ziołami Kamis Dodatkowo: 1 mała papryka czerwona 4 większe listki mięty pomarańczowej kawałek ogórka zielonego 1/2 dużego pomidora szczypior, malutki pęczek kilka listków szpinaku garść miksu sałat garść rukoli 1 mała czerwona cebulka 4 placki tortilli Sos czosnkowy - improwizowany: mały jogurt naturalny 3-4 ząbki czosnku sól czosnkowa z ziołami Wykonanie: Pierś z kurczaka płuczemy i osuszamy w papierowym ręczniku
Blondynka Gotujesoczystość to wylądowałyby w koszu a okazało się, że możne jeszcze je wykorzystać. Pesto można zrobić z bardzo różnych roślin - pamiętacie Makaron z pesto pokrzywowym ? Można wykorzystać selera naciowego, rukolę czy liście rzodkiewek - spróbujcie sami pobawić się smakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasmaruję oliwą. Odstawiam do jakiś czas do lodówki a następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie. Do mięska idealnie komponuje się lekka sałatka z kilku liści lodowej sałaty, garści rukoli, pokrojonych w kostkę (ćwiartkę) pomidorów i czerwonej cebuli, skropiona aromatyzowaną oliwą z oliwek. I chociaż to grill, a skoro grill to głównie piwo, to jednak
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajogurt naturalny 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku koperek (opcjonalnie) dodatkowo: placki tortilli (tradycyjne placki tortilli możecie zrobić sami - przepis znajdziecie np. TUTAJ , ) sałata lodowa, rukola (lub mix sałat) czerwona cebula pomidor ogórek Mięso myjemy, osuszamy, porcjujemy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi. Składniki na ciasto miksujemy (powinno mieć konsystencję nieco gęściejszą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaporcje. P.S. Na zdjęciu roladki występują w towarzystwie słonych paluchów w wersji maxi (tzn. grubszych niż standardowe) owiniętych w plastry szynki wysmarowanej serkiem śmietankowym i w towarzystwie liści rukoli (ciekawie prezentuje się szynka parmeńska lub plastry wędzonego łososia - o czym pisałam TUTAJ
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładuża łyżka serka śmietankowego (typu almette, np. ziołowy) pieprz ziarna sezamu szczypiorek lub inna zieleninka papryka słodka/ostra Sery połączyć ze sobą, doprawić pieprzem, dokładnie wymieszać. Szczypior (u mnie rukola) drobno posiekać. Z serowej masy formować kulki, obtaczać część z nich w zielenince, część w ziarnach sezamu, pozostałe w papryce. Odstawić na kilka chwili do lodówki. Można podawać z półmisku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś kolejna propozycja przygotowanego menu - tzw. wersja imieninowa;) zimne przystawki/przekąski: Paluchy z rukolą i wędzonym łososiem Roladki z tortilli Sałatka z salami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałarzodkiewki 1 ogórek 8 łyżek jogurtu 1 łyżka posiekanego świeżego koperku do smaku sól ziołowa Składniki na dwa talerze.Na talerzu ułożyć porwaną sałatę (dałam mix- masłową i rukolę). Obrać ogórka (wystarczy jeden mały długi lub dwa gruntowe) i pokroić na plasterki,ułożyć na sałacie.Rzodkiewkę pokroić na plasteki a paluszki krabowe na małe kawałki i również ułożyć na sałacie
Monia miesza i gotujeoraz drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami i natką pietruszki.Doprawić do smaku solą ziołową.Każdego naleśnika posmarować farszem i zwinąc w rulon.Dodatkowo przed zwinięciem można na farszu rozłożyć kilka listków rukoli jeśli ktoś lubi
Monia miesza i gotujeroztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego na 160-170 C piekarnika i piec ok 30-40 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać pokrojone w plastry z dodatkiem sałatki z rukoli, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych skropionej olejem z pomidorków lub olejem lnianym
Monia miesza i gotujełyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2-3 łyżki oleju rzepakowego Składniki na 3 porcje. Na każdym talerzu ułożyć garść sałaty (u mnie mix masłowej, rukoli i roszponki). Na sałacie układamy pokrojone w grubsze plasterki ogórki małosolne, jajka pokrojone w ćwiartki oraz kawałki wędzonej makerli. Jogurt ,majonez i musztardę dokładnie wymieszać z olejem i polać sałatkę
Monia miesza i gotujeplastry szynki szwarcwaldzkiej 1 brzoskwinia 7 kulek małych mozzarelli 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka sosu włoskiego Prymat Na talerzu ułożyć sałatę (ja dałam mix-roszponki,masłowej i rukoli). Brzoskwinię obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Na sałacie ułożyć kulki mozzareli, kawałki brzoskwini oraz kawałeczki szynki. Olej wymieszać z sosem włoskim i przed podaniem skropić sałatkę
Monia miesza i gotujepaluszków krabowych 4 łyżki słonecznika Kresto przyprawa do sałatek młynek olej lniany do skropienia sałatki Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć sałatę, ja dałam masłową i rukolę. Na sałacie rozłożyć pomidorki przekrojone na pół oraz paluszki krabowe pokrojone na małe kawałki. Wszystko posypać słonecznikiem. Całość oprószyć przyprawą do sałatek i skropić olejem lnianym
Monia miesza i gotujetalerze - takie jak na zdjęciu. Papryki przekroić na pół, oszyścić z nasion i ugrillować - ja ugrillowałam na grillu węglowym. Na talerzach ułożyć sałatę - ja dałam masłową, rukolę i roszponkę. Na sałacie ułożyć pokrojoną w paski paprykę, przekrojone na pół oliwki i pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w kostkę fetę. W wyniku układania powstała mi taka fajna kompozycja. Sos sałatkowy
Monia miesza i gotujefety 4 łyżki słonecznika Kresto 6 łyżek oleju Rapso przyprawa do sałatek młynek Składniki na dwa talerze. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę, ja dałam mix masłowej i rukoli. Na sałacie ułożyć przekrojone na pół pomidorki i pokrojoną w kostkę fetę. Wszystko posypać słonecznikiem, oprószyć przyprawą do sałatek z młynka i skropić olejem
Monia miesza i gotuje