rukola - 6622 przepisów (strona:359/442)

Jak zrobić orginalne pesto? 162

Pytacie mnie jak robię pesto. Często go używam do różnych dań, więc gdzieś się już przewinęło, ale postanowiłem, że dobre pesto zasługuje na swój własny post. Składniki  -rukola, 80 gram -dwa ząbki czosnku -orzeszki pinii (garść); opcjonalnie orzechy nerkowca -oliwa; dwie łyżki -parmezan; dwie łyżeczki -pieprz, sól -limonka, lub cytryna; sok jedna łyżka Wszystkie składniku miksujemy w blenderze. Gotowe

BaRepas
Pizza na włoskim, cienkim i kruchym cieście na dwie nuty - z pesto i z sosem pomidorowym. 233

zrobić sos pomidorowy . Dodatki oczywiście zależą od Waszych upodobań. Ja do tej z pesto dodaję tylko mozzarellę, parmezan i inny żółty ser, a z wierzchu, po upieczeniu wykładam świeżą rukolę. Do pizzy z sosem pomidorowym dodaje szynkę i te same sery jak do pizzy z pesto. Wszystko piekę na blasze około 11 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika

BaRepas
Sałatki i surówki 573

Sałatka z pora Przystawka z serem korycińskim i gruszką Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym Sałatka makaronowa Sałatka warzywna z tortelini Rukola z gruszką i granatem Jajka z farszem z bobu Sałatka z tortellini tricolore Sałatka z wędzonym kurczakiem Bruschetta z pomidorami Sałatka świąteczna z śledziem i buraczkami Sałatka makaronowa Sałatka z tuńczyka z groszkiem Sałatka jajeczna z kukurydzą chili Sałatka

Ala piecze i gotuje
Obiad idealny 687

podgrzewamy do rozpuszczenia się serka, cały czas mieszając. Następnie dodajemy pomidory i przyprawiamy świeżym czosnkiem, gałką muszkatołową, imbirem i świeżo zmielonym pieprzem.  Na talerzu układamy wedle uznania, dodajemy rukolę, która nie dość że świetnie się komponuje to jeszcze fajnie chrupie. Na wierzch odrobina startego twardego sera. Natka

Gotuj z Natką
Sałatka z szynką szwarcwaldzką, mango, żurawiną i dresingiem miodowo musztardowym (obłędna) 633

smak i wygląd zaskoczy niejednego gościa. A do tego robi się ją w 15 min.:-) Czego chcieć więcej... Składniki na sałatkę: 1 op. mieszanki sałat (ja wzięłam z rukolą) 1 dojrzałe mango 1 op. szynki szwarcwaldzkiej 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 2 garście suszonej żurawiny (całej) Składniki na dresing: 1 łyżka płynnego miodu (najlepiej wielokwiatowego) 3 łyżeczki

IMPRESJA SMAKU
Grillowanie z DobraKielbasa.pl – cz. 1. Cienkie wieprzowe kiełbaski 200

centymetrów. Kiełbaski grillujemy na rumiano. Do potraw z grilla polecamy sezonową sałatkę z zielonymi szparagami. SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki stołowe oliwy

OstryKęs
Sałatka z zielonymi szparagami i jajkiem 249

poście przedstawiamy przepis na sałatkę inspirowaną nieco amerykańska sałatką Cobb. Zapraszamy na sałatkę z dodatkiem smażonego bekonu, awokado i startego sera. SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól pieprz posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki

OstryKęs
Błyskawiczna sałatka z mozzarellą 764

łączyć. Dodatkowo wyznaję zasadę, że sałatki powinny być szybkie. I tak pojawiła się w moim menu domowym ta sałatka z mozzarelli. Jest błyskawiczna. Aha w przepisach dot. sałat typu rukola czy roszponka stosuję miarę garści, bo tak je nakładam :). Tu nie jest aż tak istotna dokładność. Nowy post Błyskawiczna sałatka z mozzarellą pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Warsztaty "Gotujmy zdrowo-mniej soli" z Josephem Seeletso i Cisowianką 155

curry i ryżem pełnoziarnistym udka kurczaka z chrzanem i miodem konfitowanego dorsza z pieczonymi batatami i sałatką z kiwi i grejpfruta sałatkę z topinamburu z jajkami poszetowymi (w koszulce), rukolą, prażonymi pestkami słonecznika i dresingiem z octem balsamicznym i oliwą z oliwek czekoladowe gateau z amarula, czyli murzynka I to wszystko bez grama soli ! Uwierzcie, wszystko było doskonałe, aromaty się

Kulinarne przygody Gatity
Omlet z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami 233

zależy od patelni, ognia itd. Należy obserwować omlet. Zdejmujemy go ostrożnie z patelni, aby się nie rozpadł. Pysznie smakuje podany solo, ale możecie pokombinować z dodatkami i posypać go rukolą lub innymi warzywami. Smacznego!   Jeżeli chcesz być na bieżąco z moim postami to polecam polubić mojego Facebooka sagneska.pl . Stamtąd najszybciej dowiesz się o nowych wpisach

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Hummus idealny -kanapkowy pasztet z ciecierzycy 141

ziołami i sproszkowaną słodką papryką Ostatnio zajadam się pasztetem z konfitura z żurawiny (pozostalość świąteczna).Smakuje świetnie także z suszonymi pomidorami wyłowionymi z aromatycznej oliwy, z ogórkiem kiszonym ,z rukolą lub orzechami. Do tego ciepły ,chrupiący chlebek prosto z własnego piekarnika.Po prostu pycha! ZYCZE SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nadziewane portobello 216

swoje portobello. Potrzebujemy (na 2 porcje): - 2 pieczarki portobello - oliwę z oliwek - 1 małą cebulkę - kilka orzechów włoskich (posiekanych) - 100 g sera koziego - miód - orzeszki pinii - mieszankę sałat (np. rukola, lollo rossa, roszponka) Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Pieczarki czyścimy przy pomocy papieru kuchennego lub suchej gąbeczki (nie myjemy ich, gdyż wtedy stracą swój smak). Odcinamy nóżki pieczarek.  Grzyby

W mojej holenderskiej kuchni
Sałatka z insalatini i blanszowanej cukinii z dodatkiem czerwonych warzyw 136

Dziś w telegraficznym skrócie:) Nowe połączenie ulubionych składników - kolorowe i zdrowe. Składniki: opakowanie insalatini (może być rukola, roszponka itp) średnia cukinia 4 pomidory czerwona papryka czerwona cebula połowa pęczka pietruszki ząbek czosnku łyżka musztardy sok z połowy cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku garść pistacji Przygotowanie: Insalatini myję, osuszam i przekładam do sporej miski. Pomidory

Magiczna kuchnia Darii
Sałatka słoikowa 1153

pokrywkami, które ułatwią nam wkładanie składników i ich wyciąganie na talerz. Składniki podstawowe na sałatki: – sałaty o twardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki – twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki koktajlowe Składniki dodatkowe: – warzywa przetworzone: ogórki kiszone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Omlet pod rukolą, z papryką, oliwkami i camembertem 122

Omlet ma jedną wielką zaletę :) Można mu wcisnąć absolutnie wszystkie dodatki. Jest idealnym daniem w tzw. dniu czyszczenia lodówki, co najczęściej ma miejsce przed urlopem. A rukola sprawia, że zwykły omlet staje się choć trochę wykwintnym obiadem. Czytaj więcej

bistro mama