowego cukru wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Ciasto dzielimy na 6 lub 12 równych prostokątów. Na połowie każdego prostokąta układamy plasterki jabłek, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i przykrywamy drugą połową ciasta. Dokładnie zlepiamy brzeg przy
Domowy Smak Jedzeniastarsze pokolenia smakoszy. W sam raz na wizytę nie zapowiedzianych przyjaciół. składniki na ok 30 ciasteczek 3 szklanki mąki pszennej 200 g śmietany 18 % 220 g masła 4 - 5 jabłek cukier puder przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy śmietanę, pokrojone miękkie masło i dłonią zagniatamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Obrane ze skórki(...)jabłka kroimy w niewielką kostkę. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na placek o grubości około 1/2 cm a następnie kroimy na kwadraty o boku około 5 cm. Na każdym kwadracie kładziemy niewielką porcję pokrojonych jabłek, zaginamy rogi ciasta do góry i sklejamy tak aby powstała koperta. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor około 25 minut
Smakowite Daniachorizo · 10 brukselek · pół twardego, kwaskowego jabłka · 1 ostra papryczka · 2-3 ząbki czosnku · mała cebula(...)obficie solimy. W tym czasie kroimy chorizo i kiełbasę białą na plasterki, a następnie te plasterki na ćwiartki. Brukselkę obieramy z listków, dla ułatwienia odcinając ich końcówki. Połówkę jabłka kroimy na drobną kostkę. Siekamy czosnek i papryczkę , a cebulę kroimy na dość dużą kostkę. Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy al. dente (czyli z reguły
Bazując na smakuPropozycja na szybki obiad. Bardzo soczyste i aromatyczne piersi kurczaka obtoczone w suszonej melisie i pieczone z cząstkami jabłek. W ten sam sposób można przygotować także udka (jabłka można(...)pominąć) :) Składniki: 3 piersi kurczaka 2 torebki melisy (takiej do przygotowania naparu) jabłko sól pieprz Dodatkowo: odrobina oleju Wykonanie: Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Posypać solą, pieprzem oraz melisą. Ułóżyć w naczyniu żaroodpornym, którego dno uprzednio wysmarowane zostało olejem. Cząstki obranego i pozbawionego gniazd nasiennych jabłka ułożyć na kurczaku. Przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika
MyCookBook.plZapraszam na pyszne ciasteczka z jabłkiem i orzechami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 3 jabłka, 50g orzechów włoskich szczypta cynamonu PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście kółka. 2. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w półplasterki. Orzechy włoskie drobno siekam(...)Wycięte kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku układam kawałki pokrojonego jabłka. Ciastka oprószam cynamonem i posypuję posiekanymi orzechami. 4. Piekę około 12 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiznajdziecie na stronie firmy Ballarini ) Składniki 0,5 kg. mąki pszennej, typ od 405 do 500 400 ml. ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 duże lub 2 mniejsze jabłka, obrane i pokrojone w kostkę 3 łyżki drobnego cukru 1 jajko olej do smażenia Sprzęt miska o pojemności minimum 3,5 litra głęboka patelnia – korzystałyśmy z modelu Ballarini Positano(...)mąki, kilka łyżek ciepłego mleka, mieszamy i pozostawiamy, aż ciasto zacznie rosnąć. Gdy ciasto podrośnie, dodajemy resztę mąki, jajko, mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy. Istotna jest konsystencja ciasta, jeśli ciasto będzie zbyt twarde, to racuchy nie będą puszyste. Właściwa gęstość możemy ocenić używając łyżki. Jeśli ciasto nie daje się łatwo porcjować
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazdrowotnych oraz smakowych walorów. Wcale nie musi być gorzka. W poniższej surówce nie wyczuje się goryczy. Połączenie jej ze słodkim jabłkiem, polanej sosem z dodatkiem czosnku jest naprawdę smaczną propozycją. Składniki: 3 cykorie 2 słodkie jabłka sok z połowy cytryny 30-50 g orzechów włoskich ( opcjonalnie) Składniki na sos: 200 ml śmietany jogurtowej 1 łyżeczka musztardy np.dijon(...)czosnku ( starty lub wyciśnięty przez praskę) sól świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) Cykorie umyłam i osuszyłam. Odkroiłam twarde głąby. Pokroiłam na mniejsze kawałki. Jabłka obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach. Można też pokroić je w drobną kostkę. Skropiłam je sokiem z cytryny aby nie ściemniały. W miseczce połączyłam
potrawyregionalneszczyptą pieprzu i pół łyżeczki majeranku. Jabłko pokroić w plasterki cebulę w półtalarki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę, chwilę podsmażyć, następnie dodać jabłko podsmażyć je z obu stron ok minutę z każdej po czym zdjąć jabłka i cebulę z patelni. Podlać jeszcze raz tłuszcz, panierować wątróbkę w przyprawionej mące i ułożyć na rozgrzanej patelni, przysmażyć(...)jednej strony, obrócić , zmniejszyć ogień i przykryć wątróbki jabłkami i cebulką. Tak przykryte na wolnym ogniu smażyć ok 4-5 min. sprawdzić czy wątróbka juz gotowa . przed podaniem posypać natką pietruszki
Gotowanie jest łatwe