rukola - 6622 przepisów (strona:362/442)

Sałatka owocowa na roszponce w słodkim sosie balsamicznym 203

pyszna wręcz idealna sałatka owocowa w trochę innym wydaniu, czyli owoce podane na liściach roszponki i polane słodkim sosem balsamicznym (który wykorzystałam w bardzo popularnej na blogu sałatce z rukolą i jajkiem ). 'Moje' owoce można zastąpić każdymi innymi- wedle upodobań lub wykorzystać te, które macie dostępne w domu- i tak każde będą smakować wyśmienicie. Jedynie czego kategorycznie zmieniać nie wolno

Kraina Miodem Płynąca
Przekąska z wędzonym halibutem niebieskim 199

stanie przy kuchni, a jeść trzeba, to zrobiłam coś szybkiego, zdrowego i dla każdego. Sałatkę, jajko, halibut,grzanki. Szybko i smacznie! Składniki -halibut niebieski, dzwonko -mix sałatek z rukolą,botwinką - glassa sojowa Ponti - oliwki - Słoneczne Pola od Ziarenkowo -jaja na twardo -ser Rycki Cezar -pomidorki koktajlowe Myjemy sałatkę, wykładamy na talerz. Gotujemy jajo, dokładamy . Dajemy też halibuta ,niekoniecznie całe dzwonko

Z Kuchni Do Kuchni
825. Dyniowe placki na słono. 147

Dyniowe owsiane placki  z suszonymi pomidorami i mozarellą;  rukola, keczup Intensywny dzień się zapowiada, ale za to miły. (no oprócz tego sprawdzianu ;) ale, na pocieszenie mam myśl, że to ostatni w tym roku, potem jeszcze tylko wytrwać w szkole do 15, a na koniec wypad na miasto z D i A, bo wypadałoby w końcu odwiedzić

More food, love and dreams
Schab z rukolowym pesto, oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą 140

posiekanych 150 g mozzarelli (użyłam małych kuleczek) oraz sól, pieprz, suszony czosnek i zioła do pizzy do posmarowania mięsa na zewnątrz Pesto rukolowe: 80 g umytej i osuszonej rukoli 50 g migdałów bez skórki 3 ząbki czosnku niepełne pół szklanki oliwy lub oleju rzepakowego łyżka ziół do pizzy sól do smaku ewentualnie łyżka drobnych suszonych pomidorów z bazylią (przyprawy

Czerwień i błękit
Sałatka z polędwicą 124

też niczego sobie - prawda ? Kiedyś sałatki mieszałam ale teraz robię takie kompozycje co bardziej cieszy oko. jednak nawet na starość człowiek czegoś się uczy. 1 garść mix sałat z rukolą 5 plasterków wędzonej polędwicy ( surowej ) 2 pomidorki cherry 1 łyżka kukurydzy z puszki 1 rzodkiewka czarnuszka kiełki rzodkiewki i soczewicy Dresing : 3 łyżki oleju ryżowego 1 łyżka octu ryżowego sól

Ewa w kuchni
Sałata bazyliowo miętowa 216

bazylii i mięty a dodatek pomidorów nadaje całości świetnego smaku. Zresztą pracę ułatwia teraz wirówka do sałaty. Raz, dwa i sałata po umyciu gotowa. 1 op mix sałat z rukolą 12 pomidorków cherry 1 mała czerwona cebula kiełki rzodkiewki i soczewicy 1 garść świeżej mięty 1 garść świeżej bazylii cytrynowej 3 łyżki posiekanego świeżego koperku sól morska do smaku pieprz

Ewa w kuchni
Salatka z chrupiącym kurczakiem, salsą i sosem czosnkowym 350

kurczaka 2 jajka 1,5 szklanki płatków kukurydzianych corn flakes sól świeżo zmielony pieprz słodka papryka mielona olej lub oliwa z oliwek do smażenia mieszanka sałat (użyłam roszponki, endywii, rukoli i sałaty lodowej) 2 pomidory pół dużego ogórka pół czerwonej cebuli 4 jajka ugotowane na twardo SKŁADNIKI NA SALSĘ POMIDOROWĄ: 2 pomidory pół czerwonej cebuli 1/3 puszki kukurydzy konserwowej

Słodko-Słony Świat Ilony
TALARKI Z BURAKA Z KOZIM SEREM, ŻURAWINĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI 163

burakach poukładaj plastry sera, połóż po pełnej łyżeczce żurawiny i udekoruj kawałkami orzechów włoskich. Możesz buraczane talarki podawać z rukolą lub liśćmi świeżego szpinaku. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
PESTO BAZYLIOWE 144

użyte do niego mogą być za każdym razem inne, czy to orzechy pinii czy włoskie, świetnie nadają się też migdały, pestki dyni czy łuskany słonecznik. Bazylię można zamienić na rukolę lub pietruszkę. Tradycyjnie pesto uciera się w moździerzu, ale zmiksowane malakserem czy blenderem jest równie pyszne:)  P.s. Pesto na zdjęciu ucierałam bardzo krótko, dlatego ma widoczne dość duże kawałeczki

Słodko-Słony Świat Ilony
Ziołowe mini gofry z kremowym serkiem i świeżymi warzywami 142

cebula – 1 szt • świeże zioła: natka pietruszki, koperek, oregano, bazylia, szczypiorek – 1 pęczek • czosnek – 1 ząbek • sól – 1 łyżeczka DODATKOWO: • ser biały – 200 g • rukola – 1 pęczek • rzodkiewka – 4 szt • ogórek – 1 szt • kukurydza (mini kolby) – 4 szt • kiełki – 1 pęczek • krem balsamiczny – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę

Ostra na Słodko
Smażone polędwiczki z kurczaka w pesto rosso 120

tylko niesamowicie smaczne , ale i niezwykle aromatyczne! Chrupiąca panierka ukrywa w sobie niezwykły smak przywodzący na myśl Toskanię i tamtejsze suszone pomidory. W połączeniu z lekkim kuskusem i rukolą tworzy fantastyczny obiad! SKŁADNIKI : ( 4 porcje ) PESTO ROSSO : * suszone pomidory w oliwie – 100 g * orzechy Pini – 100 g * czosnek – 1 ząbek * parmezan – 50 g MIĘSO: * filet z kurczaka – 400 g * sól

Ostra na Słodko
Cosa Nostra … pyszne jedzonko i Tydzień Restauracji 169

zdecydowaliśmy się na konkretne dania , więc wybór poszedł nam sprawnie i szybko. Na przystawkę obydwoje wybraliśmy: Crostini misti czyli chrupiące grzanki z pesto ze świeżymi pomidorami , szynką parmeńską i rukolą. Na obiad: Roladki z soli z bazylią i marchewką na puree ziemniaczanym z fasolką szparagową w sosie cytrynowym oraz Filet z kurczaka z serem mozzarella i suszonymi pomidorami w sosie

Ostra na Słodko
Sałatka z łososiem i smażonym tofu 178

posmakuje nawet tym najbardziej wybrednym! A panowie, którzy za mięskiem przepadają też do końca zjedzą z przyjemnością! Polecam! SKŁADNIKI: * sałata endywia – 1 garstka * cykoria radicchio – 1 garstka * rukola – 1 garstka * świeży ogórek – ok. 50 g * tofu – ok. 50 g * wędzony łosoś ( ja użyłam Tatar z Łososia Suempol ) – ok. 50 g DRESSING: * ketchup pikantny

Ostra na Słodko
Sałatki bardzo dobre na święta 186

Przypominam sałatki , które publikowałam na moim blogu. Myślę, że przed świętami coś można będzie wybrać. Sałatka z indyka Sałatka z rukoli Sałatka brokułowa Sałatka z awokado Sałatka warstwowa SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Śledzie z buraczkami i fetą sosem vinegrette 206

marynat i fety rozłożone na półmisku, polane sosem vinegrette.  Składniki: mały słoik marynowanych buraczków-kulek kilka korniszonów kostka twardej fety słoik marynowanych szalotek kilka marynowanych płatów śledziowych garść rukoli, roszponki lub innej sałaty sos vinegrette Buraczki i korniszony pokroić w plastry, fetę w grubą kostkę, śledzie na kawałki (prostokąty). Szalotki odcedzić z marynaty. Sałatę opłukać i osuszyć. Na dużym

Czerwień i błękit