rukola - 6622 przepisów (strona:366/442)

Kiełkująca sałatka z łososiem na pesto 177

porcje 100 g surowego łososia, 30 ml oleju z czosnkiem i bazylią, 1 łyżeczka orzechów piniowych, 1 łyżka startego parmezanu, 30 ml oleju rzepakowego, 4 pomidory suszone, garść rukoli, 10 listków świeżej mięty, pęczek świeżej bazylii, 20 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 1 figa, olej do smażenia, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku. Przygotowanie: Łososia

Moniki Smakołyki
Głód, bezrobocie, wojny, dziura ozonowa? To wszystko mały pikuś. Zlot Food Trucków Kraków to dopiero przeżycie :) 139

Buła cudownie twarda z wierzchu, pewnie na wypadek gdybyśmy zostali napadnięci i trzeba było by się bronić. Sos własnej roboty z Fanexu. Mieszanka sałat składała się z 3 liści rukoli (upierdliwa jestem i liczyłam), bekon występował w tytule dania, a ser gdzieś był ale nie wiem gdzie. To wszystko za jedyne zł 20. Tak że tego… Popiliśmy to wszystko

ladykitchen
Myszki na zielonej łące 222

cytryny,   4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1 jajko ugotowane na twardo, 2 plasterki sera mozzarella, 1 łyżka kukurydzy, mix sałatowy – sałata rzymska, radicchio, pekińska, rukola, itp. ½ malej marchewki pokrojonej w paski, 2 krążki cebuli, 4 oliwki zielone lub czarne, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 szt. szczypiorku na ogon myszki, sól do smaku, 3 ziarenka pieprzu, pieprz

Moniki Smakołyki
Mix sałat z pomidorkami i fetą 314

oknem zmienna pogoda, raz słońce, raz deszcz... A u nas na talerzu lato ! Mix sałat z pomidorkami i fetą Składniki: 5 listków sałaty rzymskiej 2 garści endywii 2 garści rukoli 10 oliwek 5 różyczek zblanszownego brokuła 1/2 cebuli pokrojonej w piórka 1 ogórek gruntowy 10 dag fety 6 pomidorków koktajlowych sól,  świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek EV ocet

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti z pieczonymi pomidorami i pesto 195

wymyśliłam na szybko, przeglądając zawartość lodówki ;-). Spaghetti z pieczonymi pomidorami i pesto Składniki: 250 g spaghetti 1 kula mozzarelli 3 łyżki pesto (polecam pesto z natką  lub z rukolą i bazylią ) ok. 10 połówek pieczonych pomidorów świeża bazylia oliwa z oliwek EV sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. W międzyczasie w misce, do której

Kulinarne przygody Gatity
Szaber u Majlertów, czyli dzień otwarty na polu 183

burak liściowy Mangold  jarmuż zielony   jarmuż fioletowy  sałata rzymska  brokuł łodygowy karczochy  cukinia baby  radicchio    koper włoski  cykoria sałatkowa rukola  i nieobecny na zdjęciu młodziutki szpinak ! Teraz pozostało nam tylko czekać na kwiecień, kiedy to w gospodarstwie zaczyna się zbiór szparagów

Kulinarne przygody Gatity
Bazyliowe pesto 166

Uwielbiam pesto, powiem więcej: uwielbiam wszystkie rodzaje pesto ! Robiłam już  pesto z rukoli z bazylią  i pesto z natki pietruszki i orzeszków , więc teraz przyszła kolej na klasyka gatunku czyli pesto z bazylią. Pesto jest uniwersalne, doskonale smakuje rozsmarowane  na grzance, idealne do każdego rodzaju makaronu, boskie

Kulinarne przygody Gatity
Wiosenna sałatka ze szparagami i winegretem musztardowym 249

reszty zielonych składników, wszystko zależy od Waszego gustu czy też tego co mamy w lodówce. Ja akurat miałam szpinak sałatkowy, więc go wykorzystałam. Możemy też do niej dodać rukolę, roszponkę... czyli co kto lubi. Wiosenna sałatka ze szparagami  i winegretem musztardowym Składniki: 500 g młodych  ziemniaków 1 pęczek zielonych szparagów 3 jajka ugotowane na twardo garść

Kulinarne przygody Gatity
Zielona pizza ze szparagami 171

czasu przeszłego... Delikatne szparagi, słona feta i wytrawne pesto, to jest to ! Do mojej pizzy użyłam pesto z natki pietruszki i orzeszków , ale może też być  pesto z rukoli z bazylią  czy też  pesto szpinakowe . Serdecznie zachęcam do wypróbowania.   Zielona pizza ze szparagami Składniki na  2 placki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli

Kulinarne przygody Gatity
Pesto z buraka liściowego Mangold 174

Uwielbiam pesto ! Mogę jeść je ze wszystkim ! Do tej pory robiłam  pesto bazyliowe ,  pesto z rukoli z bazylią ,  pesto z natki pietruszki i orzeszków  i  pesto szpinakowe , czyli propozycje raczej klasycznie.  Teraz postanowiłam poeksperymentować i zrobić pesto z moim zeszłorocznym warzywnym odkryciem, czyli burakiem liściowym Mangold. Mangold swoim wyglądem przypomina botwinkę

Kulinarne przygody Gatity
Makaron rigatoni z pesto z Mangolda 152

gotował makaron, czyli kilkanaście minut. Do makaronu wykorzystałam  pesto z buraka liściowego Mangold , ale inne też będą doskonale pasować. Na blogu znajdziecie  pesto bazyliowe ,  pesto z rukoli z bazylią ,  pesto z natki pietruszki i orzeszków  i  pesto szpinakowe . Makaron rigatoni z pesto z  Mangolda Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 20 minut Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z jajem, orzechami i serem kozim Les Croises Saine-Maure 136

Składnik (2 porcje): 120 gram mix sałat z rukolą 1 pomidor śliwkowy garść orzechów włoskich 1/2 zielonej papryki 50 gram sera koziego "Les Croises Sainte-Maure" (u mnie prosto z Francji) lub innego koziego sera, dość twardego cebula dymka 2-3 jaja ugotowana na twardo/ półmiękko Sałatę umieszczamy na talerzach. Pomidora i paprykę kroimy w kostkę, również układamy na talerzach

Mango Papaja
Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli 167

sosem z gorgonzoli przepis z książki Mediterranean Fresh Joyce Goldstein z moimi zmianami na 2-4 porcje czas przygotowania: 20 min. Składniki: 1 opakowanie mieszanych sałat lub np. rukoli garść świeżej mięty 6 świeżych fig pokrojonych na ćwiartki 100 g boczku lub Prosciutto pokrojonego w słupki na sos: 80 g sera gorgonzola, 4 łyżki śmietany, 2 łyżki soku z cytryny

Chilli Czosnek i Oliwa
88. Ogólnopolski Festiwal Serów i Twarogów - nasz udział w nim i relacja barrdzo fotograficzna! 167

przez nas przekąski.  W przeddzień festiwalu przygotowywałyśmy razem pasty z twarogu wędzonego, mini caprese w postaci koreczków oraz mini serniczki na ciasteczkowym spodzie. Pasta z twarogu wędzonego z rukolą i słonecznikiem podana z musem z gruszki z tymiankiem i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu - ta chyba najbardziej przypadła do gustu paniom. Kolejna pasta z twarogu wędzonego z dynią, czosnkiem, imbirem

Symfonia Smaków
Niedzielny Brunch Rodzinny w Restauracji Delight w andel's hotel Łódź 167

bogata, ten wczesny obiad trwa często kilka godzin:) Tak też było na otwarciu. Można było spróbować świetnej kuchni Mirosława Jabłońskiego. Serwowano  pescaccio z łososia i pstrąga na chrupiącej rukoli w kroplach balsamico, wędzoną gęsinę z żurawiną czy kaczkę pieczoną w jabłkach z sosem wiśniowym, a na deser podano cre'me brule'e ze śliwkami , szarlotkę staropolskią z sosem wiśniowym

Proste Potrawy