razem z dymką siekamy, parmezan ścieramy, dodajemy do masy Smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor. Smacznego! P.S Aby podkreślić wiosenny charakter placuszków podajemy je z sałatka z rukoli lub dipem z awokado, posypane tartym parmezanem
Luźna Kuchniapenne 200 g mrożonych w/w warzyw 1 duży ząbek czosnku 1 duża łyżka masła 2 łyżki śmietany 18 % sól, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie odrobina rukoli do posypania Sposób przyrządzenia: Makaron i warzywa ugotować wg przepisu na opakowaniu. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć 1 minutę na maśle. Dołączyć warzywa i ponownie 1 minutę
pieprzny smaczekdobrego weekendu dla Was wszystkich. Kanapki z wędzoną makrelą smarujemy kromki chleba wcześniej przygotowanym masłem czosnkowym. Układamy liście zielonej sałaty a na niej cząstki wędzonej makreli. możemy dodać także rukolę Kanapki z twarożkiem z rzodkiewką i salami spinata smarujemy kromki chleba masłem czosnkowym, następnie nakładamy twarożek i kawałeczki salami spinata
noteskulinarnyfigamiejscu. Jeżeli chcemy zrobić oliwę do dłuższego przechowywania używamy wysuszonej skórki cytrynowej i zalewamy zimną oliwą. Oliwa cytrynowa sprawdziła się również, jako dodatek do białej pizzy z mozzarellą i rukolą . Zamiast masła do kromki domowego chleba, czy bagietki, do dań mięsnych, rybnych, owoców morza, surówek, sałatek, marynat, do naleśników, gofrów, ciast… i nie tylko. Carl Linus Pauling - fizyk i chemik
mojewypiekiinietylkojednej z ryb nie lubiących słonego otoczenia. Do dzieła tołpyga! Czego użyłem? -filet z tołpygi ze skórą -masło klarowane -czosnek, ząbek zgnieciony bokiem noża i posiekany -mix sałat; lodowa, rukola, roszpunka, strzępiasta -boczniaki -sól, pieprz Marynata: -oliwa 3 łyżki -dwa ząbki czosnku posiekane -sól -biały pieprz -tymianek Wszystkie składniki mieszamy i smarujemy z każdej strony rybę pędzlem, wkładamy do lodówki
BaRepasimprowizowana sałatka z koprem włoskim i gruszką. <h3>Sałatka z koprem włoskim i gruszką</h3> Potrzebujemy: (na 4 porcje) 1 bulwę kopru włoskiego 2 garści rukoli 1 dojrzała gruszka garść pestek dyni garść suszonej żurawiny Łyżeczka miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka musztardy łyżka emulsji balsaicznej sól, pieprz, świeży
Okolice Palnikakruszonka z… siekanych orzechów laskowych. Zamiast mleka krowiego do przygotowania ciasta na drożdżowe bułeczki wykorzystałam domowe mleko owsiane, Polecam też inne przepisy na bułeczki drożdżowe wytrawne: bułeczki z rukolą i serem bułeczki drożdżowe z ajwarem Składniki na 10 bułeczek: 2,5 szkl. mąki pszennej+ trochę do podsypania 170 ml mleka owsianego lub mleka krowiego 1 jajko 4 łyżki cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchrupią i świetnie komponują się z sałatką. :) Składniki (na 2 obiadowe porcje): sałatka - pierś z kurczaka (ok. 200-300 g) - pełnoziarnisty makaron penne (100g) - opakowanie miksu sałat z rukolą - ogórek - papryka czerwona - pomidorki koktajlowe sos jogurtowo-czosnkowy - 1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego (180g) - 2 ząbki czosnku - łyżka soku z cytryny - pół łyżeczki płynnego miodu (można zastąpić cukrem) - sól
Kuchnia Ellieśniadanie przygotowuję sobie lekkie sałatki. o tego chrupka opieczona bagietka czosnkowa, kubek herbaty i jest śniadanko. Sałatka taka sprawdzi się również do obiadu. Składniki: opakowanie miks sałat z rukolą 1 zólta papryka 1/2 białej cebuli 6 suszonych pomidorów 2 plastry sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej sól,pieprz, zioła prowansalskie olej lniany Wykonanie: Miks sałat wykładany na talerz
Z Majeczką w kuchnigałką, granulowanym czosnkiem i pieprzem. Upieczone roladki przekrawamy na pół pod kątem lub kroimy na talarki – jak wolicie. Podajemy z sosem serowym i dowolną sałatą (u mnie rukola, ale może być dowolna mieszanka). Post Roladki z indyka w sosie serowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuSztuki miód 1 Łyżeczka natka pietruszki 1/4 Pęczka Sposób przygotowania; 1. Kroimy pomidory, cebulkę, oliwki( na pół) w dowolne kawałki, mieszamy z miksem sałat i rukolą. 2. Gotujemy Wodę do wrzątku i wrzucamy Nasz makaron około 8-10 minut. 3. Łososia zakrapiamy cytryną, przyprawiamy przyprawami, dajemy na pieczenie na 10 minut przy 140 stopniach
pichcisztososem berneńskim (Sauce béarnaise to sos przygotowany na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem estragonu) z chlebkiem panco, do których podano nam cydr. Smażona dorada z zielonym pesto z rukoli i bazylii, surówką z cykorii, sałaty rzymskiej, szczypioru i rzodkiewki. Przy okazji tego spotkania, nauczyłam się filetować doradę, Witek stwierdził, że bardzo zgrabnie mi to poszło i mam do tego dryg
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśrodku, zależy tylko i wyłącznie od Was, odrobina wyobraźni z pewnością się przyda, dobrze gdy znamy podstawowe połączenia smakowe, czyli np. gruszka świetnie komponuje się z orzechami włoskimi, rukolą czy serem pleśniowym... Z czym połączylibyście mascarpone czy ricottę? Ostatnio proponowałam Wam Chrupiące tosty z wędzonym serem, paprykowym salami, pomidorem i czarnymi oliwkami Dzisiaj kolejny pomysł, koniecznie musicie spróbować! Zimowe
Moja smaczna kuchniaSkladniki: Sałata - Radicchio i rukola ser gorgonzola 150 g 2 duże pomidory oliwki 250 g olej z pestek winogron ok 5 łyżek sos do sałatek paprykowo-ziołowy ocet balsamiczny 5 łyżek Przygotowanie: Sałaty dobrze myjemy i osuszamy, pomidory kroimy w kawałki ( może być w kosteczkę, oliwki odsączamy z wody, ser gorgonzola kroimy na małe kawałeczki ( kostki ). Mieszamy ze sobą wszystkie
ClauditteMissCookingplasterków sera żółtego ( dowolny ) 4 placki do tortilli 1/2 opakowania sera gorgonzola ser mozarella wiórki szczypiorek dowolny ulubiony serek do smarowania pieczywa np. Almette mix sałat z rukolą i roszpunką 2 ząbki czosnku 1 sos do sałatek ziołowo paprykowy ( te takie mini sosiki do rozrobienia na oleju) 4-8 plasterków balerony gotowanego, lub innej dowolnej ulubionej szynki Przygotowanie
ClauditteMissCooking