Przepis na : śniadanie
Musiałam się w końcu zabrać za opróżnianie zamrażalnika, trzeba było zrobić miejsce na nowe owoce. Byłam przekonana, że mam wielką reklamówkę aronii. Aronia okazała się czarną porzeczką. Lubię takie zaskakiwajki, zdecydowanie bardziej mi smakuje porzeczka. Wymyśliłam, że zrobię dżem. I tak kminiłam, jakie owoce można dodać, stanęło na jabłkach. Wyszło naprawdę smacznie. Na kolację zafundowałam sobie chałkę z tym ów dżemem. Ach! Składniki: 2 kg czarnej porzeczki 1 kg jabłek 700 g cukru (lub więcej) Czarną porzecz... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...