zamawiam pizzę, by nie czuć jej smaku! No, chyba, że jest tak beznadziejna, że tylko to ją ratuje. Następnie wybraliśmy pastę Aglio Olio , z chili, oliwą, rukolą i orzeszkami pini. Makaron był naprawdę dobrej jakości, o czym dodatkowo poświadczył mój towarzysz, który miał okazję pracować we włoskiej restauracji. Początkowo sądziłam, że jest niedoprawione, ale smak skrywał się
W kuchni Karmel-itkiaromatyczne. Kolejna niespodzianka- kiedy już straciliśmy nadzieję, że coś będzie z naszych kalafiorów, te zawiązały mini kwiatowstany Seler naciowy w ogóle nie wykiełkował i na jego miejscu posialiśmy rukolę. A tu po tylu miesiącach wykiełkował jeden śmiałek:) A tak pięknie przebarwiła się jeżyna bezkolcowa W naszym ogrodzie świetnie się czuje kocur naszych sąsiadów. Jak tylko usłyszy nasze głosy to nadbiega
les mirabelleszimą te czerwone owoce nie mają sobie równych. I tylko smutno, że niewiele ogrodowych rzeczy da się zjeść. Zostały nam jeszcze pory i skorzonera na grządkach. Kilka listków rukoli i botwinki na kanapki, trochę selera i maluteńki fioletowy jarmuż. Dlatego przepisów na blogu wielu nie będzie- wyżywamy się kulinarnie wypełniając cotygodniowe wyzwanie Jamiego- możecie zobaczyć efekty na facebooku
les mirabellespodsmaż. Następnie dodaj jarmuż i jeszcze chwilę smaż. Dodaj pokrojoną fetę, dopraw pieprzem i wymieszaj. I jeszcze ciekawy pomysł na pizzę (wg Da Grasso): świeże pomidory, rukola, ser wędzony. Pycha! Baked pierogis (Polish dumplings) with kale and feta Yet another tasty way to use up some kale (pierogis are quite dry - a souce is a necessary addition
Qlinarnie i QlinarnieMagicznych Smakach po raz drugi: wegeburgery – wersja wegetariańska. Naprawdę na bogato i trochę można odgapić bo warto: w roli kotletów falafle, mnóstwo warzyw - papryka czerwona, rukola, szpinak, pomidor, ogórek kiszony (lub konserwowy?), czerwona cebula i sos (niestety nie potrafiłam rozgryźć jaki dokładnie, chyba trochę podobny do tatarskiego). Za jednego burgera zapłacimy 10 zł a porcja jest całkiem duża
Qlinarnie i Qlinarniechleba. Smakuje podobnie jak wegańska śmietana słonecznikowa w wersji wytrawnej, ale ma bardziej kremową konsystencję i jest od niej bielsza. Jest wiele różnych smaków: z pomidorami, bazylią, chrzanem, rukolą, pieprzem, ziołami, jabłkiem i cebulą, burakiem, szczypiorkiem, papryką, czosnkiem niedźwiedzim. Pasta jest bezglutenowa i wegańska. Nie zawiera cukru ani sztucznych konserwantów. Kupiona w sklepie ze zdrową żywnością. Źródło zdjęcia: www.balviten.com. Sunflower
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: 4 jaja, 4-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej(w zależności od wielkości plastrów), 4 suszone pomidory z oleju, 2 łyżki kaparów, miękki ser kozi, zielenina (rukola, endywia,szpinak, sałata itp.), kilka rzodkiewek, oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz cayenne, szczypta cukru. Przygotowanie: Foremki do muffinek posmarować olejem z pomidorów, wyłożyć plastrami szynki tworząc koszyczki. Na dnie
SzczyptaSmaQśledzi - to bardzo zgrany i smaczny duet, dziś w towarzystwie serka Apetina i ciastka francuskiego. Całość tworzy niepowtarzalną przekąskę. 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie serka Apetina Pesto i Rukola 1 mały buraczek 1 słodkie jabłko sok z połówki cytryny 1 płat śledzia z oleju sól, pieprz, cukier 1 żółtko Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o wymiarach
Jadło i czytadłowspaniała w smaku, wersję można ubogacić serem mozzarella lub feta, pokrojonym w kostkę, surówka będzie jeszcze bardziej kolorowa, a na smaku na pewno nie straci... Składniki: 1 opakowanie rukoli 1 mix trzech sałat 1 jabłko 1 gruszka 1 cebula czerwona po pół papryki czerwonej i żółtej 1 łyżka pestek dyni 2 łyżki orzechów włoskich pęczek kopru szczypta kardamonu 4 łyżeczki
kgwjanczewowiatr... Dlatego choć w mojej kuchni staram się, aby było bardziej wiosennie i pozytywnie. Dziś zapraszam Was na pyszną i szybką sałatką z soczystymi truskawkami. Składniki: mix sałat z rukolą 8 truskawek 3/4 łyżki jogurtu naturalnego typ grecki 0% (lub inny jogurt naturalny) Przygotowanie: Sałatę układamy na talerzu. Jedną lub dwie truskawki lekko podgrzewamy (np. w mikrofali lub garnku
Słodkie okruszkipowstała pyszna lekka sałatka. Ja się co prawda na Święta nie przejadam, ale polecam ją zarówno wszystkim "świątecznym jadkom jak i niejadkom", bo jest po prostu pyszna. Składniki: garść rukoli kilka listków radicchio kilka włoskich orzechów 5-6 dużych truskawek ( niestety nie ma jeszcze polskich, ale kupiłam całkiem niezłe w smaku) 1 mandarynka Sos: szczypta pieprzu czarnego grubo mielonego
Gosia gotujeZrobienie jej trwa tyle, co ugotowanie i lekkie przestudzenie makaronu plus 5 minut na wykończenie. Polecam. Składniki: 8 dużych wątróbek drobiowych 200 g makaronu kokardki 100 g rukoli i radachio * 1 łyżka masła sól, pieprz i majeranek do smaku Dodatkowo: 200 g soku z buraków ( u mnie własny ) Sos : Sok z połowy cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej
Gosia gotujestraganach. Czekając na nasze polecam póki co własnie te. Odpowiednio doprawione smakują wyśmienicie. Składniki: kilka truskawek kilka suszonych moreli 1 mandarynka 1/2 garści orzechów włoskich kilka listków sałaty rukoli Sos: 1 łyżka oliwy winogronowej 1 łyżka syropu brzoskwiniowego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Sałatę umyć osuszyć i ułożyć na talerzu.Na niej porozkładać
Gosia gotujezakładka, która ma najwięcej pozycji, ale nie może być inaczej, skora uwielbiam. Zapraszam na pyszny posiłek bez gotowania, idealny na obecne upały. Składniki na 2 osoby: 2 garście rukoli i radichio 150 g sera pleśniowego rokpol 6 połówek brzoskwiń z puszki 1 garść orzechów włoskich Sos: 3 łyżki oleju kujawskiego tłoczonego na zimno 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka soku
Gosia gotujeprzepisów na truskawki i ten na szparagi więc dodaję, póki można jeszcze chwycić ostatnią okazję w warzywniaku. Składniki: 300g szparagów zielonych 200 g trskawek 2 garście sałaty rzymskiej garść rukoli kilka orzechów włosich kjilka gałązek tymianku Dresing: 3 łyżki oleju, (ja dałam kujawski tłoczony na zimno) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 3 rozmiażdżone
Gosia gotuje