cebula – 1 szt • świeże zioła: natka pietruszki, koperek, oregano, bazylia, szczypiorek – 1 pęczek • czosnek – 1 ząbek • sól – 1 łyżeczka DODATKOWO: • ser biały – 200 g • rukola – 1 pęczek • rzodkiewka – 4 szt • ogórek – 1 szt • kukurydza (mini kolby) – 4 szt • kiełki – 1 pęczek • krem balsamiczny – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę
Ostra na Słodkotylko niesamowicie smaczne , ale i niezwykle aromatyczne! Chrupiąca panierka ukrywa w sobie niezwykły smak przywodzący na myśl Toskanię i tamtejsze suszone pomidory. W połączeniu z lekkim kuskusem i rukolą tworzy fantastyczny obiad! SKŁADNIKI : ( 4 porcje ) PESTO ROSSO : * suszone pomidory w oliwie – 100 g * orzechy Pini – 100 g * czosnek – 1 ząbek * parmezan – 50 g MIĘSO: * filet z kurczaka – 400 g * sól
Ostra na Słodkozdecydowaliśmy się na konkretne dania , więc wybór poszedł nam sprawnie i szybko. Na przystawkę obydwoje wybraliśmy: Crostini misti czyli chrupiące grzanki z pesto ze świeżymi pomidorami , szynką parmeńską i rukolą. Na obiad: Roladki z soli z bazylią i marchewką na puree ziemniaczanym z fasolką szparagową w sosie cytrynowym oraz Filet z kurczaka z serem mozzarella i suszonymi pomidorami w sosie
Ostra na Słodkoposmakuje nawet tym najbardziej wybrednym! A panowie, którzy za mięskiem przepadają też do końca zjedzą z przyjemnością! Polecam! SKŁADNIKI: * sałata endywia – 1 garstka * cykoria radicchio – 1 garstka * rukola – 1 garstka * świeży ogórek – ok. 50 g * tofu – ok. 50 g * wędzony łosoś ( ja użyłam Tatar z Łososia Suempol ) – ok. 50 g DRESSING: * ketchup pikantny
Ostra na SłodkoPrzypominam sałatki , które publikowałam na moim blogu. Myślę, że przed świętami coś można będzie wybrać. Sałatka z indyka Sałatka z rukoli Sałatka brokułowa Sałatka z awokado Sałatka warstwowa SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewymarynat i fety rozłożone na półmisku, polane sosem vinegrette. Składniki: mały słoik marynowanych buraczków-kulek kilka korniszonów kostka twardej fety słoik marynowanych szalotek kilka marynowanych płatów śledziowych garść rukoli, roszponki lub innej sałaty sos vinegrette Buraczki i korniszony pokroić w plastry, fetę w grubą kostkę, śledzie na kawałki (prostokąty). Szalotki odcedzić z marynaty. Sałatę opłukać i osuszyć. Na dużym
Czerwień i błękitlitr wody + kostka rosołowa ząbek czosnku zioła: bazylia, pietruszka, oregano 100 g sera Brie pokrojonego w plastry 4 tortille sałata (tutaj wybór zależy od nas ja miałam rukolę) 1 czerwona cebula kilka łyżek sosu czosnkowego (majonez, jogurt naturalny,czosnek) Smażymy na łyżce oleju cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy ciecierzycę i pomidory. Podlewamy wodą.Gotujemy przez 10 minut
NA MOIM TALERZUczyli kaszy jaglanej. Zawiera mnóstwo witamin z grupy B, białka i mikroelementów. Jeśli chcesz mieć piękne włosy, zdrową skórę i paznokcie, jedz... Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu z rukolą is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłopieprz szczypta gałki muszkatołowej sól morska 1 łyżka masła kilka kropel oliwy 4 plastry gruszki 2 łyżki konfitury z czerwonej cebuli (np. z tego przepisu ) pomidory koktajlowe, rukola (do dekoracji) Przygotowanie: Jajka, mleko, sól, gałkę i pieprz mieszamy trzepaczką lub widelcem. Dodajemy ser. Moczymy kromki chleba w mieszance, tak aby nasiąknęły. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Kładziemy
Food Squareszybko i zjadamy w biegu. Ale kanapka nie musi być nudnym posiłkiem. Mamy do wyboru przeróżne rodzaje pieczywa, dodatki. Ja proponuję dzisiaj kanapki z pastą z surimi, rukolą i pomidorem. Jutro propozycja na kolejną pastę kanapkową. Składniki: 150g surimi 2 jajka ugotowane na twardo łyżka majonezu (w wersji dietetycznej można zastąpić jogurtem naturalnym) sól, pieprz
Smakowity Blog Kulinarnyminuty. Mięso obrócić ponownie i smażyć po 1 minucie na każdej ze stron. Po usmażeniu posolić. Sałatka z buraków: 3 buraki ugotowane, obrane i pokrojone w plastry sałata rukola i botwinka ser feta, pokruszony orzechy włoskie, posiekane sos (krem balsamiczny, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, sól, pieprz
Smakowity Blog Kulinarnyanchois.We Włoszech, Hiszpani, Meksyku zwany jest właśnie salsa verde, a we Francji sause verde. Moja salsa jest bardzo łagodna w smaku. Wielbicielom intensywniejszych doznań smakowych proponuję dodać bazylię, szczypiorek, rukolę, świeży czosnek, kapary. W salsie można moczyć kawałki chleba lub bagietki, można też nią posmarować kanapki. Nadaje się też jako sos do mięs i ryb z grilla. Składniki
Smakowity Blog Kulinarnykoniec gotowania, czyli po około 30 minutach gotowania dodajemy sok z buraka, tarty ser i przyprawiamy solą i pieprzem. Kaszotto podajemy z pesto z botwinki, chipsami z buraka, rukolą i ulubionymi serami np fetą, Parmezanem, Grana Padano lub Bursztynem
Smakowity Blog Kulinarnyorzeszków Felix (ziemnych, nerkowców lub wyłuskanych pistacji), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu do dekoracji, kilka listków rukoli lub nasturcji, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Umytą cukinię pociąć w słupki (tylko zewnętrzną część bez gniazd nasiennych), skropić sokiem
SzczyptaSmaQbalkonie ) koniecznie zaplanujcie na przyszły rok wysiew nasturcji. Nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych (gł.podlewanie), kwitnie do przymrozków i do zimy macie własną, ekologiczną zieleninę, w smaku przypominającą rukolę. Jadalne są wszystkie części rośliny, dodatkowo zielone nasiona można przerobić na kapary. Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4 Składniki: 150 g Makaronu Czanieckiego
SzczyptaSmaQ