poście przedstawiamy przepis na sałatkę inspirowaną nieco amerykańska sałatką Cobb. Zapraszamy na sałatkę z dodatkiem smażonego bekonu, awokado i startego sera. SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól pieprz posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki
OstryKęsłączyć. Dodatkowo wyznaję zasadę, że sałatki powinny być szybkie. I tak pojawiła się w moim menu domowym ta sałatka z mozzarelli. Jest błyskawiczna. Aha w przepisach dot. sałat typu rukola czy roszponka stosuję miarę garści, bo tak je nakładam :). Tu nie jest aż tak istotna dokładność. Nowy post Błyskawiczna sałatka z mozzarellą pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńcecurry i ryżem pełnoziarnistym udka kurczaka z chrzanem i miodem konfitowanego dorsza z pieczonymi batatami i sałatką z kiwi i grejpfruta sałatkę z topinamburu z jajkami poszetowymi (w koszulce), rukolą, prażonymi pestkami słonecznika i dresingiem z octem balsamicznym i oliwą z oliwek czekoladowe gateau z amarula, czyli murzynka I to wszystko bez grama soli ! Uwierzcie, wszystko było doskonałe, aromaty się
Kulinarne przygody Gatityzależy od patelni, ognia itd. Należy obserwować omlet. Zdejmujemy go ostrożnie z patelni, aby się nie rozpadł. Pysznie smakuje podany solo, ale możecie pokombinować z dodatkami i posypać go rukolą lub innymi warzywami. Smacznego! Jeżeli chcesz być na bieżąco z moim postami to polecam polubić mojego Facebooka sagneska.pl . Stamtąd najszybciej dowiesz się o nowych wpisach
Sagneska - gotowanie i lifestyleziołami i sproszkowaną słodką papryką Ostatnio zajadam się pasztetem z konfitura z żurawiny (pozostalość świąteczna).Smakuje świetnie także z suszonymi pomidorami wyłowionymi z aromatycznej oliwy, z ogórkiem kiszonym ,z rukolą lub orzechami. Do tego ciepły ,chrupiący chlebek prosto z własnego piekarnika.Po prostu pycha! ZYCZE SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!swoje portobello. Potrzebujemy (na 2 porcje): - 2 pieczarki portobello - oliwę z oliwek - 1 małą cebulkę - kilka orzechów włoskich (posiekanych) - 100 g sera koziego - miód - orzeszki pinii - mieszankę sałat (np. rukola, lollo rossa, roszponka) Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Pieczarki czyścimy przy pomocy papieru kuchennego lub suchej gąbeczki (nie myjemy ich, gdyż wtedy stracą swój smak). Odcinamy nóżki pieczarek. Grzyby
W mojej holenderskiej kuchniDziś w telegraficznym skrócie:) Nowe połączenie ulubionych składników - kolorowe i zdrowe. Składniki: opakowanie insalatini (może być rukola, roszponka itp) średnia cukinia 4 pomidory czerwona papryka czerwona cebula połowa pęczka pietruszki ząbek czosnku łyżka musztardy sok z połowy cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku garść pistacji Przygotowanie: Insalatini myję, osuszam i przekładam do sporej miski. Pomidory
Magiczna kuchnia Dariipokrywkami, które ułatwią nam wkładanie składników i ich wyciąganie na talerz. Składniki podstawowe na sałatki: – sałaty o twardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki – twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki koktajlowe Składniki dodatkowe: – warzywa przetworzone: ogórki kiszone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOmlet ma jedną wielką zaletę :) Można mu wcisnąć absolutnie wszystkie dodatki. Jest idealnym daniem w tzw. dniu czyszczenia lodówki, co najczęściej ma miejsce przed urlopem. A rukola sprawia, że zwykły omlet staje się choć trochę wykwintnym obiadem. Czytaj więcej
bistro mamasłodko czy dodatek do ciast. To również baza pod pyszne kanapki. Powidła śliwkowe bardzo dobrze komponują się ze świeżymi owocami (figi, gruszki), z serami pleśniowymi i z zielonymi dodatkami (rukola, roszponka). Czytaj więcej
bistro mamaukola Ogórek Pomidorki koktajlowe Oliwki zielone Ser biały typu włoskiego Szynka parmeńska Świeże papryczki chilli Oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Wszystkie pokrojone i oczywiście wcześniej umyte warzywa układamy na liściach rukoli. Dodajemy szynkę parmeńską, polewamy cytrynowym vinaigrette. Przepis na cytrynowy vinaigrette: Składniki: Oliwa z oliwek 80 ml Sok z cytryny 30 ml szczypta soli, pieprzu i cukru Wszystkie składniki ze sobą
kulinarnyJaPorcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 11,50 zł SKŁADNIKI: 120 g steku wołowego 1/2 granatu 6 pomidorków koktajlowych 20 g sera pleśniowego Mix sałat z radicchio, rukoli i cykorii Oliwa z oliwek Redukcja balsamiczna Sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: W pierwszej kolejności na talerz nakładamy mix sałat. Następnie dodajemy nasze składniki: pomidorki koktajlowe oraz pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Mięso doprawiamy
kulinarnyJawędzonej piersi z kurczaka 50 g sera feta 1/4 czerwonej papryki 4 grube plastry świeżego ogórka 6 pomidorków koktajlowych 8 zielonych oliwek czerwona cebula Mix sałat: dębowa, radicchio, cykoria, rukola SKŁADNIKI na cytrynowo-koperkowy vinaigrette: 1/2 cytryna 60 ml oliwy z oliwek posikany świeży koperek szczypta soli, pieprzu i cukru PRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette: Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty
kulinarnyJaCzas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI na sałatkę: 2 plastry szynki parmeńskiej 1/2 kulki mozzarelli 1 pomidor mix sałat ( dębowa, karbowana, rukola) szczypiorek SKŁADNIKI na cytrynowy vinaigrette: 1 cytryna 100 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy dijon 20 ml octu winnego szczypta soli, pieprzu i cukru PRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette: Do miseczki
kulinarnyJaprzygotowania: 9,50 zł SKŁADNIKI: 1/2 świeżej gruszki 2 plastry szynki prosciutto 2 plasterki sera brie 3 orzechy włoskie 3 plastry suszonych pomidorów oliwa truflowa Mix sałat ( dębowa, karbowana, rukola) PRZYGOTOWANIE: 1/2 gruszki obieramy i kroimy na cztery słupki. Plaster szynki dzielimy na dwa, przecinając wzdłuż nożem. Słupki gruszki owijamy szynką i podsmażamy na odrobinie oliwy. Podsmażone gruszki odstawiamy
kulinarnyJa