rukola - 6622 przepisów (strona:354/442)

Dlaczego gotowane pomidory też są dobre dla zdrowia. Przepis na pomidory po prowansalsku. 175

zamarzy, co podsunie nam rozszalała wyobraźnia kulinarna czy wygłodzone podniebienie. Z pomidorem wszystko (no może prawie wszystko) jest możliwe. Świetnie wypada w zestawieniu z innymi warzywami, z bazylią, z rukolą, z serem, z mozzarellą (wiem, to też ser), na pizzie, na włoską nutę, przesiąknięty zapachem Prowansji czy po staropolsku w swojskiej zupie pomidorowej zaciągniętej śmietaną. Na pewno warto jeść pomidory

MODA NA BIO
Wegańska pizza 154

tofu ¼ szkl. mleka sojowego lub śmietanki sojowej 2 ząbki czosnku Suszony lub świeży koperek sól, pieprz dla smaku Na wierzch dowolne warzywa, u mnie dziś: Cebula Pieczarki Kukurydza Oliwki Rukola Papryka czerwona i pomarańczowa Suszone pomidory Ciasto: Rozkrusz drożdże do dużej miski, dodaj syrop klonowy, oliwę i sól, po czym zalej wszystko ciepłą wodą i zamieszaj tak, aby drożdże się

Roślinna - blog wegański
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 186

wędzone, ale smak ryby sprawiał, że ten szczegół można było pominąć ;); koszt: 36 zł   Dania mięsne  Krwisty sycylijski burger z wołowiny podany z serem Lazur, soczystym pomidorem, rukolą, kaparami, suszonymi pomidorami, parmezanem, anchois i sosem Cesar - o ile w paru przypadkach można było powiedzieć, że potrawy są niedoprawione, to w tym przypadku przesadzono w drugą stronę. Burger był

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym 195

polania np. ziemniaczków. Mięso, które nam zostanie z obiadu możemy wykorzystać do kanapek na drugie śniadanie do pracy. Pieczywo smarujemy sosem majonezowym, układamy mięso. Najlepiej dodać coś zielonego, np. rukolę :)   źródło: niezawodna książka „Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking” The post Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym appeared first

Moja Delicja
Filet z kurczaka w sosie borowikowym. 176

wodą na kilka godzin -10 małych pieczarek -cebula -ząbek czosnku -wino białe półwytrawne -sól, pieprz -papryka słodka mielona -suszona cebula -olej rzepakowy -masło -mix sałat (lodowa, strzępiasta, cykoria czerwona, rukola, głowiasta) -ogórek zielony -jabłko winne -kukurydza -śmietana 12% -majonez -ziemniaki -mleko Filety z kurczaka porcjujemy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką; smażymy po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju

BaRepas
Wiosenna sałatka z melona, mozarelli i pomidorków koktajlowych 149

Orzeźwienie. Słodycz. potrzebujemy: - pół melona  - 1 kulkę mozarelli lub opakowanie małych kulek - opakowanie pomidorków koktajlowych - pestki słonecznika (prażone) - łyżka miodu - ocet balsamiczny - oliwa (świetnie smakuje również z rukolą) Z melona powykrawać kulki (może też być kostka). Dodać mozarellę pokrojoną w kostę (lub kulki). Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Wszystko wymieszać. Polać sosem. Wierzch posypać prażonym słonecznikiem

Szybko Tanio Smacznie
Naukowo o jajach. Jajka faszerowane 131

wyżej. 7. Żółtka, pieczarki podsmażone wcześniej, szczypiorek, ser żółty i drobno pokrojony ananas. Jajka fajnie jest ułożyć na sosie z jogurtu, majonezu i koperku, a wkoło poukładać roszponkę, rukolę lub miks sałat. Kombinujcie z połączeniami, bo może się okazać, że najbardziej absurdalne zestawienia są tymi najsmaczniejszymi. Smacznego! Post Naukowo o jajach. Jajka faszerowane pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Sałatka z cukinią i dresingiem z kefiru 233

organizm potrzebuje odbudowy po zimie, więc jedzmy jak najwięcej cukinii i zdrowych sałatek i dań z nią w roli głównej. Szybko, zdrowo, zielono i smacznie. Składniki: mix sałat z rukolą 1/2 szklanki kefiru sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii 1/3 zielonej cukinii (200g) Przygotowanie: W szklance przygotowujemy dresing do sałatki. Kefir łączymy z bazylią, solą i pieprzem (próbujemy

Słodkie okruszki
PIZZERIA FRONTIERA (POZNAŃ) 137

zamawiam pizzę, by nie czuć jej smaku! No, chyba, że jest tak beznadziejna, że tylko to ją ratuje.    Następnie wybraliśmy pastę Aglio Olio , z chili, oliwą, rukolą i orzeszkami pini. Makaron był naprawdę dobrej jakości, o czym dodatkowo poświadczył mój towarzysz, który miał okazję pracować we włoskiej restauracji. Początkowo sądziłam, że jest niedoprawione, ale smak skrywał się

W kuchni Karmel-itki
Tarta z brzoskwiniami i mascarpone 140

aromatyczne. Kolejna niespodzianka- kiedy już straciliśmy nadzieję, że coś będzie z naszych kalafiorów, te zawiązały mini kwiatowstany Seler naciowy w ogóle nie wykiełkował i na jego miejscu posialiśmy rukolę. A tu po tylu miesiącach wykiełkował jeden śmiałek:) A tak pięknie przebarwiła się jeżyna bezkolcowa W naszym ogrodzie świetnie się czuje kocur naszych sąsiadów. Jak tylko usłyszy nasze głosy to nadbiega

les mirabelles
Ostatnia prosta 152

zimą te czerwone owoce nie mają sobie równych. I tylko smutno, że niewiele ogrodowych rzeczy da się zjeść. Zostały nam jeszcze pory i skorzonera na grządkach. Kilka listków rukoli i botwinki na kanapki, trochę selera i maluteńki fioletowy jarmuż. Dlatego przepisów na blogu wielu nie będzie- wyżywamy się kulinarnie wypełniając cotygodniowe wyzwanie Jamiego- możecie zobaczyć efekty na facebooku

les mirabelles
Pieczone pierogi z jarmużem i fetą, Da Grasso 176

podsmaż. Następnie dodaj jarmuż i jeszcze chwilę smaż. Dodaj pokrojoną fetę, dopraw pieprzem i   wymieszaj.   I jeszcze ciekawy pomysł na pizzę (wg Da Grasso): świeże pomidory, rukola, ser wędzony. Pycha! Baked pierogis (Polish dumplings) with kale and feta Yet another tasty way to use up some kale (pierogis are quite dry - a souce is a necessary addition

Qlinarnie i Qlinarnie
Zimowy obiad wegański IV, Magiczne Smaki 190

Magicznych Smakach po raz drugi: wegeburgery – wersja wegetariańska. Naprawdę na bogato i trochę można odgapić bo warto: w roli kotletów falafle, mnóstwo warzyw - papryka czerwona, rukola, szpinak, pomidor, ogórek kiszony (lub konserwowy?), czerwona cebula i sos (niestety nie potrafiłam rozgryźć jaki dokładnie, chyba trochę podobny do tatarskiego). Za jednego burgera zapłacimy 10 zł a porcja jest całkiem duża

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasta słonecznikowa naturalna bio 133

chleba. Smakuje podobnie jak wegańska śmietana słonecznikowa w wersji wytrawnej, ale ma bardziej kremową konsystencję i jest od niej bielsza. Jest wiele różnych smaków: z pomidorami, bazylią, chrzanem, rukolą, pieprzem, ziołami, jabłkiem i cebulą, burakiem, szczypiorkiem, papryką, czosnkiem niedźwiedzim. Pasta jest bezglutenowa i wegańska. Nie zawiera cukru ani sztucznych konserwantów. Kupiona w sklepie ze zdrową żywnością. Źródło zdjęcia: www.balviten.com. Sunflower

Qlinarnie i Qlinarnie